Israel envaeix Jenín en l’atac més important a Cisjordània en dècades

  • Els periodistes Steve Hendrix i Niha Masih, de The Washington Post, expliquen l'atac, que ja ha mort vuit palestins

VilaWeb
The Washington Post
03.07.2023 - 15:49
Actualització: 10.07.2023 - 11:49

The Washington Post · Steve Hendrix, Niha Masih

Israel ha començat, aquest matí, a fer importants atacs aeris i terrestres a Jenín, on ha colpejat un “centre de comandament operacional” militant, segons que ha dit, en una nova escalada violenta a la ciutat ocupada de Cisjordània, centre de la resistència armada palestina.

Els assalts són el començament d’un “ampli esforç antiterrorista” centrat en un camp de refugiats de Jenín densament poblat, segons funcionaris israelians. Com a mínim, vuit persones han mort i vuitanta han estat ferides, segons el Ministeri de Salut palestí, i disset es troben en estat crític. Les Forces de Defensa d’Israel (FDI), que han entrat a la zona amb uns mil soldats, han dit que l’operació continuarà indefinidament.

“Ho farem mentre calgui, ara mateix no hi ha terminis”, ha dit als periodistes el tinent coronel Richard Hecht, un portaveu de les FDI. Un altre palestí ha rebut un tret de soldats prop de la ciutat de Ramallah, quan protestava contra l’atac a Jenín.

Els residents de Jenín i els vídeos publicats a les xarxes socials informen de trets, drons i explosions. Els residents han explicat que havien rebut missatges de text de números de telèfon israelians que els advertien que no sortissin a l’exterior per a la seva protecció. Uns altres missatges dirigits a militants els aconsellaven de lliurar-se per la seva seguretat i la seguretat dels qui els envoltaven.

El campament, situat al centre de la ciutat, és l’escenari d’incursions freqüents de les FDI contra presumptes militants. Els enfrontaments s’han intensificat aquests darrers mesos, incloent-hi un tiroteig el 19 de juny que va matar cinc palestins. Els militants han desplegat explosius a la carretera i la setmana passada van llançar un coet rudimentari, que va fallar, prop de Jenín. Les FDI han dit que havien localitzat un llança-coets improvisat entre les armes que les tropes han confiscat avui.

L’ús d’aviació en l’assalt representa una escalada militar important al nord de Cisjordània, on les incursions d’estil escamot abans eren la norma. El mes de juny es van desplegar drons i es va utilitzar un helicòpter de combat nord-americà Apache per ajudar en l’evacuació dels soldats israelians atrapats dins el camp, la primera vegada que Israel va recórrer al poder aeri a Cisjordània d’ençà de l’aixecament conegut com la segona intifada a Cisjordània a principi dels anys 2000.

Funcionaris israelians han dit que l’ofensiva d’avui vol malmetre de manera decisiva el paper de la ciutat com a base d’operacions militants. El campament de Jenín, amb sobreocupació i empobrit i que en gran part no està controlat per les forces de seguretat de l’Autoritat Palestina, és conegut com un centre d’activitat de Hamàs, la Gihad Islàmica i altres faccions armades. Durant els darrers dos anys, “la majoria dels atacs terroristes contra els israelians es van originar a Jenín”, ha escrit després de l’atac l’ambaixador d’Israel als Estats Units, Michael Herzog, a Twitter.

Aquests darrers mesos, hi ha hagut, com a mínim, quinze atemptats contra ciutadans israelians des de Jenín, segons les FDI, i dinou persones que hi van participar van fugir al campament més tard. “El nostre objectiu principal és trencar bàsicament aquesta mentalitat de refugi”, ha dit Hecht. “No proven de mantenir el control; actuem contra objectius molt concrets.”

Els atacs israelians d’avui, que han inclòs drons armats, han començat poc després de la una de la matina i han destruït, segons les FDI, un centre de comandament militant que va servir com a centre de planificació, emmagatzematge d’armes i comunicacions. L’edifici es troba envoltat de blocs residencials i unes quantes instal·lacions utilitzades per l’agència de les Nacions Unides encarregada d’ajudar els refugiats palestins.

“S’està cometent una matança al camp de Jenín”, diu Salim Awad, un treballador d’un restaurant de trenta-quatre anys, en una entrevista telefònica des d’una casa on es refugien dinou habitants de Jenín. “Els nens ploren i criden, aterrits pel que passa.”

Awad ha dit que mil soldats israelians havien entrat al campament a primera hora, amb excavadores rodant pel carrer de Seka, demolint parcialment uns quants edificis. Un atac aeri ha destruït el Teatre de la Llibertat, ha dit, i ha vist un nen amb una cama amputada. “El seu germà era al seu costat i plorava per ell”, ha dit.

A mesura que els enfrontaments s’han intensificat a la zona, s’ha especulat que Israel podria llançar una ofensiva més general i sistèmica que no la rutina de les incursions terrestres gairebé nocturnes. Però l’operació d’avui ha tingut els segells distintius de les missions regulars d’Israel contra les faccions islàmiques a Gaza amb atacs aeris, sense hora de finalització fixada i amb recursos militars substancials.

Les autoritats israelianes han assegurat públicament als dirigents palestins que no dirigien els atacs contra l’Autoritat Palestina, que té el control de seguretat d’aquesta secció de Cisjordània segons els termes dels acords d’Oslo dels anys noranta. “No som allà per prendre el control. Aquesta operació no va contra l’Autoritat Palestina ni contra les seves organitzacions de seguretat, que també han tingut dificultats per a operar al camp de refugiats de Jenín”, ha declarat l’almirall Daniel Hagari, portaveu de les FDI, en una entrevista per ràdio. “Ens centrem únicament en aquest coll d’ampolla, per desmantellar-lo.”

Però el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha qualificat els atacs de “nou crim de guerra contra el nostre poble indefens”, segons un portaveu. Els grups militants rivals als territoris ocupats han expressat la seva oposició. “La resistència en tots els àmbits no permetrà que l’enemic envaeixi el nostre poble a Jenín ni l’assenyali”, ha dit en un comunicat una coalició de faccions a Gaza.

Les FDI també han dit que augmentaven la preparació de la defensa aèria al sud de Cisjordània en cas de llançament de coets des de Gaza. La Gihad Islàmica, un grup militant amb el suport de l’Iran que les nacions occidentals consideren una organització terrorista, ha dit en un comunicat que no es veuria dissuadida pels atacs. “Jenín no es rendirà”, ha dit l’organització, que té seguidors a la ciutat.

Tant Egipte com Jordània, veïns àrabs que tenen relacions amb Israel, han condemnat l’operació i han demanat la intervenció de la comunitat internacional. Com a senyal de tensions regionals, els avions israelians van cometre atacs aeris prop d’Homs, a Síria, diumenge, segons l’exèrcit sirià, i un míssil antiaeri que s’havia llançat des de la zona ha explotat sobre el centre d’Israel.

L’escalada de la violència ha fet créixer el temor sobre un retorn a la sagnant guerra de fa dues dècades que va matar milers de persones a la regió. Segons les Nacions Unides, el camp de Jenín, que fa dècades que existeix, té una de les taxes d’atur i pobresa més altes entre els camps de refugiats de Cisjordània. Milers de residents del campament són a les llistes de vigilància israelianes, la qual cosa els fa inelegibles per a obtenir permisos de treball.

La violència ha augmentat enguany a Israel i als territoris ocupats. Gairebé la meitat dels cent quaranta palestins assassinats per Israel a Cisjordània entre el primer de gener i final de juny estaven afiliats a grups militants, segons Associated Press. Però en uns quants casos, s’han assassinat nens a causa de les tàctiques com més va més agressives de les forces de seguretat israelianes. El mes de març, un nen de catorze anys va ser assassinat durant una incursió al centre de Jenín, segons una investigació del Washington Post. El mes de juny, una noia de quinze anys va ser assassinada en una altra incursió.

Almenys vint-i-tres israelians han estat assassinats per palestins al juny, segons un recompte del Post d’informes dels mitjans i de xifres del govern israelià. El mes passat, homes armats de Hamàs van disparar i matar quatre israelians en una benzinera fora d’Eli, un petit assentament israelià dalt d’un turó. Com a resposta, grups de colons emmascarats van arrasar els pobles palestins durant uns quants dies, i van cremar cotxes i cases. Un resident palestino-americà va ser assassinat.

Els atacs d’avui s’han comès mentre els israelians tornaven als carrers en oposició als plans del primer ministre, Benjamin Netanyahu, per ressuscitar parts dels plans del seu govern per refer el poder judicial independent del país.

Netanyahu havia abandonat el pla enmig de les protestes del març. Però després d’haver-se trencat les converses amb els cap de l’oposició el mes passat, el primer ministre va dir que el parlament començaria a actuar sobre parts de la legislació. Els manifestants han respost tot blocant l’accés a les instal·lacions portuàries de Haifa i tenien previst fer igual més tard a l’aeroport de Ben-Gurion.

 

Subscribe to the Washington Post

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any