Esponges absorbents, aigua pluvial i flors autòctones, entre les mesures del Girona, Temps de Flors per a fer front a la sequera

  • De l'11 al 19 de maig es farà a Girona la seixanta-novena mostra del certamen que, com l'any passat, s'ha hagut d'adaptar a la sequera

VilaWeb
Emma Granyer
08.05.2024 - 21:40
Actualització: 09.05.2024 - 07:52

La seixanta-novena mostra Temps de Flors es farà a Girona de l’11 al 19 de maig. Per segon any consecutiu, el festival s’ha hagut d’adaptar a la situació de sequera malgrat que la pluja d’aquests darrers dies han estat una treva. “Aquest any ha empitjorat la situació respecte de l’any passat; per això, a partir del desembre hem treballat amb les pitjors previsions per a poder donar la millor resposta possible”, diu Gemma Geis, vice-batllessa i regidora de Promoció Econòmica de Girona. Conscients del desafiament, l’ajuntament i l’organització han implantat mesures per a adaptar Temps de Flors a la situació d’excepcionalitat.

“Tenia molt clar que havíem de ser autosuficients”, diu Geis. Per això, un dels principals objectius d’enguany és el compromís de reduir el consum d’aigua en els espais expositius gràcies a nous sistemes de reg i promoure’n l’estalvi: d’una banda, durant dos mesos s’han fet servir dos dipòsits per a recollir aigua pluvial, que servirà per a regar el primer dia del certamen; d’una altra, s’ha invertit en materials d’última generació que mantenen la humitat de flors i plantes, com ara esponges absorbents que les humidifiquen. Segons Geis, amb aquest sistema d’esponges en principi no caldria regar cap més dia després del primer. I si calgués, es faria servir l’aigua de pluja recollida als dipòsits.

A més, la vice-batllessa explica que ha estat fonamental dialogar amb experts per a triar flors i plantes, i n’han cercat d’alternatives, més resistents i que requereixin menys aigua. Amb tot, s’ha prioritzat la selecció de plantes autòctones i adaptades a climes secs. Montse Galí, secretària de l’Associació Amics de les Flors de Girona –una de les que organitza el festival–, diu que també ha calgut demanar als proveïdors de flors que les portessin molt hidratades, perquè aquesta setmana ja s’han començat a muntar els espais expositius i a treballar-hi. Galí indica que una de les tècniques més utilitzades perquè la flor es mantingui aquests nou dies d’exhibició és la de la flor preservada, que és diferent de l’assecatge i consisteix a extreure l’aigua de la planta fresca en el moment òptim i substituir-la per un líquid conservant que en manté el color i l’aspecte natural.

 

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

“Cal adaptar-se al que hi ha. No podíem deixar de fer-ho. Ara estem al seixanta-novè Temps de Flors, val la pena de conservar-ho”, diu Galí, que reconeix que, en algun moment d’aquest darrer any, han arribat a pensar que si la sequera empitjorava potser s’hauria d’anul·lar. Geis explica que la pluja d’aquests darrers dies han fet disminuir la pressió, però que, així i tot, no s’ha d’abaixar la guàrdia. Al cap i a la fi, destaca, es tracta de saber coordinar propostes: “La pista de gel consumia quaranta metres cúbics d’aigua i, en canvi, Temps de Flors setze”, diu. Per això es va decidir de suspendre finalment la pista de gel i mantenir el certamen més esperat de Girona –tot i que s’ha treballat braç a braç en un gabinet de crisi.

Gemma Geis no passa per alt la capacitat d’innovació i adaptació del festival i s’enorgulleix de les solucions a què s’ha arribat. Al text de presentació a la revista oficial de Girona Temps de Flors d’enguany, destaca això: “Des de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament no ens hem rendit davant les dificultats i hem buscat solucions creatives i sostenibles perquè Temps de Flors brilli amb més força que mai. […] Aquesta edició és una victòria col·lectiva que reflecteix el millor del caràcter gironí. Hem demostrat que davant les adversitats, ens unim
i treballem junts per a aconseguir els nostres objectius.” Una opinió que comparteix Montse Galí, que demana de fer valer la feina del miler de voluntaris que hi treballen, a més del tàndem que han format amb l’administració: “La dualitat entre voluntaris i administració és imprescindible. Si no, seria inviable tirar-ho endavant”, conclou.

On es farà?

En aquest Girona, Temps de Flors es presenten un total de cent trenta-set projectes florals distribuïts en cent nou espais de setze barris de la ciutat: Barri Vell, Can Gibert del Pla, Carme – Vista Alegre, Devesa-Güell, Eixample, Mas Ramada, Mercadal, Montilivi, Palau-sacosta, Pedreres – Fora Muralla, Pla de Palau – Sant Pau, Santa Eugènia, Sant Narcís, Taialà, Torre Gironella i la Vall de Sant Daniel.

Es manté la voluntat d’expandir el festival per tota la ciutat. Per això l’organització proposa tres itineraris per a abastar-ho tot: el primer, que se centra sobretot al barri Vell, el Mercadal i Sant Daniel; el segon, que voreja els barris de Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert; i el tercer, que passa per l’Eixample, Sant Pau i Vista Alegre. N’hi haurà dos més per a persones amb mobilitat reduïda, un dels quals pensat per a cadires de rodes motoritzades.

L’horari d’enguany de Temps de Flors serà de 9.30 a 21.00; i els dos dissabtes i el dimecres 15, de 9.30 a 24.00.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any