L’Índex de percepció de la corrupció situa l’estat espanyol per sota de la mitjana europea

  • Transparència Internacional publica el seu informe sobre la percepció de la corrupció, que enguany va associat a la gestió de la pandèmia

VilaWeb
Redacció
28.01.2021 - 09:17
Actualització: 04.02.2021 - 18:00

L’informe anual de l’Índex de percepció de la corrupció (IPC), de l’ONG Transparència Internacional, constata que la corrupció i la pandèmia han creat un cercle viciós de “mala gestió i crisi profunda”. En aquest sentit, detalla que la mobilització de xifres milionàries de diners per fer front a les emergències i estimular a l’economia, sense un control clar sobre la gestió política, han causat una “tempesta perfecta per a la corrupció”.

Segons Transparència Internacional, l’informe d’enguany deixa palès que la corrupció desvia fons destinats als serveis essencials com ara la sanitat, de manera que deixa els països en una situació de vulnerabilitat i poc preparats per fer front a crisis de salut públic com la pandèmia del coronavirus 2019.

Així mateix, l’ONG assegura que els països que són incapaços de controlar la corrupció també tendeixen a incomplir els drets humans i les normes democràtiques durant la gestió de l’emergència sanitària.

En el rànquing d’enguany, que analitza 180 països, despunten Dinamarca i Nova Zelanda, que reben 88 punts sobre 100, mentre que Finlàndia, Singapur, Suècia i Suïssa ocupen el segon graó del podi amb 85 punts. Per trobar l’estat espanyol cal baixar fins a la trenta-dosena posició amb 62 punts, per sota de la mitjana europea que és de 66.

Cal destacar que dos terços dels països estan per sota dels 50 punts, mentre que la mitjana mundial és de 43 punts. L’índex el tanquen Veneçuela, Iemen, Síria, Somàlia i Sudan del Sud, que no passen dels 15 punts. Podeu consultar tot l’informe ací:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor