La violència s’estén a Marsella, Lió i Estrasburg en la quarta nit d’aldarulls a l’estat francès

  • La nit passada hi va haver establiments i vehicles cremats, saqueigs i 875 detinguts · És previst que aquesta nit encara sigui més intensa

VilaWeb
Imatge dels incidents a Marsella, la nit de divendres
Alexandre Solano
30.06.2023 - 17:14
Actualització: 01.07.2023 - 00:42

L’estat francès viu la quarta nit d’aldarulls, arran de la mort de Nahel, de disset anys, assassinat dimarts en un tiroteig policíac a Nanterre, a l’Illa de França. Ahir a la nit, hi va haver 875 detinguts, la meitat a París i rodalia, i 249 policies ferits, a més d’establiments i vehicles cremats, saqueigs i enfrontaments. Avui és previst que hi hagi encara més participació en les protestes i, per tant, més aldarulls, perquè és divendres i comença el cap de setmana.

Les autoritats, que ahir van desplegar més de 40.000 policies, han pres mesures contundents amb vista a aquest vespre: incorporaran mitjans addicionals i han demanat als prefectes que tramvies i autobusos aturin el servei, a tot estirar, a les 21.00. També han prohibit les festes i la venda d’alguns productes inflamables. Les mesures es renovaran cada vespre fins a nou avís.

Malgrat això hi ha hagut forts incidents en ciutats com Marsella, Lió o Estrasburg, on les autoritats han decretat un toc de queda pels menors.

A Marsella els incidents han estat especialment forts. La policia ha anunciat ja més de cinquanta detencions la nit de divendres i el batlle de la ciutat ha demanat al govern francès l’enviament urgent de més forces policials. A Lió la policia ha estat atacada en el centre per grups de joves que els disparen focs artificials i els llencen objectes.

El conflicte ha afectat també les connexions internacionals. Així el transport entre Suïssa i França ha estat aturat, així com la majoria del transport públic a la majoria de l’estat.

El govern francès, que s’havia pronunciat contra la declaració de l’estat d’urgència ha deixat entendre aquesta nit que la possibilitat existeix. Aquesta declaració donaria al govern de Macron un poder constitucional enorme per a reprimir el moviment de protesta que s’estén com la pólvora per tot arreu.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

L’Illa de França ha estat la primera regió a anunciar que aturaria el servei de tramvies i autobusos a les 21.00 i s’han anul·lat els concerts de Mylène Farmer a l’Stade de France, que havia de reunir desenes de milers d’espectadors. De fet, abans de les 21.00, la policia ha desallotjat la plaça de la Concòrdia de París, on s’hi concentraven els primers manifestants.

A Marsella, el transport públic, és a dir, metro, autobús i tramvia, s’ha interromput d’ençà de les 19.00, s’ha activat un sistema policíac especial i es prohibeix qualsevol manifestació al centre de la ciutat i la venda de focs artificials. A Lió, on hi va haver vehicles incendiats i aparadors trencats, els autobusos i tramvies han deixat de circular a les 20.00, tot i que continua funcionant el metro.

En el cas de Perpinyà, també s’ha prohibit la venda de focs artificials i líquids inflamables. Ahir hi va haver una trentena de manifestants als peus del Castellet i alguns incidents, com ara un cotxe cremat, un arbre a l’avinguda de Lluís Torcatis i alguns petards.

En algunes localitats s’ha establert un confinament nocturn, com ara a Compenha (Alts de França), alguns barris de Clamart (Illa de França) i solament per a menors a Savigny-le-Temple (Illa de França).

Un augment de la violència?

El ministre d’Interior francès, Gérald Darmanin, ja parla d’un nivell de violència més gran que no el del 2005. En aquell cas, hi va haver 2.888 detinguts en vint dies per les protestes arran de la mort de dos adolescents que van morir electrocutats mentre fugien de la policia. Aleshores, el govern de Jacques Chirac va proclamar l’estat d’emergència durant més de tres mesos i es va establir un confinament nocturn en algunes ciutats tot emparant-se en una llei dictada l’any 1955 durant la guerra d’Algèria.

Ara, dirigents de dreta i ultradreta han demanat unes mesures semblants i la primera ministra, Élisabeth Borne, ha dit que totes les hipòtesis eren sobre la taula quan li han demanat sobre la possibilitat de declarar un estat d’emergència.

El règim d’excepció amplia les competències de la policia, que pot detenir preventivament, sense necessitat que en aquell moment es cometi cap delicte, pot imposar restriccions de trànsit, els batlles poden establir un confinament nocturn i es poden fer escorcolls sense autorització d’un jutge.

Demà serà marcat pel funeral d’en Nahel, a Nanterre. Les marxes i mostres de suport s’han multiplicat, com ara l’actor Omar Sy i el futbolista Kylian Mbappé, i ja s’han recaptat més de cinquanta mil euros en suport de la família. El raper Sadek també ha anunciat que donaria els ingressos del seu següent concert, és a dir, nou mil euros.

La investigació sobre la mort de l’adolescent continua oberta. El policia responsable del tret mortal ha estat acusat d’homicidi voluntari i ara és en presó preventiva. Encara cerquen un segon passatger del vehicle. A les xarxes socials, s’ha difós un testimoni amb cara oculta que dóna una versió dels fets diferent de la de la policia, segons la qual, en Nahel no pretenia pas de fer arrencar el cotxe, sinó que els cops que la policia va donar amb la culata del fusell a la finestra van fer que aixequés el peu del pedal de fre del cotxe automàtic, cosa que va fer que es mogués.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor