Espot participa en la conferència del clima COP 28 a Dubai

  • El govern andorrà ha fixat en les seves prioritats internacionals la defensa dels territoris d'alta muntanya

VilaWeb
Redacció
01.12.2023 - 17:15
Actualització: 01.12.2023 - 20:13

El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, s’ha desplaçat a Dubai per participar en la conferència sobre el canvi climàtic de l’ONU, la COP 28, que es fa sota la presidència dels Emirats Àrabs Units fins el 12 de desembre. Espot ha participat en la cerimònia d’obertura i ha assistit a les declaracions nacionals i a uns quants esdeveniments.

En aquesta primera jornada a Dubai, Espot ha intervingut a la primera reunió sobre Adaptació (Global Stocktake-GST), celebrada amb l’objectiu d’examinar els impactes del canvi climàtic i les mesures que els països estan prenent per adaptar-se a aquests canvis. Espot ha intervingut conjuntament amb una trentena de països, entre els quals l’estat espanyol, Itàlia, Malta o Regne Unit. En la seva intervenció, el cap de govern ha alertat que en els darrers cinquanta anys la temperatura mitjana a la regió dels Pirineus ha augmentat en +0,24 °C per dècada, i en els últims trenta-cinc anys, que la meitat de les glaceres del Pirineu han desaparegut i que les projeccions climàtiques preveuen que el gruix mitjà de neu al Pirineu es podria reduir un 50% el 2050.

Sobre això, ha explicat que Andorra ha de repensar la seva economia, molt lligada al turisme de muntanya, sobretot a l’hivern quan les estacions d’esquí són el principal atractiu, lluitant contra l’estacionalitat, ampliant el ventall d’activitats i obrint i diversificant els models de negoci per tal de cercar noves oportunitats. També s’ha referit a les greus conseqüències que les variacions climàtiques poden tenir no només per als residents locals de les zones de muntanya, sinó també per a les poblacions de les terres baixes que es beneficien directament o indirectament dels serveis ecosistèmics de muntanya.

En el marc de la celebració del COP 28 a Dubai, Andorra s’ha adherit a la Declaració sobre agricultura sostenible, sistemes de resiliència alimentària i acció climàtica, impulsada pels Emirats Àrabs Units. Té la voluntat d’afavorir la diversificació del sector primari a través del desenvolupament d’una producció agropecuària sostenible, que contribueixi a la conservació del medi natural i de la biodiversitat i que consolidi el consum dels productes alimentaris de proximitat.

El govern ha fixat en les seves prioritats internacionals la defensa dels territoris d’alta muntanya, especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic. El passat mes de novembre del 2022, en el marc del COP 27, Andorra va organitzar i encapçalar una reunió ministerial per abordar les accions per mitigar els efectes del canvi climàtic a les muntanyes. Aquest punt, que finalment s’inclourà en el Programa de Treball Nairobi, dins del Conveni del Canvi Climàtic, té l’objectiu de donar més visibilitat a la vulnerabilitat de les muntanyes al canvi climàtic i reforçar la cooperació per enfortir la veu dels països i territoris de muntanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any