I així és com ells mateixos posen el PSC al centre de la vida política

  • Les diputacions, cada diputació, són l’autèntica cova d’Alí Babà del sistema partidista. Institucions molt poc escrutades per on corren els diners de manera desbocada

Vicent Partal
14.06.2023 - 21:40
Actualització: 14.06.2023 - 21:51
VilaWeb

La lògica diria que quan hi ha l’opció de fer pactes en institucions els partits que es proclamen independentistes haurien d’intentar de pactar ells amb ells, sempre. I no és que siga cap lògica extraordinària això. Respon al mateix criteri que fa que els partits que es proclamen progressistes intenten de pactar ells amb ells, i els conservadors igual.

Però no. Com hem tornat a veure aquestes últimes hores, ni en ajuntaments ni en diputacions això no és així. Crida molt l’atenció, especialment, que ERC haja decidit de pactar amb el PSC i contra Junts a les diputacions de Lleida i Tarragona, i que ho faça després d’haver perdut les batllies de totes dues ciutats. Però és que, una mica pertot, Junts i Esquerra, fins i tot la CUP en algun cas, han pactat amb el PSC –o amb partits diversos entre els quals el PSC– amb la mal dissimulada intenció de fer fora l’altre.

Més d’una volta he recordat en aquest editorial que arreu d’Europa els partits socialdemòcrates van desapareixent. Cada vegada són més marginals i en alguns països importants –França o Itàlia, sense anar més lluny– ja es pot dir que gairebé ni existeixen. El fet que hagen abandonat les classes populars, afegit a la corrupció i el cinisme polític de què fan gala els han llançat a la cuneta, en molts països. I ja no tenen res a veure amb allò que eren a la dècada dels vuitanta o els noranta del segle passat.

I el cas és que al Principat gairebé vam veure un moviment com aquest. En les eleccions del 155, les de desembre del 2017, els socialistes van ser la quarta força, amb només un 13% dels vots i 17 diputats. Estaven contra les cordes, amb la representació institucional més baixa de la història, fora de la gran majoria dels ajuntaments de les grans ciutats i pràcticament fora de les diputacions.

Però aleshores la guerra civil entre ERC i això que ara és Junts els va ressuscitar, i aquesta és una de les coses més insòlites i imperdonables que hem pogut viure. Fa quatre anys, pactes municipals com els de Figueres i Sant Cugat, fets per ERC contra el PDECat i, sobretot després, l’increïble pacte entre el PDECat i el PSC a la Diputació de Barcelona, van revifar un Partit Socialista moribund. El van fer tornar a la vida, quan tant Esquerra com Junts l’havien de rematar pel bé del país i pel bé d’ells dos. I tant s’ha revifat que, com era de preveure, aquell PSC que era mig mort, ara fa dos anys acabà guanyant les eleccions al parlament passant-los per davant. I, en compte d’afegir Catalunya a la llista de països on els socialistes ja no pinten res, hem acabat posant Catalunya al seu servei.

Ja no parle d’aquest tema, per tant, ni tan sols en termes de moralitat o de coherència política –que això em faria dir coses molt grosses. En parle tan sols en nom de l’interès partidista i egoista. Perquè ja m’explicareu en quin cap cap que et dediques a revifar d’aquesta manera un enemic polític. I no solament això: un enemic que és la peça clau de l’opressió nacional i la repressió que els partits independentistes se suposa que s’han de dedicar a liquidar.

L’única explicació possible és que aquests partits no prioritzen la independència. O que es deixen endur per l’animadversió cap a l’altre. O que no han sabut fugir del cercle infernal escenificat en aquell concepte junquerià de la “lluita per l’hegemonia”. Sí, ja ho sé que no són tots iguals i que no és igual començar una baralla que trobar-t’hi al mig. Però al final tots acaben contribuint a fer realitat el desplaçament de la lluita per la independència a la lluita per l’hegemonia autonòmica. Una decisió que explicaria d’una manera ben específica els pactes a les diputacions –els d’abans i els d’ara. I per quina raó, quan parlem d’aquesta institució, que hauria d’haver desaparegut fa dècades, sembla que siga tan important assegurar-te que tu ets dins com assegurar-te que talles la possibilitat que l’altre hi entre. Que és com dir que entre a les fonts més cabaloses, opaques i escandaloses de finançament de l’estructura partidista.

Perquè es tracta d’això, al cap i a la fi. Les diputacions, cada diputació, són l’autèntica cova d’Alí Babà del sistema partidista. Són institucions molt poc escrutades –a diferència del parlament o els ajuntaments–, on gairebé res d’allò que s’hi fa no té ressonància en clau de política mediàtica o pública. Per on corren els diners de manera desbocada. I que, per tot plegat, són un viver gairebé inesgotable de llocs de feina, generalment molt ben remunerats, que els partits ocupen amb una voracitat tremenda. Assessors, càrrecs de confiança i menesters semblants omplen les diputacions de gent a sou de la institució, que en realitat treballa per al partit. Que fa feina per al partit en horari laboral.

I aquesta és la clau de tot això que vivim. Una clau que no la tapa la xarrameca justificativa, tot això d’assegurar les institucions republicanes que diu ara per exemple Esquerra. La realitat és una cosa molt més despietada: pacten les diputacions amb el PSC per assegurar-se llocs de feina per als seus –recol·locant batlles abandonats pels votants, per exemple–, però pacten amb el PSC també per complicar la vida a l’altre partit independentista, perquè no tinga tants sous, tanta gent col·locada ni tanta estructura pagada amb els diners de tots. 

 

PS1. Tal com us anunciàvem ahir, VilaWeb comença a publicar en català els millors reportatges de The Washington Post. Concretament avui, en aquest reportatge fet per Samantha Schmidt i Kostantin Khudov coneixerem a Lviv cinc soldats ucraïnesos mutilats durant la terrible batalla de Bakhmut i sabrem què pensen del que va passar-hi.

PS2. Us recomane també d’una manera molt especial la impressionant crònica de la nostra cap de redacció Esperança Camps sobre la situació del País Valencià després del pacte entre PP i Vox: “Un torero, un maltractador i un giracamises i l’estupefacció d’un Botànic mústic

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
14.06.2023  ·  22:09

ERC viu de l’odi a convergència, en el seu moment va convertí el nom “convergència” en un insult.
Segurament Junts, sense anar tant lluny, està una mica igual.
La idea és destruir l’altre a costa del que sigui, i el que és, és el país.
Però son polítics, el país només existeix de tant en tant, quan ells el necessiten.

Francesc Pernas
Francesc Pernas
14.06.2023  ·  22:22

Un article magistral i molt aclaridor. I els que votem ho legitimen cada quatre anys. Serà qüestió de buscar altres vies…

Josep Usó
Josep Usó
14.06.2023  ·  22:22

Simples colles d’arreplegats avesats a viure bé sense servir per a res. Ni tan sols tenen prou llums per mirar d’ací a un mes. Que és que quan perdran bous i esquelles i el PSOE els arrasarà. No són polítics. Són sangoneres.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
14.06.2023  ·  22:26

Foc nou: abstenció i preparació de llista Cívica. 2025 en l’horitzó.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
14.06.2023  ·  22:27

Partits AUTONOMISTES autoanomenats independentistes. Sols volen la cadira.
23J, vot nul o abstenció. A la cua de l’atur han d’anar a parar tota aquesta colla de paràsits.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
14.06.2023  ·  22:34

…i la Unió Europea recordant des de fa molts anys que cal reduir càrrecs de l’administració…

Roser Bravo
Roser Bravo
14.06.2023  ·  22:56

Les Institucions que un cop constituïdes únicament serveixen per a recordar als seus membres les obligacions a les quals han de donar compliment i no tenen poder per exigir-l’ús a que les compleixin, són cada cop, més susstituibles!!!

Joan Benet
Joan Benet
14.06.2023  ·  23:00

I mentre no deixem de parlar de mil i pico vots a Ripoll no sigui que la impresentable de la Albiach ens acusi de nazis, tenim al Collboni del 155 que podria acabar sent alcalde de Barcelona i al Illa de la sanitat durant la pandèmia i les rodes de premsa amb militars que podría acabar de president de la Generalitat.
Sóm la nació més pagafantes del món mundial. Encara ens passa poc. Els espanyols no ens escanyen més perquè se’ls escapa la força del riure i són ganduls fins i tot per robar.
Si Escons en Blanc és pot presentar el 23, votaré. Si no, abstenció.

Joan Benet
Joan Benet
14.06.2023  ·  23:00

I mentre no deixem de parlar de mil i pico vots a Ripoll no sigui que la impresentable de la Albiach ens acusi de nazis, tenim al Collboni del 155 que podria acabar sent alcalde de Barcelona i al Illa de la sanitat durant la pandèmia i les rodes de premsa amb militars que podría acabar de president de la Generalitat.
Sóm la nació més pagafantes del món mundial. Encara ens passa poc. Els espanyols no ens escanyen més perquè se’ls escapa la força del riure i són ganduls fins i tot per robar.
Si Escons en Blanc és pot presentar el 23, votaré. Si no, abstenció.

jaume vall
jaume vall
14.06.2023  ·  23:02

Ho tindré present, també, quan hagi de votar.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
14.06.2023  ·  23:10

Quina pena que fan. I als nostres morros i tant tranquils. Jo no els penso pas votar. Vot nul o abstenció i anar preparant llistes cíviques o el què toqui per les catalanes.

Josep Maria Rúbies
Josep Maria Rúbies
14.06.2023  ·  23:13

ERC i Junts no es posaran d’acord, uns no soporten haver perdut el poder i els altres l’han tastat i s’hi aferren. Com són més rucs que una pedra seguiran esbarallats, se’ls hi enfot tot no tenen idees. Cal abstenir-se a les properes eleccions per dir-los que no els volem, que volem ser independents i que ens governin gent honesta, inteligent, tranquil·la i democràtica. I per això haurem de seguir aguantant governs neo franquistes fins que nous polítics marquin un camí clar cap a la independència i no aquesta colla de rucs.

Joan Coll
Joan Coll
14.06.2023  ·  23:23

I les diputacions aquestes, no es poden eliminar d´una vegada? És un insult que continuïn existint. És un crim que ens robin aquests diners, i clama al cel seguir permetent que això passi. Foc nou!

Jaume Riu
Jaume Riu
14.06.2023  ·  23:25

NO JUGAR I NO OBEIR
Vicent Partal a l’editorial torna a fer evident que se sap tot i ho sap tothom, però aquesta no és la solució sinó el plantejament del problema.
Cada dia tinc més la certesa de viure un moment històric en què la població està informada i no reacciona.
És públic i manifest que es fan pactes postelectorals antinaturals, a les diputacions, als grans ajuntaments, a les autonomies i al Congrés, que ningú no ha votat, i no passa res.
És públic i manifest que el PSOE actual el va dissenyar el mateix dictador Franco i Carrero Blanco a partir d’aquell jove advocat andalús Felipe González que van enviar al Congrés Socialista de Suresnes per posar la primera pedra d’això que hi ha ara al regne d’Espanya. El PSOE apuntala la monarquia instaurada pel dictador i per això el PSOE és una qüestió d’estat, una prioritat estratègica que necessita el franquisme per perdurar.
El problema és la gent que, sabent tot això, hi col·labora i participa en el festival de les eleccions.
El problema són tots el partits polítics que volen participar en el festival de sous i privilegis.
El problema de Catalunya és el regne d’Espanya, i la solució és no jugar i no obeir.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
14.06.2023  ·  23:27

El manteniment de les diputacions va ser una de les proves que ens van fer veure la debilitat de la democràcia d’Espanya.

Tots els polítics catalans parlaven de Catalunya amb les seves vegueries però somiaven en la millonada que els oferia l’estat espanyol si el mantenien tal com estava pensat des de segles abans.

Alguns preguntàvem… Si voleu la Generalitat per dirigir Catalunya ¿per què manteniu les diputacions provincials?

Alguns sabis intel·lectuals ens deien “Jo no dubte que els polítics vulguin la independència. I naltros contestàvem “No la volen; mai han qüestionat la història malèvola de tres-cents anys d’ocupació.

Ara, Junts, ERC i CIP ja han tastat la mel gratuïta dels càrrecs de diputats. I cada dia és més evident que ens menteixen “Els reis d’Orient existeixen i viuen a Espanya”.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
14.06.2023  ·  23:29

Tot és mès senzill del que pugui semblar. Junqueras ho ha desbaratat tot perquè és un psicòpata que té per enemics a Mas primer, i ara a Puigdemont. L’explicació completa i convincent la teniu a l’enllaç:
https://esboirarelcami.blogspot.com/2023/05/la-renuncia-te-nom-propi-principis-del.html

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
14.06.2023  ·  23:31

El psoE des que era jove ha estat el partit caparra de l’entrellat colonial. F. González ja va dir que la columna vertebral d’españa era el seu partit i la guàrdia civil.
Veges tu, ells i l’organització extreta a partir dels lladres castellans que més droga tragina a tot l’estat.

Quan arribaren al País Valencia Guerra i González muntats en un Simca-1000 a entrevistar-se amb els membres del PSPV, provinent del PSV i de Germania Socialista veieren uns quadres polítics potentíssims amb Eliseu Climent, Vicent Soler, Ricard Pérez Casado, Josep Sorribes, Manuel Ayuso, Sebastià Garcia, Josep-Lluís Albinyana, Alfons Llorenç, que eren una locomotora a l’gual que el PSC dels Pallach, Maragalls, Bohigas, Obiols, Majó(r)s, etc.

Arreplegaren els diners de Willy Brand i la Internacional Socialista, i els socialistes colonitzats es van arrugar i van repetir el model piramidal que venia de la darrera dictadura española que havíem patit.

Com a anècdota amb nivell de categoria com li agrada al Xènius contaré que Alfonso Guerra i Eliseu Climent van fer la mili a Cartagena junts.

Sembla ser que tots dos acordaren empastifar de tifa de les letrines la bandera española.

Guerra no ho va fer i l’Eliseu Climent i Corberà (Llombai 1940), SÍ.
A l’endemà l’estanquera colonial amb decoració aviària aparegué tota plena de merda dins del quarter militar.

Sembla ser que algú va delatar Climent i li va caure un bon paquet de calabòs.

Anys després amb el psoE al cim del poder colonial ala metròpoli li va oferir ser Ministre de Cultura i Educació, cosa que l’astut llombaí va rebutjar.

La categoria explica la manera de desenvolupar-se un estat colonial dintre de les colònies: comprant voluntats mitjançant l’ascensor social que tan sàviament ens descrigué fa un cert temps la meua col·lega Ïtziar Gonzàlez i Virós.

Si se n’adonem és el “mecanisme” de l’estat caciquil del XIX español amb tots els ets i uts. Res nou sota el sol.

Per sort ,el “Principi de Peter” s’ha acarnissat amb ells i per això inventaren l’eixida alternativa de les “portes rotatòries” on van apareguent aquesta gentola
quedant en l’anonimat.

Com a anècdota personal he de dir que el darrer Director General de la “Empresa Nacional del Uranio” española, és clar, fou company d’escola meu. Un C.V. putapènic i quan estudiàvem li venia just fer la “O” amb un canut, i matemàtiques fuig!
És el que té ser el “claueret” durant 4 dècades de l’españolíssim Jose Luis Ábalos. Uns 200.000€ a l’any.

Present estavael consistori amb Rita Barberà quan el Projecte d’expropiacions del Parc Central acabava de robar-nos 310 milions als valencians, i ell agarrant mosques sense assabentar-se de res.

Ho sé perquè vaig ser el pèrit judicial en algun cas per insaculació del cas i servidor va escandallar i calcular el valor real.

Màdrix, Sí paga traïdors!

I molt!

Josep Blesa (València)

Matilde Font
Matilde Font
14.06.2023  ·  23:34

Magnífica editorial, Vicent!
Molt ben definida la menjadora de les diputacions i el funcionament caïnita dels partits catalans.
Has posat en paraules ben dites el que jo penso i sento.

Oriol Iquierdo
Oriol Iquierdo
14.06.2023  ·  23:50

Del tot d’acord en tot, excepte en una cosa. Dius: “En les eleccions del 155, les de desembre del 2017, els socialistes van ser la quarta força, amb només un 13% dels vots i 17 diputats.” Però per entendre bé aquest 13% cal dir que un gruix de votants anteriors del PSC-PSOE va optar en aquella ocasió per C’s, que va ser el partit més votat gràcies a la concentració del vot unionista i a la divisió de l’independentisme en diverses candidatures. A les eleccions següents, el 14 de febrer del 2021, una part substancial d’aquest vot es va decantar pels autoanomenats socialistes. Crec que cal fer aquesta precisió per explicar en termes més fidels el moment d’hores baixes que va viure la franquícia catalana de Pedro Sánchez.

Antoni Soy
Antoni Soy
15.06.2023  ·  00:38

Doncs si, les diputacions són la “repartidora” principal de “càrrecs” i diners pels ajuntaments i els partits que les dominen.
Vaig ser 7 anys i mig alcalde i sé de que parlo.
I el més penòs és que l’independentisme o, fins i tot el catalanisme no independentista, històricament sempre havien parlat d’eliminar-les.
Però ara mireu-los intentant repartir-se el pastís com hienes. Un dels animals més carronyaires i antipàtics que existeixen.

Ramon Peiron
Ramon Peiron
15.06.2023  ·  01:55

Em tens totalment desconcertat, Vicent.

Si només es tracta de fer especulacions teòriques, qualsevol giragonsa lògica té el mateix valor que qualsevol altra. Però com a director d’un mitjà que declara que existeix, entre altres coses, per lluitar per la llibertat, entenc que no t’hem de considerar com un simple especulador, sinó com un activista compromès. I que lligant aquest compromís amb la teva reconeguda talla intel·lectual, podem esperar un mínim de coherència en els teus plantejaments.

Avui, clames contra els nostres polítics dient que “[…] ja m’explicareu en quin cap cap que et dediques a revifar d’aquesta manera un enemic polític. I no solament això: un enemic que és la peça clau de l’opressió nacional i la repressió que els partits independentistes se suposa que s’han de dedicar a liquidar.”

Però fa quatre dies atiaves l’abstenció i la vas celebrar i glorificar amb una grandiloqüència digna de millor causa. Vas arribar a escriure que “[aquesta abstenció] és un gest molt poderós de les bases, una demostració enorme de consciència política.” (editorial 02/06/23).

Quan t’ho vaig llegir, em va venir immediatament al cap la lògica implacable d’aquella cita d’Ayn Rand amb què començaves l’editorial del 01/06/23: “Pots amagar la realitat, però no podràs evitar les conseqüències d’amagar la realitat.”

Per sort -i que duri-, la realitat és que en democràcia el que et dóna el poder no és la teva excel·lència ni l’excel·lència del teu discurs, sinó el suport que aconsegueixes concretar en forma de vot escrutat. I que cada regidor que va obtenir el PSC gràcies a l’abstenció independentista, és poder que vam entregar a “un enemic polític”.

Tota quota de poder que obtingui el PSC és perjudicial per als interessos independentistes. Però la realitat és que el poder que pugui obtenir finalment gràcies a aquestes maniobres dels partits que denuncies avui, serà deutor directe d’aquests resultats electorals que l’abstenció independentista va contribuït a configurar, tal com tu mateix reclamaves orgullosament fa pocs dies.

La realitat és que no hem disposat mai d’un mecanisme plausible per culminar la independència. I que “castigar” els partits per no haver activat aquest mecanisme, només serveix per dissimular que aquest mecanisme segueix sense existir. I per justificar els qui, contradient la realitat observable, seguiu mantenint que ho teníem a l’abast i que l’hi continuem tenint.

És ben cert que hi ha mancances i vicis del sistema polític, que són febleses evidents de la democràcia i que, certament, és urgent trobar maneres de resoldre-les i superar-les. Però pensar-se que “castigant” els partits amb l’abstenció se’ls eixoriviran les orelles, cauran del cavall, se’ls apareixerà el sant i es convertiran de cop i volta en l’essència del bon fer, és d’una ingenuïtat que no t’escau.

Aquest editorial d’avui constata, de la teva pròpia ploma, l’efecte que els ha fet l’abstenció als nostres polítics. Constata, si em permets un puntet d’ironia, l’enorme èxit d’aquella “demostració enorme de consciència política” que va ser l’abstenció.

Compara aquesta actitud nostra de cridar als partits “sigueu íntegres i purs o no us votarem”, amb la dels ultres. Ells no exigeixen als seus que siguin fatxes, ells dediquen quantitats ingents de recursos i d’intel·ligència a aplanar-los el camí. No cal que et recordi tot allò de l’Steve Bannon, The Movement i Trisulti, perquè segur que ho coneixes molt millor que jo.

Els demòcrates conscients i preparats, hauríem de dedicar les nostres energies a idear i aconseguir implantar millores en els sistemes de control de l’activitat pública, i no pas a invocar i esperar l’arribada miraculosa d’una casta política salvadora, o la conversió de l’actual. Perquè, deixant de banda que no naixeran salvadors a cada instant i durant mil anys, pots estar segur que, abans que canti el gall, cada un d’aquest salvadors que espereu us haurà decebut tres vegades.

Insisteixo que tenim pendent elaborar una estratègia guanyadora. Però mentrestant, hem de tenir clar que, sigui quina sigui aquesta estratègia, mai no podrà triomfar si no compta amb un múscul electoral potent al darrere. ¿Amb quins arguments podem demanar cap mena de reconeixement internacional, si ni tan sols som majoritaris a les nostres institucions?

Treballar per aconseguir millores als partits, tant el l’àmbit de la gestió com en el del combat per la independència, hauria de ser compatible amb votar aquests partits. El vot escrutat és la mesura oficial de la legitimitat representativa. Els resultats obtinguts pels partits independentistes representen de forma inapel·lable i universalment reconeguda la força real de l’independentisme al país.

Creu-me Vicent, amagar la realitat es paga car. I la realitat és que necessitem poder. Per l’estat d’ànim del moviment, i per a la nostra credibilitat interna i internacional. I estratègicament, votar massivament els partits independentistes els compromet molt més i els dificulta molt més fer passos en fals, que no pas pretendre canviar-los a base de càstigs.

Tornen a venir eleccions. Per favor, anem a conquerir el màxim poder possible amb els partits que tenim. La gent es pregunta ¿de què ens serveix el poder si els polítics no fan la feina? Doncs encara que només sigui nominalment, ens serveix per donar la necessària cobertura institucional a qualsevol moviment que organitzem des de la societat civil. I si aquest moviment és potent, no pateixis que els polítics ja ens seguiran: això ja vam demostrar que ho podem aconseguir.

Eugeni Climent
Eugeni Climent
15.06.2023  ·  03:06

Ramon Peiron · 01:55
Gràcies per posar-hi llum.

Francesc Ermi
Francesc Ermi
15.06.2023  ·  05:43

Realment cada dia que passa els propis aparells dels partits dits independentistes ens posen més entrebancs polítics perquè els seguim votant.

No anem gens bé

Imma Presseguer
Imma Presseguer
15.06.2023  ·  06:21

No serem mai independents perquè som catalans.
És a dir, un poble ple d’envejosos, de caïnites, de traïdors…
Evidentment, no ho són tots, però la quantitat d’individus, sobre tot dels que tallen el bacallà, ultrapassa la massa crítica que impedeix fer el pas.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
15.06.2023  ·  06:34

Ramon Peiron, 01:55. Excel·lent argumentació, crec que teniu raó. Però no votaré el 23J. Salut.

Josep Antoni Cerdà
Josep Antoni Cerdà
15.06.2023  ·  07:00

Ramon Peiron. Fantàstica reflexió. Jo si que votaré. Com sempre que he tingut ocasió.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
15.06.2023  ·  07:29

Ramon Peiron (01.55) Reflexió interessant, però NO VOTARÉ a unes eleccions 100% espanyoles, és a dir, serà ABSTENCIÓ.

Després d’anys de Processisme, 2 referèndums, majoria absoluta del 52% al Parlament, etc., etc., ja no estic per discursos de que ve el llop, el crèdit s’ha acabat.

De vegades cal perdre per fer net, desempallegar-nos de partits o de polítics inútils i tornar a construir començant de zero.

Quants anys perduts portem?

josep ortinez
josep ortinez
15.06.2023  ·  07:40

Molt d’acord amb el seu article. Només una pregunta. Perquè li diu PSC ?
Si no vaig errat el nom oficial és PSC-PSOE i tots sabem que la primera part del binomi es gairebe inexistent.
Aixó no els a juda també a centrar-los?

Carme Perello
Carme Perello
15.06.2023  ·  07:41

Que banal i fàcil dir que tot gira entorn la pela….vull dir l’€.
I vull pensar i recapacito, i torno a dir no potser,
que els nostres partits, sobretot el més antic com ERC dels 3 indepesss……siguin tan matussers alhora de gestionar el futur de Catalunya.
Però a parleu de DIPUTACIONES, i se’n ve al cap un dia que vaig indagar a la seva web, i sensse rascar gairebé en vansortir uns arxius on hi ha un llistat del tècnics professionals i els assessors aportats pels partits (suposo que segons els vots, ni han més d’un color que d’un altra. I vaig fer una ullada, i magia¡¡¡¡¡ gairebé tots eren EX…..d’algun càrrec.,
O sigui que les Diputacions serveixen de cementeri d’elefants?? Per dir-ho d’alguna manera.?
Apart de la seva ÚNICA feina que és:
ELS DINERS que envien Madrid cap a quí,les Diputacions, les compten amb el dit ensabilitat i, els tornen a “redirigir”.
Per això és tan important el poder de les Diputacions¡¡¡

Nota: si entre a la web i feu una ullada d’aquests llistats a nom i cognoms i amb el que cobren…..FLIPAREU¡¡¡¡

Blanca Anguera
Blanca Anguera
15.06.2023  ·  07:55

Ramon Peiron 01:55, gràcies per raonar clar.
Només cal recordar la diferència entre Míriam Nogueras i Rufian a Madrid durant aquests anys.

Jordi Tudó
Jordi Tudó
15.06.2023  ·  07:57

Discrepo, o millor dit, afegeixo, Vicent
No només és la diputació Alí Babà. Els ajuntaments, Consells Comarcals i resta d’institucions, són Alí Babà. Càrrecs de confiança, exclusivitat, i anant fen rodar la sínia, d’una institució a l’altra i pagant els de sempre. El sistema corrupte és estructural, s’han immers en l’estructura putrefacta i s’hi troben ben instal·lats. És per això cada dia hi haurà més abstenció. Canvi de líders, limitació de mandats i la corrupció fora del sistema establert. Ja n’hi ha prou!
Les diputacions havien de desaparèixer, hi havia unanimitat. I ara també hi ha unanimitat, han reformat el sistema postfranquista i tots s’hi han adaptat. A veure qui xucla més de la mamella. Per canviar una mica aquest sistema: limitació de mandats públics, vuit o com molt dotze, i ajuntaments llistes obertes.
Això ja és vell, però la roda segueix rodant.
https://blocs.mesvilaweb.cat/miradesalvent/la-mamella-per-qui-se-la-treballi/

Carles Serra
Carles Serra
15.06.2023  ·  08:00

Gràcies Vicent per l’editorial; només recordar aquella frase de 4 catalans 5 opinions.
Ens cal una llista cívica per fer foc nou, amb aquest partits mal dits independentistes com ER i JxC està més que demostrat que formant part dels valors dels partits espaÑols, per això no tenen cap problema amb pactar i reculzar un partit franquista com és el PSO€; si Vicent PSO€, el PSC ja fa anys que no existeix, per més que ho digui aquest immoral d’Illa i Cia. com molt bé ens recorda el Sr. Josep Blesa.
Per favor Vicent, no ajudis emblanquinar més aquesta colla de nyordos i vividors d’aquest sistema franquista i corrupte espaÑol que és la sucursal del PSO€ a la colònia catalana.

Pep Agulló
Pep Agulló
15.06.2023  ·  08:15

NO SABEM VIURE SENSE PARTITS…

Per més que els critiquem quasi tots els comentaris redueixen el malestar de tanta claudicació en el càstig amb el vot, pensant que això els farà canviar. Per què, si no són ells, qui ens durà a la independència, deuen pensar? Una visió que no contempla el paper de la revolta, com si l’1-O hagués sigut un acte més d’ordre autonòmic…

Deu ser que la via cap a la independència, pensen, haurà de passar per l’autonomia, per l’heroïcitat d’uns pocs que canviïn butaques i prebendes per repressió i multes. I tot això amb la inconsistència de molts ciutadans que reclamen acció als polítics mentre el carrer és per les festes majors…

Els partits estan dissenyats pel règim neofranquista amb l’opacitat i manca de control de les bases i dels votants, perquè pugnin pels beneficis d’obtenir l’hegemonia política en les institucions, fomentant la corrupció i l’amiguisme… Darrere la pastanaga ve el pal: si no, inhabilitació i repressió…

No em cansaré de repetir que la potència de la societat cal buscar-la en ella mateixa, però primer eixamplem la consciència d’on anem, que pel camí de la queixa i de repetir una vegada i una altra la fe en els partits que ni volen ni poden ser únics estendards de la independència, no anem enlloc.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
15.06.2023  ·  08:23

Les campanyes per l’abstenció mai m’han agradat.
L’abstenció, per a mi, sempre ha significat una indiferència cap al fet polític i l’interès comú.
Dit això també diré que els anys en què la nostra empenta va servir per aconseguir que els partits polítics que teníem ens seguissin, han passat.
La repressió hispànica ha servit per escapçar el moviment. Els polítics més experts estan retirats i els activistes més actius han estat represaliats. La gent està esporuguida (no dic que això no s’hagi de treballar).
La reacció de l’estat espanyol ens l’esperàvem….en teoria. Quan veus la realitat, és diferent.
Aquests polítics de nova fornada tenen por, en el millor dels casos. En el pitjor dels casos són còmplices d’Espanya. Mireu aquesta campanya per aturar el feixisme de PP i VOX. Mireu que en va resultar de la reforma del codi penal. Mireu aquest comitè d’experts per l’acord de claretat. Mireu aquesta autocracia en què s’ha convertit el govern del MHP i la falta de capacitat de control dels altres dos partits per a fer-li complir els compromisos.
No. Aquests partits que tenim no són aquells. Votar-los és anar fent voltes a la roda de la política espanyola.
No votar-los és el que pot servir de catarsi a les seves bases de militants.

Josep Calbet
Josep Calbet
15.06.2023  ·  08:27

Ahir, ens parlaves Vicent, d’un que s’agafava a la cadira com una paparra i em va venir el cap la idea, que avui es reforça, dels paràsits.
El militants professionals dels partits polítics, de dalt a baix, els veig paràsits que viuen de la societat. Lluiten entre ells per fer-se un lloc per poder xupar la sang. No hi ha prou espai per tots.
Si et lliures de les paparres, agafen el seu lloc les sangoneres.
Estic força amb en Ramon Peiron. El cor em diu abstenció o vot nul, però el cap em diu que si matem unes quantes paparres, deixem pas a les sangoneres del PSC.

Potser un altra analogia ens podria servir per definir una estratègia pel mentrestant:
L’ intestí humà està plé de bacteris. Quan tenim una infecció per bacteri ens prenem un antibiòtic, amb el risc que ens quedem sense flora bacteriana i els fongs envaeixin l’intestí.
Podriem pensar que no tots els partits mal anomentats independentistes són iguals i començar per fer una neteja selectiva, per fases. Acumular el vot, prestat, en el que ens sembli que ha fet menys mal. Més endavant quan hi hagi una candidatura de pais ja els hi tocarà als altres.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
15.06.2023  ·  08:58

Sr. Partal, hi estic totalment d’acord. Però vostè es contradiu.
Comença molt bé l’article : “La lògica diria que quan hi ha l’opció de fer pactes en institucions els partits que es proclamen independentistes haurien d’intentar de pactar ells amb ells, sempre”.
100% d’acord. Això inclou Aliança Catalana a Ripoll, oi?

Rosamaria Pujol
Rosamaria Pujol
15.06.2023  ·  09:23

Un article excel·lent Sr. Partal, que comparteixo en la seva totalitat.
Queda demostrat que la independència del pais no importa, ha quedat fora dels objectius. Si amb el vot de càstig rebut en les passades eleccions, no ha servit de res, la pregunta és, ..i ara què ?? seguim amb el vot de càstig fins a fer-los fora del poder , malgrat les conseqüències que això puguin soposar ?? Sento vergonya alièna, decepció, tristesa i ràbia.

Jordi Martí
Jordi Martí
15.06.2023  ·  09:26

És vital una Agrupació d’Electors per la Independència que sigui realment transversal, engrescadora, decidida, compromesa i eficient. Cal escombrar tota aquesta gent, fer net i anar dirictament per feina. És una qüestió de vida o mort i els enemics de la nostra llibertat ho tenen clar.

Pere Guarch
Pere Guarch
15.06.2023  ·  09:27

Ai, caram! I jo que em pensava que Junts i PSC cogovernaven a la diputació de Barcelona…

Josep Soler
Josep Soler
15.06.2023  ·  10:27

En Josep Blesa apunta molt fi, com fa dies que fa.
Personalment puc corroborar molt del que diu, per experiències semblants, viscudes l’any 1969, en una ciutat Alemanya.
Pel que fa al a les diputacions, per molt que es digui, no s’arribara a entendre del tot.
A par de la inutilitat absoluta de la seva funció – el poc que fan, ho podria absorbir perfectament la Generalitat, sense necessitat d’augmentar plantilles.
Allò no es altra cosa que es una autentica guarida d’ineptes i ganduls, pagats amb les quantitats de un ministre.
Les energies per entrar dins, son altament acarnissades, entre tot aquell personal, dedicat a servir els cafès per als que debaten quelcom, en les reunions del partit.

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
15.06.2023  ·  10:38

voldria refermar un altre comentari de mes amunt ,la comparacio amb les hienes ,dic jo si poses els sociates d’avui (quasi tots eh) al costat d’una hiena ,aquest animalo et semblara el mes sinpatic i guapo que hagis conegut

Rafael Benavent
Rafael Benavent
15.06.2023  ·  10:46

Segons la dita Castellana, “En el país de los ciegos el tuerto es el rei”. Però el tal borni és el resultant (i consol) d’haver fet ceg a l’altre. Com em deia un amic, la política sense altruisme…, malament!

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
15.06.2023  ·  11:03

I seguim amb els apòstols de l’espanyolisme, no diré noms, ja es retraten tot solets quan demanen abstenció, per així aplanar el camí a les nostres institucions als partits del 155, PSOE-PP-VOX, i facilitar el genocidi cultural de tot lo català.
Votants, no en feu cas d’aquests trolls, només us cal mirar el que està passant ara al País Valencià per haver-lo deixat en mans del PP-VOX, que el primer que faran aquests naZionalistes espanyols és eliminar el valencià d’arreu. I això legalment per la negligent abstenció d’uns quants “suposadament” decebuts.

Votar sempre, car sempre hi ha alternativa al partit que ens hagi decebut. Jo vaig deixar de votar a la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras (que ja no és ERC) a l’any 2017 veient lo fals i hipòcrita que era el mentider Junqueras i els seus acòlits, Rufian, Sergi Sol, Tardà, etc.

Recordeu la dita, crec que és de Luther King: “el mal no guanya per si mateix, si no per la inacció dels homes pretesament bons”.

Tornant al tema de l’article, certament la lluita cainita entre partits suposadament independentistes, obre el pas al perillós PSOE/PSC. Perillós perquè es fan dir d’esquerres però en realitat són naZionalistes espanyols, feixistes.
Però anem a l’origen més potent d’aquesta lluita : Oriol Jonqueras.
Personatge envejós, egoista, mentider i cínic, l’únic objectiu del qual era assolir el poder autonòmic a les ordres d’espanya, amb el junquerisne, una mala còpia del pujolisme.
El meu desig és que els votants d’ER que encara no han obert els ulls, no els de la menjadora de Junqueras, el deixin de votar i enviïn a ell i als seus acòlits a la paperera, i així poder recuperar en 4 anys la millor versió de la anorreada ERC.

Joaquima Vidal
Joaquima Vidal
15.06.2023  ·  11:21

Les lluites cainites entre partits independentistes, és el pitjor malson dels volem una Catalunya independent. No crec que uns siguin més traïdors que altres. Això no!

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
15.06.2023  ·  11:28

“Ells mateixos” es refereix a ER i JUNTS? Sempre els ha posat al mateix sac en un intent de desesperat de blanquejar ER. No ens enganyem ER es l’únic el gran Judes de Catalunya. A les eleccions espanyoles, es mereix una rebolcada encara superior que a les municipal i l’independentisme ho sap.

Jordi Tubella
Jordi Tubella
15.06.2023  ·  11:35

Els partits polítics sempre existiran i faran tot el que puguin per subvencionar-se, acaparant tots els càrrecs que puguin. No n’hi ha cap que se’n salvi, i si no hi participa a la governança no m’interessa.

Deixar el poder en mans de l’enemic no és bona idea. Es poden beure l’enteniment, que segur que passarà, i fer molts disbarats.

Anem fent neteja de poc a poc. Jo de tots els partits independentistes trio el que “més m’agrada” perquè comparteixo moltes visions. Impossible compartir-les totes, de ben segur. O bé escullo el que “menys em desagrada”. Tot sigui com veiem el got si mig ple o mig buit. Malauradament ara som pessimistes.

En resum, trobo una bajenada l’abstenció. És un deure indicar qui volem que ens governi. I el pitjor de tot és que el poder caigui en mans de l’enemic. Qui no rep els vots va desapereixent. És el que voldria ara mateix que passés amb els dirigents d’ERC.

Joan Royo
Joan Royo
15.06.2023  ·  12:05

Cada dia que passa es veu més clar. Llista cívica i declaració de la independència.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
15.06.2023  ·  12:27

Els independentistes a Ñ no hi fem re , a les properes eleccions tenim 3 opcions
1 : Abstenció
2 : Vot nul amb la papereta del 1O
3 : Qüestionar i tensionar el sistema votan a Escons en Blanc si es presenten

Valentí Ferran
Valentí Ferran
15.06.2023  ·  12:35

En realitat són nominalistes: TOT per la nòmina…

Daniel Mir
Daniel Mir
15.06.2023  ·  12:55

D’ençà de que el MHP Puigdemont va declarar la República Catalana, obeint el mandat que li vam fer l’ 1 d’octubre del 2017, no participaré, voluntàriament, a cap activitat del Reyno de España, com tampoc participo de la de cap altre país. He dit voluntariament. A la força, els penjen.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
15.06.2023  ·  14:03

Vicent, t’ho han dit altres subscriptors altres vegades: no son partits independentistes, d’aquí el folklore que descrius avui. Son partits del Règim del 78, què se’n pot esperar? Jo de tu ja començaria a anomenar-los partits pseudoindependentistes. Perquè volen ser independentistes sempre, precisament perquè la independència no s’esdevingui mai. Això no és ser independentista, és una altra cosa que millor rebatejar-la amb algun nom prou descriptiu i que a la vegada sigui acceptable per a la mainada. Ho dic perquè si ho descrivim tal com és, farà mal d’ulls. En tot cas, hi insisteixo: al Règim del 78 només hi entra gent que s’hi sentirà molt a gust i que no voldrà canviar-ne res excepte a nivell de boqueta. És un problema de “target”, del “target” que qualsevol sistema polític estableix simplement amb la seva pròpia estructura. I qui entrarà en un sistema basat en la corrupció a costa de fotre-li la vida enlaire a tots els seus governats? Ecco!!! Doncs això, les Diputacions son a la vegada centre operatiu i símptoma. Per a suprimir-les cal suprimir el propi Règim del 78.

Jordi Parera
Jordi Parera
15.06.2023  ·  14:11

Molt acord Ramon Peiron, vlamar que erc i junts foragitinc psoe de les institucions mentres es proposa l’abstenció es cobtradictori. I sembla que pel 23 la mateixa recepta

PAU BOLDU
PAU BOLDU
15.06.2023  ·  14:12

Paguem impostos per forrar politics que nomes serveixen per engreixarse ells i la seva butxaca. Corrupció absoluta robant nómines infladíssimes, i tots cap a dins, germanes, fills cunyats i parelles. Qui controla la malverszció de les dipUtacions i l’AMB, NINGU!!!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
15.06.2023  ·  15:14

Es trist aquesta guerra de partits per el poder i la cadira
Tots fan pactes per fer mal a l´altre, vergoyós

Antoni Escudé
Antoni Escudé
15.06.2023  ·  15:45

Això de no pactar amb els del 155 ja no té sentit, des de que Er només en els seus discursos deixa caure de tan en tan la paraula independència.
Però pels fets es com el PSOE

Raimon Elgueta
Raimon Elgueta
15.06.2023  ·  16:30

Algun lector ha assenyalat que el director es contradiu perquè avui afirma que els partits independentistes s’han dedicat a revifar el PSC, mentre que fa uns dies aplaudia l’abstenció de l’independentisme a les municipals. No es pot discutir que l’abstenció ha donat força al PSC, però no es poden analitzar els fets amb tanta alegria argumental. Com als escacs, els moviments s’han d’analitzar a curt i llarg termini. I defensar que els partits polítics són immunes a les derrotes electorals, o és d’ingenu o és de militant.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
15.06.2023  ·  16:40

Cap partit independentista ha de pactar enlloc amb el PSC.
Encara hi sóu a temps.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
15.06.2023  ·  16:52

Tots sabem que les Diputacions no son altra cosa que una repartidora de diners, i de càrrecs, que també és una necessitat dels partits.
Per tant, res d’estrany que es barallin per obtenir aquestes poltrones. I així va la política en aquest país de meravelles…

Ramon Caralt
Ramon Caralt
15.06.2023  ·  17:01

No sé per què fem servir etiquetes com “feixista, ultradreta,..”, tenint-ne com en tenim una d’autòctona i ben definida (i patida): franquista. Que, ves per on, encaixa com l’anell al dia al Psoe i a totes les seves sucursals. I amb qui no té cap mania de pactar el nostrat Trio Regionalista.

Marià Armengol
Marià Armengol
15.06.2023  ·  17:06

Molt d’acord, Joan Benet. 23:00
Molt d’acord, Miquel-Àngel Montserrat. 8:58
Molt d’acord. Miquel Urquizu. 11:28
Molt d’acord, Daniel Mir. 12:55
… i no, no estic d’acord amb els qui demonitzen l’abstenció. En les eleccions ciutadanes a l’ajuntament, o de país, al Parlament, trobo que sí que cal votar. A les eleccions de nyordia, ni s’em passa pel cap. Ja s’ho faràn entre ells.
El que ha passat al País Valencià No té res a veure amb les votacions de Juliol, a Valencia eren pel seu Parlament.
Desitjo que el càstig a Junts, i sobretot ER i Cup sigui, a les eleccions nyordes, inapelable… ‘Que no rasquin bola’, si és amb tendència al ‘Zero Absolut’ millor. Abstenció, vot nul, vot en blanc… i no, no és que jo sigui nyordista, ni de lluny… El que ens convé és que la patacada sigui d’una dimensió tan gran que, per força s’hagi d’activar d’una vegada la Llista Cívica dels p.brots, o que es reediti JA el Front Republicà de cara a les eleccions catalanes (aquí si cal votar sempre).
PS: Molt d’acord amb el sr. director quan diu que els partits independentistes hauríen de pactar entre ells pel bé de Catalunya:
Pel bé de Catalunya voldría veure un pacte, EN UN PUNT: Independència JA!, entre tots ells. Front Republicà i Aliança Catalana inclosos.
Crec que ja comencem a ser una mica adults, tots plegats.
Cal fer foc nou.
Salut!
//*//

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
15.06.2023  ·  17:23

No entenc perquè parleu de PSC, quan tothom sap que és el PSOE.
Tampoc cal parlar dels tres partits independentistes, perquè no ho són.
Simplement podrieu parlar de partits catalans, per deiferenciar-los dels partits sucursalistes, botiflers i anticatalans.

Joan Maria Ribera
Joan Maria Ribera
15.06.2023  ·  19:11

Sí, el PSC ha pujat, però, crec jo, a costa de Ciutadans que ha desaparegut. A les eleccions del 155 i a còpia de molta propaganda i calés invertits, la gent que votava socialista va votar C’s que representava millor España. Ara, com que ja no cal, tornen als orígens a votar al PSC, bé, al PSOE d’aquí.

Carles Lladó
Carles Lladó
15.06.2023  ·  20:13

Quanta misèria! I el Pla d’Alliberament Nacional, segurament l’únic que existeix, per quan?

Joan Jorba
Joan Jorba
15.06.2023  ·  21:46

El fet que les diputacions estiguin poc escrutades i sempre es pacti amb PSC, no tridrà a veure amb qui governa a Ñ i la necessitat de remanar el màxim de diners?……. És una lliuta de poder, res a veure en temes idiologics o de país.

Llienç Serrahima
Llienç Serrahima
15.06.2023  ·  22:51

A Catalunya tenim un problema polític anàleg al de Espanya. Antes roja que rota a Espanya, abans espanyola que burgessa a Catalunya. Per a mi Catalunya serà burgessa o no serà.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any