Israel ha envaït Gaza dues vegades: com serà la tercera invasió terrestre?

  • Aquesta tercera invasió durarà molt més que no pas les del 2008 i el 2014, perquè té un objectiu molt més ambiciós · En vista de les capacitats demostrades per Hamàs, també serà molt més dura i difícil

VilaWeb
The Washington Post
22.10.2023 - 21:40
Actualització: 22.10.2023 - 21:49

The Washington Post · Aaron Steckelberg, Ruby Mellen, Lauren Tierney i Leslie Shapiro

Les tropes israelianes preparen la invasió terrestre de Gaza, que implicarà combats urbans intensos en aquest territori densament poblat.

Israel va retirar les tropes de Gaza l’any 2005. Però els anys 2008 i 2014, les forces israelianes van tornar a entrar al territori en campanyes que van durar unes quantes setmanes i que Israel va dir que tenien l’objectiu d’impedir el creixement d’Hamàs. Aquests combats van causar la mort de més de 3.500 palestins i més de 70 soldats israelians en total. Però l’operació actual serà molt més llarga. Israel ha promès de “destruir” Hamàs i això requerirà molt de temps.

“Bàsicament, els israelians volen un canvi de règim complet a Gaza, una ruptura considerable respecte de campanyes anteriors”, diu Raphael Cohen, un politòleg sènior de Rand Corp, que preveu una lluita llarga i brutal. “Si volen arrancar Hamàs de soca-rel, durarà molt més de cinquanta dies”, afegeix, fent referència a l’operació de les Forces de Defensa d’Israel (FDI) del 2014.

Per la seva banda, Ghaith al-Omari, de l’Institut Washington per a Política del Llevant, diu: “Una campanya terrestre tindrà conseqüències greus per als civils a Gaza.” Segons al-Omari, “la densitat urbana de Gaza farà que aquesta operació topi amb una resistència ferotge i que Israel hagi d’emprar una força enorme.”

I afegeix que “la pràctica d’Hamàs d’emmagatzemar i usar coets i recursos militars entre la població i en instal·lacions humanitàries farà créixer encara més l’exposició dels civils al risc”.

Un camp de batalla dens

Per desmantellar Hamàs, les FDI, una de les forces militars més potents del món, hauran de lluitar als barris de Gaza amb un espai limitat per a maniobrar.

S’espera que Hamàs, que els analistes diuen que s’ha passat almenys dos anys planificant l’atac sorpresa del 7 d’octubre, s’hagi preparat per a una resposta a gran escala.

Els bombardaments intensos israelians ja han transformat els edificis i carrers de Gaza en un laberint de runa. Els atacs d’aviació potser seran limitats una vegada comenci l’ofensiva terrestre, per evitar de posar en perill les forces israelianes.

La qüestió és que la runa i les barricades creades per aquests bombardaments poden protegir els combatents d’Hamàs. Els milicians també poden provar de redirigir les forces israelianes cap a zones minades amb explosius.

Les FDI hauran d’emprar una tàctica combinada i fer servir infanteria, tancs i més elements de suport per avançar contra l’enemic.

Com a resposta, Hamàs pot situar combatents en punts forts, edificis enormes fets de ciment i acer. En aquests edificis hi pot haver civils o ostatges.

A diferència de les batalles a camp obert, la lluita en barris requereix obrir-se camí per un terreny tridimensional. Es poden fer servir drons suïcides per fer atacs de precisió, o bé quadricòpters comercials, com ara els que els militants de Hamàs van fer servir el 7 d’octubre, per observar els moviments enemics o per deixar caure explosius.

Els atacs poden arribar de qualsevol banda. Per exemple, poden situar franctiradors a dalt de tot dels edificis.

Els vehicles blindats són importants per proporcionar protecció i força d’atac a la infanteria, però els carrers estrets en poden limitar la mobilitat i poden ser vulnerables a les armes antitancs.

Finalment, molts objectius tan sols es poden aconseguir amb la infanteria lluitant en espais estrets, cosa que obliga que les tropes vagin de porta en porta i de planta en planta per desallotjar els edificis. Però alguns forats fets en parets, entre edificis, poden permetre als combatents d’Hamàs de canviar-se de posició de pressa.

Els túnels, una part important de la infrastructura d’Hamàs, també poden tenir un paper important. El 2021, Hamàs va dir que havia construït uns tres-cents quilòmetres de túnels sota Gaza. Són profunds, sovint massa per a ser destruïts amb atacs aeris.

Segons l’estrateg militar i historiador Edward Luttwak, en alguns túnels “hi ha cadenes de muntatge de coets relativament sofisticades, tallers de muntatge de motors, emmagatzematges de planxes metàl·liques i explosius, i més instal·lacions militars”. Uns altres túnels contenen llocs de comandament i armes més petites. I els túnels més profunds són on viuen i es reuneixen els dirigents d’Hamàs.

Destruir túnels de l’aire estant seria molt complicat perquè, una vegada més, podria posar en perill els civils. Desallotjar túnels amb la infanteria també pot ser perillós. Les FDI poden emprar robots per minimitzar el risc, però no serà pas una tasca fàcil.

El cost civil

Una ofensiva terrestre a Gaza també pot agreujar la crisi humanitària catastròfica que hi ha a la franja. “Sembla que les principals operacions terrestres tindran d’objectiu la ciutat de Gaza, almenys d’entrada, amb incursions terrestres limitades en uns altres punts”, explica Michael Eisenstadt, director del programa d’estudis militars i de seguretat de l’Institut Washington per a Política del Llevant. “Però els atacs aeris i d’artilleria naval continuen essent probables contra objectius a tota la franja de Gaza.”

“Allò que fa aquesta ronda encara més preocupant és que probablement durarà un període de temps sense precedents, en què els civils no solament seran exposats al risc directe de mort i ferides a causa dels combats, sinó també a escassetat prolongada i greu per a cobrir les necessitats humanitàries bàsiques”, diu al-Omari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any