Un estudi de l’INEFC de Lleida per encàrrec del Parc Natural de l’Alt Pirineu ha detectat que a la vall de Bonabé hi ha un excés de 7.557 visites durant el mes de juliol i de 20.433 a l’agost.

El treball ha permès obtenir un valor de capacitat de càrrega turística total anual a la vall de Bonabé, situada a l’entorn del municipi d’Alt Àneu (Pallars Sobirà), d’unes 109.985 visites. El Parc Natural i els municipis implicats han començat a dissenyar una sèrie d’accions per tal d’intentar reconduir aquesta massificació durant els mesos d’estiu.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu va posar en marxa l’any 2011 un sistema de seguiment dels visitants. Al 2017 ja va posar en evidència un augment de visitants constant, que va passar d’unes 215.000 visites l’any 2011 a 345.000 l’any 2019. L’accés a la vall de Bonabé pel Fornet va ser uns dels accessos que va experimentar un augment més gran, i va arribar a duplicar la xifra identificada sis anys abans.

Arran d’aquesta situació, prenent com a experiència prèvia l’estudi de capacitat de càrrega turística dut a terme a la Vall Ferrera l’any 2020, el Parc Natural del l’Alt Pirineu va encarregar un nou estudi, en aquest cas, a la vall de Bonabé. Aquest estudi ha consistit a identificar el nombre màxim de persones que poden visitar un espai en el mateix moment sense provocar danys irreversibles en l’entorn natural, social i cultural, mitjançant l’adaptació d’una metodologia àmpliament aplicada en aquest casos. Entre els principals resultats obtinguts en la realització d’aquest estudi, destaquen l’obtenció d’un valor de capacitat de càrrega turística total anual a la vall de Bonabé d’uns 109.985 visites, cosa que representa una mitjana de 9.165 visites al mes i 301 visites al dia.

Basat en la comparativa entre les dades d’afluència de la vall de Bonabé i la capacitat de càrrega turística identificada, els resultats alerten sobre la presència d’importants excedents de visitació durant els mesos de juliol i agost, amb un excés de 7.557 visites el mes de juliol i 20.433 visites el mes d’agost. Si aquestes visites es transformen al tipus d’accés majoritari, que és en vehicle, equivalen a un excedent de 279 vehicles el mes de juliol i de 2.676 vehicles durant l’agost.

L’estudi ha estat coordinat per la Dra. Estela Farías de l’INEFC-Universitat de Lleida, en col·laboració amb un equip multidisciplinari que ja ha realitzat aquest tipus d’estudis en altres parcs naturals de Catalunya, com és el cas del Parc Natural de la Serra de Montsant o actualment, el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.