Front comú de Barcelona, Sabadell i Badalona contra la pobresa energètica

  • Ada Colau acusa les companyies de traficar i especular amb l'energia

VilaWeb
ACN
03.11.2016 - 16:57

La Declaració de Sabadell demana la implicació de les administracions en la lluita contra la pobresa energètica i reclama a les companyies que garanteixin el subministrament. El text ha estat impulsat i signat pels Ajuntaments de Barcelona, Sabadell i Badalona, a més de la Diputació de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La batllessa Ada Colau ha reclamat a les companyies que compleixin amb ‘el principi de precaució’ i no tallin el subministrament fins que es constati la capacitat de pagament. Colau acusa les empreses d’estar ‘traficant i especulant’ amb l’energia

Uns 400 congressistes i 80 ponents participen en el primer Congrés Català de Pobresa Energètica, que se celebra entre avui i demà a Sabadell. La trobada ha servit per donar a conèixer l”anomenada Declaració de Sabadell, que alerta de la ‘situació d’urgència’ davant la pobresa energètica i reclama ‘una resposta sòlida i adequada’. Es tracta d’un manifest signat pels ajuntaments de Barcelona, Sabadell i Badalona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ecoserveis i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social.

El text, llegit per l’actriu Silvia Munt, reclama entre altres punts que ‘la Generalitat continuï desplegant els procediments pendents en la matèria, incloent-hi mesures que agilitzin els protocols d’actuació, establint convenis amb les companyies subministradores d’aplicació en tot el territori i assignant els recursos econòmics necessaris que estableix la normativa’. També demana que ‘les empreses subministradores es comprometin a garantir l’accés de subministraments bàsics de tota la població i es corresponsabilitzin en la lluita contra la pobresa energètica, d’acord amb el que estableix la Llei 24/2015′.

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha apel·lat a la unió de totes les administracions per ‘obligar i exigir’ a les companyies ‘que estan traficant i especulant’ amb l’energia a signar convenis amb els ajuntaments i actuar segons el ‘principi de precaució’. És a dir: que no tallin el subministrament fins que no es constati una capacitat de pagament per part de la família afectada. Ara és al revés, ha recordat Colau, qui ha assenyalat que actualment les empreses tallen directament la llum o l’aigua a no ser que hi hagi un informe de vulnerabilitat dels ajuntaments.

La batllessa ha recalcat que el ‘principi de precaució’ ja està inclòs en la Llei 24/2015. Una llei que protegeix les famílies davant dels talls.

La Generalitat, en aquest sentit, dóna suport al manifest però també recorda que els convenis són uns elements que ‘jurídicament depenen de la voluntarietat de les parts’, cosa que vol dir que les companyies no estan obligades a signar-los .El secretari general d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, ha explicat que el govern ‘està treballant’ en una ordre per forçar les companyies a signar aquests convenis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any