01.06.2016 - 19:30
|
Actualització: 01.06.2016 - 21:05
Una reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vice-president Oriol Junqueras i els diputats de la CUP Anna Gabriel i Joan Garriga al parlament ha evidenciat que les posicions entre uns i altres sobre el pressupost són molt allunyades. La CUP ha demanat al govern que retirés el projecte de llei de pressupost i que en presentés un de nou, i Puigdemont s’hi ha negat. El govern està disposat a sotmetre els comptes actuals a votació al ple del parlament de la setmana que ve en el debat a la totalitat, bo i sabent que la CUP no els avalarà, i no veu pas cap possibilitat de fer-ne uns de nous.
Segons la CUP, en canvi, l’actual projecte de llei no es pot negociar, perquè durant el tràmit parlamentari no es permet de modificar el límit de despesa i d’ingressos. Arran d’aquesta situació, el Departament d’Economia lliurarà demà a la CUP un document amb propostes per a demostrar la voluntat de negociar. Són aspectes que es podrien incorporar a la llei de mesures fiscals i financeres, la norma on s’inclouen les modificacions en imposts.
Gabriel i Garriga han estat més d’una hora i mitja al despatx de Puigdemont del Parlament. La reunió no ha servit per a acostar posicions: els diputats de la CUP han exposat que volien un altre projecte de pressupost i el president de la Generalitat s’hi ha negat i els ha tornat a demanar que retiressin l’esmena a la totalitat perquè els comptes poguessin superar el debat a la totalitat i s’hi poguessin presentar esmenes parcials.
Des de dissabte la CUP diu que està convençuda que amb aquest pressupost no es poden ni tan sols negociar les seves propostes. Són conscients que el tràmit parlamentari estableix que, un cop superat el debat de totalitat, els límits de despeses i d’ingressos queden fixats. Això, segons la CUP, limita molt el marge d’acció en la negociació i els impedeix de modificar les partides i les figures impositives que voldrien canviar. A més, amb el tràmit de totalitat superat, les despeses d’un capítol no es poden destinar a un altre, i això tampoc no els agrada, perquè la CUP voldria reformular algunes de les prioritats pressupostàries amb més marge.
Així doncs, la fermesa de la CUP a mantenir l’esmena a la totalitat pretén, sobretot, mirar de forçar el govern a tornar a negociar les bases d’un pressupost, per tal d’incidir en la distribució per capítols i en la modificació tributària. D’una altra banda, els oferiments a negociar que pugui fer el govern en el document que dijous els remetran, poden ser ben rebuts com a base per a negociar un nou pressupost, però la CUP manté, a hores d’ara, que sense un nou projecte de llei serà impossible de tenir totes les garanties de compliment dels compromisos a què pugui arribar el Departament d’Economia a partir d’aquestes mesures. Si no formen part del projecte de comptes inicial és, per a la CUP, un compromís polític més fàcil d’eludir. En canvi, si hi ha xifres concretes i una fiscalitat fixada en el pressupost, el compromís seria molt més complicat d’incomplir.
Tot i que el president Puigdemont no ha dit clarament en quina situació es trobaria el govern en cas de no haver-hi pressupost per al 2016, Junqueras va recordar la setmana passada –quan presentava el projecte de llei– que molts governs havien funcionat amb pròrroga pressupostaria, de manera que descartava de convocar eleccions.