El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha replicat al tinent de batllia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, que ahir va proposar la deportació dels menors estrangers no acompanyats que viuen al carrer, cosa que va definir com a ‘retorn assistit’. En una entrevista a l’ACN, El Homrani ha remarcat que ni Generalitat ni ajuntament tenen competències per a fer-ho i que la normativa no ho permet.

‘El retorn d’un noi sempre ha de ser voluntari’, i ha recordat que hi ha sentències judicials que estableixen que no es poden tornar menors estrangers als seus països d’origen ‘sense la seva autorització’. Ha dit que aquest retorn havia de ser ‘voluntari’ i requeria ‘un treball d’acord amb el noi, amb la família d’origen i un informe de serveis socials del país d’origen’. Es tracta, ha dit, d’un procediment ‘força complex’, però ha insistit que ni la Generalitat ni el consistori barceloní no en tenen la competència. Per això, creu que ‘no val la pena entrar’ en aquest debat perquè, tot i no discutir-ne el ‘fons’, creu que ‘no és útil’.

El conseller ha defensat de mantenir l’estratègia que segueixen amb l’ajuntament en relació amb els menors que viuen al carrer. En aquest sentit, ha destacat que s’han reforçat ‘recursos de psiquiatria’, perquè alguns dels menors tenen problemes de ‘salut mental i addiccions’, i que també s’han reforçat els ‘educadors de carrer.’

El conseller ha demanat d’evitar ‘tractar tot un col·lectiu a partir de les actuacions d’una minoria’. ‘No és raonable ni real’ tractar-lo ‘a partir d’una visualització d’una part molt petita’, ha dit, perquè el col·lectiu és ‘divers’. De fet, ha afegit que ‘hi ha 50.000 catalans adolescents nascuts d’aquí d’origen marroquí i no pot ser que també visquin amb aquest estigma’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.