Irlanda vota en contra d’eliminar les referències masclistes de la constitució

  • El resultat és un cop als principals partits polítics, tant de govern com d'oposició, que havien donat suport als canvis

VilaWeb
Fotografia: EFE/EPA/Mostafa Darwish.
Europa Press
09.03.2024 - 19:19
Actualització: 11.03.2024 - 23:00

Els ciutadans irlandesos han votat en contra de les dues propostes de modernització de la constitució, que havien d’eliminar el llenguatge sexista del text i ampliar el concepte de família per incloure-hi models més enllà del matrimoni tradicional. El resultat del referèndum és un cop als partits tradicionals irlandesos, que havien demanat el vot pel “sí”. Tant els que governen en coalició –Fianna Fáil, Fine Gael i el Partit Verd–, com el Sinn Féin, cap de l’oposició.

La constitució actual defineix la família com la unitat primària i fonamental dins la societat, però el govern volia per ampliar-ne la definició i matisar que la família podia ser basada en un matrimoni o en unes altres relacions duradores. A més, també volien retirar l’article que estableix: “Per la seva vida dins de la llar, la dona brinda a l’estat un suport sense el qual no es pot aconseguir el bé comú.” El govern proposava de canviar-ho per una redacció segons la qual són els membres de la família els qui donen a la societat un suport sense el qual no es pot aconseguir el bé comú, perquè no fos circumscrit a la dona.

Els resultats encara no són definitius, però les primeres dades pronostiquen una derrota clara. El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, ha reconegut la derrota: “És clar en aquest moment que les dues propostes han estat derrotades de manera integral.” Ha dit que el govern acceptava el resultat i n’assumia la responsabilitat. “Quan perds un referèndum així de durament i per aquest marge vol dir que molta gent el va assumir erròniament, i, evidentment, jo també”, ha dit.

Ha dit que el govern irlandès no havia pogut convèncer a la població de la urgència d’aquests referèndums i que caldria reflexionar-ne. Però també ha desdramatitzat sobre la situació política que s’obria i ha recordat que el govern irlandès havia perdut tretze referèndums. Per això, ha dit que no hi hauria conseqüències, com ara la dimissió del ministre d’Infància, Igualtat, Discapacitat, Integració i Joventut, l’ecologista Roderic O’Gorman. O’Gorman mateix ha expressat la insatisfacció pel resultat, però ha dit que no plegaria i que continuaria treballant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor