Entendre què fa Rufián, més enllà dels seus insults

  • Rufián és l’aparador del sector d’Esquerra que no veu ni ha vist mai la independència com un objectiu alliberador de país, sinó tan sols com un instrument ideològic

VilaWeb

Gabriel Rufián en va fer una de molt grossa, ahir, quan va qualificar de “tarat” el president Puigdemont per haver proclamat la independència.

Els seus excessos verbals formen part del paisatge habitual des de fa ja massa anys, però aquesta vegada el president Aragonès va reaccionar de manera ferma desautoritzant-lo en seu parlamentària. A conseqüència d’això Rufián va haver de demanar perdó de manera explícita –després d’haver provat de fer veure, en un primer moment, que el problema era el titular de VilaWeb, “tret de context”, i no pas la barbaritat que ell havia dit i que havia estat enregistrada en vídeo per TV3.

Amb les seues constants eixides de to, Rufián s’ha creat una imatge de persona que va a la seua i això, paradoxalment, l’ha salvat sovint de ser analitzat en termes polítics. Perquè ha arribat un punt que és com si el personatge no tingués ideologia, sinó tan sols ocurrències. Però el grup que ell representa dins Esquerra, la gent que mou els fils de Rufián, sí que en té, d’ideologia. I de projecte. I també sosté dins Esquerra, de fa temps, una guerra pel poder, per la direcció política en què ha de caminar el partit –no hauríem de passar per alt que Rufián, vist que Junqueras està inhabilitat, va proposar que fos Joan Tardà i no Pere Aragonès el candidat a la presidència de la Generalitat.

Rufián és l’aparador i la punta de llança mediàtica d’un sector molt concret d’Esquerra que no veu ni ha vist mai la independència de Catalunya com un objectiu alliberador de país, sinó només com un instrument ideològic –temporal, per tant. I que per això mateix pot entusiasmar-se tranquil·lament amb un altre instrument ideològic si li convé i quan li convé.

I aquesta és la raó bàsica de l’atac permanent al president Puigdemont –ahir mateix, El Periódico publicava un article coincident amb aquesta línia, de Sergi Sol. Puigdemont avui representa l’extrem més allunyat possible de qualsevol hipotètica confiança en res que vinga d’Espanya. I, en canvi, ells ara se senten més còmodes al costat dels comuns i del PSC que no pas de Junts i la CUP, perquè veuen en una hipotètica Espanya republicana un instrument ideològic factible per a prosperar en la lluita per l’hegemonia a Catalunya. Sabent, a més, que no arribarà mai i que per tant no implicarà mai els riscs de repressió que la independència sí que implica.

Hi ha gent que dirà que aquest acostament al republicanisme espanyol en realitat és perquè són més progressistes que no pas independentistes. Però la frase és inexacta, perquè no pot haver-hi res més reaccionari que provar de dissoldre i frenar una revolució des de dins. Que fan veure que són molt d’esquerres, sí: en això sí que hi estic d’acord. Però des que Sartre va distingir magistralment entre un radical i un extremista només s’enganya qui vol enganyar-se. En el cas que ens ocupa, de totes maneres, és indiscutible que Carles Puigdemont és molt més revolucionari, en qualsevol sentit, que no Gabriel Rufián.

Per tot plegat jo no puc interpretar l’incident d’ahir com una anècdota, de cap manera. Estic segur que si en compte de parlar d’aquesta ERC tan solidificada per l’exercici novençà del poder parlàssem de qualsevol altre partit, el gest d’autoritat del president Aragonès faria córrer rius de tinta. De moment, tant hi fa, però. Paciència. La història ens ha ensenyat de sobres que Esquerra té aquesta tendència a oscil·lar entre l’independentisme i el republicanisme espanyol i la realitat actual no fa sinó confirmar-ho. Ara van tots a una, però ja veurem quant de temps poden aguantar així. Especialment si Rufián, pel seu interès professional, converteix en una batalla personal allò que al final no seria sinó una discrepància ideològica.

PS1. Amb Rufián passa allò que no saps mai per què fa les coses, quina intenció té quan pronuncia un dels seus exabruptes. I ahir, per exemple, va eclipsar completament l’aprovació de la llei acordada entre Esquerra i Junts amb el PSC i els comuns, que finalment consagra el castellà com a llengua d’ús a les escoles catalanes.

PS2. Els subscriptors de VilaWeb devien rebre ahir un correu amb horaris als quals es poden apuntar per a visitar amb mi l’exposició “Revolució VilaWeb” al Palau Robert de Barcelona. El mes vinent obrirem aquestes visites també als lectors que encara no són subscriptors.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors. És gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent, com ho hem fet amb la nova maqueta i el nou concepte del diari. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
M. Carme Serrat
M. Carme Serrat
08.06.2022  ·  22:12

Tota la raó : ” I ahir, per exemple, va eclipsar completament l’aprovació de la llei acordada entre Esquerra i Junts amb el PSC i els comuns, que finalment consagra el castellà com a llengua d’ús a les escoles catalanes.”

Josep Usó
Josep Usó
08.06.2022  ·  22:19

Gabriel Rufian sembla ser un instrument en mans d’interessos mediocres. Perquè no em direu que voler prosperar com a subalterns d’un regne que va de desastre en desastre no és un objectiu mediocre. Més enllà de la llei vergonyosa que acaba amb la immersió, al Regne l’ha enviat a pastar fang Algèria. I que el gasoducte que s’ampliarà serà el que arriba Itàlia via Sicília. El que arriba a Córdoba ja està tancat i el que arriba a Almeria, ja veurem.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
08.06.2022  ·  22:26

Estic indignada, Vicent. Aquestes sortides de to són indignes de la classe política. A part de ser incomprensible per part de persones de partits catalans ( vulguin la independència o no). Jo crec que més baix ja no pot caure i ha de dimitir. I el seu partit rectificar completament evitant sortides de to i atacs a companys. I nosaltres: foc nou a tots!!!

Carme Rguez.
Carme Rguez.
08.06.2022  ·  22:29

Rufian diu i fa el que li manen “els seus”. No actua per iniciativa pròpia perquè no en té. És el pregoner del seu partit, el pinxo bocamoll, el ninot que diu les barbaritats que els seus caps no poden dir. El President Aragonès es fa l’indignat en una piulada i aquí no ha passat res.
Són masses les vegades que en Rufian (amb en Tardà i en Sol) ha insultat i menystingut el MHP Puigdemont i el seu entorn, i mai hi ha hagut conseqüències, perquè fa el seu paper. Si la cúpula d’esquerra realment no hi estigués d’acord, l’haurien fet deixar el càrrec.

Carles Serra
Carles Serra
08.06.2022  ·  22:39

Veig apreciat Vicent que segueixes especificant aquesta ER amb la C, quan segons ja comentés de C molt poc, més aviat E amb la cúpula actual Esquerra republicana espaÑola ERE.
Ens vares suggerir llegir el llibre Els catalans apel.len a les nacions unides, els mateix ens explica/informar documentadame’n que aquesta ER sempre han preferit pactar amb allò que ells defineixen l’esquerra espaÑola, abans que lluitar per la llibertat de la nació catalana.
Però com ja he fet esment més d’una vegada, el drama són els seus votants, els que no viuen del partit/sistema i a més diuen que són independentistes; sense els seus vots aquest franquista i vividor d’en Rufian no seria RES.
Com definiries aquest votants Vicent?
Amb respecte la llei aprovada per ER i JxC sobre que el castellà com a llengua d’ús a les escoles, dir-li’s que són col.laboracionistes del seu genocidi; tot plegat Vicent, tot molt penos i indecent.
Com volíem aconseguir la nostra llibertat d’aquesta espaÑa franquista i corrupte amb aquest “polítics”/partits.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
08.06.2022  ·  22:40

Al remat, fer servir la política per omplir la panxa i les butxaques. Trist com ha acabat ERC.

Berta Carulla
Berta Carulla
08.06.2022  ·  22:45

Em sembla una rentada de cara d’aquest infame i del partit que li dóna cobertura, benvolgut director, perquè, entre altres coses, esquerra republicana mai ha estat independentista, a veure si un dia ho expliquem tal com és i no tal com ells ho volen vendre, i no per ideologia com diu el nostre director, sinó per electoralisme i per personalismes.
A Rufián el teledirigeixen des de Màdrix, aquesta és la seva ‘motivació’ oculta, sr. Partal; i resulta que a Màdrix el que necessiten per continuar amb el tren de vida és mantenir-nos dividits i Rufián és el ninot que millor ho clava. Per això no n’hi ha prou desautoritzant-lo a ell, cal desautoritzar el nostre enemic, perquè no ho tingui tan fàcil, destituint el titella fulminantment. Però és clar, a esquerra republicana no li convé perquè com deia al començament no és independentista, i aquí reiniciaria el meu comentari, en bucle..

Camí Tous
Camí Tous
08.06.2022  ·  22:49

Em sento avergonyida per aquests parlamentaris i presidents de gestoria de baix nivell els qual mantinc amb els meus impostos.
I em sento indignada per el menyspreu que aquests personatges escupen cap a la ciutadania. O què és pensen si no? Quan insulten al MHP Puigdemont i als exiliats ens insulten a tots.
Aquest és el respecte que ens tenen. Vergonyós!

Feliu Crespí
Feliu Crespí
08.06.2022  ·  22:55

Potser no copso el sentit que li dones al terme “instrument ideològic”, però penso que pel senyor Rufian (em perdonin els senyors) l’expressió “independentisme” no és més que un instrument oportunista per posicionar-se visualment.
Fa molt de temps que em pregunto que li va dir (o donar) la senyora Ana Pastor quan el va convocar al seu despatx després d’un dels habituals exabruptes que Rufian llençava sobre les dretes espanyolistes. Però des d’aquesta trobada, els exabruptes van disminuir i, quan han anat reapareixent, s’han anat dirigint cada vegada més contra les forces “independentistes”.

Sílvia Poll
Sílvia Poll
08.06.2022  ·  23:23

En Rufián és un “xulo de barri”, un ignorant que no li arriba ni a la sola de la sabata al President Puigdemont. És tan petit el seu cervell de mosquit que mai arribarà a entendre quina classe de persona i de polític és el P. Puigdemont. Però a ER ja els hi deu anar bé tenir un paio així per fer soroll i distreure al personal mentre ells van fent.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
08.06.2022  ·  23:36

I Junqueras, apreciat director, on és Junqueras? Amb Sol, Rufian i Tardà? O a l’altre bàndol? O al mig?

joan rovira
joan rovira
08.06.2022  ·  23:39

Editorial important, perquè al meu entendre planteja premisses a partir d’una situació concreta -estirabot aparent-, en tant que ho relaciona amb un corrent de pensament que comanden un grup que vol apoderar-se del poder dins d’aquest partit de manera general, quan a la pràctica és impossible i un engany:

“… veuen en una hipotètica Espanya republicana un instrument ideològic factible per a prosperar en la lluita per l’hegemonia de Catalunya. Sabent, a més, que no arribarà mai i que per tant no implicarà mai els riscs de repressió que la independència sí que implica.”

Per a un agnòstic de la política ideològica, la formulació com (un instrument ideològic) factible per (prosperar en la lluita per l’hegemonia) obre en canal els conceptes sota qui durant tres generacions s’ha impedit l’alliberament nacional de les nacions ocupades.

Perquè, les ideologies polítiques no són de cap manera neutres en un format colonial. O enforteixen el colonialisme o són alliberadores. Per tant, tot el que sigui descodificar aquests paranys des de la premsa ajuden a clarificar les ments i a posar llum a les polítiques com a eines conseqüents i útils. Enhorabona.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
08.06.2022  ·  23:45

Per tal de mantindre un cert equilibri de la pressió arterial és important posar les coses en context.
El personatge del Sr. Rufian és una construcció contextual i fa el paper de llamp, parallamps i cable de terra, alhora.
Si tingués alguna cosa interessant per dir, no li caldria organitzar regularment focs artificials pel gaudi del rei.
A ERC ja li van bé les”maniobres de distracció” de baix perfil. Sinó no les permetria.
Rufiàn és, en termes de la lluita lliure, un “duro fajador” i d’aquests no n’hi gaires a les files del protoindependentisme.
Massa cas fem dels seus exabruptes.

Josep Gualló
Josep Gualló
09.06.2022  ·  00:05

VICENT, EM CENTRO EN DUES AFIRMACIÓNS QUE FAS

La primera.- Dius que ERC és molt més progressista que independendista. Doncs no ens enganyem perque no és ni una cosa ni l’altre. És “reformista” com Miquel Roca fa una pila d’anys. I tindrà la mateixa fi que va tenir Miquel Roca.

La segona.- La supscric i l’aplaudeixo. “És indiscutible que Carles Puigdemont, és molt més revolucionari en qualsevol sentit, que Gabriel Rufián.”

És la veritat més gran i més indiscutible que has escrit en un editorial de la darrera època.

Joan Benavent
Joan Benavent
09.06.2022  ·  00:07

Aquest paio és un mediocre, un nivell o dos per sota d’aquell tal Manuel Valls, fins i tot. I no se m’acudeix què més se’n pot dir, del personatge. En fi, em desperta més poc interès que un mosquit.

Ramon Perera
Ramon Perera
09.06.2022  ·  00:11

Certament, aquests dos fets criden l’atenció:

– L’insult d’en Rufian contra Puigdemont s’esdevé el mateix dia que s’aprova la nova llei del català a l’escola.
– La desqualificació per part d’Aragonès de Rufian podria valdre igualment si l’insultador haguès estat membre d’un altre partit diferent d’ERC.

Joaquim Montolio
Joaquim Montolio
09.06.2022  ·  00:14

Mai dels mais m’ha agradat en Rufián. Sempre m’ha semblat un indigent intel·lectual, sense base ideològica, un oportunista, un brètol, un galifardeu i un macarró indigne. Ens van voler vendre que arrossegaria molta gent cap a l’independentisme, que ampliaria les bases. No ho crec: la gent té més coneixement i inteligència del que es pensen aquests polítics de pega. Darrerament s’ha dit que el seu partit el volia fer candidat a l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. Si ho fan serà una desfeta sense paliatius de cap mena. La manca de lideratge a ERC li ha procurat una sobrerepresentació inmerescuda. La seva funció de portaveu parlamentari d’ERC al congreso de los diputados ha estat nula: no ha aconseguit res per a Catalunya a canvi dels vots per a la investidura de Pedro Sánchez I el recolzament als pressupostos generals. Ni la protecció (blindatge del català, -en deia-, ni la llei de l’audiovisual ni les inversions en infraestructures, ni res de res. Què dir de la taula de diàleg? La seva funció d’interlocutor amb el PSOE i el govern d’Espanya ha estat un fracàs absolut, d’una incompetència total. Si mireu l’hemeroteca, està plena dels seus estirabots i declaracions que malmeten la unitat de l’independentisme sembrant zitzània i mal rotllo entre els partits independentistes. Per tot plegat, no en tinguem cap dubte: és un agent al servei dels enemics de Catalunya. Es un cavall de Troia. Es un Judes venut per 30 monedes d’argent. Es evident que és un traidor!! Pels seus fets el coneixereu: és tòxic. No ha fet absolutament res pels interessos del poble de Catalunya. No hi ha dubte que és un agent al servei de les clavegueres de l’estat (ell no ha estat espiat, malgrat la seva funció de vital importància de portaveu d’ERC al Congreso de los diputados i mitjancer amb PSOE i Gobierno de España. Es el cavall de troia. Es un traïdor, un venut, un Judes indigne.

Lluí Mor
Lluí Mor
09.06.2022  ·  00:15

De Rufians n’hi ha arreu, aquí en aquest apartat de comentaristes també n’hi ha alguns…..que la seva aportació aparentment intelectual, i la seva nomina la paguen amb fons de les clavagueres del estat Ñol.

Maria Teresa Casals
Maria Teresa Casals
09.06.2022  ·  00:16

Un dia més , felicitats per l’article. Avui el senyor Rufian ha fet el cim. El cim de la indecència. Fa dies que va escalant la muntanya de despropòsits que apunten sempre al president Puigdemont. Apunten a l’exili perquè el posen a ell i al seu partit davant del mirall. El seu partit i el “bufó” que els representa a Madrid representen la genuflexió i la renúncia i el president Puigdemont i l’exili la lluita i l’esperança. Tots els èxits vénen de l’exili i això cou.

Jaume Riu
Jaume Riu
09.06.2022  ·  00:17

CADA DIA MÉS FÀCIL D’ENTENDRE
Puigdemont avui representa l’extrem més allunyat possible de qualsevol hipotètica confiança en res que vingui d’Espanya.
Només des d’un punt de vista així, radical i revolucionari, es poden canviar els fonaments de l’estat que practica l’economia extractiva i el genocidi cultural a les altres nacions com a única oportunitat de sobreviure com a nació.
La monarquia del regne d’Espanya, instaurada -que no restaurada- pel dictador Franco, a Catalunya ja no troba la servitud necessaria, i s’aguanta només per la complicitat dels partits conservadors de dretes, anomenats socialistes, republicans, junts o comuns, només per distreure l’anàlisi.
Son conservadors perquè no volen canviar els fonaments de l’estat franquista, i són de dretes perquè volen mantenir les desigualtats socials amb els beneficis de les empreses de l’Ibex-35 en mans de 400 famílies, i no parlen de re-nacionalitzar bancs i totes les grans empreses privades que eren públiques només fa cinquanta anys.
Tot l’espectacle dels quatre signants de la llei del castellà a l’escola, l’espectacle dels exhabruptes de Rufian, l’espectacle insostenible d’una taula de diàleg entre republicans, comuns i socialistes, l’espectacle de junts i socialistes de bracet a la Diputació de Barcelona, l’espectacle d’una candidatura de JJOO d’Ivern al Pirineu i l’espectacle de junts al facilitar el govern d’una Generalitat Autonòmica sempre intervinguda, són exemples fàcils d’entendre.
Cada dia és més fàcil d’entendre que aquests partits conservadors de dretes veuen en una hipotètica Espanya republicana un instrument ideològic factible per mantenir els privilegis de la classe dominant, i una forma de prosperar en la lluita per l’hegemonia en una Catalunya dins d’Espanya.
L’autonomia és l’inconvenient, com diu Quim Torra, el diàleg amb el regne d’Espanya és una enganyifa, com diu Clara Ponsatí, i no veiem cap confiança amb res que vingui d’Espanya com diu Carles Puigdemont. Bàsicament no necessitem el model autonòmic, ni la monarquia, ni els partits conservadors contra-revolucionaris.
Cada dia és més fàcil d’entendre.

Josep Jallé
Josep Jallé
09.06.2022  ·  00:27

Hi donem masses voltes a el que és evident en la línia Junqueras, Tardà i ara un rufià. Aquesta tàctica de barallar-se amb els socis (és un escriure) d’una part dels centres del poder per distreure al personal de les autèntiques malifetes de fons com l’aprovació de la llei que, per ordres del TSJC (Tribunal Supremacista de Justícia Castellana) a Catalunya, iguala i deixa mans lliures a la immersió del castellà a Escoles i Universitats. L’estratègia de anorrear una de les parts essencials de ser de Catalunya, és mig tapada per les fumaroles de les tàctiques de distracció rufianesques. Els quinta columnistes segueixen fent la seva feina, clar i (català) castellà. Salut!.

Antoni Soler
Antoni Soler
09.06.2022  ·  00:35

De vegades, Rufian fa honor al seu cognom

Ed Garrido
Ed Garrido
09.06.2022  ·  01:20

No, Sr Partal, no. El Sergi Sol ja li deia des de fa temps “fill de puta Pelomocho” al Sr Puigdemont, i aixo no va impedir que el Jordi Sanchez li dones tot el control de tv3 al Sergi Sol. Tot es comedia. Junts es ER. Calen nous partits.

Francesc Gruartmoner
Francesc Gruartmoner
09.06.2022  ·  03:12

El que hem fe fer és deixar de banda a analistes, rufians i mandangues, i posar-nos en contacte amb la nostra ANC local, amb el CxR del nostre districte o poble, i començar a treballar fixant tasques i objectius.
Tot lo altre es perdre el temps, que és el que ells volen.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
09.06.2022  ·  05:10

ERC, al servei d´Espanya, no suporta al nostre MHP Puigdemont pq ell sí es deu al poble i no a la cadira. Com aquests mercenaris no el destituiran, Junts deixeu-los sols al govern de fireta(o potser esteu d´acord?) . Per cert, que ningú oblidi la llei aprovada al Parlament contra el català.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
09.06.2022  ·  05:23

Pura campanya per l’alcaldia de Santa Coloma, insultant al President de Catalunya i el que faci falta. Pur junquerisme barroer, etern, putrefacte, una vegada ha quedar clar la GRAN ESTAFADA DE LA MESITA DEL REENCUENTRO. Pero qui va votar Rufian, volia aixó!!

Rosa Guallar
Rosa Guallar
09.06.2022  ·  06:26

Quin fàstic fa aquest paio. Quin fàstic fa ERC i també els seus militants d’arreu, que no en marxen. No en marxen, es queden a ERC com si res. Segur que ho justificaquen de mil maneres. Haurien de marxar, tal com van marxar tant militants del PSC en el seu dia davant el procés cap a la Independencia. Els hi manca dignitat. Es deuen creure uns grans estrategues, i uns grans herois i heroïnes que aguanten la merda del seu partit estoicament. Però fan fàstic quan te’ls creues pels carrers de la teva vila, i et saluden com sempre, com si no estigues passant res.

Salvador Molins
Salvador Molins
09.06.2022  ·  07:16

La traïció dels líders, tots! S’ha perpetrat de nou. Ai las, dissortada pàtria catalana.

Avui és un dia molt trist.

Les elits catalanes segueixen traint la nostra llengua.

Han passat segles i no hem avançat ni un bri.

I a partir d’ara què podem fer?
Què hem de fer?

Defensem la Llengua, defensem la terra, portem la immersió als carrers. En cap cas no baixem de la Llengua.

Catalans! Sobreposem-nos!
Defensem la llengua catalana arreu i en tot moment.
Llengua, Independència i la Nació sencera són indestriables.
Som un Poble en marxa vers la plenitud i la llibertat, costi el que costi.

Salvador Molins Escudé, Consell Local de la República Catalana, del CDR BlC.

(Siguem com siguem, uns o altres, encertats o no, il·lusoris o realistes, … no perdem l’esperança, pel Català i també per Catalunya seguim, corregim i persistim.)

De moment no ens queda res més que un crit d’esperança i vida.

Avui, tots els països de parla catalana estem de dol.

Defensem la nostra llengua arreu, al carrer, a la feina, a l’escola, als centres socials, al gimnàs, als esbarjos, a la piscina, a la platja, a la muntanya … Allà on siguem.

Visquem la llengua!

Joan López
Joan López
09.06.2022  ·  07:37

Jo hi era a la manifestaciò d’urquinaona,i de sobte molts manifestans giran cua i expulsan de la mani a aquet venut,traidor,botifler,d’això ja fa mes de 3 anys. Si ja sabia la gent el que amagaba aquet Rufià.
De ER ja se ha dit tot.

Jordi Torres
Jordi Torres
09.06.2022  ·  07:41

A Esquerra no s’improvisen les declaracions als mitjans, especialment quan es fan a TV3 i venen del portaveu del partit al “congreso”. Tant com es preocupen per controlar la comunicació de partit i d’infiltrar tots els mitjans que poden amb la seva xarxa de comissaris-tertulians, tipus Sergi Sol, se’m fa difícil atribuir les declaracions del Sr. Rufian a un dels seus habituals estirabots de pinxo de discoteca.

El que no sé és si només representen a un “sector molt concret” dins d’Esquerra o formen part d’una estratègia acordada alt més alt nivell, inclòs el MHP Aragonès. En qualsevol cas seria una estratègia no sostenible en el temps, ja que acabaria fent rodar per terra el cap d’en Rufian o el pacte de govern. Veurem.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
09.06.2022  ·  07:55

Editorial vergonyós de llegir.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
09.06.2022  ·  08:21

Lamento dir-ho, però com ja ha passat molts altres cops, aquest article d’opinió arriba tard. De fa anys que molts (i m’incloc) ho venim dient. Personalment ho he escrit en aquest diari, amb bones paraules i amb paraules més grolleres.

Sembla que l’actual tarannà d’ER sigui nou, de darrera fornada, i ER sempre, des la seva fundació ha estat així, ja el President Macià va cedir la proclamació de la República Catalana a favor de la república espanyola i el tan lloat i interessadament poc conegut President Companys, va ser un dels qui més va insistir en aquesta cessió.

També fa temps que demanem a qui vulgui escoltar, que algú demostri que ha fet ER per Catalunya des la seva fundació fa prop de 90 anys. Ningú sap respondre.

Les carallotades d’en Rufián nomes palesa la decadència moral del seu partit i la seva ruïna i roïna ètica.

Tornant a l’article. Jo no em sento obligada a fer-li la gara-gara al Director d’aquest diari i mostrar sempre la meva adhesió a allò que diu. Entenent que aquesta discordança no és entre enemics ni adversaris, és entre dues persones que estem al mateix costat i penso que això, el Sr. Partal ho entén perfectament.

Bon dia.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
09.06.2022  ·  08:22

Tota la raó!

Però perquè ahir?
La teva PS1 em sembla que és la clau.

Una distracció del realment important: la mateixa gent que mou els fils i viu de la política, i que aprova la Ley del Castellano en Catalunya. Gent d’ERC i de Junts.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
09.06.2022  ·  08:30

Recordem que a aquest senyor (i a alguns altres) no hem d’esperar a febrer de 2025 per a fer-lo fora: l’any que ve hi ha les estatals. No anem a votar.

Albert Miret
Albert Miret
09.06.2022  ·  08:41

Després del cop d’estat dins de ER de Junqueras, Tardà, Sol i altres, aquest personatget cridaner i mal educat, sempre que el veig amb els seus posats torerils, em recorda al Tejero. Com ell, aquest espanta-ocells no és res més que un “correveidile” dels que es van encarregar de destruir el partit per ordre del “gobierno de españa” durant els continus viatges del Junqueras a veure a la Soraya del govern de madrit, mentre aquí rebíem hòsties del feixisme espanyol disfressat amb togues o uniformes.

PERE SIO
PERE SIO
09.06.2022  ·  08:45

Que un personatge bocamoll, incult i vulgar com Gabriel Rufiàn pugui ser un dels liders d’ERC, reflecteix quina és la talla política d’aquest partit.
Rufián quan parla de tarats, vol dir que s’ha mirat al mirall i s’ha reconegut.

Josep Calbet
Josep Calbet
09.06.2022  ·  08:46

Em faig la mateixa pregunta que en Joan Andreu: En Junqueras a quina banda para?
Com a mínim, en els moments importants calla o desapareix. El MHP Puigdemont el 2017 no ho acabava d’entedre, imagino que ara ho té prou clar.

Guillem Serradell
Guillem Serradell
09.06.2022  ·  08:47

O potser és tan senzill com pensar que la independència no és un fi en si mateix sinó el mitjà més segur per construir una societat més justa i equitativa.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
09.06.2022  ·  09:01

Rufian potser representa un sector d’ERC, però aconsegueix vots. Ell, però, és simplement un adolescent histriònic amb ganes d’enlairar-se i de protagonisme. No recordeu aquells silencis enigmàtics que practicava en els primers temps per fer veure després que allò que diria seria el “no va más” de la notícia?
Junqueras en canvi és un calculador, un home a qui les circumstàncies han negat poder ser a primera línia de l’escena i que bull en els seus desigs no acomplerts. Ell sí té ideologia, però el supera la passió no realitzada.

Pep Agulló
Pep Agulló
09.06.2022  ·  09:02

PUIGDEMONT I 100.000 “TARATS” DEL CXR

Les declaracions d’en Rufian sempre tenen el tempo mesurat per tapar claudicacions dels indepeautonomistes front el “gobierno de Madrid”, per tant, amb finalitat concreta. També és ben evident que dins ERC no tothom ha reaccionat amb igual fermesa en la condemna de les seves paraules. Ningú li ha demanat la dimissió. Revelador!

Aquest personatge arrogant, cigroner de caserna, té al darrere gent amb objectius clars: beneir el sosteniment d’ERC a Sánchez a qualsevol preu, amb l’escarni de qualsevol referència al llegat de l’1-O que encarna l’exili….Ells, no s’equivoquen d’adversari.

…Perquè, qui més pot qüestionar aquest pacte, és l’independentisme que no està sota el xantatge de la repressió de l’Estat: els exiliats del Consell per la República.

És ben cert, que els Rufians de torn, “veuen en una hipotètica Espanya republicana un instrument ideològic factible per a prosperar en la lluita per l’hegemonia a Catalunya”. Però a mi em fa l’efecte, que en Rufian a còpia d’usar l’instrument ideològic d’ERC, l’utilitza ara per guanyar favors per fer el salt definitiu a les files del PSOE a Madrid més enllà de la seva Catalunya de Santa Coloma per això tesa la corda dins el partit.

L’oportunisme, amb només les eines de l’insult per bagatge, és una caiguda lliure al buit. I llavors, t’agafes al que sigui per no perdre butaca al “Congreso”. Igual com passà amb Manuel Valls…

PS. Celebro que des de Waterloo es sigui bel·ligerant amb la deriva de la política d’ERC. Això és un combat polític dins l’independentisme per clarificar posicions. Si vols anar a l’embat amb l’estat, primer has de fer net a dins la teva tropa.

No ens equivoquem pas d’adversari!

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
09.06.2022  ·  09:09

Estic amb la editorial que has fet Vicent retratant a l’espanyolista Rufian.
Realment te el perfil d’un militant de C’s i encaixaria força bé. És el clar exemple del concepte “eixamplar la base” promogut pel Gran Botifler Oriol Junqueras.
Per cert entenc que com a mitjà de comunicació et veus obligat a parlar d’ERC i no d’ER, com hauria de ser pel seu comportament, perquè la “C” de catalana no li correspon gens ni mica a aquest partit del Junqueras.

Tal com ha dit la Sra Rodríguez,
“Són masses les vegades que en Rufian (amb en Tardà i en Sol) ha insultat i menystingut el MHP Puigdemont i el seu entorn, i mai hi ha hagut conseqüències, pel que fa al seu paper. Si la cúpula d’esquerra realment no hi estigués d’acord, ja l’haurien fet deixar el càrrec.”

Per tant, tot i la irada o contundent reacció del Pere Aragonès, no me la crec. Més aviat penso en una maniobra per a no perdre els vots dels independentistes honestos que encara no han obert els ulls i segueixen votant ER. Jo fa 5 anys que vaig deixar de fer-ho.
Cal que es fotin una patacada electoral per a poder foragitar la cúpula botiflera i acomodatícia que hi ara, i així veure si podem recuperar ERC.

No he votat mai convergent, però comparant amb ER, trobo més coherent i efectiva per a Catalunya a CDC que no pas la ER de Junqueras, que ven un cosa i fa una altra.

Pel que fa a la afirmació que fas: “És indiscutible que Carles Puigdemont, és molt més revolucionari en qualsevol sentit, que Gabriel Rufián.”
Estic totalment d’acord, i afegiria que estima molt més Catalunya i és molt més intel·ligent.
El MHP Carles Puigdemont tenia una feina i es guanyava la vida tot solet, en Rufian no sap que és treballar, només sap viure de la politica, cobrant allò que mai cobrarà si algun dia li toca treballar.

M. Àngels Pujols
M. Àngels Pujols
09.06.2022  ·  09:26

Rufián és el bufó d’ERC. Al partit li va molt bé que desfermi polèmiques, així mentrestant queden mig amagades les decisions de govern importants, com ahir l’aprovació de la nova llei del català a l’escola.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
09.06.2022  ·  09:49

L’any 1979, ja en fa una bona colla d’anys!-un amic meu de Reus als d’Esquerra Republicana els hi deia la Dreta Monàrquica, perque, deia, no són ni d’esquerra, ni republicans. Segeueix vigent.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
09.06.2022  ·  10:01

Objectiu d`’ERC: reduir la base.
Llavors convocarán un Referèndum.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
09.06.2022  ·  10:18

Tot plegat és molt difícil d’entendre i interpretar, si més no per mi, que visc fora d’aquestes maquinàries de poder que són els partits polítics. No vull parlar de Rufian que em sembla una caricatura, un capgròs mediàtic dedicat a un servei cada cop més fosc i injustificable. Si mirem la història d’ERC veurem que, ideològicament, ha estat com una muntanya russa ideològica, des de el nacionalisme de dretes d’Heribert Barrera, passant amb alts i baixos, fins a l’independentisme i ara diríem el post-independentisme. Quin partit més fosc!!. Recordeu en Carod-Rovira ensenyant la clau del tripartit?. El problema és que ERC vol governar la Generalitat –a qualsevol preu- però està atrapada i fa frontera amb el PSC i comuns –abans IC- i per un altre cantó amb JuntsxCat –abans CDC-. Si vol créixer –com a únic objectiu (deixant al marge el fonamental, la independència) només ho pot fer per la frontera PSC/Comuns. Jo crec que això explica moltes coses, algunes fa, fins i tot, vergonya de pensar-hi.

Antoni Sala
Antoni Sala
09.06.2022  ·  10:35

Aquest individu, en Rufian, no ens representa, no ens hauria de representar.
No es catala, com ell mateix ho diu. No pensa ni actua com a catala. Nomes parla catala. No en representa.
A mes, ERC el tenen alla per fer la feina bruta, intentant minimitzar al President Puigdemont. Tot el que ha dit d’ell, ja queda dit, i avall.

David Badia
David Badia
09.06.2022  ·  10:38

Rufian no li arriba ni a les soles de la sabata al President Puigdemont, no sera un infiltrat que tenen el deep estat a ERC , ara que hi ha tans infiltrats

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
09.06.2022  ·  10:38

ERC és independentista fa 90 anys. En pot continuar essent 90 anys més. La paraula independentista li va servir per distanciar-se de CiU. Era el seu tret diferencial. Només això.
Quan Pujol diu al llibre del Congost que “cal que l’independentisme creixi si no volem acabar essent residuals”, tota la massa votant de CiU, en la seva gran part, com si li obrissin l’aixeta, s’aboca a fer realitat la independència. I a ERC se li veuen les vergonyes. Una cosa és l’etiqueta i l’altra, el producte.
Si ERC s’aboca de veritat a la independència, els Rufian de torn, cauran i s’apuntaran a un altre partit.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
09.06.2022  ·  10:51

Rufian una persona molt mediocre crec que s´hauria de apartar del mapa politic una esquerra que decepciona molt
Completament d´acord Sr Partal

Mònica Vidal
Mònica Vidal
09.06.2022  ·  11:02

La tríada Rufián, Tardà, Sol sota el vist i plau de mossèn Junqueres està clara. On ens porta això, també. Com desfer-nos de l’actual desànim que atenalla l’independentisme hauria de ser la única i veritable prioritat. La resta… silenci.

Roger Puig
Roger Puig
09.06.2022  ·  11:27

Avui Pere Aragonès ja ha donat per tancat l’incident (força revelador al meu pater) i ha manifestat el seu suport a la gestió de Gabriel Rufián, malgrat les cons tants sortides de to del personatge. I aquí no ha passat res.

Marga Cernadas
Marga Cernadas
09.06.2022  ·  11:33

No puc estar d’acord: ER no oscil.la entre republicanisme espanyol i independentisme. Es posiciona sòlid com una roca en afermar el seu poder, sigui com sigui, amb qui sigui. Només oscil.la (en aquest cas si) en la tria del socis, per por d’esvalotar excessivament els seus votants.

Dolors Botet
Dolors Botet
09.06.2022  ·  12:51

Esquerra hauria de fer dimitir al Sr. Rufian es un personatge indecent i més coses, te odi a Junts com altres de Esquerra qEks hi diu convergents, dretes cosa que no es veritat, que ha tret com ha negociador el Sr. Rufian a. Madrid Res, que va treure’n el Sr Pujol, mossos de Esquadra, TV3, supressió governadors civils, millora finançament, això en aquella època. Junts feu caure aquest govern de gent que només vol conservar la cadira!!!

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
09.06.2022  ·  13:30

És evident que l’objectiu era eclipsar l’aprovació de la nova llei del català, i la mamarratxada del mamarratxo d’en Rufián va vindre bé a tots, a ER, Junts, PSC i als Comuns.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
09.06.2022  ·  13:59

Fa tres anys, vam (ANC) poder parlar amb Joan Tardà a l’Ateneu i ens exposava les mateixes idèntiques idees de Rufián.
Allò que diu Rufian és la línia de fons d’ERc i si ara ens creiem que Aragonès ha estat en desacord amb unes declaracions repetides quatre anys per molts militants importants d’ERc, vol dir que l’estupidesa és un mal geneneralitzat entre els independentistes plens de credulitat infantil.
És un mal que de mica en mica ens va destruint.

Un poc de Nicolás Maquiavelo:
“Un enemic perillós s’ha de destruir tant fortament com calgui de manera que resti incapacitat per venjar-se contra el príncep per sempre més”

Com fer que Catalunya resti incapacitada per segles?
Resposta: Aconseguir que ciutadans importants com Aragonès, Junqueras, Sergi Sol, Tardà… (Jordi Sanchez? Puigneró? Mas?) s’uneixin de manera astuta a la causa castellano espanyola “Sin que se note el quidado”.

Creieu, subscriptors, que és casualitat l’exabrupte de Rufian hagi tapat l’enterrament oficial de la nostra llengua a l’escola?
Creuen els lectors que és casual la rectificació d’Aragones quan ha mostrat la seva simpatia amistosa amb Rufián?

Montserrat Vilarmau
Montserrat Vilarmau
09.06.2022  ·  15:48

Excel·lent, Vicent, el teu article. Rufián ha iniciat una davallada de dignitat però no se n’adonarà fins que sigui a terra i no es pugui aixecar.
Aprofito l’avinentesa per a passar-vos aquest enllaç, que considero que després de ser contrastat i comprovada la fiabilitat mereixeria ser primera plana de tots els diaris, com tantes vegades ho ha sigut l’adjudicació de paradisos fiscals a polítics catalans, ja sigui veritat o no.

https://www.acodap.com/conmocion-en-el-mundo-judicial-sorprendido-con-2-millones-de-euros-en-un-paraiso-fiscal-el-magistrado-del-supremo-instructor-del-proces-pablo-llarena-conde/

Antoni Díaz
Antoni Díaz
09.06.2022  ·  16:51

Quan al PSC molestava al PSOE, el Maragall va ser substituït per Montilla, perdent el PSC tota la autonomia, i tota la Catalanitat, convertint-se amb uns servidors del PSOE.
Semble que ERC ja fa temps que va pel mateix camí, a manca de IROE ( Izquierda Republicana Obrera Española) de moment fan de escolanets al PSOE (ells en diuen Taula de Diàleg).

Joan Mestre
Joan Mestre
09.06.2022  ·  17:25

Rufian, tot i ser un parlamentari ocurrent i a vegades l’encerta força bé, no té talla, ni base política, ni intelectual, ni grandesa moral, ni mirada amplia i de futur, més aviat curta, massa prejudicis gratuits i irracionals, en definitiva, no serveix per encapçalar res.

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
09.06.2022  ·  17:27

Cada cop tinc més clar que tota aquesta teatralització està pactada (si no totalment, parcialment). Què hi ha diferències reals entre ERC i Junts és obvi, però a més, l’estratègia del poli bo+poli dolent, una estratègia molt vella, és una estratègia acordada. I l’objectiu que tenen no és la independència, la independència és un instrument per a fer pressió, però no l’objectiu d’aquests partits: prova d’això els fets del 2017. I qui no ho vulgui veure, ja tindrà temps per a seguir-se frustrant i veure-ho d’aqui uns anys o viure enganyat, que també és una altra elecció personal (no pas la meva).

Al País Basc (en aquest cas no va ser pactat però els ha funcionat millor) ja s’ha aplicat (i repeteixo, segurament no ha estat pactat, però ha funcionat). Poli bo: PNB (col·laboracionistes, pactistes, etc…) i el que feia de dolent, ja ho sabeu. I millor no argumento quina de les dues vies és més efectiva perquè no vull que em visitin els de verd, però sí que està clar quina via és la que dóna resultats efectius i quina cap, consideracions ètiques a banda.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
09.06.2022  ·  19:18

Des d’aquell emperador del Paral·lel que ens va enviar Madrit per combatre obrerisme i catalanisme, enaltint novícies a la categoria de mares no havia vist un paio tan eixerit. Ara, s’han perfeccionat. No és el mateix venir dient-se radicals que okupar el partit d’Heribert Barrera.

Xavier Floresví
Xavier Floresví
09.06.2022  ·  19:50

Junqueras ja va dir fa anys que estava per l’oficialitat del castellà.
No és d’estranyar el que ha fet. És tossut.
Rufian és el seu titella.
Les esquerres catalanes no independentistes, tant d’esquerres que diuen ser i prefereixen viure pitjor dins d’espanya que millor en una Catalunya independent.
Massa d’esquerres no son.

Josep Antoni Cerdà
Josep Antoni Cerdà
09.06.2022  ·  20:13

Ara estic escoltant en Jaume Barberà a TV3. Vomitiu. Un clar exemple de republicà tipus peix al cove.

Miquel Riera
Miquel Riera
09.06.2022  ·  23:20

S´haura de crear una esquerra independentista de debó o només ens quedara l´opció de la CUP

Pepita Carlos
Pepita Carlos
09.06.2022  ·  23:48

CUP, poseu-vos les piles i no tantes asembleas i aneu més per feina i tirar més pel dret i donar més explicacions a la ciutadania.
Pq Pugem tenir a qui votar les properes eleccions.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any