24.10.2016 - 16:47
El vet del parlament de Valònia a l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà impedeix a Bèlgica, com a estat, signar el pacte i podria obligar les institucions europees a suspendre una important cimera amb el país nord-americà prevista per aquest dijous. ‘No estem en disposició de firmar el CETA’, ha admès aquest dilluns el primer ministre belga, Charles Michel, assegurant que tot i que ‘el govern federal, la comunitat germanòfona i Flandes diuen ‘sí’, Valònia, el govern de la ciutat de Brussel·les i la comunitat francòfona diuen ‘no’. A Bèlgica, els parlaments regionals han de donar la seva autorització al govern federal per signar acords com el CETA.
Valònia, amb una població de 3,6 milions d’habitants, vol que l’acord de lliure comerç amb el Canadà, el més ambiciós negociat fins ara per la Unió Europea, tingui una major protecció dels drets laborals, mediambientals i dels consumidors. El CETA preveu l’eliminació de gairebé la pràctica totalitat dels aranzels pel comerç entre el Canadà i la Unió Europea, i els seus defensors asseguren que augmentaria en un 20% els intercanvis.
El veto de Valònia al CETA ha generat crítiques entre els partits més grans del Parlament Europeu, especialment en el grup popular, però s’ha vist amb optimisme des de les esquerres, que s’oposen a aquest tractat de lliure comerç i també al TTIP, el que s’està negociant amb els Estats Units.
‘Europa no pot seguir així. Aquest teatre indigne a què juguen els estats membres amb el CETA ha d’acabar. L’habilitat d’Europa d’actuar i la seva credibilitat estan en joc’, ha lamentat el líder del grup popular a l’Eurocambra, l’alemany bavarès Manfred Weber. Segons ell, ‘per culpa de problemes de poder intern, el president d’una regió manté com a ostatges a 28 estats membres’.
El líder dels socialdemòcrates europeus, Gianni Pittella, ha indicat en un comunicat que cal trobar una solució ‘el més aviat possible’. Tot i que ha admès que les preocupacions de Valònia ‘requereixen respostes’, també ha dit que el fet que ‘una petita comunitat sigui capaç de mantenir com a ostatges a 500 milions d’habitants’ indica que ‘hi ha un problema clar en el procés de presa de decisions’ a la Unió Europea. ‘O es canvia el sistema de funcionament o la UE està en risc d’esdevenir irrellevant’, ha avisat.
Els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras, Ernest Maragall i Ernest Urtasun van enviar la setmana passada una carta conjunta a la comissària de comerç de la UE, Cecilia Malmström informant que el Parlament de Catalunya, en una votació el passat 6 d’octubre, també es va mostrar en contra de la signatura del CETA i va demanar aturar les negociacions del TTIP, l’acord entre la UE i els Estats Units. El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, es va manifestar dijous a Brussel·les en contra del CETA, juntament amb altres representants municipals d’arreu d’Europa, i va donar el suport de Barcelona a Valònia. Pisarello va assegurar que criticar el CETA és ‘reivindicar la sobirania municipal’ ja que, segons ell, l’acord negociat amb el Canadà posa en risc el petit i mitjà comerç i la independència dels ajuntaments. A diferència de Valònia, però, ni Barcelona ni Catalunya tenen poder de veto en la signatura del CETA.