Entitats per la llengua exigeixen respecte al català en un acte al Parlament Europeu

VilaWeb
Eurodiputats i organitzacions de la Xarxa Europea d'Igualtat Lingüística (fotografia: ACN / Nazaret Romero).
ACN
18.09.2023 - 17:53
Actualització: 18.09.2023 - 17:54

La Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística (ELEN) demana als 27 demostrar respecte per la diversitat lingüística amb el suport a l’oficialitat del català, el basc i el gallec que s’abordarà demà al Consell d’Afers Generals. En una conferència de premsa al Parlament Europeu, el secretari general d’ELEN, Davyth Hicks, ha apuntat que el cost derivat de l’oficialitat no ha de ser un problema. “Demanem a tots els estats membre que donin suport als valors europeus i la igualtat”, ha dit en una compareixença amb membres de la xarxa, entre els quals hi ha Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua.

“Hem de sortir del monolingüisme”, ha dit Hicks, que també s’ha preguntat per què deu milions de parlants de català no poden fer servir la seva llengua a les institucions europees i, en canvi, cinc milions de parlants de finès sí.

En la conferència de premsa també ha intervingut Elena Jiménez, d’Òmnium Cultural, que ha apuntat que els 27 tenen una oportunitat històrica pel que fa a les llengües. “Poden demostrar que la UE és el que diu ser: inclusiva amb la gent i les llengües”, ha dit tot reivindicant que el català és la desena llengua més parlada a la UE.

El representant de Plataforma per la Llengua, Daniel Mundet, ha insistit també en el nombre de parlants de català i ha remarcat que l’oficialitat aporta beneficis als ciutadans. “Volem que els ciutadans catalans tinguin els mateixos drets”, ha afirmat. David Minoves, del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), ha subratllat la necessitat d’establir pau lingüística a la UE.

Adrià Sisternes, d’Escola Valenciana, ha reivindicat que l’oficialitat a la UE també aportaria prestigi intern a la llengua, mentre que Elsa Quintas, de la Taula per la Normalització Lingüística de Galícia, ha reivindicat els drets lingüístics gallecs i Idurre Eskisabel, d’Euskalgintzaren Kontseilua, ha defensat que l’oficialitat tindrà una implicació directa en la vida dels parlants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any