Funcionaris espanyols a Brussel·les es rebel·len amb una carta contra l’amnistia i vulneren les regles de la Unió

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
14.11.2023 - 17:24
Actualització: 15.11.2023 - 23:10

Un grup de funcionaris espanyols de la Unió Europea (UE) ha començat a fer córrer una carta internament per recollir adhesions de col·legues seus contra l’amnistia i contra el pacte del PSOE amb els partits independentistes catalans per a investir Pedro Sánchez. En el correu que han enviat els cinc primers funcionaris signants de la carta diuen que volen aconseguir “el màxim nombre de signatures possible”, que en siguin centenars, amb el compromís que la carta no serà pública. El propòsit és d’enviar la carta, amb tota la llista de signatures que s’hagin pogut recollir, al comissari de Justícia, Didier Reynders, i a la comissària de Valors i Transparència, Vera Jourovà, per pressionar-los perquè actuïn contra l’amnistia. La carta que els volen enviar, a la qual ha tingut accés VilaWeb, qualifica de cop d’estat el referèndum del 2017 i de “casta situada al marge de la llei” els beneficiaris de l’amnistia. Amb aquesta acció, aquests funcionaris vulneren el principi d’imparcialitat que se’ls exigeix.

Concretament, l’estatut dels funcionaris de la UE exigeix imparcialitat a tots els treballadors de les institucions comunitàries, concretament en els articles 11 i 17, que, tot i que reconeixen la llibertat d’expressió dels funcionaris, especifiquen que cal fer-ho “amb el degut respecte de la lleialtat i imparcialitat”. I el codi de conducta dels membres de la Comissió Europea diu, en l’article 2, que “els membres hauran de respectar la dignitat del seu càrrec i no podran actuar o expressar-se, sigui en el mitjà que sigui, de manera que afecti negativament la percepció que els ciutadans tenen de la seva independència, de la seva integritat o de la dignitat en el càrrec”.

I entre els promotors de la carta, segons que ha pogut comprovar VilaWeb, hi ha membres de la Comissió amb càrrecs tècnics importants i amb una llarga trajectòria a la institució, com ara, una cap de projectes de la Comissió, el cap de sector de l’Agència Executiva Europea d’Investigació, un advocat assessor de relacions internacionals i un membre de la Direcció General d’Agricultura de la UE.

La carta té un alt contingut polític, amb crítiques molt dures al president espanyol en funcions: “El senyor Sánchez ha acceptat el xantatge dels separatistes catalans per a exonerar-los de tota responsabilitat penal pels delictes comesos aquests últims deu anys […]. Sense el més mínim respecte per la separació de poders, ni pel poder judicial i les seves impecables sentències pel cop d’estat del 2017.”

S’adrecen als comissaris Reynders i Jourovà dient-los que la carta –que assumeixen que és “excepcional en el marc del desenvolupament de les nostres funcions”– “té l’objectiu de denunciar davant la Comissió Europea la situació d’extrema gravetat que viu Espanya, obertament contrària a l’ordre constitucional i a principis bàsics de la Unió Europea, com el de la igualtat dels ciutadans davant la llei, el de la independència judicial i el de la garantia de l’estat de dret”. Recorden, a més, que “alguns dels possibles beneficiaris de la proposició de llei d’amnistia estan encausats per delictes de terrorisme, especialment greu i de l’àmbit europeu”.

Finalment, recorden que l’article 7 del Tractat de la Unió Europea “preveu les mesures a prendre quan hi ha un risc clar de violació o es constati l’existència d’una violació greu i persistent per part d’un estat membre dels valors recollits en l’article 2 [del tractat]”. L’article 7 preveu la suspensió de drets d’un estat membre a proposta del Consell Europeu quan s’hagi constatat la violació constant de drets fonamentals com la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat i l’estat de dret.

Aquesta carta fou promoguda a final de la setmana passada, just després de la decisió del comissari Reynders d’enviar una carta al govern espanyol demanant explicacions sobre els detalls d’una proposició de llei d’amnistia que aleshores ni tan sols existia. Avui el govern espanyol ja ha enviat a Reynders el text.

Podeu veure ací la carta que funcionaris espanyols de la UE promouen contra l’amnistia per a enviar a la Comissió:

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any