Feliu Formosa diu que l’estat espanyol és una ‘dictadura amb censura’

'A l'època franquista sabies què et podia passar si feies unes determinades coses, però ara no ho saps', critica

VilaWeb
ACN
19.02.2018 - 16:56
Actualització: 19.02.2018 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El poeta i traductor Feliu Formosa ha dit que l’estat espanyol és una ‘dictadura’ i que hi ha ‘censura’. En una roda de premsa, ha assenyalat que a l’època franquista, hom sabia on estava i què li podia passar si feia unes determinades coses i ‘era molt dur’, però ara un no sap què li pot passar i això és ‘una cosa tremenda. És una cosa que no havia viscut mai’, ha afegit. Ha apuntat que dues amigues seves d’Igualada estan citades al jutjat al març amb cinquanta persones més per haver obstruït la carretera del Bruc. ‘Com pot ser això? És la cosa més angoixant que et puguis imaginar, no? Fins on arribaran? Puigdemont ha guanyat les eleccions però no pot venir perquè l’empresonen, on som? Què passa?’, s’ha preguntat el poeta.

Formosa ha recordat que realitzava junt amb una altra persona la propaganda clandestina del PSUC. ‘Venia una sola persona a recollir el material i fèiem anar la multicopista’, ha apuntat, i ha recordat també que després a Terrassa va formar part del moviment obrer. ‘Què hauria passat ara si repetíssim el que fèiem a Terrassa d’anar a la Font de les Canyes un centenar de persones a escoltar què deia Cipriano Garcia?’, ha preguntat l’escriptor.

L’autor ha fet aquestes declaracions  per a presentar quatre novetats publicades per Pagès Editors, Adesiara, la revista ‘El Procés’ i ‘Núvol’, que mostren les diferents facetes de l’autor: el poeta, el dietarista, l’home de teatre i el traductor. Així, Pagès Editors publica Papallona de l’ombra, una tria personal de poemes de Formosa; ‘Núvol’ reedita el dietari El present vulnerable; l’editorial Adesiara publica El meu piano blau, que es pot considerar el testament poètic d’Else Lasker-Schüler, i va ser traduït per Formosa, i la revista ‘El Procés’ dedica el seu número 9 a un monogràfic únic i especial d’unes 240 pàgines sobre la seva figura. Als seus 83 anys, Formosa ha apuntat que la traducció el segueix ‘interessant molt’ i està molt content que s’hagi publicat el llibre de Lasker-Schüler. Ha assenyalat que li costa trobar el camí de la poesia una altra vegada, tot i que no descarta tornar-s’hi a posar.

‘Núvol’ ha publicat El present vulnerable, una obra que s’edita per tercera vegada després que fos publicat per primera vegada l’any 79. A ‘El present vulnerable’, Formosa recull fets de la vida quotidiana, descripcions d’un lloc o d’un ambient, creacions literàries, reflexions socials i polítiques de l’època, anàlisis minucioses de la feina pròpia, informes de lectures i transcripcions de somnis. ‘Ha tingut tres vides en 40 anys i és un llibre que es resisteix a morir’, ha assegurat Bernat Puigtobella, editor de ‘Núvol’, al mateix temps que ha recalcat que, al seu moment, el llibre va ser una fita amb texts escrits amb ‘molta autenticitat’.

L’editorial Adesiara ha publicat El meu piano blau, que es pot considerar el testament poètic d’Else Lasker-Schüler, i que va ser traduït per Formosa. La publicació inclou els poemes en alemany i les seves traduccions al català. ‘Al llibre hi ha una part dedicada a la memòria del seu fill’, ha ressaltat Formosa. ‘Else Lasker-Schüler va ser una poetessa molt especial amb una imaginació desbocada i crec que és una poetessa única’.

Papallona de l’ombra
Papallona de l’ombra és una tria personal de Feliu Formosa i abraça els 45 anys de la seva carrera. ‘Una tria personal des del 73 fins l’actualitat amb diferents temes com l’amor, la relació amb l’altra i la mort i són 110 poemes en 11 capítols i acompanyat amb 14 il·lustracions’, ha explicat l’editora Eulàlia Pagès. Sobre aquest llibre, Formosa ha ressaltat que va escollir a partir dels que ‘podien ser més actuals i més aconseguits com a poemes,  és un treball de tria’, ha afegit. Aquest recorregut repassa dotze llibres de poemes justament quan el poeta acaba de fer els 83 anys.

La revista ‘El Procés’ dedica el seu número nou a un monogràfic únic i especial d’unes 240 pàgines sobre la figura de Feliu Formosa i aquest és el primer número que es dedica a un poeta viu. La seva idea de fons és descobrir qui és Formosa, no fer cap mena d’assaig crític sobre ell sinó deixar a la gent que parlés d’en Feliu sobre la seva vida i obra. Joaquim Armengol, editor de la revista, ha recalcat que també s’ha inclòs un article de tota la seva vida teatral, també hi ha textos inèdits de l’escriptor.

Activitat actual
Formosa, dotat amb una gran memòria, s’ha mostrat molt actiu. ‘Sempre que em trucaven per fer coses, sempre em resistia i ara últimament tinc una actitud contrària perquè, en tenir 83 anys, penso que si em demanen un pròleg o una presentació, ho faig perquè encara estic viu. Faig la viu-viu’, ha dit. Ha recordat que Juan Luis Panero va dir, quan tenia 70 anys, que la poesia l’havia abandonat.

Formosa ha assegurat que a ell li passa exactament el mateix. ‘Ara tinc un llarg diari inèdit i em costa trobar el camí de la poesia una altra vegada, però no ho descarto’, ha afegit l’escriptor. Sobre aquest dietari inèdit, ha apuntat que té dues parts, una el 2015 i l’altra el 2016. De fet, al número de la revista ‘El Procés’ hi ha un fragment d’aquest dietari i que se centra en la seva relació amb Montserrat Roig. A la roda de premsa també ha assenyalat que li agrada anar al teatre a saludar a antics alumnes seus. ‘Sóc molt amic de la gent de teatre i són molt bona gent, tenen un ofici molt complicat i toquen molt de peus a terra’. Ho ha comparat amb els poetes que a vegades estan en un pedestal.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes