La Cambra destaca que l’economia ha sortit de la pandèmia més internacionalitzada i amb un mercat laboral més qualificat

  • L'ens preveu un alentiment a final d'any per la pujada de tipus i un creixement menor de les exportacions

VilaWeb
ACN
06.07.2023 - 21:15
Actualització: 06.07.2023 - 23:01

La Cambra de Comerç de Barcelona ha destacat que l’economia catalana ha sortit de la pandèmia més internacionalitzada, més competitiva i amb un mercat laboral més qualificat. Aquesta és una de les conclusions de la Memòria Econòmica de Catalunya que l’ens ha presentat avui i que també pronòstica que si bé l’economia catalana creix amb força durant la primera meitat d’aquest 2023 per la bona evolució del mercat laboral, la moderació de la inflació, ell turisme i els fons de recuperació, a finals d’any es podria produir un alentiment arran de la pujada dels tipus d’interès i el menor creixement de les exportacions.

La Cambra ha constatat la resiliència de l’economia catalana per superar la pandèmia i a tots els factors que hi van impactar directament l’any passat, com la manca de subministraments, l’augment dels preus de l’energia, la inflació i la pujada de tipus d’interès. La Memòria destaca que l’economia catalana surt de la crisi de la covid amb una acceleració en el seu procés d’internacionalització i de la seva competitivitat. Sobre això, Catalunya assoleix un saldo exterior de béns i serveis del 8% del PIB del 2022 tant en béns com en serveis.

D’altra banda, la Cambra confirma un creixement dels sectors més qualificats en llocs de directius, tècnics i professionals. L’any passat, aquest segment ja representava un 38,3% del total i entre el 2019 i el 2022 el 65% de l’ocupació creada es va concentrar en el sector públic, les activitats professionals i científiques i TIC. En canvi, cau progressivament l’ocupació d’operaris i ocupacions elementals i els darrers anys la digitalització també ha fet reduir el pes de l’ocupació administrativa.

La memòria també ressalta la capacitat d’atracció d’inversió estrangera en indústria i TIC, que concentren el 52% de la inversió del 2022. La inversió estrangera en el sector TIC es va duplicar el 2022 fins als 1.229 milions d’euros, el valor màxim de la sèrie històrica.

En quart lloc, la Cambra ressalta l’alt nivell de capitalització de les empreses catalanes, que les deixen en bona posició per afrontar les fortes pujades dels tipus d’interès i cita una de les conclusions de l’Enquesta de Clima Empresarial, en què les empreses amb dificultats financeres es mantenien en el 17% el 2022.

Frenada de l’economia a finals d’any

De cara al 2023, la Cambra de Comerç afirma que en el tram final el dinamisme pot anar a menys pel context actual de tipus d’interès alt i un menor creixement de les exportacions en línia amb la resta d’economies europees, en especial a Alemanya. Amb tot, però, comenta que l’evolució de l’economia els pròxims trimestres i anys dependrà l’èxit de la política monetària europea per frenar la inflació i que el creixement no es vegi afectat.

La Cambra també situa quatre reptes pendents que hauria d’assumir l’economia catalana a curt termini, com és l’augment de l’R+D al nivell europeu, ja que malgrat concentrar el 24% de tot l’estat espanyol només representa l’1,64% del total de la zona euro. Un altre repte és la transformació digital i sostenible amb el suport dels fons Next Generation i ajustar millor l’oferta i la demanda de treballadors en el mercat laboral. Concretament, tres de cada deu empreses catalanes diuen que la manca de personal adequat limita la marxa del seu negoci.

Per últim, l’ens crida a garantir la sostenibilitat del deute públic, que tot i que s’ha reduït l’any 2022 Espanya és el quart país membre de la UEM-12 amb un nivell de deute més elevat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any