Gràcies, Clara Ponsatí

  • Ahir va tornar a trepitjar Barcelona, com una persona lliure, plenament lliure, immensament més lliure que tothom que l'envoltava

Vicent Partal
28.03.2023 - 21:40
Actualització: 29.03.2023 - 08:02
VilaWeb

Aquesta versió de l’editorial conté afegits o rectificacions escrits després de la posada en llibertat de Clara Ponsatí, i per això no coincideix amb la que van rebre els subscriptors del diari a les deu del vespre

Diuen que de l’exili només se’n torna o bé mort o bé victoriós. I Clara Ponsatí n’ha tornat victoriosa, d’això a hores d’ara ja no n’hi ha cap dubte. Ahir va tornar a trepitjar Barcelona, com una persona lliure, plenament lliure, immensament més lliure que tothom que l’envoltava. La seua imatge travessant la plaça de Catalunya amb aquell somriure ample a la cara és de les que guardarem molts i molts anys, potser sempre, dins nostre. L’eixida de la Ciutat de la Justícia, posada en llibertat, també. L’estúpida i gravíssima detenció per la policia autonòmica, en tot cas no fa sinó posar en relleu aquesta seua llibertat. Com ella va deixar ben clar al qui l’envià a detenir-la, és una detenció il·legal que es girarà contra qui l’ha ordenada. El problema el tenen, per tant i en tot cas, el Regne d’Espanya i el govern autonòmic català, concretament el Departament d’Interior, que no ha estat capaç de defensar que no es pot detenir un eurodiputat, diga què diga el jutge, i que hauria d’aclarir si, com sembla, va decidir la detenció sense que fos demanada per cap jutge.

[Al Departament d’Interior hi hauria d’haver dimissions avui mateix. Sense cap ordre judicial expressa, els Mossos han detingut una eurodiputada, de qui han menystingut els drets. La pregunta és qui ho va ordenar. Ho sabia el conseller?]

Abans d’això, en la magnífica conferència de premsa que va oferir al Col·legi de Periodistes –i que podeu veure íntegra–, Ponsatí va marcar de manera ben contundent les línies que separen la seua acció de tot allò que ha passat fins ara a l’interior. Ella i els altres exiliats a Brussel·les, a diferència dels membres del govern que es van quedar, no reconeix ni l’autoritat ni la legitimitat dels tribunals espanyols. Li és ben igual què diguen o deixen de dir els qui, polítics o periodistes, pretenen embolicar el seu gest amb qualsevol causa partidista. I està disposada a continuar lluitant per la independència, fent aflorar les contradiccions de tothom, com ahir, i oferint a la gent el retorn d’un discurs clar, coherent i intel·ligible, d’un discurs cristal·lí, sobre què hem de fer per avançar en el camí cap a la independència.

Clara Posantí ha tornat a Barcelona quan ha volgut i simplement perquè ella va decidir que ahir, 28 de març, era el dia que tocava tornar al sud. Ha tornat, per tant, no quan Pablo Llarena o Pedro Sánchez ho han volgut ni de la manera que haurien volgut, sinó quan ella ha considerat que s’esqueien les condicions per a fer-ho i quan fer-ho fos un servei a la societat catalana. I no ha tornat gens condicionada perquè l’estat espanyol li haja concedit cap permís. Espanya ahir es va quedar amb un pam de nas, veient les notícies als mitjans i preguntant-se què caram passava i què caram havia de fer. No la podia detenir perquè té immunitat, ni la pot ficar a la presó perquè el delicte de què és “acusada” no inclou la presó. Ponsatí va tornar a Barcelona de manera unilateral, que és l’única que s’ha demostrat que funciona per a avançar. Ha estat una decisió personal seua i l’ha executada quan ella ha volgut i com ella ha volgut. Sobirana dels seus actes i tan lliure com una persona pot ser-ho.

Durant aquests difícils anys d’exili, Ponsatí s’ha guanyat una merescuda fama de ser una persona directa, honrada i valenta. Incòmoda, per tant. I de criteri fiable, també per tant. Ella va ser l’únic membre del govern que es va enfrontar cara a cara amb la Guàrdia Civil el Primer d’Octubre i s’hi va enfrontar de valent en defensa del seu departament. Ella va romandre tota sola dins el govern defensant que calia declarar la independència el Primer d’Octubre mateix, sense esperar ni un dia més. Va ser també la primera a denunciar que bona part de la classe política, per no dir pràcticament tota, havia fet una catxa –una frase que li va costar molts disgusts, però que la definirà i l’enaltirà per sempre més. Ella va obrir, assumint-ne la responsabilitat, la seua part de batalla judicial a Escòcia. Ella, el dia que tots quatre tornaven a Catalunya, aquell 29 de febrer a Perpinyà, va fer el discurs que la gent volia sentir, reconeixent-los l’esforç, respectant-los, agombolant-los sense diferències. I ara ella és la primera de tornar al sud, a trepitjar Barcelona saltant finalment per sobre de la frontera artificial que separa en dos el nostre país, en un gest que, diguen què diguen i expliquen les floritures que expliquen, és evident –com s’ha vist– que té un risc molt alt per a la seua seguretat personal i la seua vida.

Aquests dies vinents, tindrem temps de sobres de parlar de l’impacte d’aquest gest en la nostra vida col·lectiva, de les múltiples facetes polítiques, judicials i fins i tot emocionals que implica no tan sols per a ella, sinó per a centenars de milers de catalans. De fins a quin punt el retorn de Clara Ponsatí sacseja la política catalana i el país. Seguirem amb molta atenció la peripècia de la seua detenció i totes les conseqüències judicials, però també polítiques, que tindrà aquest acte il·legal. I ja parlarem també de si aquest retorn significa el començament d’una nova etapa i d’una ofensiva. I de si ho fa sola o si ho fa en companyia.

Tindrem molt de temps per a fer totes aquestes anàlisis i reflexionar, i per això avui us demane permís per a limitar aquest editorial –que durant tant de temps he somniat d’escriure– simplement a donar les gràcies a Clara Ponsatí. Per tot això que ha fet i per allò que estic segur, espere i desitge que continuarà fent. Per haver estat tan coherent, tan decidida i tan crítica sempre. Per no haver errat mai l’objectiu de la llibertat, de la independència. I per ser valenta, una cosa que no hauria de comptar en política, si no fos perquè vivim en un país on, especialment entre els polítics, els valents es fan notar molt.

PS1. Ahir VilaWeb va fer una gran faena. Us en recomane alguns dels articles més destacats:

 

PS2. Ahir també vam fer a València l’acte d’homenatge a Guillem Agulló que havíem anunciat. Va ser un acte magnífic, impressionant, que va reunir un centenar de subscriptors arribats de tots els Països Catalans –VilaWeb sempre trenca fronteres. Us n’oferim una crònica de la nostra cap de redacció, Esperança Camps, juntament amb el vídeo de l’acte.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Mateu Marc Pi
Mateu Marc Pi
28.03.2023  ·  21:59

Gràcies per tota la informació. Com sempre!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
28.03.2023  ·  22:02

Na Ponsatí denunciant PP/PSOE i Corona, i denunciant també els del Parlament europeu, és més republicana que no ERC, i més d’esquerres que els de podemos
https://twitter.com/JuntsEU/status/1615734303664574464?s=20&t=v8vN36wxs_DMbFl5YJL2y

A més d’assumir la responsabilitat de les escoles el 2017 (no com altres que hi han ara), també va rebre de la policia
https://twitter.com/jaumemoll/status/1640788676383997952?s=20

Josep Usó
Josep Usó
28.03.2023  ·  22:13

És un escac a l’estat i a la seua paradeta autonòmica. Gràcies, Clara Ponsatí. Una persona lliure. Benvinguda.

jaume vall
jaume vall
28.03.2023  ·  22:24

Valenta, lliure.
Quin exemple.
Sempre és llàstima que en una societat determinada, les persones responsables cíviques, amables i competents siguin la minoria.
Per proporció, entre els seus representants polítics, els vàlids han de ser per força la minoria. Llàstima no haver aconseguit una societat on aquestes persones lliures, valentes, siguin majoria, el comú de les persones, la classe mitja.
Llàstima estar tan espanyolitzats.

Xavier Vila
Xavier Vila
28.03.2023  ·  22:26

Dona, intel·ligent i valenta…..es que ho té tot!

Joan Manau
Joan Manau
28.03.2023  ·  22:28

Com molt bé diu en Partal, el govern de fireta de Catalunya ha d’explicar perquè no ha estat capaç de dir que hi ha una llei europea que és un estadi superior a l’espanyola i d’obligat compliment a tota la UE i que per tant els Mossos no podien detenir a la eurodiputada Clara Ponsati. Gràcies Clara! Covards els que s’excusen en complir l’ordre espanyola il•legal.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
28.03.2023  ·  22:34

Ens calen més Clara Ponsatí!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
28.03.2023  ·  22:36

Admeto estar inquiet. Ara tot depèn d’Europa, i Brusel·les és un niu d’espanyols i d’incompetents. No tinc tan clar que la jugada surti bé.

Núria Coma
Núria Coma
28.03.2023  ·  22:37

Veure la dignitat passejant de nou per Barcelona, ha estat un regal meravellós.
Moltíssimes gràcies Clara, ens representés a moltes que no podem ja ni respirar l’aire podrit que escampa la mala política practicada e mans d’uns dirigents ilegítims,incompetents, mentiders i rendits.
Has portat aire fresc i malgrat t’hagin tancat, saben de sobres que els són vencçuts i en poques hores vulguin o no ,hauran d’obrir la porta a la llibertat que representes i seran ells qui restaran tancats amb la seva ràbia, imptència i obsessió malaltissa.
Gràcies Clara, infinites gràcies.
Gracyies tb Vilaweb per el seguiment de la sorprenent i desitjada , tornada a casa de la consellera Clara Ponsentí.
Avui és el primer dia de molts

Carles Serra
Carles Serra
28.03.2023  ·  22:39

Gràcies infinites consellera Ponsatí, gràcies per els valors democràtics i estima en el País.
Quina diferència envers aquestes elementes que diuen tenir la consciència tranquil·la, com aquesta Serret, ja que dir de la bleda solejada d’Osona Marta Rovira.
Lo mateix que fa el seu guia espiritual i del seu partit ER, aquest —— gran mentider d’Oriol Junqueras, dient que és una persona molt bona.
En fi Vicent, déus tenir molt clar que en aquesta gestoria mal nomenada govern, és un govern Vichy al servei d’aquesta espaÑa franquista i corrupte, que ens roba, ens reprimeix i fa el genocidi de la nostra cultura i llengua.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
28.03.2023  ·  22:41

Per mi és molt important que no l’hagin detingut al passar la frontera.

Que hagi pogut arribar a Barcelona, fer una roda de premsa i passejar-se tranquilament vol dir que l’exili ha trobat la manera de mantenir controlats els serveis secrets espanyols i la tornada de Posatí n’ha estat la prova del nou.

Por ser un gran pas cap a la llibertat.

Josep Maria Bagant
Josep Maria Bagant
28.03.2023  ·  22:47

Gràcies Clara Ponsatí. Com desitjo que us poseu al front d’una llista cívica per guanyar la independència. Ànims dona valenta!

Daniel Mir
Daniel Mir
28.03.2023  ·  22:48

Ningú fa esment de la web estatdedret.cat, l’arxiu digital que reflecteix la repressió de l’estat espanyol contra els catalans, els últims vint anys, que na Clara Ponsatí ha presentat al col·legi de periodistes moments abans de ser detinguda. Crec que cal que s’en faci difusió, tota vegada que se la ha jugada per donar a coneixe’l.

Joan Costa-jussa
Joan Costa-jussa
28.03.2023  ·  22:53

Gràcies Clara

A la merda ERC, avui heu demostrat el que sou, MERDA

Matilde Font
Matilde Font
28.03.2023  ·  23:02

Una editorial reconfortant. Tant com el gest de la consellera Ponsatí.
Tot el meu suport a una dona valenta i coherent com ella. Sempre ens ho demostra.
Moltes gràcies!

Joan Benet
Joan Benet
28.03.2023  ·  23:06

Si el departament d’interior l’ha detinguda de motu propi, és que aquest govern és infinitament més merdós de lo que ja intuíem.
Són tant covards i servils que ni tan sols cal obligar-los a rebaixar-se, ja ho fan tot sols de bon grat

JAUME GUIU
JAUME GUIU
28.03.2023  ·  23:07

Avui, la Clara Ponsatí ha seguit fent honor al tracte que tenia com a consellera del govern (Molt Honorable Consellera), cosa que no es pot dir dels actuals. Però, sempre hi ha un però,no ha tardat gaire a sortir el botifler de torn, en aquest cas, en Josep Burgaya, sociolisto de Vic, que, com que no es menjava ni una rosca en política, ara dona la seva “docta opinió” al 324 i també al Nounou. Com a bon sociolisto, es posa el nom de la Clara Ponsatí a la boca en va. Les seves paraules, aquesta nit al 324 demostren la pasta del paio.

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
28.03.2023  ·  23:07

hi anirà a Madrid, d’aquí 1 mes?. Aviam què diu en Gonzalo Boye.

Jaume Riu
Jaume Riu
28.03.2023  ·  23:07

BONA FEINA
Per dignitat i coherència, Clara Ponsatí ha fet que el 28 de març de 2023 serà recordat com un dia històric, sobretot perquè ha presentat personalment a Barcelona una eina que farà molt mal a la monarquia instaurada per dictador Franco.
Alq Col·legi de Periodistes, Clara Ponsatí ha presentat l’espai web estatdedret.cat que resulta d’una feina de recerca que serà molt útil per aplanar el camí de Catalunya cap al reconeixement inevitable per ser un nou estat d’Europa independent del regne d’Espanya, en forma de república.
L’esperpent de la detenció als carrers de Barcelona al davant de la gent i televisada, també hi col·labora
Dia històric i bona feina.

Carles Viñals
Carles Viñals
28.03.2023  ·  23:12

Ella hauria d’ocupar el lloc que de fa temps usurpa un tal Aragonés, i ben segur l’ocuparia si presentés la seva candidatura. Gràcies de tot cor, Clara, pel teu gest de dignitat i coratge, el primer des de fa més de cinc anys. Estem amb tú.

Montse Milian
Montse Milian
28.03.2023  ·  23:14

Als qui pensen que tot estava adormit o fins i tot mort: e pur si muove.

Gràcies, Clara Ponsatí!

Lluí Mor
Lluí Mor
28.03.2023  ·  23:15

Ara, l’enemic numero 1 de Catalunya, està rabios i és menja les ungles perquè ha perdut el seu rol de protagonista i sempre ha de sortir a remolc, a dir algúna estupidesa, propia de la seva baixesa moral.
Un home que a la presso pactada amb la SSS és feia passar per bon pare i bona persona per al final persuadir als catalans que amb l’Estat Ñol ja ens aniria bé.
I molts catalans, encarà es presentaràn a les municipals defensan aquestes sigles tan devastadores, ERC.
Hòstie que en som de pobres i llepaculs!!!

Josep Ramon Gil
Josep Ramon Gil
28.03.2023  ·  23:29

Gràcies Vweb , gràcies Honorable Consellera i Valenta eurodiputada Clara Ponsatí …. amb vosaltres , malgrat tot , es fà dificil perdre la confiança en aconsseguir una Catalunya lliure i plena .

Joan Benavent
Joan Benavent
28.03.2023  ·  23:34

El respecte ens l’hem de guanyar a cada instant de la vida. La Clara se la ben guanyat. A diferència d’altres, la seva condició nacional catalana l’assumeix sense complexos i la defensa amb dignitat, un exemple per tots nosaltres. Es mereix la nostra admiració. Serem al seu costat.

Gerber van
Gerber van
28.03.2023  ·  23:55

Gràcies Vicent Partal per posar en paraules el sentiment d’agraïment a Clara Ponsatí i el context de la seva actuació com pocs poden.

En el moment d’escriure aquest comentari ja està lliure i se sap que s’ha de presentar a Llarena el 24 d’abril. Si no ho fa, serà detinguda i mantinguda captiva. Davant la EU i el món és clar que Espanya es nega a acceptar la immunitat de la eurodiputada. La partida d’escacs contra Espanya encara no ha acabat i ens esperen esdeveniments interessants abans de la caiguda del rei.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
29.03.2023  ·  00:00

Estic bastant convençut que la jugada ha estat totalment dissenyada pel Gonzalo Boye. I que els Mossos l’han detingut, no perquè en Llarena ho hagi ordenat expressament, sinó perquè així ho ha volgut el Gonzalo Boye (tot fent veure que no).

De manera que Boye no ha donat cap marge a Llarena.

La Clara Ponsatí torna, sense avís previ a Llarena, i ipso-facto es fa detenir aprofitant que el ruc d’en Llarena manté l’ordre de detenció contra ella.

Fixeu-vos que l’ha detingut un Mosso de paisà, en un cotxe camuflat, a quatre passes de la comisaría de la Policía Nacional a Via Laietana.

Si l’ordre de detenció l’hagués donat expressament el ruc d’en Llarena, ho hagués ordenat a la Policía Nacional que tenien les ganes i l’oportunitat.

A més a més, ho han fet just el dia abans d’una sessió plenària del Parlament Europeu sabent que pel processament de la detenció possiblement impedirien a la Clara Ponsatí d’assistir al plenari del Parlament Europeu i així fer més grossa i evident la causa per explicar que no, que Llarena no respecta l’estat de dret.

Justament presentant la pàgina web estatdedret.cat per denunciar les vulneracions de l’estat espanyol i per suposat aquesta d’avui s’afegirà a la llista.

Vaja, que ha sigut una jugada de Gonzalo Boye per guanyar la batalla del relat al jutge Llarena.

Josep Jallé
Josep Jallé
29.03.2023  ·  00:20

Molt emocionat per aquesta coherència de fer que dona el sentir-se capaç de fer valer la llibertat de ser.
Gràcies Clara per tornar amb nosaltres, a seguir endavant en la cerca de la independència de tants poders d’odi cap a nosaltres, el que ens sentim arriats i sense ni deu ni amo ni patró ni la puríssima constitució.
Ah! … i dels gossos, al servei dels seus amos, ni parlar-ne.
Salut i … copa enlaire!

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
29.03.2023  ·  00:22

Gràcies per donar-nos un foc nou, en el nostre camí cap l’alliberament.
Gràcies Clara Ponsatí, quin orgull tenir una dona catalana amb tanta dignitat demostrada. Endavant i visca la terra!

Núria Castells
Núria Castells
29.03.2023  ·  00:48

Gràcies, Clara.
Era tan necessari mostrar que encara podem trobar dignitat, en la política!
Estem TAN FARTS de baixesa moral, de covardia, d’oportunisme, de mentides!!!
Hauríem resistit igualment, però la gent com Clara Ponsatí transmet una força molt necessària i molt d’agrair!
SEGUIM.

I espero que el seu gest encoratgi la gent que encara dubta: no ens conformem amb la indignitat i la submissió!
Diguem no als partits que ens volen sotmesos a Espanya, als neoautonomistes vergonyants. A tots ells.
I fem-ho, ja, A LES PROPERES eleccions!

Marc Mateos
Marc Mateos
29.03.2023  ·  01:17

Si tots fossin com ella ja seriem lliures!
Força Clara!!!

Jordi Quinquillà
Jordi Quinquillà
29.03.2023  ·  01:34

Insubornable com Lluís Maria Xirinacs. En necessitem més de la seva pasta.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
29.03.2023  ·  02:35

M’uneixo a la veu del vostre editorial, Vicent i a la de gairebé tots els comentaristes per expressar la meva alegria i reconeixement pel gest de la nostra honorable Consellera, la Sra. Clara Ponsatí Quant al “incident” de la seva detenció per part dels Mossos (que de fet actuen més com a gossos del seu amo, l’Estat Ñol), si ha estat dissenyat per l’advocat Boye, felicitats també, això si que es una “jugada mestra”, i si ha estat una iniciativa dels gossos fidels a l’amo, es evident que CALEN dimissions inmediates. Les persones d’aquests pais no ens mereixem tenir uns politics tan miserables, llepaculs i de nul.la categoria intel.lectual

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
29.03.2023  ·  02:36

Gràcies, Clara Ponsatí!

Roser Antich
Roser Antich
29.03.2023  ·  03:26

Gràcies MHC !!Clara Ponsatí

Gràcies,Vilaweb ..

Secundí Mollà
Secundí Mollà
29.03.2023  ·  03:32

Franz Kafka -que també exercia d’advocat i coneixia a la perfecció el món de la judicatura- li comentava en una ocasió al seu amic i editor Max Brod: “Que modestos que són aquesta gent. Ens venen a suplicar. En compte d’assaltar la institució i fer-ho tot miques, venen i supliquen”.

Gràcies, Clara, per assaltar la institució.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
29.03.2023  ·  06:09

Gràcies estat espanyol, la vostra estupidesa ens portarà la llibertat. Clara fidel al poble, com sempre, benvinguda.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
29.03.2023  ·  06:14

Llarena, Marchena, Junqueras el trio dels nazionales por españa una. ERC com sempre amb España

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
29.03.2023  ·  06:32

Gràcies Consellera Clara Ponsatí, sincera i valenta. Bon seguiment de VilaWeb. Salut.

Carme Garcia
Carme Garcia
29.03.2023  ·  07:04

Gràcies MHC Clara Ponsatí per la vostra coherència , entre el que dieu i el que feu.
Es la única de la que ens podem refiar.

Jordi Torres
Jordi Torres
29.03.2023  ·  07:19

Gràcies, Clara.

Carles Riera
Carles Riera
29.03.2023  ·  07:51

Un 10, Clara, un 10 !
Gràcies per fer-nos sentir un poble viu!
Benvinguda al sud!

Agnès Buscart
Agnès Buscart
29.03.2023  ·  07:59

MILIONS DE GRÀCIES CLARA PONSATÍ
I ahir a plaça encara vaig haver d’escoltar arguments de vençuts independentistes que tan mal fan. La teva victòria és la victòria acompanyada dels que treballem per la victòria. Gràcies!!!!!!!!!!!!

Gabriel Sabater
Gabriel Sabater
29.03.2023  ·  07:59

La Clara si és una persona digna, no com el “mindungui” de president que tenim. Vergonya en faria!!

Adrià Arboix
Adrià Arboix
29.03.2023  ·  08:05

Gràcies Clara, per la teva dignitat i honestedat.
Que n’aprenguin…!

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
29.03.2023  ·  08:15

La pregunta no és si ho sabia el Conseller.
La pregunta és com pot haver-hi una persona tan indigne com l’Aragones, fent veure que fa de President quan en realitat és un titella venut.

Pere Guarch
Pere Guarch
29.03.2023  ·  08:16

La Sra. Ponsatí ha fet el mateix que les Sres. Gabriel i Serret: entrar a l’estat espanyol, declarar davant del jutge i ser posada en llibertat en virtut de les reformes introduïdes en el codi penal espanyol gràcies a les reformes introduïdes, entre d’altres, per ERC. Això sí: envoltada de càmeres i amb crítiques molt poc elegants als mateixos que han treballat de forma efectiva per la seva llibertat. No feu demagògia.

Antoni Morros
Antoni Morros
29.03.2023  ·  08:22

Gràcies. Senzillament!!!!
Tinc molt clar que, si m’en dona l’ocasió, consellera Ponsatí, us votaria….

Pep Agulló
Pep Agulló
29.03.2023  ·  08:40

L’ESPILL DE CLARA PONSATÍ

Si volíeu més proves que el govern d’Aragonès legítima l’ocupació espanyola de Catalunya, ara va més enllà i aquest govern d’ERC deté en plena llum del dia Clara Ponsatí implicant-se de ple en la repressió del front dels exiliats. Això és molt més que una declaració d’intencions, són fets. Un govern de Vichy!

Una victòria del front dels exiliats en la persona de Clara Ponsatí, plena de serenor, ferma en l’embat i que deixa als penedits-es a Llarena, arrossegant-se per Madrid, a la paperera de la història, ara sí.

Com deia Puigdemont, això és intel·ligència en política, quan es té voluntat i busques l’enfrontament. No era un dia qualsevol. Clara entra per la frontera un dia abans del ple del Parlament Europeu, posant entre les cordes a Llarena i els mateixos mossos. Res improvisat.

M’agrada la Ponsatí perquè va a la jugular. Mireu què va dir de la Serret. Amb això també dona una lliçó a molts polítics: no us amagueu en buscar la falsa unitat quan l’enemic que es diu independentista, us posa la bota al coll… L’embat contra l’Estat és també el combat polític contra ERC. Ni més ni menys.

PS. l’actitud que considerem heroica de la Clara hauria d’ haver sigut la norma del govern de l’1-O.

Blai Pié
Blai Pié
29.03.2023  ·  08:42

Justament amb poques hores de diferència, la comparació amb Marta Rovira presenta un contrast devastador. Quina força l’una! I quina manca de dignitat l’altra….

Antoni Roca
Antoni Roca
29.03.2023  ·  08:46

“govern autonòmic català”, diu l’editorial. Ja sabem que el nom fa la cosa, per tant seria convenient anomenar les institucions pel seu nom i desemmascarar-les. Res de Generalitat sinó “govern autonòmic” (com un de tants); res de president de la Generalitat, “president autonòmic”; res de mossos d’esquadra, “policia autonòmica”. Sembla que no, però els noms ajuden molt prendre consciència del que és i representa cada institució.

Paola Polacco
Paola Polacco
29.03.2023  ·  08:52

Em va emocionar la profunditat d’afecte de l’editorial d’avui, senyor Partal, gràcies per expressar-nos a tots. Pel que fa a la Clara… bé… els que la vam seguir des del referèndum i durant aquests anys d’exili sentim que la coneixem bé. Una alegria, un orgull, una alenada d’aire fresc i un focus brutal encara que merescut sobre aquest govern català autonomista i vergonyòs. Una abraçada i endavant!

Albert Miret
Albert Miret
29.03.2023  ·  09:06

Gràcies, Clara Ponsatí! El teu passeig per Barcelona ens ha aclarit el dia tan gris que tenim des de l’assalt a la Generalitat de Catalunya dut a terme per traïdors, covards i dements. La teva valentia minimitza aquesta púrria i el seu president il·lícit es fa cada dia més i més petit.

Joan López
Joan López
29.03.2023  ·  09:12

Honestitat,valentia,fermessa,no enganya a ningù això es el que volem d’un politic i asins es CLARA PONSATI. Moltes gracias per tornar-nos la dignitat que las serret-rovira-rufians-aragones-junqueres,etc,etc han tret als catalans.

Dario Beksic
Dario Beksic
29.03.2023  ·  09:23

El meu profund respecte i admiració a la Professora Ponsatí. Amb unes poques persones així i el poble disposat a seguir-les, potser no tot està perdut encara.

Només trobo a faltar una denúncia legal en tota regla, amb nom i cognom, al funcionari que ha executat la detenció. No és només culpa seva, clarament, però el sistema legal del mon civilitzat no reconeix l’obediència deguda, i això serviria per a que en el futur qualsevol manefla s’ho repensi abans d’actuar.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
29.03.2023  ·  09:26

Ahir es fer palès un cop més que la intel.ligència es lliure

Es va posar de nou en evidència la ignorància , mediocritat ,submissió i manca de coneixements jurídics en que viu l’autonomisme català d’ERC i el president Sr. Aragonés .

WEB : ESTATDEDRET.CAT ¡Quin viatge tant ben programat !

Sr. Pere Guarch el seu comentari no es del tot ajustat a la realitat. Parla vosté per exemple d’unes reformes que son purs interessos polítics d’Espanya per continuar el que va expresar ahir molt clarament la Sra. Ponsatí en roda de prensa : afavorir la persecussió política per raons ideològiques . Maquillatge . Espanya encara viu en un passat del que no es pot despendre no es sap per qué.

Berta Carulla
Berta Carulla
29.03.2023  ·  09:28

El meu agraïment a la nostra representant Clara Ponsatí.

I una petició: volem saber qui va donar ahir l’ordre de detenir-la, tenim dret a saber qui va cometre la il.legalitat de manar un mosso de paisà anar a apresar la nostra diputada. O si va ser aquell mosso sense que ningú li digués.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
29.03.2023  ·  09:55

Sí Sr. Partal.
“Gràcies Clara”

Gràcies perquè has treballat de valent des de l’exili per a fer evident davant el món la repressió a Catalunya per una espanya gens democràtica i amb una judicatura polititzada i dominada pel franquisme.

Quina diferència abismal amb les botifleres Marta Rovira o Mèritxell Serret, de la ER de Junqueras, o amb la hipòcrita Anna Gabriel de la CUP.
Cap de les tres a cardat brot per Catalunya, per la causa independència catalana, des de l’exili.
Ans al contrari amb el seu retorn s’agenollen i reconeixen un jutge i una judicatura espanyolistes, que la MHC Clara Ponsati denuncia i no reconeix.

Antoni Mirabent
Antoni Mirabent
29.03.2023  ·  09:59

Deia la Clara Ponsatí, ahir, que no entenia massa bé com anava el tema del delicte de malversació i com aquest tema l’afectava a ella (que no l’afecta). De fet, va ser la Dolors Bassa qui va ser jutjada i empresonada com a consellera d’educació.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
29.03.2023  ·  10:05

És molt preocupant que sigui tan excepcional que algú amb responsabilitat social l’exerceixi dignament, i a l’hora és per això, per l’excepcionalitat, que aquest és un gest d’un valor incalculable, una valisa de referència que posa tothom al seu lloc.

L’U d’Octubre encara viu més enllà del carrer; una notícia excel·lent.

Moltes gràcies, consellera Ponsatí.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
29.03.2023  ·  10:05

Clara Ponsatí i Josep Costa han deixat palès com de feble és l’execrable justícia espanyola.
Encara que espanya faci aquest paperot tan ibèric de “mil homes”, aquest és un estat miserable i subsidiari que només pot sobreviure robant, espoliant les colònies dels PPCC, pidolant pel Món i de l’almoina de l’UE.
espanya és infinitament feble i mesquina, per això aquesta escenificació dins l’estat de violència, feixisme i repressió. Els ciutadans espanyols sempre han tingut por de l’estat. Motius han tingut.
Però tot i que l’essència de l’estat segueix sent la mateixa que al 1939 (“año de la Victoria”, any del genocidi de l’única experiència real, tot i que imperfecta, de democràcia), espanya està cada cop més encapsulada dins de l’entrellat internacional d’interessos, dependències i servituds. En aquest taulell, espanya juga un paper absolutament marginal i supeditat als estats forts.
N’hem tingut un munt d’exemples recents d’obediència d’espanya als seus tutors (que han provat de disfressar però que mostren clarament el curt recorregut d’autonomia de l’estat): rescat bancari, moció de censura exprés de M. Rajoy, interrupció de la bogeria policial de l’1-O, indults dels presos polítics,…

Clara Ponsatí i Josep Costa són conscients d’aquesta realitat veritable d’espanya (feblesa i submissió als poders internacional).
Tots dos han semblat el David que s’enfronta a Goliat, però la realitat és que són ells els autèntics gegants (en determinació, valor i audàcia) i és espanya qui queda despullada i en evidència de la seva immensa petitesa.

Moltes gràcies Clara i Josep per obrir-nos els ulls.
Gràcies anticipades VW per agafar el testimoni de tots dos (al Josep ja el teniu els dijous a la tertúlia, bravo) i amplificar el missatge i l’exemple de la Clara i el Josep.

Catalans, sortim del racó fosc dels plors i les pors, plantem cara a aquest monstre de peus de fang. Necessitem més determinació, valor i audàcia. Una nova estratègia, tàctica i pla d’acció. No serà fàcil. Seguirem patint i la bèstia atacarà amb més força que mai. Però se la pot vèncer. Necessitem més exemples??? Som-hi !!!

PD: Llista Cívica ja !!

Glòria Aladesa
Glòria Aladesa
29.03.2023  ·  10:17

Emocionada per tot el què significa aquest gest de na Clara Ponsati. L’independetisme necessita més gent com ella. Un compromis exemplar. GRÀCIES CONSELLERA
Seguim dempeus i més motivades q mai per la INDEPENDÈNCIA DELS PAÌSSOS CATALANS

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
29.03.2023  ·  10:29

La nostra Clara, és molt clara!!! Brava!!! Parla molt clar i no fa jocs de mans estrafolaris com la majoria dels seus colegues politics.

Moltes gràcies Consellera! A veure si d’una vegada trenquem la absurda situació que estem vivint a Catalunya: un Parlament amb majoria independentista (fruit de una majoria de vots independentistes dels ciutadans, no ho oblidem!), un Govern , per tant, independentista en principi, però que pacta amb l’estat del que es vol separar per refredar i desmobilitzar les seves bases i els seus votants, i que no fa absolutament res per la independència, fracassant en tots els fronts de manera estrepitosa, i provocant la indignació dels vcotants, que ens sentim estafats. Ningú és capaç de posar ordre i coherència en tot això? La representativitat política a Catalunya fa estona que està trencada. Per això les grà cies més sentides a la Consellera Ponsatí , perquè al menys algú ens representi de veritat. Ja era hora!

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
29.03.2023  ·  10:45

Que la Clara encapçali la Llista Cívica i es presenti per a la independència. Es la persona ideal per representa aquest IDEAL, la independència de la Rep. Catalana. DUI i al carrer tothom.

ISABEL CASALS
ISABEL CASALS
29.03.2023  ·  10:47

gràcies, gràcies Consellera Clara Ponsatí, per ser com ets, valenta i digna!

Salvador Aregall
Salvador Aregall
29.03.2023  ·  11:16

Què hauria passat si els polítics que eren al capdavant l’1 d’octubre, tots, fossin de la mateixa pasta que és la Clara Ponsatí?: valents, decidits i coherents. On seriem ara si el President i tot el govern d’aleshores haguessin complert la Llei del Referèndum d’independència aprovada al Parlament?, recordem-ho: referèndum vinculant i proclamació de la independència dos dies després de publicar el resultat oficial. El què va passar ja ho sabem i el temps que ha passat també ha descobert la veritat. Aquesta dona valenta, que no té res a perdre, que no viu de cap carrera política, que és lliure, va dir que els polítics -tots- van fer una catxa. Aquesta és la veritat TOTS els polítics de TOTS els partits independentistes ens van enganyar perquè sabien perfectament que el procés no ens duria a la independència. A mi no em val aquella reflexió que s’ha fet tants cops que ara tenim el terreny cartografiat, que ara sabem com reacciona l’estat espanyol. No senyors, no m’ho empasso perquè això, una persona mínimament formada que arriba a un càrrec de responsabilitat a les institucions catalanes, ja ho ha de saber, la història ho explica de manera reiterativa, l’estat reprimeix sense mirament quan es compromet el “seu” territori. Què hauria passat i on seriem?, aquí tothom hi pot posar el què vulgui: ferits, morts, ruïna, alegria, llibertat, independència. Podem especular però no ho sabrem mai sense dirigents de la categoria de la Clara Ponsatí. Crec que l’1 d’octubre ha estat un canvi de rasant pel nostre país que exigeix clarament nous líders sense hipoteques ni penyores i la retirada dels que, amb més o menys dignitat, ens han dut en aquest cul de sac.

MONTSERRAT TREPAT
MONTSERRAT TREPAT
29.03.2023  ·  12:18

Gràcies Clara Ponsatí per mantenir la dignitat del govern legítim de la Generalitat tant a l’exili com al Principat. Consellera, eurodiputada, companya a l’Assemblea de Representants del Consell de la República no pas com a consellera del govern sinó com a representant. Treballadora infatigable, valenta i coherent. Les teves denúncies al Parlament Europeu són molt valuoses.
Bona editorial, Partal.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
29.03.2023  ·  12:46

Primer de tot mil gràcies a la MHC Ponsatí
I després també excel·lent la informació de Vilaweb
Molt bona feina Vicent

Joan Cuscó
Joan Cuscó
29.03.2023  ·  12:51

He mirat el video i no veig en cap moment que el mosso ensenyi a la Clara cap ordre judicial.?

Ricard Collado
Ricard Collado
29.03.2023  ·  13:20

Des de fa molts anys el divorci entre mossos i conselleria és un escàndol, s’estan convertint en una guàrdia pretoriana, on la obediéncia cap als responsables polítics comença a ser nula.
Que el sindicat majoritari estigui infiltrat, organitzat i subvencionat per C´s fa temps que se sap

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
29.03.2023  ·  13:33

Que indignes han estat Junqueras i Aragonès, demanant els agraïments a la seva suposada “gestió negociada de la sedició” devant del gobierno” opresor, menystenint les evidents pressions polítiques de la Unió Europea, i les victòries legals i polítiques dels Consellers el M.H.P a l’exili. Clara Ponsatí ha provocat que resti en evidencia la impotència de la injusticia española per a empresonar-la i també l’actitud dels seus col·laboracionistes. Magnifica feina Clara. Moltes gràcies!

Joan Peitavi
Joan Peitavi
29.03.2023  ·  14:08

Gracies Clara per la lliço d’avui

Isabel Fernandez
Isabel Fernandez
29.03.2023  ·  14:28

Moltes gràcies, Clara!! Per la teva valentia, per la teva coherència, per la teva integritat i per donar-nos a tots una gran lliçó, la lliçó que no hem de defallir ni deixar de lluitar per la independència.

Isabel Mora
Isabel Mora
29.03.2023  ·  15:02

Gran dona i gran persona. Moltes gràcies, Consellera, per la vostra vida que, estic segura, aquests darrers temps no ha estat gens fàcil.
Sou un model a seguir!

Josep Ignasi Boada
Josep Ignasi Boada
29.03.2023  ·  16:03

Els mossos poden actuar com a policia judicial i per tant no reben ordres del Govern de la Generalitat. El causant de la seva detenció, ha estat el jutge Pablo Llarena. Ell és qui ha comès una il·legalitat . Un funcionari no se la jugarà quant els polítics “indepentistes” han demostrat la seva poca vàlua. Els exiliats són dels pocs que es poden salvar de la crema. La eurodiputada Clara Ponsatí és la que destaca entre tots. La seva valentia, la seva intel·ligència i dir les coses tal com raja. Ara tinc motius d’esperança.

Roser Caminals
Roser Caminals
29.03.2023  ·  16:20

La confrontació i el risc calculat–sens dubte, amb el suport de Boye–són efectius. Aquest tipus d’acció és el que recuperarà el momentum. Quan un líder planta cara, la ciutadania segueix.

Vicent Tur
Vicent Tur
29.03.2023  ·  16:59

Encara sort que la varen detenir els mossos. Si l’haguessen detengut els “nasionales”, l’haurien dut a la comissaria de la Via Laietana, i ja sabem què li hauria passat allí dins.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
29.03.2023  ·  18:43

És una desgràcia i una vergonya per a nosaltres els catalans haver de tolerar i suportar una colla de dirigents i governants teledirigits que ens demostren constantment greus mancances de cervell i de gónades.
La Clara Ponsatí és la persona adient i supercapacitada per a liderar i aglutinar l’alliberament popular per mitjà d’uns criteris democràtics i respectuosos de les llibertats i drets individuals i col.lectius.
Les institucions representatives i responsables no han sigut capaces de superar el 155. Cal regenerar-les substituint botiflers, vividors i paràssits per gent sana i capacitada.
ÉS FONAMENTAL D’ATURAR LA PUTREFACCIÓ DE LES INSTITUCIONS POILITIQUES I JUDICIALS DE CATALUNYA. LISTES CIVIQUES JA PER A LES ELECCIONS MUNICIPALS. Els partits politics no ofereixen cap classe de garantía .

Ferran Moreno
Ferran Moreno
29.03.2023  ·  18:49

La Clara Ponsatí deu estar ben tipa del gir autonomista de tota la classe política, incloent-hi també els altres eurodiputats, que no ho són de discurs però sí de facto, per haver pres aquesta decisió.
Té tot el dret del món a tornar i a viure la seva vida com li plagui.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
29.03.2023  ·  19:03

Consellera Clara Ponsatí moltes gràcies, els independentistes lluitarem fins al final. Wlaweb també muchas gràcies per la tasca honesta i valenta que està realitzant, no ho oblidarem.

Eduard Clavell
Eduard Clavell
29.03.2023  ·  19:41

D’acord que Clara Ponsetí és la millor i més valenta de tots, però no s’hauria d’haver deixat detenir. Era una ordre manifestament il·legal i, per tant, no havia de complir-la. I a veure si tenien nassos de donar l’ordre d’enviar mossos uniformats, armats i amb manilles. Aquesta era la foto que realment hauria donat la volta al món i reflectit la repressió en la seva justa mesura. Si la nostra líder més coherent i valenta es deixa detenir il.legalment seduïda per unes quantes paraules amables, ho tenim fotut

Xavier Martin
Xavier Martin
29.03.2023  ·  20:12

Així siiiiiiiiii, gràcies Clara per no tractar a les persones com estúpides.

Joan Torres
Joan Torres
29.03.2023  ·  20:26

M’adhereixo als comentaris de gairebé tots (sempre hi ha un Pere Guarch que en dóna la nota) i el que seria ideal seria que Clara Ponsatí fos qui encapçalés la llista cívica, seguida per Josep Costa, Lluís Llach, Àngels Martínez Castells, Albano Dante, Santiago Espot, el jutge Santiago Vidal, Joan Canadell, Marta Sibina, Antonio Baños, Elisenda Paluzie, Ramon Cotarelo, Vicent Partal, etc etc i moltes altres i molts més. Gràcies Clara per la teva dignitat i valentia.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
29.03.2023  ·  20:34

estatdedret.cat

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
29.03.2023  ·  20:35

Pregunto: Qui és el President actual de la Generalitat?
Algú m’ho podria confirmar?
Quin va ser el suport i quina protecció per part de la Generalitat va tenir – durant la seva estada a Barcelona- la MH Clara Ponsatí, la Consellera d’Educació del Govern del MHP Carles Puigdemont?

Salvador Molins
Salvador Molins
29.03.2023  ·  22:55

“Ella va romandre tota sola dins el govern defensant que calia declarar la independència el Primer d’Octubre mateix, sense esperar ni un dia més.”

“Durant aquests difícils anys d’exili, Ponsatí s’ha guanyat una merescuda fama de ser una persona directa, honrada i valenta. Incòmoda, per tant. I de criteri fiable, també per tant. Ella va ser l’únic membre del govern que es va enfrontar cara a cara …”

Una persona així, com Clara Ponsatí, podria ser la capdavantera que ens portés fins la independència.

Algú amb criteri de tot el que cal fer i capaç de fer-ho.

Com aquella història bíblica de Josep, fill de Jacob, aquell a qui el Faraó va encarregar la cura i defensa d’Egipte.

PS: Respecte a la detenció, per què Boye no va exigir una ordre judicial? Potser les coses aquestes no funcionen així?

Si aquell mosso ho hagués fet sense ordre judicial, seria un nou cas d’aquella cagarel·la catalana de córrer fent la feina bruta als espanyols? Quan superarem aquest handicap?

Francisco Jose Chamorro
Francisco Jose Chamorro
30.03.2023  ·  02:59

Una informació pertinent, la editorial…Per cert, el Conseller
d’Interior va fer un paper decepcionant en la seva curta declaració, la policia no pot cometer actes delictius (detencions ilegals) per molt que ho ordeni un jutge…o qui sigui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any