L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu denuncia amenaces de Passola als seus dos directors

  • El centre demanarà una reunió a la junta directiva de l’Ateneu Barcelonès la setmana que ve

VilaWeb
Redacció
07.10.2022 - 19:13
Actualització: 07.10.2022 - 21:56

L’Escola d’Escriptura ha denunciat amenaces de la presidenta de l’Ateneu Barcelonès, Isona Passola, als seus dos directors, Pau Pérez i Lluís Martí, si no aplicaven un paquet de mesures, entre les quals, cobrar 18 euros el mes als alumnes dels cursos virtuals. “És un fet molt greu, que no s’havia produït mai en els vint-i-cinc anys d’existència de l’Escola”, van lamentar els dos directors en una carta al Consell d’Administració de l’Escola, a la qual ha tingut accés l’ACN. A la carta, s’indica que Passola els va dir en una missiva que l’incompliment de les mesures obligaria “a un replantejament integral” de la seva relació professional. L’escola també demanarà una reunió la setmana que ve amb la junta directiva de l’Ateneu.

Fonts de l’Escola han explicat a l’ACN que una de les mesures que volia implementar Passola i amb què els dos directors no estaven d’acord feia referència que tot l’alumnat que s’inscrigués per participar als cursos en línia de l’Escola també seria, obligatòriament, soci de l’Ateneu i hauria de pagar-ne la quota mensual de 18 euros. Això representa un augment del preu actual d’un 12%, amb un total de 142,80 euros anuals per alumne. “En el context actual de crisi, amb l’increment del cost de molts serveis bàsics, un augment del 12% en el preu dels cursos provocarà evidentment una caiguda molt important de la matrícula”, va indicar l’Escola en un informe enviat al consell d’administració.

“Si, a partir del mes de novembre, per participar en línia a un curs de l’Escola obliguem l’alumnat a fer-se soci, encara que visqui a Berlín, al Canadà o a Andorra, la majoria d’aquest alumnat marxarà a altres escoles de la competència, perquè la gent no es matricula a l’Escola d’Escriptura per l’orgull de pertànyer a l’Escola o a l’Ateneu, sinó perquè hi rep una formació de qualitat”, van destacar els dos directors.

Segons que han explicat, Passola els va dir, en una carta del 2 de setembre: “L’incompliment d’aquesta mesura ens obligarà a un replantejament integral de la nostra relació professional. Tinguem present que la junta directiva som directament responsables econòmicament i legal”.

Pau Pérez i Lluís Martí consideren que quan Passola fa referència al “replantejament integral de la nostra relació professional” és una amenaça directa a dos treballadors; una amenaça que han titllat de reprovable. “Així ho han entès els nostres advocats i els responsables de la nostra organització sindical de referència”. En aquesta carta al Consell d’Administració els dos directors de l’Escola expliquen que van posar en coneixement dels seus advocats i dels responsables de la seva organització sindical “l’amenaça de la presidenta”. També pregunten a la resta de membres del Consell d’Administració si donen suport a les paraules de la presidenta, així com la Junta Directiva de l’Ateneu.

Lamenten que l’amenaça la fa “una persona responsable d’administrar l’empresa i per tant d’assegurar-se que no es prenen mesures que puguin esdevenir lesives per als interessos de la societat”. Critiquen que la presidenta no ha preguntat als professionals de l’Escola quines poden ser per a la societat les conseqüències negatives de les mesures que ha decidit executar. Consideren que l’amenaça es dirigeix a dues persones clau de l’equip de professionals que ha dut, han assenyalat,  l’Escola de facturar 140.000 euros a facturar-ne 1.400.000 i de tenir 300 inscripcions a l’any a tenir-ne 2.400.

Per altra banda, els dos directors han lamentat una altra mesura que es volia implementar com la que indica que quan finalitzi qualsevol curs de l’Escola, l’alumnat continuarà sent soci de l’Ateneu si no es dona expressament de baixa, perquè en comprar el curs apareixerà activada una casella de selecció i un missatge que així ho indicarà.

Reunió

En no rebre resposta a cap dels documents, l’Escola d’Escriptura demanarà una reunió amb la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès de cara dijous de la setmana que ve. Els treballadors de l’Escola d’Escriptura, fundada el 1998, van defensar en un comunicat aquesta setmana que és una empresa “perfectament solvent”, com “demostren els resultats positius dels darrers exercicis econòmics anuals, tot i la pandèmia de la covid-19”. Van replicar les declaracions de la presidenta de l’Ateneu Barcelonès, qui va afirmar a VilaWeb que l’Ateneu perilla i que el seu objectiu era salvar la institució. “No deixarem que la formació (de l’alumnat) i el seu interès per la cultura en general i la literatura en particular es vegin afectats ni per declaracions desafortunades ni per maneres de fer i de gestionar alienes a les del col·lectiu de professionals de l’Escola d’Escriptura”, va dir l’Escola.

El passat 22 de setembre va tenir lloc la primera assemblea de treballadors i treballadores de l’Escola d’Escriptura per crear un comitè d’empresa.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any