20.02.2024 - 15:45
|
Actualització: 20.02.2024 - 22:51
Més de 12.200 interins ja són funcionaris després d’un procés d’estabilització que el govern de la Generalitat de Catalunya ha qualificat d’èxit. Malgrat això, el procés ha estat marcat per la polèmica causada pel caos de les oposicions del maig, organitzades per l’empresa Cegos.
L’objectiu del procés era complir la directriu europea i passar del 24% de temporalitat entre el personal d’administració i serveis el 2021, al 8% a final del 2024. El govern assegura que l’objectiu s’assolirà de lluny i enguany preveu una temporalitat del 5%. S’espera que la dada baixi més l’any vinent, fins al 2%.
“Hem estat la primera administració que ha finalitzat el procés, les altres encara ho tenen obert. Anem donant compliment al nostre objectiu”, ha dit Alícia Corral, secretària d’Administració i Funció Pública.
Del total de persones que ara ja són funcionàries, 11.411 han format part del procés extraordinari i 884 han participat de les primeres oposicions ordinàries convocades en deu anys.
Segons que han detallat fonts de funció pública a l’agència ACN, el 98% dels aspirants que han obtingut una plaça en les oposicions per reduir la temporalitat ja treballaven a l’administració catalana. El perfil de treballadors que ha superat aquestes proves són dones (73%) de quaranta-nou anys que fa dotze anys de mitjana que presten serveis a l’administració catalana. Aquestes dades reflecteixen la realitat de l’administració que està envellida i molt feminitzada.
La Generalitat ha anunciat que reservarà set milions d’euros per una compensació als 475 treballadors que no han superat el procés selectiu per l’abús de temporalitat que han patit durant anys. El pagament serà el que marca la llei estatal per estabilitzar el personal públic: vint dies per any treballat amb un màxim de vint mensualitats.