Les explotacions lleteres es veuen obligades a instal·lar sistemes de refrigeració a les quadres per no perdre producció

  • Han detectat una disminució dels litres de llet per vaca i de la reproducció derivats de l'augment de temperatures

VilaWeb
ACN
28.08.2022 - 08:43
Actualització: 28.08.2022 - 11:14

Les explotacions lleteres han hagut d’instal·lar a les quadres sistemes de refrigeració per a combatre el canvi climàtic. Amb l’augment de temperatures, les vaques han passat a produir vora trenta-tres litres de llet el dia en lloc dels trenta-vuit que produeixen en circumstàncies normals. Una disminució que suposa un fort impacte sobre els ingressos de les granges. Per això, molts opten per col·locar ventiladors industrials i sortidors d’aigua que baixen la temperatura dels animals.

És el cas de Kim Xifra, coresponsable del Mas Gener de Riudellots de la Selva (Selva), que va decidir d’instal·lar-ho l’any passat. “El canvi ha estat important; aguanten molt més la producció de llet”, ha dit. I no tan sols a l’estiu: els ventiladors s’engeguen de l’abril fins el novembre. El sistema és completament automàtic. Mitjançant uns sensors, es mesura la temperatura i la humitat de l’ambient i, segons les dades recollides, s’activen o desactiven els ventiladors i el rec. Cada pocs intervals de temps, es remullen lleugerament els animals i després s’eixuguen. “Des que ho hem instal·lat, a l’estiu deixen de produir uns dos litres per la calor i no cinc com abans“, explica Xifra. “El canvi ha estat important”, recull.

Recuperar la reproducció del bestiar

També els ha permès de recuperar la reproducció del bestiar que amb la calor havia disminuït. “Els parts no eren homogenis durant l’any; hi havia mesos amb pocs parts”, afirma el pagès, que afegeix que això també afectava la producció de llet que disminuïa durant èpoques concretes de l’any. Ara la refrigeració permet els animals d’estar més actius i han recuperat la producció “durant els sis mesos l’any que fa calor”.

Aquesta és una opció que han aplicat “si no totes, la majoria” d’explotacions lleteres. Al Mas Gener munyen vora dues-centes vaques, però només ho tenen instal·lat al cobert més gros. “Ens plantegem posar-ho als altres, però tot són diners i aquest és el més nou.” L’alçada de l’estructura metàl·lica permet una instal·lació més fàcil que no a les quadres més antigues.

En aquesta granja de Riudellots de la Selva van col·locar plaques solars a la teulada del cobert de les vaques per fer moure els ventiladors. “Ens permet suportar més bé els costos.” I és que amb aquesta font d’energia verda, la refrigeració no implica d’elevar el cost de l’augment d’energia consumida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any