El reportatge sobre les llicències per edat del parlament guanya el premi Ramon Barnils

  • El documentari "La llibreta del doctor Gras" sobre la fossa comuna més gran que s'hagi exhumat mai a Catalunya guanya en la categoria de periodisme local i comarcal

VilaWeb
Redacció
21.12.2022 - 21:30
Actualització: 22.12.2022 - 09:27

Els periodistes Núria OrriolJúlia AlbacarAndreu PruneraDavid Barreda han estat reconeguts amb el premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació, guardonats amb 1.500 euros a cada categoria: nacional i d’àmbit local i comarcal. D’una banda, Orriols ha guanyat el premi en categoria nacional per la investigació publicada al diari Ara que va destapar el cas de llicències per edat del Parlament de Catalunya. El reportatge va traure a la llum que el parlament destinava 1,7 milions d’euros anuals per a pagar funcionaris que ja no hi treballaven. En concret, vint-i-un funcionaris cobraven pràcticament el 100% del seu tot i que ja no ocupaven el lloc de feina gràcies a un règim especial en vigor des de 2008.

El jurat ha valorat la capacitat de l’autora per accedir a la informació tot i les traves que va posar la institució, l’escàndol que va destapar i l’impacte que ha tingut a escala pública i institucional, que ha provocat canvis. La investigació també posa de manifest la necessitat de tenir unes institucions transparents i un periodisme insistent a la recerca de la informació.

En la categoria d’àmbit local i comarcal s’ha premiat els periodistes Júlia Albacar, Andreu Prunera i David Barreda pel documentari “La llibreta del doctor Gras“, produït per Produccions Ventdedalt i estrenat a la Mostra Front, la mostra internacional de cinema entre conflicte i pau de Corbera d’Ebre. La investigació recull la història de la fossa comuna de la Guerra de 1936-1939 més grossa que s’ha exhumat mai a Catalunya, i que es va trobar a partir de la nota en la llibreta d’un cirurgià de l’exèrcit republicà. Arran d’això, es va trobar una fossa comuna a Móra d’Ebre d’on es van poder exhumar les restes de cent setanta-set combatents de la Batalla de l’Ebre.

El jurat l’ha premiat per la gran varietat de fonts amb la qual han treballat i l’aportació de testimonis directes, la contextualització, la feina de recerca i el tractament rigorós i sensible. A banda, el jurat també ha fet una menció especial al reportatge de Rafa Marrassé per l’impacte del seu reportatge “El benzè i les parades de Repsol“, publicat a Porta Enrere.

Els premis s’han lliurat en una cerimònia a la Sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona que han presentat els humoristes Marc Sarrats i Maria Rovira (Oye Sherman). Enric Borràs, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, impulsor dels premis, ha reivindicat el periodisme d’investigació: “Es fa trepitjant carrer, parlant cara a cara amb la gent, contrastant, buscant allò que alguns amaguen, molestant el poder”. A més, ha defensat els periodistes que treballen moguts per “la il·lusió de la feina ben feta, les ganes de canviar el món explicant-lo, amb capacitat d’innovar i rigor”.

Enguany el jurat dels premis Ramon Barnils ha estat conformat per Albert Solé, cap d’Informatius de Cugat Mèdia; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora del diari 20minutos; Candela Ollé, professora de periodisme a la Universitat Oberta de Catalunya; Jordi Marsal, periodista de l’ACN; Carles Prats, periodista del “Sense Ficció” i premiat en edicions anteriors i Enric Borràs, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any