El govern espanyol recorre al TC contra la llei antidesnonaments de Catalunya

  • El grup promotor de la llei contra la pobresa energètica i els desnonaments a Catalunya havia demanat que no s'impugnés

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un desnonament al barri de Sants de Barcelona
EFE / Redacció
05.12.2022 - 19:29
Actualització: 05.12.2022 - 21:34

El consell de ministres espanyol ha aprovat de presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra un article de la llei catalana antidesnonaments (llei 1/2022) que incloïa mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. En concret, el recurs afectarà un únic punt de la llei, ja que, segons el govern espanyol, s’ha aconseguit un acord parcial amb la Generalitat de Catalunya per a modificar altres aspectes de la normativa.

El que qüestiona el govern espanyol és una disposició addicional que recull la necessitat d’oferir una proposta de lloguer social abans d’interposar demandes judicials o de reclamar un deute hipotecari o un desnonament en determinades circumstàncies específiques quan els habitatges siguin de grans tenidors.

L’executiu de Sánchez considera que aquesta disposició addicional afecta a la regulació de la propietat privada (a l’article 33 de la constitució espanyola) i a la competència en matèria de legislació civil. També considera que es vulnera el principi d’interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics, la igualtat i la competència exclusiva de l’estat espanyol en legislació sobre expropiació forçosa.

El TC ja va anul·lar aquests preceptes en una sentència del 2021 que es referia al decret llei de la Generalitat amb mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge.

Precisament avui, el grup promotor de la llei contra la pobresa energètica i els desnonaments a Catalunya, format per l’Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya i l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, havia exigit al govern espanyol no impugnar la norma.

“Seria difícil entendre que un govern format per dos partits progressistes i que el passat mes de març van votar a favor d’aprovar aquesta llei al parlament siguin ara impulsors d’una possible impugnació de la llei, o d’alguna de les mesures que inclou, al Tribunal Constitucional”, lamentava el grup.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor