La fotografia de Puigdemont i Díaz encén els partits i els mitjans de la dreta espanyola

  • PP i Vox diuen que la reunió és un escàndol i la premsa hi reacciona amb indignació

VilaWeb
Redacció
04.09.2023 - 17:38
Actualització: 05.09.2023 - 14:21

La vice-presidenta espanyola i presidenta de Sumar, Yolanda Díaz, s’ha reunit avui al Parlament Europeu amb el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín, en una reunió que ha durat més de tres hores.

El tema principal ha estat una possible investidura de Pedro Sánchez, en què l’amnistia i l’autodeterminació són les demandes principals. Díaz n’ha sortit optimista i ha anunciat que hi hauria més reunions.

Ara, aquesta reunió a Brussel·les ha encès bona part de la dreta espanyola. Per exemple, el vice-secretari de Cultura i Societat Oberta del PP, Borja Sémper, ha dir que era un “escàndol” que una vice-presidenta espanyola es reunió amb un “pròfug de la justícia” i ha volgut deixar clar que els contactes que el PP pretén mantenir amb Junts al congrés espanyol aquests dies serien “completament diferents”.

Del PP, també s’hi ha referit la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. A parer seu, la reunió és indigna.

El dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo, també s’hi ha pronunciat. Ha criticat que el govern espanyol es reuneixi amb un “pròfug de la justícia” i ha afegit que Díaz havia anat a Brussel·les a negociar una amnistia “contrària a la constitució” espanyola i un referèndum d’autodeterminació.

Pel president de Vox, Santiago Abascal, la reunió significa “rendir el govern enfront un autèntic criminal“. Ho considera un fet molt greu que no es veu en cap país “seriós” on es respecti la legalitat.

La premsa també critica amb força la reunió

La premsa també ha reaccionat amb efervescència a la reunió entre Puigdemont i Díaz. Segons el diari El Mundo –que ha publicat un editorial d’urgència minuts després de la reunió– és un dels fets polítics més greus d’aquests últims anys. A més, diu que “confereix legitimitat moral” a la figura de l’ex-president i “a tot allò que representa l’atac a l’ordre constitucional”. El text acusa Díaz de trencar el principi d’igualtat dels ciutadans davant la llei i d’humiliar les institucions espanyoles, un fet que, diu, tindrà un “elevat cost moral”. Finalment, El Mundo considera que és “un cop dur a la dignitat de la justícia espanyola“. “Sense ni tan sols esperar cap eventual amnistia que perdoni als artífexs del pitjor atac a la convivència des del final d’ETA, la número dos de l’executiu llança un nítid missatge de suport polític al seu principal dirigent”, diu.

El digital El Español també ha publicat un editorial d’emergència, en aquest cas per exigir la destitució de Yolanda Díaz. L’article posa èmfasi en el fet que aquesta reunió no té precedents en la democràcia espanyola: “Ni tan sols les negociacions del govern de Felipe González a Alger amb l’ETA de final dels anys 80 o les d’Aznar a Zuric el 1999 no hi són comparables”, diu. Segons El Español aquelles reunions no van ser públiques, no tenien la voluntat d’emblanquir ETA i no pretenien negociar “la millor manera de concedir les exigències dels etarres, sinó que, precisament, volien posar fi a la violència del terrorisme“. A més, l’editorial subratlla el suposat contrast entre l’esforç de la vice-presidenta per emblanquir Puigdemont i els partits independentistes amb la “teatral indignació” per la conducta de Rubiales després de la final de la Copa del Món de futbol. “És que potser el petó de Rubiales és més greu que el cop d’estat i la malversació atribuïts als líders del procés?

Parla també de “la claudicació de l’estat davant els qui han atemptat contra els més elementals principis democràtics i contra els qui alimenten cada dia l’enfrontament entre espanyols”. Finalment, justifica l’exigència de la destitució de Yolanda Díaz com a mesura per a evitar que “la desconnexió entre el govern i els ciutadans arribi a un punt de no-retorn”.

En un article en aquest mateix diari, el periodista Juan Sanhermelando afirma que la reunió és “el primer avançament del preu” que Puigdemont exigeix en canvi d’investir Pedro Sánchez. A parer seu, Puigdemont ha aconseguit que una vice-presidenta espanyola viatgi a Brussel·les “exclusivament per a trobar-se amb ell“, en una imatge que el president necessitava per a “rehabilitar la seva imatge de pròfug de la justícia“.

Sanhermelando diu que, ara que PSOE i Sumar necessiten els vots de Junts per a la investidura, es reuneixen amb algú que fins ara havien tractat “com un empestat“.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any