11.04.2023 - 21:40
[Irakurri artikulu hau euskaraz]
L’home contra la màquina. La relació entre l’artista i la intel·ligència artificial ha estat presentada per molts en aquests paràmetres aquestes darreres setmanes, però els creadors demostren que la realitat és, i serà, més complexa que això. El darrer exemple ve de l’Índia. L’artista Gokul Pillai ha fet servir la intel·ligència artificial per representar algunes de les persones més riques del món com a habitants de barris marginals de l’Índia. I n’ha difós els retrats a Instagram.
A la imatge de Pillai, Donald Trump hi apareix amb una expressió trista, amb una samarreta bruta i envoltat d’escombraries.
View this post on Instagram
També ha representat el propietari de Microsoft, Bill Gates; Mukesh Ambani, la persona més rica de l’Índia; Mark Zuckerberg, president de Facebook; Warren Buffett, la tercera persona més rica del món; Jeff Bezos, director executiu d’Amazon; i Elon Musk, propietari de Tesla i Twitter.
L’artista ha titulat la sèrie fotogràfica Slumdog Millionaires, en referència al film Slumdog Millionaire (2008), en què el protagonista, un noi d’un barri pobre, es fa ric quan guanya un concurs de televisió.
Pillai diu que ha utilitzat el programa d’intel·ligència artificial Midjourney per retratar els rics com a pobres.
Ressuscitar els morts
La de Pillai no és la primera sèrie d’imatges que es fan en aquest sentit.
El setembre passat, el fotògraf turc Alper Yesiltas va publicar la col·lecció As if Nothing Happened, amb el suport de la intel·ligència artificial. Hi va representar músics i actors morts per mostrar com haurien estat de grans.
Entre més, va actualitzar Kurt Cobain, John Lennon, Freddie Mercury, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Lady Di i Michael Jackson. “Volia veure la gent que trobo a faltar, i així va sorgir aquest projecte”, va explicar.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram