26.04.2022 - 14:17
|
Actualització: 27.04.2022 - 07:45
Educació ha decidit de posat punt final a les negociacions que mantenia amb els sindicats. Avui hi havia planificada una taula sectorial per a continuar avançant amb la negociació, però els sindicats han decidit de tornar a plantar els representants del departament. La tensió de les negociacions es va palpar ahir a la Universitat de Barcelona (UB), on una protesta de mestres va impedir de realitzar un acte amb el conseller d’Educació, Josep González Cambray.
L’última proposta del departament era avançar al curs vinent la reducció d’una hora lectiva als mestres d’infantil i primària, que comportava incorporar 1.462 dotacions. Però amb el trencament de les negociacions, Educació diu que l’acord sobre l’hora ja no és possible perquè avui s’ha publicat al portal intern de centres la resolució de les plantilles per al curs vinent, sense aquests 1.462 mestres.
Des d’Ustec defensen que ells no han trencat les negociacions i esperen que el departament es replantegi la decisió. “Esperem una nova oferta i que la disminució d’aquesta hora lectiva també sigui per secundària. És inacceptable que només ho ofereixin per primària. És un greuge comparatiu”.
La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha expressat la “decepció” del Departament després de fer fins a tres moviments sobre la petició de recuperar l’horari lectiu dels professionals previ a la pandèmia. Això implica tornar a les 18 hores a secundària i les 23 a primària. En la darrera proposta abans de les vacances de Setmana Santa, la conselleria plantejava que la recuperació fos efectiva el curs 2023-2024 per a infantil i primària i el curs 2024-2025 per a secundària. Els sindicats però exigien que s’apliqués el curs vinent i en totes les etapes.
Colell ha dit que consideraven que el gest que feien era “definitiu” i creien que podria permetre l’acord. Finalment però els sindicats no van assistir a la mesa i el Departament ha donat per finalitzades les negociacions. “Ens dol molt”, ha dit.
Fonts del Departament creuen que la manca d’acord podria estar relacionada amb processos interns dels sindicats, que s’enfronten a un cicle electoral l’any vinent. En tot cas, critiquen l’actitud dels representants no acudint a les meses i sí fent accions com el boicot a actes del conseller, com el d’aquest dilluns.
El calendari tira endavant
Un altre dels punts problemàtics en la negociació era la proposta de nou calendari escolar. Collell ha expressat la fermesa del Departament de tirar-lo endavant. En aquest sentit, fonts de la conselleria han explicat que havien proposat també als sindicats que es blindés que només es podria avisar els professionals durant cinc dies laborables al juliol per fer reunions preparatòries del curs. Això tampoc tirarà endavant perquè no s’ha arribat a negociar i l’ordre del calendari, amb l’avançament al 5 de setembre, es publicarà en breu.