15.02.2023 - 15:43
|
Actualització: 15.02.2023 - 16:37
El govern demanarà a la Direcció General de Trànsit (DGT) de fer els exàmens de conduir en català sense necessitat de sol·licitud prèvia. És una de les mesures que preveu el pla de foment del català a les autoescoles que han signat la seva consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el president de la Federació d’Autoescoles de Catalunya, Joan Sala. El conveni farà una primera diagnosi de la situació actual els pròxims mesos, a partir de la qual es treballarà per impulsar la llengua.
El pressupost destinat a aquesta acció per part dels dos departaments de la Generalitat arriba als 400.000 euros. Elena, ha destacat que l’acord “blindarà el dret a utilitzar el català en la formació i examinació del carnet de conduir, amb més materials, més testos, més classes i més exàmens en català”. A més, segons el conseller, incorpora compromisos per a “promoure i garantir l’ús d’aquesta llengua en l’educació viària a tots els futurs conductors, a través de la implicació del sector de les autoescoles”.
Concretament, el Servei Català de Trànsit (SCT) posarà a disposició dels ciutadans proves en línia en català per als alumnes de les autoescoles i de materials per a la formació del professorat. A més, es fomentarà que totes les autoescoles ofereixin sessions presencials o en línia i amb el material en català, i es difondrà l’opció d’estudiar i obtenir el permís de conduir en aquesta llengua.
També es demanarà a la DGT, que depèn del Ministeri d’Interior espanyol, que s’ofereixi l’opció de fer els exàmens teòrics i pràctics en català sense que calgui que els alumnes ho demanin prèviament, com passa ara. Actualment, només es pot triar de manera automàtica quan les proves es fan en línia a les capitals de demarcació i a Sabadell. En altres punts, com Olot, Ripoll, Vic, Manresa, Granollers, Mataró, Vilafranca, Tortosa o la Seu d’Urgell, les proves arriben en paper. “No està informatitzat i s’ha de fer la petició”, ha dit Elena, “no té sentit”.
Per la seva banda, Garriga, ha recordat que aquesta és una de les cent mesures que el govern va presentar el passat mes de novembre per a impulsar l’ús del català en tots els àmbits. En aquest sentit, el Departament de Cultura —mitjançant la Secretaria de Política Lingüística— farà un seguiment i assessorarà les autoescoles en diferents fases: diagnòstic, formació i sensibilització, i finalment, edició de materials. D’aquesta manera, analitzarà la situació actual del català al sector; organitzarà formacions específiques per al professorat de les autoescoles, i subvencionarà en un 90% l’elaboració de proves i manuals en línia en català.
Finalment, la Federació d’Autoescoles de Catalunya es compromet a promoure l’ús del català entre les seves autoescoles federades i a fer difusió dels materials de suport a l’aprenentatge de la conducció disponibles en català. A més, també facilitaran a les autoescoles associades recursos lingüístics i vetllaran per informar els alumnes de l’opció de fer l’examen de conduir en català.
A més, promouran que les autoescoles associades utilitzin el català en els materials que elaboren per als alumnes, així com en la publicitat, en la identificació dels seus vehicles i en els seus sistemes informàtics. Tot i això, el seu president, Joan Sala, ha remarcat que l’impuls del català en aquest àmbit serà “complicat” atribuint-ho bàsicament a dos motius: la manca de materials i la poca predisposició dels usuaris que es treuen el carnet. “El que volen és fer-ho ràpid, i no els importa en quina llengua”, ha lamentat.