14.05.2020 - 10:35
|
Actualització: 14.05.2020 - 11:50
Gairebé un 50% de les persones LGTBI de l’estat espanyol evita de donar la mà a la seva parella en públic per por de ser atacat o assetjat, segons una macroenquesta de l’Agència Europea dels Drets Fonamentals. Amb gairebé 140.000 participants a tota la UE, és l’enquesta més gran que s’ha fet mai a Europa sobre la situació del col·lectiu LGTBI. Revela que un 40% del col·lectiu a l’estat espanyol és víctima d’assetjament, i prop d’un 20% se sent discriminat a la feina. Un 11% diu que ha denunciat a la policia atacs físics o sexuals pel fet de ser LGTBI, mentre que gairebé un 20% no ho ha fet per por de sofrir un tracte homòfob dels cossos policíacs. Gairebé un 60% considera que el govern espanyol no combat amb eficàcia els prejudicis i la intolerància contra aquest col·lectiu.
L’Agència Europea dels Drets Fonamentals ha detectat que ‘una proporció significativa’ del col·lectiu LGTBI a la Unió Europea és víctima d’assetjament i violència: entorn del 40%, segons l’enquesta. Les persones transsexuals o intersexuals reben més atacs físics o sexuals que no la resta dels enquestats, un 17% i un 22% respectivament. A més, considera ‘alarmant’ el gran nombre de persones que es troben obligades a amagar l’orientació sexual o identitat de gènere. Prop de la meitat dels enquestats gairebé mai no s’obre a l’hora de parlar d’aquestes qüestions, i un 60% evita de donar la mà a la seva parella en espais públics.
L’agència considera que els resultats demostren el poc progrés en aquests darrers set anys. ‘Massa persones LGTBI continuen vivint a l’ombra amb por de ser ridiculitzades, discriminades i, fins i tot, atacades’, diu el director, Michael O’Flaherty. També diu que entorn d’un 20% és víctima de discriminació contra el col·lectiu LGBTI a la feina a la UE, percentatge que considera alt.
Segons l’agència, els resultats també suggereixen que, entre generacions, cada vegada menys joves enquestats amaguen que són LGBTI a l’escola, cosa que atribueix al fet que cada vegada es tracta més aquest tema a les aules. Ara, l’escola és lluny de ser un entorn segur per als estudiants LGTBI a Europa. Un 45% dels enquestats de 15 a 17 anys hi han estat víctimes de discriminació.