L’espanyolisme radical s’aferra a la guerra contra l’amnistia per revifar a Catalunya

  • Una Societat Civil Catalana en hores baixes convoca una manifestació amb el PP i Vox, però sense el suport de l’aparell del PSC

VilaWeb
Redacció
06.10.2023 - 21:40
Actualització: 06.10.2023 - 21:41

L’espanyolisme radical vol tornar a ocupar el centre de Barcelona, tal com va fer el 8 d’octubre de 2017, però en aquest cas per protestar en contra de l’amnistia dels represaliats del procés. La manifestació, organitzada per Societat Civil Catalana (SCC), començarà al passeig de Gràcia amb el carrer de Provença i s’acabarà a la Gran Via. “No en nom meu. Ni amnistia, ni autodeterminació” és el lema de la marxa. “Una minoria deslleial i excloent no pot decidir el govern d’Espanya. L’estat de dret no accepta xantatges dels enemics de la convivència”, diu el manifest.

Referents de l’espanyolisme polític, com ara Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso i Santiago Abascal, han confirmat que hi assistiran, i també entitats ultres, com ara el sindicat policíac Jupol. De tota manera, l’organització, conscient de la seva debilitat, ha demanat als partits que no s’apropiïn ni deformin la convocatòria perquè conservi un esperit “transversal”.

Tanmateix, la presidenta de la Comunitat de Madrid no els ha fet gaire cas i ha publicat un vídeo per promocionar-se com a garant de la unitat de l’estat espanyol: “Espanya no pot acabar en mans de minories rabioses que l’odien i que volen liquidar un projecte que té segles. […] Els catalans que pateixen els separatistes cada dia no estan sols.”

El PSC, en canvi, s’ha desmarcat de la manifestació i no hi enviarà cap dirigent. Per tant, no es repetirà la imatge del 2017, a l’escenari de l’estació de França, en què els socialistes Josep Borrell, Salvador Illa i David Pérez van coincidir amb Albert Rivera, Inés Arrimadas, Xavier García Albiol –amb una bandera espanyola lligada al coll com una bufanda–, Dolors Montserrat, Paco Frutos i Mario Vargas Llosa.

Tot plegat, mentre el públic –on hi havia Miquel Iceta i Javier Ortega Smith– cridava “Puigdemont a la presó”. L’estampa era tan esperpèntica que fins i tot Borrell va demanar als manifestants que callessin. “No, no; no crideu. No crideu com la turba del circ romà, a la presó només hi va qui diu el jutge que hi ha d’anar”, va dir.

Un cartell de mínims

L’acte final de la manifestació no tindrà cap estrella espanyolista com el 2017. En aquests sis anys, SCC ha tingut unes quantes crisis internes que l’han deixat al llindar de la desaparició. Aquesta fragilitat, afegida a la irrellevància en l’escenari polític, també ha afectat la seva capacitat de convocatòria. Enguany, els parlaments els faran la presidenta de l’entitat, Elda Mata; l’ex-batlle de la Corunya i ex-diputat del PSOE Paco Vázquez –va estripar el carnet el 2014–, i la presidenta de l’entitat espanyolista Convivència Cívica i assessora d’una plataforma del PP, Teresa Freixas.

Els dirigents de SCC han evitat de concretar una xifra d’assistents per qualificar la manifestació d’èxit –el 2017, segons la Guàrdia Urbana, van ser uns 350.000–, però han demanat a Renfe que reforci els serveis ferroviaris perquè diuen que serà “un dia excepcional”. Així mateix, han explicat que arribarien autobusos d’arreu de l’estat espanyol, tot i que tampoc no n’han volgut revelar el nombre.

Sigui quina sigui la xifra d’assistents, difícilment es compliran els pronòstics que ha fet el secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez. “El pròxim 8 d’octubre, milions d’espanyols sortirem al carrer per defensar la constitució”, diu en un vídeo promocional enregistrat al Parlament Europeu.

Segur que no hi haurà representants socialistes?

La vella guàrdia del PSOE, encapçalada per Felipe González, Alfonso Guerra i Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ha decidit de fer la guerra pel seu compte contra l’amnistia. Cap d’ells no serà a Barcelona, però el vice-president de SCC, Álex Ramos, ha insinuat que alguna gent d’esquerra ha confirmat l’assistència a la manifestació, tot i que els han expressat “reserves” sobre la convocatòria.

Tot esperant allò que passi al passeig de Gràcia, el PSC serà a la marxa encara que sigui pels vincles que té amb SCC. Ramos mateix és militant del partit de Salvador Illa i va anar a les llistes electorals del 21-D. Així mateix, dins la junta de l’entitat també hi ha una altra cara socialista, Rocío León, que ha anat a llistes municipals a Tarragona i al congrés espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any