La justícia anul·la un canvi clau en la declaració d’impacte ambiental de l’ampliació del port de València

  • El Tribunal Superior de Justícia de Madrid invalida la substitució de Ports de l'estat espanyol per l'Autoritat Portuària de València

VilaWeb
Redacció
01.05.2024 - 09:36
Actualització: 02.05.2024 - 12:10

Nou entrebanc per a l’ampliació del port de València. El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid ha anul·lat parcialment una resolució del 30 de març de 2021 que substituïa Ports de l’estat espanyol per l’Autoritat Portuària de València (APV) com a òrgan substantiu en la declaració d’impacte ambiental per a l’ampliació del port. Aquesta decisió respon a una demanda de la plataforma veïnal i ecologista Per l’Horta, que representa la Comissió Ciutat-Port, contrària al projecte d’ampliació, i encara s’hi pot presentar un recurs de cassació en contra.

Segons la sentència, que ha avançat Eldiario.es, el canvi d’òrgan substantiu es va fer mitjançant un procediment d’esmena d’errors per part de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri de Transició Ecològica espanyol, tot i que no es va demostrar que hi hagués cap error justificable per a aquest canvi. A més, la sentència critica que aquest procediment es va fer servir per evitar les implicacions legals d’un canvi de titularitat d’òrgans administratius i les conseqüències d’engegar procediments de fons després de catorze anys sense acords sobre la declaració d’impacte ambiental original, del 2007.

El tribunal també va subratllar que mancava un tràmit d’audiència per als interessats, un pas obligatori segons la llei de procediment administratiu. Aquesta omissió ha estat interpretada com un indici que l’administració era conscient de la possible il·legalitat d’allò que feia.

L’APV havia continuat tractant la tramitació del projecte com si encara tingués la condició d’òrgan substantiu, fins i tot després d’una mesura cautelar el desembre del 2022 que en suspenia la condició fins a un pronunciament sobre el fons, que és això que ha estat resolt ara.

Aquesta sentència posa en qüestió no solament la validesa de la declaració d’impacte ambiental del 2007 per al nou projecte, sinó també la tramitació seguida els anys posteriors. A més, un informe de l’advocacia de l’estat espanyol assenyala que ni Ports de l’estat espanyol, ni la Comissió Europea, ni el Ministeri de Transició Ecològica espanyol no han avalat que serveixi la declaració d’impacte ambiental per al projecte modificat, que excedeix els paràmetres establerts el 2007, particularment respecte del volum de material de farciment i la profunditat de dragatge necessària.

La sentència té implicacions importants per a la gestió futura del port de València i el compliment de les normatives ambientals en projectes de gran escala, i remarca la necessitat d’adherir-se estrictament als processos legals i ambientals establerts. “La sentència del TSJ de Madrid, no sols té conseqüències directes sobre el procediment seguit per a l’aprovació del projecte constructiu que haurà de ser sotmés a previ informe de Ports de l’Estat com a òrgan substantiu a efectes ambientals, sinó que obliga a paralitzar la licitació de les obres del port per absència de documents en la formació de l’expedient”, expliquen des de la Comissió.

Nova mobilització

La Comissió Ciutat-Port celebra aquesta sentència i han convocat una nova manifestació en contra de l’ampliació per al 31 de maig, en vespres de les eleccions europees. Volen demanar als partits polítics que es pronuncien i que no es posen de perfil davant un projecte que tindria un greu impacte ecològic, com són les afectacions a l’Albufera i a les platges del sud.

A més a més, han llançat una campanya de finançament a través de la plataforma Goteo, per a continuar la lluita als tribunals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any