19.03.2022 - 20:31
Acaba d’arribar a les llibreries el volum El col·leccionista, de Miquel Bezares, que aplega tots els contes publicats entre el 1998 i el 2009. Editat per AdiA, el llibre aplega trenta-sis relats subtilment connectats que ens conviden a recórrer un itinerari emocional que transita pel desig, la incomprensió, el dol, la culpa, el patiment i el record. És una invitació a reflexionar sobre els processos de creació literària i, especialment, sobre la complexitat de les relacions humanes. Parteix de tres obres publicades entre el 1998 i el 2009: Susannes, Quan els avions cauen i Terminal B, totes descatalogades.
Miquel Bezares (Llucmajor, 1968) és un poeta que escriu narrativa. És president de la Fundació Toni Catany i fins el 2016 ha estat el vice-president per les Illes Balears de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Durant la seva trajectòria ha explorat la narrativa curta i el conte. També ha publicat amb Adia Edicions els relats Els voltants d’Olívia (2018) i el llibre de poemes Malpas (2020).
Pau Vadell, editor d’AdiA, ens parla de l’obra i l’autor:
“Com a editor sempre és un gust poder recuperar clàssics de la literatura que ens han marcat o que cal que hi siguin per continuar influint en la literatura contemporània. Des de la col·lecció Pedreny, tenim molt clara aquesta tasca de recuperació de grans textos. Amb la proposta de Miquel Bezares, de recopilació dels tres llibres de relats, vam quedar extasiats. Després de publicar uns altres títols amb nosaltres, ara podrem gaudir d’aquests textos connectats entre si en una sola publicació.
La tasca de l’edició ha estat a cura de Llucia Serra Ferre, una estudiosa de la literatura que s’ha submergit en els textos del llucmajorer per connectar-lo amb els corrents literaris del moment i ajudar el lector a teixir aquest lligam entre els textos escrits amb més d’una dècada de diferència. En l’estudi que acompanya l’edició M’imagín sempre tornant a Susanna. Desig al dol: El conte segons Bezares, Llucia Serra exposa: ‘La presentació conjunta de tots aquests relats en un sol volum respon a la voluntat de proposar-ne una lectura unitària que permeti als lectors teixir relacions i connexions entre les diferents històries proposades. El títol suggereix una certa idea de compleció, de conjunt ordenat i amb sentit. El caràcter metaficcional del relat difumina les fronteres de significació, convida a pensar en l’escriptor com a col·leccionista de situacions, d’emocions, d’arguments, també com a col·leccionista i compilador de la mateixa obra, que agrupa els relats amb característiques comunes, que fa una taxonomia de la vida i de la literatura.’
Podem dir que aquest aplec parteix de la realitat, d’una quotidianitat del detall, d’una concreció, d’una fotografia, per pouar dins alguns elements fantàstics que vesteixen d’una certa màgia alguns dels relats. Una mirada diferent dels mons paral·lels que vivim. Ens agrada perquè és una escriptura orgànica i clara.”
Pau Vadell