ERC diu que l’ampliació de l’aeroport i el Hard Rock són qüestions extrapressupostàries i acusa el PSC i Junts de dilatar l’acord

  • Marta Vilalta diu que no hi ha esculls insalvables en la negociació i que, si cal, el govern començarà el compte enrere aprovant el pressupost sense acord

VilaWeb
Arnau Lleonart
19.12.2022 - 14:01
Actualització: 19.12.2022 - 16:55

ERC comença a impacientar-se per la manca de resposta del PSC i Junts en la negociació del pressupost de la Generalitat per l’any vinent. Després d’haver tancat un acord amb els comuns, el govern necessita el vot favorable dels diputats del PSC o Junts –amb qui fa mesos que negocia– per poder-los aprovar al parlament. Segons la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, la negociació ja ha superat la fase de les polítiques sectorials i no hi ha esculls insalvables que frenin l’acord, però aquest cap de setmana tant el primer secretari socialista, Salvador Illa, com el secretari general de Junts, Jordi Turull, han refredat la pretensió de tancar un pacte abans de Nadal.

En la conferència de premsa setmanal d’ERC, Vilalta ha insistit unes quantes vegades que no hi ha esculls que impedeixin l’acord amb el PSC i Junts, però ha situat fora de la negociació algunes qüestions que els partits han considerat cabdals. Són qüestions com la construcció del complex turístic Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i la construcció del quart cinturó, la B-40, una via per a connectar Sabadell i Terrassa que durant anys ha tingut l’oposició ecologista vallesana.

“El Hard Rock és un projecte que ve de lluny i que segueix el seu camí. L’última notícia que en vam tenir va ser un informe que deia que calia arreglar unes qüestions. No hi podem fer res, o és que el PSC ens demana que saltem els informes?”, ha dit. De l’ampliació de l’aeroport i la construcció del quart cinturó, ha dit que són qüestions que depenen del pressupost espanyol, no de la Generalitat, i que, en tot cas, són projectes territorials que han de comptar amb el diàleg social. “No estem d’acord amb els xantatges que ens puguin fer, com el cas de l’aeroport”, ha afegit, i ha dit: “Creiem que s’ha de modernitzar i convertir en un hub, però no fer-ho a costa dels veïns o el medi ambient. Ens van fer el xantatge entre ampliar la pista o renunciar a inversions.”

Si continua “l’estratègia dilatòria” de la qual acusen el PSC i Junts, el govern considera d’aprovar el pressupost a govern i començar el tràmit perquè es voti al parlament, fins i tot encara que no tinguin assegurada la majoria i s’aboquin al fracàs: “Si algú continua dilatant, el govern haurà de fer un pensament per a aprovar-los i que puguin començar a tramitar-se.” Això, que representaria un compte enrere, podria capgirar la pressió cap als partits de l’oposició, però si finalment no s’aproven seria una bomba que podria deixar tocat de mort el govern, en minoria absoluta d’ençà del trencament amb Junts.

“Demanem a les altres formacions polítiques que negocien amb el govern de la Generalitat que siguin responsables. Que avantposin l’interès col·lectiu als interessos tàctics de partits”, ha dit Vilalta, que interpreta que l’única cosa que manca per a aprovar el pressupost és la voluntat política del PSC i Junts.

El fet d’haver tancat primer un acord amb els comuns, la formació més petita que negociava el pressupost, fa que algunes de les seves voluntats puguin trepitjar-se amb les qüestions que reclamen el PSC i Junts. Tanmateix, Vilalta ha dit que no els consta cap incompatibilitat entre les diferents agendes de cada partit, sinó que hi ha “consensos i punts de trobada”. També ha dit que a banda de l’acord publicat, no hi ha cap vet dels comuns sobre pactes concrets que el govern pugui tancar amb els altres partits: “L’acord amb els comuns és públic i transparent. No hi ha res més que el que s’ha publicat.”

El blocatge al congrés espanyol és el que es va assajar al Parlament de Catalunya

La portaveu d’ERC també ha parlat del debat que es fa al Tribunal Constitucional espanyol (TC) per mirar de blocar la reforma del codi penal i del criteri d’elecció dels magistrats del TC per a evitar el blocatge del PP. Ho ha definit com un fet d’una “enorme gravetat”, i ho ha relacionat amb la mateixa manera de procedir contra el Parlament de Catalunya: “El que es veu a les corts espanyoles és allò que els aparells de l’estat ja van assajar al Parlament de Catalunya contra l’independentisme el 2017 i que s’ha anat repetint. Ingerències judicials per a impedir que es pugui parlar d’allò que no els agrada.”

En cas que finalment el TC bloqui la reforma, ha dit que caldria trobar els mecanismes “per a superar les ingerències i fer les reformes d’arrel democràtica que necessita l’estat”.

Vilalta ha atribuït “el segrest de la política per part del sistema judicial” a una resposta contra “l’estratègia de confrontació democràtica de la taula de negociació impulsada per ERC”. “Són els passos en aquest camí que fan trontollar els fonaments i els consensos del règim del 78.” En principi, la taula de diàleg s’havia de tornar a reunir abans d’acabar l’any, però de moment no hi ha cap convocatòria. Per això, Vilalta ha encoratjat a complir el compromís que es va tancar al juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any