13.05.2024 - 21:40
|
Actualització: 14.05.2024 - 09:16
La llei d’Hondt, que marca la manera com es fan les eleccions a l’estat espanyol, conté una cua que converteix qualsevol elecció gairebé en una rifa. És l’anomenat darrer escó provincial.
Aquest escó se sol adjudicar per un grapat reduït de vots, que de vegades han arribat a ser una dotzena i prou. Per això, si hi ha moltes circumscripcions en què hi ha dubtes sobre qui s’emporta el darrer escó, la contesa electoral pot fer un tomb ràpid al darrer minut.
Durant la campanya electoral, a VilaWeb vam publicar aquest vídeo en què explicàvem que el darrer escó de cada circumscripció electoral era, a la pràctica, una loteria, però que alhora podia ser molt decisiu sobre el resultat final.
I el gran beneficiat en aquestes eleccions ha estat el PSC: tres darrers escons dels quatre han anat a parar al PSC i el quart al PP.
A Lleida, amb 761 vots més Junts hauria pres un escó al PSC. I a Tarragona, amb 571 vots més la CUP hauria pres un altre escó al PSC. A més distància, a Girona, amb 2.161 vots més, AC hauria pres un tercer escó al PSC. Finalment, la CUP hauria arrabassat un escó per Barcelona al PP, tan sols amb 5.176 vots més.
Amb totes aquestes combinacions, el resultat final no seria de PSC 42 escons i Junts 35, sinó de PSC 39 i Junts 36 –a tan sols tres escons de distància. La CUP tindria dos escons més –de 4 a 6– i Aliança Catalana hauria passat a tenir-ne 3.
Concretament, perquè el PSC perdés tres dels seus escons haurien calgut solament uns 3.500 vots.