El virus de l’autoritarisme s’aprofita del progrés del coronavirus

  • «L'autoritarisme creix perquè una part de l’opinió pública cau en el parany de creure’s que una dictadura és més eficaç que no pas una democràcia»

Vicent Partal
30.03.2020 - 21:50
Actualització: 30.03.2020 - 21:54
VilaWeb

‘Hongria ja és oficialment una dictadura. Des d’avui i dins la Unió Europea.’ Aquest missatge d’un amic hongarès, desesperat, em va arribar ahir a la vesprada, quan el parlament havia aprovat una resolució que donava al primer ministre, Viktor Orbán, poders pràcticament totals per a governar per decret. Orbán serà l’únic que podrà decidir quan s’acaba l’estat d’emergència, amb la qual cosa el primer ministre podrà governar el país mentre ell vulga, com si fos una dictadura. El coronavirus ha estat l’excusa triada per a rematar una feina de destrucció de la democràcia que acompleix d’una manera persistent d’ençà de fa deu anys, però Hongria tenia ahir solament 167 casos de contagi i set morts, sobre una població de deu milions d’habitants.

El cas hongarès no és únic. Amb molt poques excepcions, la gran majoria dels governs del món han aprofitat descaradament l’emergència sanitària per a prendre mesures de dubtosa legalitat amb l’objectiu de reforçar el poder executiu. Hi ha el cas espanyol, que coneixem ben de prop els lectors del sud, amb la militarització i la dissolució de fet de l’estat autonòmic. Però també els lectors del nord són conscients de la manera com el president Macron ha fet servir un vocabulari guerrer i intenta presentar-se a com una mena de cap suprem de la nació, recorrent a figures d’altres temps –que manipula–, com ara Georges Clémenceau, que va conduir l’esforç de guerra del 1914.

Dissortadament, no són de cap manera casos aïllats, ni els pitjors. La reportera especial de les Nacions Unides sobre antiterrorisme i drets humans, Fionnuala Ni Aolain, advertia ahir des del New York Times: ‘Podem tenir una epidèmia paral·lela d’autoritarisme i mesures repressives, aprofitant la pandèmia sanitària.’ I la tenim, efectivament.

Governs com el casac, el filipí, el jordà i el tailandès han aprovat mesures draconianes que intimiden els ciutadans, amenacen els mitjans i coarten l’oposició. Jordània ha aprovat una ‘llei de defensa’ per a combatre el coronavirus, el primer ministre de Tailàndia s’ha dotat d’autoritat per a imposar mesures militars als civils, al Casaquistan s’ha votat una llei que prohibeix, directament, totes les manifestacions públiques i el govern de Duterte ha ampliat encara més els seus poders extraordinaris. A Bolívia, mentrestant, s’ha aprofitat l’avinentesa per ajornar el decisiu procés electoral pendent, a Xile la violència de la policia i l’exèrcit han tornat a crear una gran tensió, a Israel Netanyahu ha tancat els tribunals i ho ha aprofitat per a evitar el seu judici per corrupció. I així podríem continuar i continuar. Fins i tot al Regne Unit la llei sobre el coronavirus presentada al parlament ha estat definida pel secretari de salut Matt Hancock com un ‘desviament temporal’ de la democràcia, justificable per l’emergència sanitària.

Però el fet realment preocupant és que aquesta onada autoritària arriba en un moment especialment perillós, perquè per raons molt diverses, una part de l’opinió pública cau en la trampa de creure’s que una dictadura és més eficaç que no pas una democràcia. I ara no parle del tercer món. En el nostre cas són molt preocupants els resultats del Baròmetre Cevipof al nord, o d’alguns dels estudis del CEO i el CIS al sud. Penseu, per exemple, que a l’estat francès, el mes passat, la meitat dels enquestats van subscriure la frase ‘en democràcia les coses no avancen; fóra millor menys democràcia i més eficàcia’. La meitat.

Tot plegat és profundament alarmant, sobretot quan es veu amb perspectiva històrica. Perquè cal recordar que quan hi ha hagut aquestes tendències en situacions de crisis greus, sempre han tingut tres fases, que ara sembla que es comprimeixen i tot.

Primer han començant intentant d’imposar la tesi que per salvar la situació un governant fort, l’autoritat competent, és molt millor que no pas la complicació que significa haver de pactar en un parlament amb molts partits. En segon lloc, han argumentat que el govern no ha de fer política, no ha de governar segons el seu programa i ideologia, sinó a partir d’una posició superior ‘tècnica’ —argument central al discurs del nacionalisme espanyol modern, sempre tan pesats amb allò que un president independentista no és legítim perquè governa seguint el seu programa. I tot plegat ha acabat conduint inevitablement a proclamar que l’exèrcit, amb la seua disciplina cega i servil, la seua manca absoluta d’actitud crítica i l’opacitat a la democràcia encarna les millors virtuts del país i ha de ser el model i la referència a seguir.

No ens enganyem, doncs, que això és el que hi ha en joc i és contra això que hem de parlar clar i actuar urgentment, abans no siga massa tard, novament.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Salart
Josep Salart
30.03.2020  ·  22:09

O sigui, que per entrar has de reunir unes condicions que tal vegada Catalunya no reuneix, i per continuar a dins essent una dictadura encoberta de decret però amb totes les eines repressives, la UE no farà rés??

Anna Gòdia
Anna Gòdia
30.03.2020  ·  22:22

La Xina demostra que una dictadura que controla la població jugant al mercat lliure a l’exterior és molt més eficaç perquè de portes endins funciona com una empresa.

D’altra banda, tenir països en estat policial controlant la població ja no surt tant car com la dictadures de sudamèrica dels anys 70. La tecnologia antiterrorista des de 2001 dels americans és molt barata i fàcil d’implementar. La llibertat és més una sensecio

Josep Usó
Josep Usó
30.03.2020  ·  22:24

Segurament, farà més mal el dictadura virus que el corona virus. I, més prompte que tard, això durà a desastres molt grossos. Recordem que quan va començar la segona guerra mundial, encara no hi havia armes de veritable destrucció massiva; però ara sí. El paper de la UE permetent una deriva d’aquesta mena i durant tants anys és execrable. I la ignorància de la gent, sembla infinita. Cal recordar, però, a tots els aspirants a “gran mandatari” corrent per emular a un personatge com Kim Jong-un. Tant que se’n reien i ara n’hauran d’aprendre. Ja estem ben apanyats.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
30.03.2020  ·  22:56

Pels catalans marxar d’Espanya no és una necessitat sinó una urgència!

Rubén Cruz
Rubén Cruz
30.03.2020  ·  23:01

“I és contra això que hem de parlar clar i actuar urgentment”.
Parlar clar ja ho està fent en Partal, tot i que els responsables polítics se n’haurien de fer ressó, de les seves paraules, i exhibir públicament la mateixa preocupació. Això fóra pedagògic, per tal de difondre un estat d’alarma entre l’opinió, i que no passi com amb coronavirus, que cap autoritat ni institució ens tenia prou avisats del que passava al món i del risc seriós que corríem també nosaltres. La lleugeresa ha primat a la nostra societat més que líquida, gasosa.
La segona part de la frase se’n deriva de la primera. Cal actuar urgentment, però el què fer, com fer-ho i quan (tan aviat com sigui possible) serà resultat d’un debat de totes les forces polítiques concernides pel parany (la resta es descarta mentre entra en escena fregant-se les mans)
Confesso que he sentit la temptació de preguntar a l’auditori obertament: Com? Es la sortida fàcil, la d’emergència, que explica allò que està passant: costa poc demanar-li-ho a algú que se postula com el dispensador de receptes enèrgiques i de-fi-ni-ti-ves, només cal creure-hi.
Però en una democràcia, per migrada i ratada que sigui (com l’espanyola, que es mira a l’espill i s’hi veu avançada i esbelta, i s’hi agrada), només pot respondre activant l’alarma social que genera els anticossos adients, ni que sigui per plantar cara a les forces d’ocupació del territori quan es treguin la careta.

Alfons Tur
Alfons Tur
30.03.2020  ·  23:07

Cal no perdre mai de vista que els dirigents autoritaris que es consoliden, que aconsegueixen romandre, no sorgeixen del no res, sinó de societats que, en bona mida ja tenen un tarannà autoritari i que els costa poc prescindir de la “crosta democràtica” tan bon punt hi ha una situació difícil, com tenim ara. Això convenientment adobat i amb una ideologia neoliberal dominant arreu que ha anat induint una mentalitat acomodatícia i pueril que accepta les solucions aparentment fàcils i ràpides.

jaume vall
jaume vall
30.03.2020  ·  23:23

Tenim els dirigents que surten de la nostra societat, per tant, tenim els dirigents que ens mereixem, perquè en el fons són “nosaltres”. Els hem elegit.

Mentre no hi hagi un partit català que es comprometi a legislar per tal de que les llistes electorals siguin obertes, enlloc d’una illa baratària en mans dels partits, el virus de l’autoritarisme estarà latent, preparat per continuar expandint-se.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
30.03.2020  ·  23:26

ANEM A POSAR-NOS-HI UN PARELL DE MEDALLES I UN GALÓ DE REGAL DAVANT LA INDIFERÈNCIA DE TANTA GENT (Catorze de Març-2020):

1. Al mur del FB d’en Toni Mollà, mentrimentres ell posava lacònicament: ” “En resum: “l’état c’est moi”. I la resta, era una broma”, servidor li va arrear un parell de comentaris.

A. Estan pegant un colp d’estat i ho dic, a Diario.es, eh…i em diuen que estic ratllat. Bé, ja ho entendran els súbdits colonitzadors. ´La distàcia entre Tejero i Sanches n’és mínima.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Shock_Doctrine

B. i EN EL MEU MUR DE FB I TAMBÉ, CREC RECORDAR, EN ELS COMENTARIS DE L’EDITORIAL D’ACÍ:

B.1. “Mentre el sr. Sanches pegava el darrer colp d’estat espaÑol, servidor llegia el llibre d’en Hans van Dijk, “Twentieth-Century Architecture in the Netherlands” en la pàgina 8 del qual, hi ha el següent paràgraf:
“Eighty Years’ War or Revolt of the Netherlands was that country’s struggle to scape Spanish rule”

que podem traduir així:

“La guerra dels vuitanta anys o la revolta dels Països Baixos va ser la lluita del país per escapar del domini espanyol”

https://books.google.es/books/about/Twentieth_century_Architecture_in_the_Ne.html?id=hVhP4V9TEBwC&redir_esc=y

GALÓ EL DIA DE SANT JOSEP, ENCARA QUE LA LLUM EM VINGUÉ EL DIA D’ABANS:

“Si ens parem un minut a pensar, la Unidaz d’España , està matant més gent hui que el franquisme en 40 anys”

PS. A propòsit de l’ocultació del valencià per part de la GV i el poc cas d’alguns col·legues envers les meues eixides de to:e

“Fa unes dècades vaig llegir “Memoirs of a mangy lover” d’en Groucho Marx, en aquell llibret venia un paràgraf essencial per a cercar solució en qualsevol situació vital, on deia ” si no pots aconseguir una cosa per addicció, fes-ho per subtracció”. Escric de memòria que combinat amb un altre paràgraf de “Vers une architecture” de Le Corbusier que fa així: “…la prémiere épreuve de l’existence, c’est occuper un space”…..què combinats, tots tres, sàviament poden ésser letals per a l’adversari.
I una rajadeta més de vidriol per als amics que tant i tant m’estime: els valencians ens hem deixat massa ocupar espais vitals per a la nostra existència. Doncs això.. .

Gemma R.
Gemma R.
30.03.2020  ·  23:38

Ja poden anar somniant, si ténen un exèrcit d’ homes grasos i policíes que necessiten cocaína per aguantar una hora davant d’ un col.legi per pagar gent en so de pau. Però si, tornen als seus tics de sempre, i la tornarem a tenir. Doncs mira, com vulguin, però aquí no entraran, la gent es veu amb ganes de tornar a fer tants Urquinaones com calguin. Jo m’ hi veig. Millor morir d’ empeus que viure agenollada. No soportaría mentalment no poder fer i dir el que vull, quan vull. Així que ells ténen els tancs, però no la meva por.

Joan Coll
Joan Coll
30.03.2020  ·  23:43

Vindran més pandèmies. Les mesures draconianes preses són brou de cultiu per a l´autoritarisme. Ja hi haurà temps de parlar sobre les millors mesures de salvar més vides: totes, tant a curt com a mitjà i llarg termini. Crec que encara necessitam perspectiva. Però caldrà una gran reflexió, a nivell planetari. El coronoavirus que patim ara mutarà. O podran sorgir nous virus. I el món no es podrà tornar a aturar moltes vegades més… No és l´economia per se. Són les vides que també s´endú per endavant, a molts nivells, una aturada així. El confinament estricte i indiscriminat s´haurà de matisar amb confinaments parcials (per territoris, per clusters de contagi) guiats per tests massius, seguiment exhaustiu de contactes, i l´estricte compliment de mesures higièniques amb l´ús generalitzat de màscares i guants, tot evitant grans aglomeracions: mesures que apel.len a la responsabilitat individual i col.lectiva tant o més que el confinament indiscriminat dirigit des del centre de comandament estatal. Mesures més madures i sofisticades (i potencialment més efectives) que casen més amb societats més modernes, més sofisticades i, en definitiva, més democràtiques. Els quatre generals de sempre, i la seva eterna claca, no ho tindrien tan bon de fer, això que fan ara!

Josep Roca
Josep Roca
30.03.2020  ·  23:54

Té raó el Vicent Partal. A la majoria de països l’extrema dreta està pujant i és un terreny molt fèrtil per plantar la llavor de la dictadura aprofitant que la gent cada vegada té menys recursos per poder viure dignament. En definitiva l’estat del benestar està agonitzant i davant d’això, la gent es capaç d’agafar-se a un ferro roent amb l’esperança de poder tenir una vida millor. Al final tothom en surt decebut, perquè aquesta tampoc és la solució. Val més un boig conegut que un savi per conèixer, com diu la dita.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
31.03.2020  ·  00:09

Fa prop de dos segles i mig Benjamin Franklin formava part de la delegació americana que va viatjar a Londres en un darrer intent de trobar una sortida a la situació de les colònies angleses. En una de les seves intervencions més conegudes els va etzibar el prou conegut ‘they who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.’ Sembla increïble que 245 anys després encara estiguem així. Realment no n’aprendrem mai?

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
31.03.2020  ·  00:15

Un editorial de lectura obligada.
Espero la ràpida traducció a l’angles

Rosa MONTSERRAT
Rosa MONTSERRAT
31.03.2020  ·  00:18

La UE no fara res perque és una peça més de la manipulació. És tan fort el que hi ha al darrere del Coronavirus o al davant… La majoria de governans de tots els païssos hi estan d’acord perque tenen molt a guanyar (soborns). Gràcies al Corona posaran una nova vacuna, diuen, perque la gent te por d’estar sense protecció. I gràcies a aixó podrán instalar el 5G mig d’amagatotis, el qual com a font d’energia eléctrica portara a les grans pandemies anunciades amb el benefici milionari dels de sempre… i diran que es la vacuna contra el corona, perque hi ha molta gent que sabem per a que serveixen les vacunes. Busquin informació sobre els efectes de les influencies negatives de la electricitat. A YouTube hi ha alguns videos molt informatius… El Corona es va fabricar a Angleterra en uns laboratoris propietat de Bill Gates per utilitzar-lo en veterinaria. Fa 10 o 12 anys que ens el estem menjant amb les carns d’animals de granja i els gossos vacunats també el porten.

Xavier Huguet
Xavier Huguet
31.03.2020  ·  00:25

Heu llegit “La Doctrina del Shock” de la Naomi Klein?.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
31.03.2020  ·  00:26

De vegades les etiquetes tapen la realitat, com en el cas de l’ Estat espanyol, on unes suposades esquerres actuen de la manera més autoritària i jacobina possible, la qual ens retrotrau a altres temps. D’ aquí la necessitat de no simplficar i analitzar que hi ha realment darrera les sigles oficials, i també la necessitat de no estigmatizar ningú ni convertir-lo en boc expiatori d’ entrada, ja que les coses ben sovint no són el que aparentment semblen…

Jaume Bosch
Jaume Bosch
31.03.2020  ·  00:40

Tot sembla que al 2020 arribarà el 1984.

Quina llàstima d’humanitat. Sempre podrem explicar als joves que les coses eren diferents i que podien haver sigut millors, i ells ens preguntaran perquè no varem fer rès, i després plorarem perquè no ens atrevirem a dir-lis a la cara que varem ser uns covards.

jordi Rovira
jordi Rovira
31.03.2020  ·  00:48

Molt bo el comentari de la situació d’Hongria, el qual ens mostra com d’evident és que la pandèmia funciona com a punt d’inflexió. I millor encara la reflexió ja que en aquest “momentum” ( i això sí sembla tenir prou entitat com per portar el nom que hauria de fer a la idea ) s’ha de cuidar molt la màxima de democratitzar la democracia. En moments així prendre partit per una aposta pot ser la clau d’una porta a la prosperitat futura, independentment dels entrebancs a trobar. Per altra costat, els entrebancs estan servits, doncs el que es mou és la terra. Als Orban del món els hi queda aquesta partida a jugar, i cap d’altra, veurem on els porta.

joan rovira
joan rovira
31.03.2020  ·  00:51

Algunes obvietats aconsellables per a situar-nos durant aquest temps de canvi i incertesa manifesta:

1. Tot sistema polític col•lectiu (exterior) té un marc mental individual (interior).

2. Tant una dictadura com una democràcia poden resultar eficients. Però (exterior) i (interior) són molt diferents.

3. Ambdós sistemes polítics utilitzen el comportament ambigu de l’ésser humà davant del desig, por, frustració, malaltia i desigualtat. I ambdós el manipulen fins a límits insospitats. On les epidèmies, guerres i catàstrofes en són el desencadenant però no el causant principal com la història oficial del “dominant” explica després. (emprant territori, religió, ideologia, canvi climàtic, pandèmia o qualsevulla altra cosa).

4. La confrontació a Europa entre “feixisme” i “comunisme” durant el segle XX, ambdós totalitaris, es va tancar de la mà dels E.U. fins a evolucionar el capitalisme, mitjançant la democràcia, cap a un “model mixt” que és a la base de la globalització actual on la pandèmia, el canvi climàtic, la davallada econòmica i tot el que portarà en són les conseqüències, però no el causant com ens acostumen a explicar.

5. Tot depèn que el marc mental individual (interior) sigui lliure per emprar correctament el sistema polític col•lectiu (exterior). Tan senzill com trepitjar la terra, caminar, treballar i estimar però quan s’oblida individualment i col•lectiva cal començar de nou a caminar descalç fins a descobrir la terra que t’acull per tal de recuperar la civilització que no has sabut continuar.

Antoni López
Antoni López
31.03.2020  ·  01:23

Sembla que els sistemes es cansen i moren per a ser substituits per “el siguiente” de la cua: de democracia a dictadura i tornem a començar.
No serà allò de “La por a la llibertat” que ens va explicar Erich From?. si no com pot ser que un sistema tan civilitzat com és la Democracia pugui ser rebutjat ….A voltes penso que la evolució del mamífer huma va del homo sapiens al homo gilipollensis, i ja em perdonareu l’atreviment.

Anna Linares
Anna Linares
31.03.2020  ·  01:32

Entre d’altres tenim el problema dels abusos policials, ja hem vist algun video de la guardia urbana tractan a la gent amb violencia i avui mateix a twiter i havia la queixa d’una noia tot un fil explicant un càs que fa posar els pels de punta, i em pregunto, com podem defensar-nos els pobres ciutadans al devant d’aquets senyors amb uniforme?

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
31.03.2020  ·  01:47

Hongria va ser un dels 1ers pobles a revelar.se contra la Dictadura Stalinista. Això no ha servit per res?

Santi ALBORS
Santi ALBORS
31.03.2020  ·  03:42

En referència a la frase: ‘en democràcia les coses no avancen; fóra millor menys democràcia i més eficàcia’. jo la subscriuria perfectament si estigues redactada de la seguen manera: ” en la democracia actual les coses no avancen; fóra millor menys democracia actual i més eficàcia dintra de la democracia.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
31.03.2020  ·  04:58

La democracia entesa com votar uns politics cada 4 anys per que facin el que vulguin, no es democracia ni res. Creure en uns politics fluixets i que viuen de la politica per enriquir.se i poc més ens ha portat a on som. El marc constitucional es una dictadura imposada inamobible a on els desgraciats que votem no som res mes que un ramat de corders. Democracia a españa? Aixo mai passarà

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
31.03.2020  ·  07:25

@ Rosa MONTSERRAT. Al vostre comentari s’hi barregen un seguit de conceptes exòtics que tenen poc a veure amb l’editorial d’avui i que semblen extrets del conjunt de prediccions dels astròlegs televisius nocturs.

Vacunes… que instal·len d’amagatotis el 5G… com a font d’energia elèctrica… que portarà noves pandèmies… aprovades per governs… que es beneficien de suborns…

Afirmacions veritablement xocants i espectaculars, però sense citar cap evidència ni referència. Segur que no us n’heu descuidat de pronosticar cap altre desastre? Una invasió d’extraterrestres? Les trompetes de Jericó? L’exhauriment de l’hidrogen solar? La fallida de La Caixa?

Poyser Ignatius J. Reilly [“A Confederacy of Dunces”, John Kennedy Toole, 1980] tenia raó: per entendre aquest món ens cal un mestratge profund de la Geometria i de la Teologia, que semblen mancar a la majoria dels humans.

Mercè ariza
Mercè ariza
31.03.2020  ·  07:54

Totalment d´acord amb Rosa Montserrat es dramàtic estem en mans dels que només volen fer diners a costa de escombrar-ho tot no importan vides ni benestar saludable ni res amb aquesta prespectiva del G5 preparem-nos sera un altre desastre només tenim un cami intentar posar els medis per protegir-nos de tanta maldat segur que podrem

Marià Puig
Marià Puig
31.03.2020  ·  08:14

Em fa molta por, per que davant d’això, no et serveix aïllar-te, ni prendre mesures anti- contagi, ni medicaments.

Carles Serra
Carles Serra
31.03.2020  ·  08:28

Gràcies com sempre i com ti dic moltes vegades, tan per parlar clar i denunciar aquest crims i injusticies, saben que té la jugués.
Com ja ha dit algun lector, tenim uns polítics que la societat ha posat en el poder, per què per més que ens enganyin i no compleixin lo que han promès no pasa res.
Ja veus Vicent, en el president Torra li han dit de tot i després ja no recordo de quantes MORTS, INFECTATS i sense comptar tots els patiments, li dóna les gràcies amb el FRANQUISTE Pedrito Sànchez; Ja no recordaré de nou els pactes per part tant d’ER com del PDCAT a Ajuntaments, Diputacio i Consells comarcals amb aquest partit progressista i d’esquerres PSO€-UP ; per favor, que em petu per no plorar, de pena i fàstic.

Albert Miret
Albert Miret
31.03.2020  ·  08:46

Perquè el gran traficant li va dir al Sánchez en anar-li a comunicar que havia guanyat les eleccions que “preparate porque ahora va a venir lo más gordo”? Coneixia la data de llançament del corona virus? Perquè abans de saber ben bé el que passa, el Sánchez treu totes les forces repressives fins i tot a l’exèrcit al carrer, sense ni haver planificat la defensa sanitària del país? Perquè tria per a dirigir la defensa sanitària al més inútil del seu gobiernodeespaña, català a poder ser, sense cap coneixement sanitari, ni de com es lluita contra una pandèmia, ni res que s’hi assembli? Perquè centralitza tots els poders a Madrid, sense cap explicació raonable? Perquè al cap de quatre dies de l’inici, els missatges del gobierno que explicaven cada dia professionals de la sanitat, són substituïts per policies i militars? És per què ens hi anem acostumant? Perquè insulta, menysté i aparta a científics i polítics quan li expliquen el que hauria de fer? Perquè dels quarters de les forces repressives espanyoles no se’n coneix ni una notícia d’una sola baixa per corona virus? Com és que de tota l’oligarquia i la monarquia espanyoles, no se’n coneix cap ni una sola mort? Ni almenys un ingrés? Estan tots vacunats? Perquè no deixa de cap manera que Catalunya s’autoconfini ni admet tancar Madrid encara que el sentit comú de tothom li exigeixi? Estava tot planificat per a implantar una altra dictadura franquista, i per això l’aclama tota l’oposició? Estem davant d’un nou cop d’estat? Llavors seria molt millor prendre decisions i preparar la lluita ara, que esperar el xàfec, no? De moment ens tenen a tots tancats a caseta… Tot a punt per al cop final.

Pep Agulló
Pep Agulló
31.03.2020  ·  09:09

ON SÓN LES IDEOLOGIES D’ALLIBERAMENT SOCIAL?

Trobo que falta la crítica (o les raons) a la responsabilitat en aquesta pujada autoritària, de les forces polítiques anomenades d’esquerres. És aquest buit on s’hi posa la brutícia. Només Joan Torrent 00:26, en fa referència…

Gramsci deia que allò vell mor, mentre que allò nou no acaba de néixer i en l’espai clarobscur apareixen monstres.

Cercar una societat més justa en el gran buit deixat pel marxisme requereix una confluència de forces socials per tal de conquerir objectius polítics comuns que no ho faciliten les actituds col·lectives de l’individualisme.

Les anomenades esquerres els hi posen l’estora vermella als poders feixistes, com ho van fer aquí l’estalinisme del PCE-PSUC amb el franquisme i ara Podemos amb el neofranquisme del règim monàrquic.

PS. Compte! L’opinió pública és la menys pública de les opinions. L’opinió pública són els mitjans, les enquestes, etc. que responen a interessos privats. Una expressió a bandejar per poc rigorosa si volem dir la veu d’una part important (o majoritària) de la ciutadania.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
31.03.2020  ·  09:36

Realment tindrem els governants que hem posat nosaltres amb el sistema que hem acceptat.

Si l’únic control del ciutadà és votar cada 4 anys a propostes partidàries que després impunement no es compleixen, anem malament, el sistema no s’autoregula o ho fa defectuosament.
Les lleis electorals haurien de contemplar que els polítics que no compleixen les promeses fetes en campanya electoral siguin automàticament cessats per llei i substituïts pel següent a la llista, i si s’acaba la llista, quedar en minoria, fins anar a noves eleccions si passa a tots els partits.

Això permetria que els polítics es presentessin amb propostes que ells pensen realitzables, i no vendrien fum com ara, i permetria que els ciutadans sabessin què estan votant realment, no què creuen votar.

Difícil d’implementar, si, però podem començar exigint la firma de la carta de renuncia al mateix temps que la d’acceptació de parlamentari.

Malauradament la gent en general es deixa manipular per mitjans de comunicació venuts al poder, econòmic o fàctic, i això els porta a no pensar a l’hora de votar.
També hauríem de pensar en el cessament dels directius d’aquests mitjans si menteixen o manipulen, això sí, donant el marge de que si han donat una notícia falsa o esviejada, puguin fer el desmentiment amb la mateixa visibilitat que la notícia que havien donat malament.
A Catalunya tenim exemples continus de campanyes de descrèdit orquestrades contra polítics independentistes que després, si es veu que són falses, ningú exigeix el desmentiment amb la mateixa intensitat que la campanya de desprestigi.
Difícil d’implementar, però algo s’ha de fer.

Per tot lo anterior és necessària la formació en l’esperit crític i en democràcia durant els anys escolars i universitaris. Però això no es dona perquè al poder fàctic/econòmic no l’interessa, només vol donar al poble “pa i circ”, com deien els romans.

Hitler, que va provocar milions de morts i destrucció a tota Europa, va arribar al poder votat per la gent, i un cop en ell, va destruir la democràcia i encetat la Segona Guerra Mundial.
Si fa no fa és el que li ha passat a Orban a Hongria.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
31.03.2020  ·  09:39

L’exemple clar que no son decisions autoritàries les necessàries per atacar la pandèmia la tenim amb els catalans. Mentre Sánchez recentralitzava, encara que sols li servia per fins polítics de la unidad de Espanya, mostrant l’exèrcit pels carrers, Catalunya li exigíem escoltar als especialistes i confinar tota la població. Fet que finalment ha accedit.
Ja, sense el confinament total, els catalans hem demostrat la nostra cohesió de país i el nostre compromís fent molta bondat i quedant-nos a casa d’una forma molt responsable. El contrast amb els infectats madrilenys escampant-se per tot Espanya i omplint les terrasses de les platges de tota la perifèria ha sigut esfereïdor.
I el mateix que passa a Catalunya ho podem veure en una colla de països petits d’Europa que destaquen per la seva modernitat i per una societat més cohesionada.
No caiguessim pas en l’error de la necessitat d’uns governants autoritaris, el que fa falta son uns governants ben assessorats per especialistes, i un interès sincer per la ciutadania i el país, i uns ciutadans conxorxats, o en harmonia amb els objectius d’aquest país.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
31.03.2020  ·  10:13

Doncs què voleu que us digui. Potser m’equivoco, però a mi Sánchez no em sembla realment el problema, més aviat un home de palla. El tonto que per quatre minuts de glòria es deixa entabanar i fa la feina bruta.

Sobre el tema de l’autoritarisme, em sembla que no té remei. La democràcia capitalista ha fracassat en la seva promesa de més igualtat, menys pobresa i més llibertat. No es va realment complir mai la promesa en realitat. Abans els Exèrcits es feien servir per lluitar en la conquesta de nous territoris o la defensa dels existents. Avui en dia es fan servir com a eina indispensable per portar a terme pràctiques econòmiques destructives socialment i ambiental.

L’autoritarisme és ara mteix inevitable perquè no hem canviat en res el paradigma materialista que dictamina la dominació sobre les cruels forces de la natura. Com que l’entorn és cruel, l’hem de dominar. La dominació comporta abús. I així estem. És necessari canviar les creences que com a humans tenim sobre què som i el nostre lloc en aquest món.

Ariel Serra
Ariel Serra
31.03.2020  ·  10:31

Sobre Israel, tens un mal costum, que és refiar-te dels teus prejudicis. Els tribunals d’Israel no els va tancar Netanyahu, el cap de govern, sinó que es van tancar a si mateixos. De moment, vivim en estat d’emergència i s’han prohibit les reunions de més de dues persones. Sembla que s’està aturant l’expansió del virus, però ja veurem què hi ha d’aquí a dues o tres setmanes. A casa ens preparem per celebrar el Séder, la Cena de Pasqua, tots sols. Fins ara, en una llarga teringa d’anys, sempre ens havien convidat.
El judici per corrupció d’en Netanyahu és una farsa absurda, un muntatge de les elits pro europees per judicialitzar la política. Com va dir Alan Dershowitz, no és possible un suborn consistent a oferir “bona cobertura” en un mitjà (sobretot si és un mitjà sempre contrari que cap votant teu no llegeix!).
La majoria de països no pot acollir tants de malalts en hospitals. Aquesta és la qüestió. També podeu decidir de deixar morir la gent gran tota sola a casa, que Catalunya és un país de tietes sense nebots, i avall. Perquè la crueltat humana, més val que ens n’adonem, té moltes de formes i maneres d’anar. És això que volem? Diria que no. I, com que a Catalunya ens vau mentir (el meu vot positiu del Primer d’Octubre va anar a Londres i encara no l’ha comptat ningú), i no vau voler fer la independència, doncs ara no hi ha autoritat i heu de sofrir les mesures dels poders imperials espanyol i francès, au.
Pel que fa a Hongria, les mesures són per a enguany, que no és any electoral. Cloure les fronteres li ha estalviat a Hongria una pandèmia com la catalana, la pitjor del món en aquest moment. Tan sols fa tres setmanes d’aquella manifestació del feminisme irracional i els casos comptats s’han multiplicat per cent. I els censats com a portadors només hi són la punta de l’iceberg! I ara què?
Això és com el 1936, amb feministes en lloc d’anarquistes. La resta ve a ser el mateix: un 14 d’abril ple d’incerta glòria, com l’1 d’octubre. Aleshores Catalunya no se’n va eixir. Gens. Gens ni mica. I que consti que molts hem estimat, almenys fins a un punt, anarquismes i feminismes. Que ara se sobreposi depèn del canvi de mentalitat. Vejam.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
31.03.2020  ·  10:45

Quant tot aixo minvi caldra estar preparat per fe una nova revolucio si o si
Tot per la llibertat

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
31.03.2020  ·  10:51

La Independència de Catalunya era la sol·lució. Ara purguem la cobardia dels politics catalans que es van justificar al dir que hi hauria morts: dons si n’hi han i n’hi hauran més, tots gràcies a la incompetència del nucli dur a Madrid. És clar, oi?

David Mascarella
David Mascarella
31.03.2020  ·  11:01

Penseu, per exemple, que a l’estat francès, el mes passat, la meitat dels enquestats van subscriure la frase ‘en democràcia les coses no avancen; fóra millor menys democràcia i més eficàcia’. La meitat.

Alerta quan diem “el poble”, com si la cosa no anés amb nosaltres.
Alerta quan es diu “els polítics”…
Alerta quan ens atrevim a separar entre bons i dolents
Alerta al culte a la personalitat
Alerta a donar receptes màgiques
Alerta a nosaltres mateixos quan simplifiquem
Tením afortunadament, a casa nostra, un antídot, com és el conèixer a fons què és la dictadura, com actua i la seva gènessi.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
31.03.2020  ·  11:05

Dues evidències dels cops d’estat:
– centralització unilateral del poder
– exèrcit al carrer
Què ens n’adonem?

Carles Farre
Carles Farre
31.03.2020  ·  11:28

Bon dia, anem a repartir una mica…En primer lloc, posar com a exemple a Hongria, no em sembla massa adient, vaig voltar el país ja fa un grapat d’anys amb bicicleta (cicloturisme), i era com fer un viatge en el temps, a part de Budapest, tot el país era bastant rural, el fet de estar dintre de la UE i la OTAN, no els fa de mentalitat mes europea que diguem, bona part del país diria que encara tenen la mentalitat del antic bloc de l’est, i estic segur que son molts els ciutadans que ja els hi està be que hi hagi un govern autoritari, si això els protegeix millor de la pandèmia, i de la immigració, doncs tontos tontos del tot no son.

Es veritat que en casos excepcionals, i aquest a priori ho es, es necessiten governs forts, i que actuïn amb rapidesa i coordinadament, i sovint i segons quines siguin les decisions, es fàcil titllar-les d’autoritàries. L’altre dia Vilaweb posava com exemple de eficàcia i celeritat alhora de prendre decisions, al govern Andorrà, però tal com jo vaig opinar, un iot es molt mes àgil i reacciona mes ràpid alhora de maniobrar, que un creuer, un iot amb un tripulant ja passa, un creuer necessita tot un seguit de personal per comandar l’embarcació, i si no es posen d’acord entre ells, i no treballen coordinadament, el creuer anirà a la deriva.

Per altra part, i tornant al tema del autoritarisme, també es cert que es pot aprofitar l’ocasió per exercir un major control sobre la població, i a nivell mundial, i sobretot a occident, es el que està passant, i en aquest sentit el que diu la Rosa Monserrat, te una part de raó, malgrat el que pugi opinar el Sr Francisco Sánchez, les vacunes, de les quals jo no me’n he posat mai mes, des de que era petit, poden ser un instrument també de control de la població, a part de un gran negoci per les farmacèutiques, i veurem com al final les faran obligatòries:

https://www.univision.com/noticias/salud/deben-ser-obligatorias-las-vacunas-eeuu-y-europa-lo-debaten-ante-el-resurgir-de-enfermedades-como-el-sarampion. i si t’hi oposes podràs ser sancionat.

Fixeu-vos com antigues malalties que semblàvem gaire be eradicades tornen a aparèixer, mai pots acabar amb aquests invisibles i primàries formes de vida, perquè també formen part de la natura, i amb el temps s’adaptaran i mutaràn, l’única i veritable manera de evitar-ho es evitant la sobrepoblació de mamífers humans ( no som Homus Déus ), i limitant, la seva principal via d’expansió avui dia, la globalització, això no es pas nou:

https://www.agenciasinc.es/login

En quan al 5G que anomena també la Rosa Montserrat, i darrera la promesa d’un mon meravellós i super guai amb els nostres mòbils última generació: https://www.youtube.com/watch?v=LczGSoibRe8amb , els nostres futurs vehicles amb multitud d’adminicles electrònics que et faran la vida mes fàcil, gràcies a estar conectats a la xarxa 5G, la realitat es que tindrem uns 20000 satèl·lits orbitant a la terra, enviant i reben senyals electromagnètiques d’una mol alta freqüència i una potencia del voltant de 10 vegades mes que l’actual sistema, i multitud d’antenes repetidores, cada 400m aproximadament, en funció de les necessitats, serà com si estesim ficats les 24h del dia, els 7 dies de la setmana, 30 dies al mes, 12 mesos a l’any etc, dintre d’un microones de baixa intensitat si, però un microones, i aquesta exposició perllongada en el temps, tindrà conseqüències, mes enllà del control absolut de la nostra vida.

Jo soc dels que penso que estariem força millor si fóssim governats per científics, triats democràticament, que no pas per polítics ineptes i ignorants en el camp científic, la majoria de guerres les han causat els polítics, fen servir els descobriments científics com a armes.
Si tinguéssim governs basats amb la ciència, i no en la política ni la religió, moderada per l’humanisme, no hagéssim arribat al punt a on estem ara, perquè entre d’altres s’haurien pres ja fa temps, mesures contra la contaminació i la sobrepoblacio:

https://elpais.com/elpais/2017/11/14/ciencia/1510643865_954182.html

https://www.nytimes.com/es/2017/07/14/espanol/aniquilacion-biologica-extincion-especies.html

https://www.publico.es/actualidad/comunidad-cientifica-llama-combatir-superpoblacion.html

I per cert en quan al collonavirus aquests, jo sempre he pensat que es va escapar d’un dels dos centres d’investigació de virologia que hi han a Wuhan, i no soc l’únic que ho pensa, massa casualitat que tot comences a aquesta ciutat, massa casualitat que sigui tan virulent…

https://ukranews.com/en/news/688287-coronavirus-spread-due-to-leak-from-secret-laboratory-in-china-danilov

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
31.03.2020  ·  11:32

Estat d’alarma
Estat d’Alerta
Estat de Queda
Estat d’Escepció

Totes aquestes definicions dels diferents tipus d’estat de la nació, no més serveixen per una sola cosa, per dir veladament que s’ha suprimit la democràcia i els drets dels ciutadans.

Dit d’altre forma que s’han suprimit les garanties democràtiques individuals i col·lectives i que s’ha instaurat una dictadura pura i dura i es viu en un estat policial, on portar la contraria a un policia al carrer és ,és més perillós que contraure el corona-virus.

Quina basarda veure a les televisions que molts capellans a moltes ciutats espanyoles sortien pels carrers ells sols amb les vestimentes de cerimonial i bandint a les mans els elements, per ells sagrats, com demanant a Deu que deslliurés a tothom del temut enemic maligne, el temut corona-virus.

QUINA POR

Núria Pardell
Núria Pardell
31.03.2020  ·  12:05

I tot això passa quan la població hem d’estar tancadets a casa, amb la qual cosa la nostra capacitat d’acció és més aviat limitada…

Josep Castelltort
Josep Castelltort
31.03.2020  ·  12:14

Les trompetes de l’Apocalipsis!
El problema dels estats autoritaris, més encara a la espanyola, és que són extraordinàriament corruptes i ineficaços.
La Xina és un món apart.
Una vegada més, l’esperança és que les nostres societats funcionen amb bastanta gent capaç de pensar i actuar pel seu compte. Gent amb cultura. El gran enemic del feixisme és la cultura.
De veritat creieu que es pot governar la nostra societat recolzant en els sectors més ignorants de la societat? Es pot provar, però el desastre està assegurat.
Són necessàries societats capaces de prendre decisions molt importants i això només és possible en democràcia. Els estats autoritaris no són el tipus de subjecte polític capaç de fer evolucionar una societat, de convèncer, tal com convé. Enganyar és una solució a curt termini, però la realitat acaba imposant-se.
Estem en una fase de decadència del sistema espanyol, no en una nova fase amb projecte de futur.

david graupere
david graupere
31.03.2020  ·  12:48

D’acord amb el Sr. Miret quan diu: per què dels quarters de les forces repressives espanyoles no se’n coneix ni una notícia d’una sola baixa per corona virus?

Els 1000 militars que van envair Catalunya, per exemple, tenen el millor equipament, i tots 1000 són en actiu?

La democràcia és un bé que cada generació s’ha de guanyar: els grecs podien fer fora i fins i tot assassinar qualsevol polític o ciutadà com a obligació si ningú posava en risc la demos.

Avui no és ètic assassinar ningú és clar però sí que cada generació un cop es guanya la democràcia pot auto-organitzar-se i foragitar l’elit política corrupta (també en un seny polític) i limitar el poder de sota govern de les grans empreses.

Angels Linares
Angels Linares
31.03.2020  ·  12:52

Som tan ètics, tan treballadors de les idees que siguin correctes per a tothom…que cada dia i a cada nou esdeveniment que ens afrenta només fem que discòrrer les entreteles de perquè ens ofenen i castiguen una vegada i altre de mil maneres.
Nomès en aquest espai, potser algun altre, podem escriure la pena que sentim i la injustícia que es.
Fins que la gent que viu a Catalunya, a la seva total majoria no ho entengui d’una vegada i per totes que podem volar i deixar enrrera el jou que ens té amb el cap cot, no sé què podem esperar.
A la vista de qui vulgui obrir els tot es tan evident.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
31.03.2020  ·  12:58

Cada dia, formant part de l’esquema informatiu sobre l’evolució del coronavirus, des de fa dies, ens amollen dos representants militars carregats de medalles. La veritat, no trobe la paraula adequada per definir el rebuig que em provoca aquesta escenificació i la por que em fa. Sembla que ens estan posant a remull i mentalitzant-nos sobre pròximes maneres d’anar assumint “evolutivament”, una futura autoritat competent amb comandament únc i centralitzat.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
31.03.2020  ·  13:55

L’ideal europeu ha degenerat molt, mantenint dictadures més o menys declarades al seu si. No donar de baixa ‘ipso facto’ l’Hongria d’Orban no és pegar-se un tret al peu sinó a la templa. Gent com Sánchez -i d’altres que en vindran- ja segueixen el mateix camí. Quan esclate la crisi social i econòmica que tenim a sobre la temptació autoritària ens durà un segle endarrere si el seny no hi posa remei.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
31.03.2020  ·  14:04

Alerta amb aquesta realitat premonitòria: vacunem-nos contra l’exemple dels primers anys trenta del segle vint , avantsala del feixisme arreu.

Antoni Morell
Antoni Morell
31.03.2020  ·  21:44

Es la versió Hongaresa del 155 d’Escanya, sense conya ni vergonya.
Però amb la diferent apreciació de matisos pejoratius que, a casa nostra, foren precisament aplaudits des de la Corona VI-ruc (amb 90M€ més a Suïssa), passant pels partits auto-ano-menats “constitucionalistes” fins arribar a la mateixa corrua que, avui ja en època bionòmica SANSCHEF-INGLES i AS, qualifiquen de dictadura quan el Govern és d’Orbàn.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any