El TSJC imposa definitivament una troncal més de castellà a una escola de Canet de Mar

  • La sentència obliga la direcció de l'escola Turó del Drac a fer, com a mínim, una assignatura principal més en castellà, tot i que no fixa percentatges

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
26.10.2023 - 11:27
Actualització: 26.10.2023 - 16:37

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha imposat definitivament a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar l’obligació de fer en castellà, com a mínim, una assignatura principal més en una classe de primària del centre. És la classe de la nena els pares de la qual van portar als tribunals la seva demanda de fer més hores lectives en castellà. La direcció de l’escola ja hi estava obligada, perquè es van imposar unes mesures cautelars mentre no es resolia el fons de la demanda, però ara el TSJC ja ha dictat sentència. I, tot i que defuig la imposició de percentatges, perquè la llei catalana sobre l’ús de les llengües a l’escola que els eliminava està pendent de ser validada pel Tribunal Constitucional (TC), sí que s’ha de fer, si més no, en aquesta classe, una assignatura més de castellà, a part de l’específica de llengua castellana. 

El tribunal accepta parcialment la demanda dels pares d’aquesta alumna, que pretenien que la seva filla fos escolaritzada amb la meitat de les assignatures en castellà i que s’anul·lés el projecte lingüístic del centre. El TSJC denega aquesta pretensió, però fa definitiva, ara amb forma de sentència, la imposició que havia dictat de manera cautelar d’una assignatura més de castellà. Diu: “La presència de la llengua castellana al centre escolar no pot considerar-se adequada, de manera que s’han de prendre mesures idònies per a garantir el dret de l’alumna a rebre ensenyament en castellà, tal com recull la doctrina constitucional i s’estableix en la legislació, sense que sigui necessari el plantejament de la qüestió d’inconstitucionalitat.” 

Fa aquesta referència a la qüestió d’inconstitucionalitat perquè el TSJC ja en va plantejar una al TC sobre la validesa de la llei aprovada a correcuita pel Parlament de Catalunya l’estiu de l’any passat per a regular l’ús de les llengües en l’ensenyament i que defugia l’aplicació de percentatges. Fou un intent polític, amb l’acord d’ERC, Junts, el PSC i els comuns, de frenar l’aplicació de la sentència del mateix tribunal que obligava a imposar un 25% de castellà a tot l’ensenyament a Catalunya. El TC encara no s’hi ha pronunciat. 

Mentrestant, el TSJC va resolent demandes de particulars en algunes escoles per a imposar-hi més ensenyament en castellà, tot dient que “es planteja una situació individual en un centre concret, i la pretensió es pot resoldre en termes de garantia constitucional i legal de l’ús de la llengua castellana a l’educació, prescindint de cap paràmetre numèric, proporció o percentatge en l’ús de les llengües”.

En el cas d’aquesta escola, el tribunal diu que la presència del castellà és residual i que, com que hi pot haver alumnes que només són de pas en el sistema educatiu català, “no poden crear-se etapes educatives d’immersió que puguin perjudicar aquests alumnes”. De fet, el tribunal es permet de criticar el model d’immersió, i de suggerir que només seria viable en un sistema amb línies educatives diferenciades per llengua. Ja ho va fer el mes de juliol passat, quan va començar a resoldre per sentència casos semblants en altres escoles on també hi havia pares que havien presentat demandes perquè els seus fills tinguessin més hores lectives de castellà. 

Educació recorrerà contra la sentència al Suprem espanyol

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha acusat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’actuar amb un “biaix polític inadmissible” en el cas, i acusat el tribunal d’intentar imposar un concepte inexistent com a drecera per a aplicar percentatges lingüístics de manera encoberta.

Alhora, Simó ha anunciat que el departament recorrerà davant el Tribunal Suprem espanyol (TS) i desplegarà el títol segon de la Llei d’Educació de Catalunya sobre el règim lingüístic per a donar més seguretat als centres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any