Juan Carlos I anuncia que marxa d’Espanya, pressionat per les acusacions de corrupció

  • El rei emèrit espanyol ha comunicat la decisió en una carta dirigida a Felipe VI

VilaWeb
Redacció
03.08.2020 - 18:09
Actualització: 03.08.2020 - 19:26

El rei emèrit espanyol, Juan Carlos I, ha comunicat la decisió d’abandonar l’estat espanyol després de les últimes informacions publicades sobre els casos de corrupció que han esquitxat el seu regnat. En una carta dirigida al seu fill, Felipe VI, feta pública per la Casa Reial espanyola, li comunica la decisió i argumenta que no vol que les acusacions de corrupció el perjudiquin i que també ho fa per ‘afany de servei a Espanya’.

Més concretament, diu que ha pres la ‘meditada decisió’ per ‘facilitar’ l’exercici de les funcions de monarca a Felipe VI, després de la ‘repercussió pública’ que tenen ‘certs esdeveniments del passat’ de la seva ‘vida privada’. ‘El meu llegat i la dignitat com a persona així ho exigeixen’, diu. ‘He estat monarca d’Espanya durant gairebé quaranta anys, i durant tots aquests anys sempre he volgut el millor per a Espanya i la Corona’, afegeix. Felipe VI ha transmès a Juan Carlos I el seu ‘sentit respecte’ i ‘agraïment’ per la decisió.

Vegeu la carta que ha difós la casa reial espanyola:

La fiscalia del Tribunal Suprem espanyol va anunciar la intenció d’investigar la corrupció de la monarquia espanyola, i Òmnium Cultural va registrar una querella contra Juan Carlos I, pendent d’admissió.

El mes de març, unes noves revelacions sobre la fortuna amagada de Juan Carlos I apuntaven que el 2008 havia dipositat cent milions de dòlars en un compte corrent a Ginebra. Segons que va publicar Tribune de Genève, els diners formaven part d’un regal del rei Abdul·lah de l’Aràbia Saudita. El compte corrent era al banc Mirabaud i anava a nom de la fundació Lucum, una entitat panamenca de la qual Juan Carlos I és l’únic beneficiari.

Segons el diari suís, el rei espanyol va retirar diners d’aquest compte durant anys, fins que el 2012 bona part del que hi quedava, uns seixanta-cinc milions, van ser lliurats a Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amant del monarca, que els va dipositar en la filial d’un altre banc de Ginebra a les illes Bahames.

Aquests darrers mesos també s’han fet públics els estatuts de la Lucum Foundation, entre més revelacions publicades per la premsa espanyola. En el document apareix la signatura del rei emèrit espanyol i es constata que ell i Felipe VI eren els principals beneficiaris de la societat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor