Espanya i el Marroc estrenyen lligams després de la traïció al Sàhara Occidental

  • Pedro Sánchez i Mohamed VI acorden de reprendre la col·laboració migratòria i reobrir les fronteres a Ceuta i Melilla

VilaWeb
ACN
08.04.2022 - 08:48
Actualització: 08.04.2022 - 10:48

Espanya ha escenificat l’acostament al Marroc impulsat pel canvi de postura sobre Sàhara Occidental amb un acord entre tots dos països que permetrà de reprendre la col·laboració en matèria de control de la migració i la reobertura gradual de les fronteres de Ceuta i Melilla. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha explicat en conferència de premsa després de la cimera que ha mantingut amb el rei marroquí, Mohamed VI, a qui ha reconegut el paper protagonista en la nova relació entre tots dos països. Sánchez ha remarcat que volia que la nova relació es basés en principis sòlids i en un full de ruta clar que permetés la “gestió dels assumptes d’interès” de manera concertada “sense cabuda per als actes unilaterals”.

A més de la reobertura de les fronteres de Ceuta i Melilla i de la recuperació gradual del flux de persones i mercaderies, també es reprendran les connexions marítimes i els preparatius de l’operació Pas de l’Estret.

L’acord estableix que es reactivarà el grup permanent de migració i se’n crearan de nous per abordar, per exemple, aspectes econòmics, d’infrastructures, culturals i de l’àmbit esportiu. La tasca de tots aquests grups s’acabarà de dirimir en una cimera d’alt nivell entre tots dos executius que es farà abans de final d’any, segons que ha explicat Sánchez.

“Comencem una nova singladura entre Espanya i el Marroc que ens ha de permetre d’afrontar amb seguretat els reptes però també les oportunitats per al futur d’aquesta col·laboració estreta entre tots dos països. Una autèntica associació entre Espanya i el Marroc per al segle XXI”, ha dit Sánchez.

El president espanyol ha afegit que la política migratòria de l’estat espanyol sortia reforçada de l’acostament a Rabat, i ha confiat que no hi tornessin a haver escenes com les viscudes l’any passat, quan centenars de persones van saltar les tanques fronteres de Melilla, cosa que es va considerar un relaxament del control marroquí com a represàlia per l’atenció sanitària espanyola a un dirigent del Front Polisario.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any