Els comuns refusen la reforma fiscal del govern

  • El pressupost no es tramitarà i es manté la pròrroga de l'anterior

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
27.02.2019 - 18:41
Actualització: 27.02.2019 - 20:05

No hi haurà pressupost per al 2019 i el govern de Quim Torra i Pere Aragonès prorrogarà l’anterior. El debat parlamentari sobre l’avantprojecte dels comptes ha evidenciat l’allunyament entre el govern de la Generalitat i els comuns. No hi ha hagut cap aproximació, malgrat que l’executiu ha presentat una contraoferta per mirar que Catalunya en Comú – Podem li faciliti la tramitació del pressupost. El vice-president Aragonès ha detallat una proposta fiscal que implica modificacions en l’impost de successions i donacions, el tram autonòmic de l’IRPF i l’impost d’actes jurídics documentats, però Catalunya en Comú – Podem considera que és insuficient: ‘pirotècnia fiscal’, en diu. ‘Per simbolisme fiscal, no ens hi posarem’, ha dit el diputat dels comuns David Cid. Sobre l’IRPF, un dels imposts que tradicionalment ha originat més tibantors entre els socis de govern, Aragonès ha proposat unes modificacions que inclouen una aplicació de tipus màxim del 25,5% a partir dels 120.000 euros d’ingressos bruts anuals. La mesura faria créixer la recaptació de 16,3 milions l’any, però Aragonès ha admès que el sistema impedeix que es puguin ingressar abans del 2021.

Els comuns reclamaven un gravamen del 23,5% en el tram de 90.000 euros a 120.000. De fet, sostenen que, si no es pot formar una bossa d’ingressos afegida de 600 milions o 700 milions, no es podran aplicar les mesures socials necessàries, encara que el govern digui que sí. L’oferta del govern tindria un impacte total de 305,9 milions enguany. La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha culpat l’executiu de crear expectatives i ‘vendre fum’ perquè la seva proposta –diu– no reverteix les retallades. ‘Ni és social ni és expansiva’, ha rematat.

La intervenció d’Aragonès ha molestat els grups de l’oposició perquè era el president de la Generalitat, Quim Torra, qui havia formulat la petició de compareixença per a parlar-ne i, de fet, ha estat qui ha intervingut primer. Per això han demanat un torn de rèplica addicional. Cid ha acusat l’executiu de degradar la figura de la presidència de la Generalitat pel fet que hagi estat Aragonès qui ha detallat la proposta.

Els canvis proposats pel govern en l’impost de successions i donacions consisteixen a reduir la bonificació entre un 4% i un 25% en la quota tributària vigent per als grups de parentiu 1 i 2, i alhora mantenir la bonificació actual del 99% per als cònjuges. La modificació serviria per a recaptar 20,8 milions enguany i 83,2 milions en un any sencer. La modificació de l’impost d’actes jurídics documentats consisteix a apujar mig punt el tipus general aplicable sobre els préstecs hipotecaris, que passaria de l’1,5% al 2%, i permetria de recaptar 38,9 milions enguany. A més, el govern ha assegurat que treballa en una reforma normativa per a aplicar l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, que farà possible de recaptar 71,4 milions, encara que enguany no tindria cap impacte. Finalment, Aragonès ha assenyalat que la lluita contra el frau fiscal permetrà d’ingressar 213,5 milions més.

Torra també ha volgut pressionar els comuns instant-los a no deixar-se endur per ‘electoralisme’ ni per ‘tacticisme’ de les eleccions de l’abril i el maig. En acabat, ha lamentat que s’hagi imposat la ‘jugada curta’ i ha apuntat que el govern restarà obert a negociar després de les eleccions. El govern no ha aprovat el projecte de llei del pressupost i, de fet, no ho farà si no compta amb el vist-i-plau dels comuns a facilitar-ne la tramitació. Volen evitar de ser qüestionats com ho va ser Pedro Sánchez al congrés espanyol abans d’avançar les eleccions. Segons Torra, al país no li convenen unes altres eleccions. Malgrat tot, el govern ha volgut fer un debat parlamentari, tot i que no és un procediment habitual. Això que han presentat Torra i Aragonès és l’avantprojecte de pressupost. La compareixença ha estat a petició pròpia, tot i que també l’havien demanada Cs, el PSC i els comuns.

‘Pressupost fictici’

‘Això no és un debat de pressupost’, ha dit la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas. Ha criticat durament el govern per no haver aprovat el projecte de llei i pretendre debatre els comptes al parlament. ‘Un pressupost fictici per a un govern fictici’, ha afegit, tot i que els problemes dels catalans són ben reals. Arrimadas també ha etzibat a Torra que Aragonès li ha hagut de fer de ‘fidel escuder’ i salvar les ‘lamentables’ intervencions que creu que fa. El dirigent del PSC, Miquel Iceta, ha coincidit amb Arrimadas que era un ‘pressupost fake‘ i ha advertit: ‘Si un no té majoria, no pot governar.’ Iceta ha dit a Torra que el govern té l’obligació legal d’aprovar els comptes i, si no pot tramitar-los, ha de convocar eleccions o sotmetre’s a una qüestió de confiança, com ho van fer Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. Segons el PSC, això que ha fet el govern és ‘un exercici d’escapisme’. També ha dit al govern que si no renuncia a la via unilateral no pot pretendre que el PSC li garanteixi l’estabilitat.

La CUP també ha assenyalat que la proposta pressupostària respon als interessos d’una minoria i que la reforma fiscal és ‘poruga’. El diputat Vidal Aragonès ha instat el govern a reconèixer que no té capacitat per a controlar les finances autonòmiques, dominades pel mercat financer i sota el control de la troica. Així mateix, ha demanat a JxCat i ERC com pretenen eixamplar la base social independentista amb un projecte que no respon a les necessitats de les classes populars. Pel PP, el govern nega el debat parlamentari perquè no ha presentat cap pressupost que es pugui esmenar. ‘Hem assistit a un debat virtual, a un simulacre’, ha al·legat Alejandro Fernández, que veu degradades les institucions catalanes.

Les xifres globals de l’avantprojecte pressupostari les va avançar ahir Aragonès. Avui ha reiterat que augmenta de 1.715 milions d’euros la despesa no financera i no finalista. En total, arriba a 26.157 milions d’euros. L’objectiu de dèficit imposat per Madrid, del 0,1%, fa que la despesa dels departaments creixi d’un 7,4% (1.665,5 milions) i la xifra no sigui més alta. El vice-president del govern ha reiterat que els objectius de dèficit són injusts i ha apuntat que, d’ençà del 2010, el forat públic s’ha reduït d’un 90%, l’equivalent a quatre punts del PIB. Aragonès ha destacat que, malgrat això, la proposta pressupostària que presenten supera les retallades i reforça les polítiques socials. ‘Amb el dèficit més baix d’aquest segle tenim la despesa més alta d’aquest segle en matèria social’, ha dir Aragonès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any