La nova llei escocesa contra la incitació a l’odi desferma la polèmica més enllà de la Gran Bretanya

  • El projecte ha enfrontat activistes pels drets humans amb celebritats i polítics conservadors que diuen que amenaça la llibertat d'expressió

VilaWeb
The Washington Post
11.04.2024 - 21:40

The Washington Post · Leo Sands

Londres, Regne Unit. Una nova llei escocesa que tipifica com a delicte la incitació a l’odi contra certs grups ha originat controvèrsia fins i tot més enllà de les fronteres d’Escòcia i ha enfrontat activistes de drets humans –que sostenen que és necessària– amb un reguitzell de celebritats i polítics conservadors que diuen que la llei amenaça la llibertat d’expressió.

La llei, aprovada la setmana passada, fa de la incitació a l’odi –per motius de raça, religió, identitat transgènere, orientació sexual, edat o discapacitat– un crim punible amb penes de presó.

“Si hi ha intenció d’incitar a l’odi contra algú perquè pertany a un grup concret, és un delicte penal”, explica Nick McKerrell, professor de dret de la Caledonian University, de Glasgow. A Escòcia es van registrar 1.884 acusacions per delictes d’odi relacionats amb la identitat sexual entre el 2022 i el 2023 –el vuitè augment interanual consecutiu–, 55 de les quals relacionades amb la identitat transgènere en concret.

Els grups de defensa de drets humans diuen que la llei representa un canvi molt necessari en les proteccions contra els delictes d’odi i les consolida per primera vegada en un sol text. Els seus detractors –entre els quals hi ha l’autora de Harry Potter, J.K. Rowling– diuen que els preocupa que les proteccions siguin tan àmplies que puguin criminalitzar injustament la llibertat d’expressió. Alhora, consideren que les dones haurien de figurar com a grup protegit al text.

La reacció contra la llei ha estat tan feroç que alguns agitadors d’extrema dreta fins i tot han inundat la policia amb denúncies falses per dificultar-los la feina, en senyal de protesta.

En un seguit de publicacions en les xarxes socials, Rowling –que viu a Escòcia– va escriure: “La llibertat d’expressió i de creença desapareixerà […] si descriure amb precisió el sexe biològic esdevé una activitat delictiva.” L’escriptora, en aquest sentit, va instar la policia escocesa a detenir-la: “Si el que he escrit aquí és un delicte.”

Les declaracions de Rowling la setmana passada van ser rebudes amb indignació per diferents grups de defensa dels drets humans: Stonewall, la principal organització benèfica britànica de defensa del col·lectiu LGBT al Regne Unit, va dir que trivialitzaven la “violència molt real” que es cometia contra les persones LGBT. Fos com fos, la policia escocesa va informar que els comentaris de l’escriptora no es consideraven delictius i que no es prendrien més mesures.

“Els piulets de J. K. Rowling poden ser ofensius, molestos i insultants per a les persones trans”, va dir poc després a la BBC el primer ministre escocès, Humza Yousaf, “però això no vol dir que siguin delictius”.

Més enllà del Regne Unit, Elon Musk i Joe Rogan han estat algunes de les personalitats que han criticat la legislació. En un episodi del seu pòdcast publicat el mes passat, Rogan va qualificar la nova llei de ridícula i va suggerir –erròniament– que donava potestat a la policia escocesa per a perseguir els còmics per les seves bromes.

Musk –que es considera a si mateix un “absolutista de la llibertat d’expressió”– també s’ha pronunciat recurrentment sobre el cas.

McKerrell es fa ressò de les paraules de Yousaf i diu que ni identificar algú per un gènere amb què no s’identifica ni fer acudits ofensius passarà a ser un delicte penal en virtut de la nova llei. “La llei defensa la llibertat d’expressió. Explícitament, diu que la llibertat d’expressió inclou el dret de ser ofensiu, xocant o pertorbador”, explica.

El concepte jurídic de protegir els grups minoritaris de la incitació a l’odi no és nou a Escòcia, diu McKerrell, però la llei –que fou aprovada el 2021 i ha entrat en vigor aquest mes– amplia aquest principi a més grups de gent.

Age Scotland, una organització benèfica per a gent gran, ha vist amb satisfacció la introducció de la gent d’edat avançada com a grup protegit, amb l’esperança que doni confiança a la gent gran per a denunciar delictes i dissuadir possibles delinqüents. Stonewall també ha rebut amb satisfacció la llei, i ha argumentat que les minories sexuals de tot el Regne Unit s’enfronten a “un augment de l’odi i una escalada de la violència”.

Adam Stachura, director d’Age Scotland, ha lamentat a The Guardian: “Sembla que tots plegats hem perdut de vista en aquest debat la gran qüestió de com millorar la vida de les persones i abordar les intolerables experiències dels qui són objecte d’odiosos abusos diàriament.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any