01.07.2022 - 18:52
L’erupció del volcà Hunga Tonga-Hunga Haʻapai el mes de gener, una de les més potents mai observades, va crear ones atmosfèriques que van fer sis vegades la volta al món, assenyala un estudi que publica Nature.
Aquest succés volcànic a Tonga, un dels més explosius de l’era moderna, segons l’estudi encapçalat per la Universitat de Bath (Regne Unit), va desencadenar ones que van reverberar al voltant de la Terra i van arribar a cent quilòmetres a la ionosfera.
La investigació combina dades de satèl·lit amb observacions des del sòl per a demostrar que l’erupció va ser “única en la ciència”, tant en la magnitud com en la velocitat, i en l’abast de les ones gravitatòries i atmosfèriques que va crear.
L’Hunga Tonga va entrar en erupció el 15 de gener produint una ploma de fum que es va estendre més de cinquanta quilòmetres per sobre de la superfície de la terra. L’erupció també va desencadenar ones a l’atmosfera que van reverberar al voltant del planeta almenys sis vegades i van arribar a prop de les seves velocitats màximes teòriques, les més ràpides mai vistes dins de la nostra atmosfera, a 320 metres per segon.
L’investigador principal, Corwin Wrigth, de la Universitat de Bath, va assenyalar, que es va tractar d’una explosió “enorme i realment única en termes del que s’ha observat per la ciència fins ara. Mai havíem vist ones atmosfèriques que fessin la volta al món, ni a aquesta velocitat: viatjaven molt a prop del límit teòric”.
L’erupció va ser “un experiment natural increïble” i les dades que es van poder recopilar “milloraran la nostra comprensió de l’atmosfera i ens ajudaran a millorar els nostres models meteorològics i climàtics”, va afegir Wrigth.