Vicenç Vidal: “L’independentisme té una oportunitat d’avançar de manera significativa i s’ha d’aprofitar”

  • Entrevista a Vicenç Vidal, el primer diputat de Més per Mallorca al congrés espanyol, per analitzar la situació política

VilaWeb
Martí Gelabert
21.08.2023 - 21:40
Actualització: 22.08.2023 - 15:45

El primer diputat sobiranista de Més per Mallorca al congrés espanyol de la història ja té l’escó. Després de la constitució de la cambra, ara és el moment de cercar equilibris i treballar per arribar a acords que evitin una repetició electoral. Si més no, així ho defensa Vicenç Vidal, que es mostra content amb els resultats dels comicis del 23 de juliol i defensa haver aconseguit veu pròpia per a les Illes a les corts espanyoles. Amb ell analitzam els resultats, però també quina nova situació es presenta ara, una vegada s’ha assolit l’acord per a constituir el congrés espanyol, amb Francina Armengol de presidenta de la cambra.

 Demà farà un mes de les eleccions. Us vau convertir en el primer diputat sobiranista de Més al congrés espanyol de la història. Què significa?
—Dijous vàrem culminar aquest procés amb una fita històrica. Ho havíem intentat en unes quantes eleccions i en aquesta ho vàrem poder aconseguir. Ha estat un procés dur perquè veníem d’unes eleccions autonòmiques i municipals i en un moment que per nosaltres era molt important. També hem tengut a l’estat espanyol uns comicis precipitats.

Heu millorat els resultats del 28 de maig, però amb un escó menys que no a les passades eleccions espanyoles (tenint en compte els resultats de Podem). Hi ha hagut eufòria aquests dies, però teniu por que hi hagi una repetició electoral?
—Els resultats són molt positius perquè són 30.000 vots més dels que vàrem aconseguir els mateixos partits que conformem Sumar Més a les eleccions del 28 de maig. Veníem d’un context electoral en què la dreta i la ultradreta havien entrat amb força a les Illes i l’esquerra va donar una resposta prou contundent. Ara toca fer feina per conformar el govern i poder tirar endavant aquesta legislatura. Ahir [pel 17 d’agost] es va poder constituir una mesa progressista a l’estat espanyol amb uns acords que havíem perseguit diverses formacions des de fa moltíssims anys, com ara que es pugui parlar català a la cambra, i, a més, que se sol·liciti el reconeixement d’aquestes llengües a la Unió Europea. Hem començat amb bon peu demostrant que si el Partit Socialista, que sempre es queda mitges, es veu pressionat per forces d’esquerres i sobiranistes, podem avançar.

De moment s’ha arribat a un primer acord per a la mesa del congrés espanyol. Però Junts i ERC han deixat clar que no té res a veure amb el pacte d’investidura. Veieu factible d’arribar a un acord? Quina sensació es respira dins Sumar?
—És factible d’arribar a aquest acord. Hem de mirar amb valentia cap al Partit Socialista. S’ha de fer un programa de govern i s’ha d’arribar a uns acords que entre tots puguin tirar endavant.

I si no s’arriba a l’acord, temeu una repetició electoral?
—Tothom vol evitar una repetició electoral perquè tots som conscients del desgast que implicaria. Sabem que la ciutadania ja ha “patit” unes campanyes electorals autonòmiques, insulars, municipals i en clau espanyola que van ser llarguíssimes. La gent està cansada i crec que vam aconseguir una fita que justificava la coalició de Sumar Més, atès que la dreta i la ultradreta no han pogut sumar. Se’ns obre un nou escenari, una oportunitat d’avançar que hem d’aprofitar. I si no s’assoleix la investidura, s’haurà d’explicar per què no s’ha arribat als acords.

Francina Armengol ja és la presidenta de la cambra. Vós, que la coneixeu de prop i vau ser conseller en la seva primera legislatura, com ho veieu? Creieu que pot ser positiu per a les Illes?
—Crec que assumirà un paper més institucional a escala de l’estat espanyol. Per tant, respecte de l’agenda pròpia de les Illes, quedarà en un segon pla i es dedicarà a qüestions d’àmbit estatal. La veu de les Illes Balears recaurà més en els altres. És cert que hi ha una part positiva: tenir una dona progressista presidenta de la cambra i que ens permeti d’avançar. Però amb els afers de les Illes, n’assumim nosaltres el repte.

El primer que ha fet és que el català pugui ser emprat al congrés espanyol. Tants anys impedint-ho, i ha estat així de senzill…
—Demostra que, si hi ha voluntat política, les coses poden canviar. Per tant, no hi ha hagut voluntat política fins ara. Quan necessiten els vots, això canvia; és la utilitat de ser-hi o no ser-hi. Aquesta legislatura és una oportunitat per a avançar en qüestions de pluralitat estatal molt importants. Crec que ho hem d’aprofitar, perquè el Partit Socialista sempre se sol quedar a mitges, sempre es queda en titulars però després no compleix. Com que ara depèn dels vots de partits d’esquerres i sobiranistes, o de partits que no solament volen gestos sinó fets reals, es podrà avançar molt més de pressa que no farien ells. Si no ha avançat en quaranta anys, és per alguna cosa.

Com que no teniu grup propi, no és previst que tengueu gaires minuts per a parlar a la tribuna, però heu pensat com ho fareu? Sempre en català?
—És evident que si no es fa enrere i podem fer servir les llengües oficials, ho faré en català des del primer moment.

No tenir grup propi i ser dins Sumar complica la visibilitat de Més, com també el fet de poder aconseguir objectius per a les Illes, sense la complicitat de Sumar?
—És qüestió d’ajuntar equilibris. És un joc de diàleg i és evident que formant part d’un grup de cinc al senat tenia més visibilitat, perquè érem molts menys que un grup de trenta-u. Però també és evident que amb un bon grup de trenta-u tens més pes i pots fer avançar més amb les qüestions de l’agenda de les Illes Balears. Per tant, és una moneda de dues cares: per una banda, hem de treballar per tenir visibilitat, però també tenim la responsabilitat de tenir més pes de decisió amb un grup més gran.

L’acord assolit per a fer d’Armengol presidenta de la cambra inclou de reprendre la comissió per l’afer Pegasus. Aquests darrers temps s’han destapat uns quants casos de policies espanyols de les Illes que s’han infiltrat en moviments socials i independentistes per investigar-los. Caldria obrir una comissió d’investigació sobre això?
—És important i és un avanç de la democratització de l’estat espanyol tornar a obrir la comissió d’investigació de les clavegueres de l’estat, dels atemptats de Barcelona, i s’ha d’investigar la infiltració dels policies nacionals; ha superat tot límit ètic. Són coses que en democràcia no poden passar.

De moment, Junts té bona part de la clau de la investidura. Essent Més un partit independentista, com creis que ha d’actuar, l’independentisme?
—Ara mateix és un bon punt per a fer força i avançar. La qüestió del català és un abans i un després. Ara parlam del finançament, de l’encaix territorial, de tots els temes que tenim a l’agenda. Tenim una oportunitat d’avançar de manera significativa i crec que l’hem d’aprofitar. Farem feina per relacionar-nos amb tots els partits i anar en aquesta direcció per treure beneficis d’aquests equilibris que hi ha pel bé de la societat.

Comença una nova etapa política: quin és el full de ruta de Sumar Més respecte d’aquesta nova situació? Quines són les prioritats?
—Per nosaltres ara mateix el model de finançament és una de les prioritats. També el reconeixement de la insularitat amb el règim especial. En un altre bloc clau, trobam el tema de la llengua i, en un quart bloc, la transició ecològica justa, la justícia social, etcètera. Però ara, primer de tot, com és lògic, és la investidura i els acords a què puguem arribar.

Deis que es facilitarà la investidura de Pedro Sánchez, però no a qualsevol preu. Què reclamarà Sumar? I què reclama Més per Mallorca? Ho deman perquè heu defensat durant tota la campanya que tendríeu llibertat de veu i vot…
—Tal com deia, a Sumar Més treballarem per a un model de finançament just. A més de qüestions d’habitatge, com ara limitar la compra per part de no residents. També que es treballi per donar suport a la llengua catalana, i moltes qüestions socials. No volem fer un acord senzill d’una fulla, sinó que volem un acord programàtic.

Ara com ara, heu assistit en alguna reunió per a tirar endavant l’acord? Sentiu que l’opinió de Més compta?
—Dimecres vàrem tenir la primera reunió de grup de Sumar en què vàrem participar. Vàrem parlar de l’agenda feminista i de qüestions de finançament. Hi ha bona sintonia i ara ens queden unes setmanes de molta feina per intentar d’aconseguir els acords.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any