El govern britànic vol que els més joves no puguin comprar mai tabac

  • La Cambra dels Comuns ha aprovat aquesta setmana un projecte de llei que prohibeix la venda de tabac a qualsevol persona nascuda l'any 2009 o més tard

VilaWeb
The Washington Post
18.04.2024 - 21:40
Actualització: 19.04.2024 - 10:14

The Washington Post · William Booth

Londres, Regne Unit. El govern britànic prepara un projecte sense precedents al món per a crear una “generació sense tabac”. Dimarts, la Cambra dels Comuns va aprovar un projecte de llei que prohibeix la venda de tabac a qualsevol persona nascuda l’any 2009 o més tard.

Durant anys, els experts en salut han donat suport a les campanyes de conscienciació i l’augment dels imposts al tabac com a mesures per a posar fi al tabaquisme. Ara el Regne Unit opta per una mesura que podria conduir a la fi del tabac al país, per bé que les empreses s’esforcin a continuar afegint nicotina a productes i a fer sistemes menys nocius que les cigarretes.

Segons el projecte, els fumadors que ara són majors d’edat podran continuar comprant tabac fins que ho deixin, o fins que es morin. Però la legislació –que ha de superar uns quants tràmits més abans no sigui aprovada i esdevingui llei– vol augmentar l’edat legal per a comprar tabac de manera progressiva segons la data de naixement, cosa que faria que la prohibició es mantingués indefinidament (és a dir, durant la resta de les seves vides) per als més joves.

L’acte de fumar, en si mateix, no estaria penalitzat en la nova llei, però sí que se’n multaria la venda als més joves.

Les cigarretes electròniques quedarien excloses de la prohibició, però la legislació pretén de fer-les menys atractives a còpia de canviar-ne l’envàs i prohibir les populars cigarretes d’un sol ús que abunden al país.

El primer ministre, Rishi Sunak, que no beu alcohol ni fuma (i que fa dejuni un dia la setmana), ha encapçalat el projecte. Un dels grans arguments de Sunak és que el tabaquisme, que mata desenes de milers de persones l’any al Regne Unit, sol començar en l’adolescència.

Tot i haver estat aprovada amb el suport dels legisladors laboristes amb 383 vots a favor (i tan sols 67 en contra), la legislació ha desencadenat una revolta al si del Partit Conservador, i el procés ha alimentat un debat aferrissat sobre quins principis haurien de defensar els conservadors britànics.

La predecessora de Sunak, Liz Truss, va titllar el projecte de llei de paternalista i de poc treballat. Truss és la persona que menys temps ha ocupat el càrrec de primer ministre en la història del Regne Unit.

En una intervenció, dimarts, a la Cambra dels Comuns, Truss va qualificar el projecte de “l’emblema d’un establishment tecnocràtic que vol constrènyer la llibertat de la gent”. I afegí que la idea que el govern “ha de protegir els adults de si mateixos” és “enormement problemàtica”.

Com en gran part del món, les taxes de tabaquisme han disminuït al Regne Unit aquests darrers anys, tot i que la prevalença de les cigarretes electròniques ha crescut considerablement en aquest període. Sigui com sigui, una persona de cada vuit al Regne Unit va fumar l’any passat, una xifra equivalent a uns 6,4 milions de persones. Les taxes de tabaquisme entre els adolescents continuen essent altes: més d’un 12% dels joves anglesos de 16 anys i 17 fumen.

La legislació de Sunak s’inspira en la de Nova Zelanda, que l’any passat va aprovar les lleis antitabac més dures del món. El projecte també pretenia de prohibir la venda de tabac als ciutadans nascuts després del primer de gener de 2009, a més de reduir el contingut de nicotina de les cigarretes.

Al febrer, el nou govern del país va anunciar que eliminaria la normativa per contribuir a sufragar el seu programa de retallades fiscals, i també perquè considerava que la prohibició podia crear un mercat negre difícil de controlar.

Sunak, preveient desercions en el seu grup parlamentari, va permetre un “vot lliure” sobre la llei, cosa que dóna llibertat als legisladors conservadors per a votar i expressar-se en contra de la proposta del govern sense por de represàlies.

La ministra d’Empresa, Kemi Badenoch, va ser el primer membre del gabinet a dir que votaria en contra del seu cap. Badenoch es va mostrar contrària a un projecte “en què les persones nascudes amb un dia de diferència tenen drets diferents”, i va criticar que l’aplicació de la llei no recauria en el govern sinó en les empreses privades.

L’ex-primer ministre Boris Johnson, que d’ençà que va ser expulsat del parlament s’ha dedicat a fer de columnista a la premsa britànica i a fer conferències pel Regne Unit, assenyalà la prohibició del tabac com un exemple paradigmàtic de què falla al Partit Conservador en aquests moments.

“Crec que algunes de les coses que fem ara, o que fem en nom del conservadorisme, són una bogeria”, digué en una reunió al Canadà la setmana passada. “Estem prohibint les cigarretes. Quin sentit té, prohibir? El partit de Winston Churchill vol prohibir els cigars! És una bogeria”, va dir.

Chris Whitty, cap de l’àrea mèdica del govern britànic i un dels experts que va ser a les ordres de Johnson durant la pandèmia, va dir que el seu antic cap s’havia equivocat.

“Aquells qui diuen que és una qüestió d’elecció no entenen en absolut què és fumar”, deia dimarts a la cadena ITV. I afegí: “La indústria tabaquera ho sap més bé que ningú, i es beneficia que la nicotina sigui molt addictiva i que als fumadors els sigui molt difícil deixar de fumar.”

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any