L’energètica pública de Catalunya ja pot subministrar electricitat a la Generalitat

  • Ja ha rebut la llicència de comercialitzadora i l'empresa espera d'arribar als mil punts de subministrament a començament del 2024 i superar els 3.000 l'any que ve

VilaWeb
El director general de l'Energètica, Dani Pérez, en una atenció als mitjans (fotografia: ACN / Aina Martí).
ACN
02.10.2023 - 13:02
Actualització: 02.10.2023 - 13:04

L’empresa pública d’energia de Catalunya, l’Energètica, ha obtingut la llicència de comercialitzadora per part del Ministeri de Transició Ecològica espanyol i un any després de constituir-se ja pot subministrar electricitat a la Generalitat. El primer client de l’elèctrica és l’Agència de Residus de Catalunya, a la nova seu al passeig de la Zona Franca de Barcelona. En els mesos vinents s’ampliaran els organismes que reben electricitat de la companyia pública, a mesura que s’acabin els contractes en vigor. Segons que ha detallat el director general, Daniel Pérez, l’objectiu és que a començament de l’any vinent l’empresa tingui prop d’un miler de punts de subministrament i superar els tres mil. El consum de la Generalitat i del sector públic associat és d’1,2 terawatts.

“A partir d’avui ja podem comprar i vendre energia al mercat elèctric i comercialitzar-la a la Generalitat, que és un dels consumidors d’energia elèctrica més gran del país”, ha detallat Pérez. La companyia abastirà els 50 megawatts/hora de l’Agència de Residus de Catalunya amb l’energia que es genera als parcs eòlics de Pebesa i Trucafort, on ha assumit les participacions que eren propietat de la Generalitat.

El fet de rebre l’energia directament de l’empresa pública no suposarà d’entrada un estalvi substancial. “L’estalvi de preu gran es notarà a mesura que anem fent les instal·lacions d’autoconsum, ara la comercialització com a tal és comprar energia al mercat”, ha explicat.

La instal·lació de plaques solars a les teulades d’edificis públics, que és el que impulsarà l’autoconsum, tenen un pressupost de seixanta milions d’euros per enguany i el vinent.

A banda de subministrar a la Generalitat i al sector públic, també preveu d’aprofitar l’energia de les instal·lacions fotovoltaiques en edificis públics per abastir llars en situació de pobresa energètica. Segons Pérez, el percentatge variarà molt perquè hi haurà zones amb molts clients vulnerables i altres on no n’hi haurà a dos quilòmetres la rodona, que és el límit que fixa la normativa espanyola.

En el cas de l’Agència de Residus, no hi haurà aquest abastiment perquè l’edifici és de lloguer i no és propietat de la Generalitat. L’empresa també ha activat el web amb una bústia per captar nous projectes de generació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any