El pressupost del tercer tripartit

  • Els comuns donen suport als comptes del govern però consideren exhaurida la legislatura, tot esperant la inhabilitació de Torra *** Ribó avala la nova terminal del port que divideix PSPV i Compromís *** L'Assemblea Sobiranista de Mallorca denuncia un augment de la repressió

VilaWeb
Pere Martí
20.01.2020 - 20:30
Actualització: 20.01.2020 - 20:40

TEMA DEL DIA
Acord.
En un país normal, l’acord del pressupost és símptoma d’estabilitat i de solidesa d’un govern. És la llei més important que pot aprovar un executiu, la que en fixa les prioritats de futur. A la Catalunya autonòmica les coses són diferents. Un dels signants de l’acord del pressupost i, per tant, soci parlamentari del govern, amb la tinta encara fresca, ha demanat eleccions anticipades i la formació d’un govern diferent del que acaba de ratificar els comptes. Ha estat Jéssica Albiach, dirigent d’En comú Podem, la que ha dit que són la primera pedra d’un govern progressista, en presència del vice-president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que s’ha hagut de desplaçar fins al Departament d’Economia tot i ser la representant del partit que, en principi, presideix la Generalitat.

Les afirmacions d’Albiach demostren que aquest pressupost no és pensat per a aquesta legislatura, sinó per a la següent, en què els comuns aspiren a entrar al govern, com ella mateixa ha explicat, amb una majoria diferent, al costat d’ERC i el PSC. Els comuns fa temps que reclamen un nou tripartit d’esquerres i el pressupost és l’escenificació d’aquesta voluntat. Fins ara, havien refusat en rodó de signar un pressupost al costat de Junts per Catalunya. La formació de Puigdemont, per ells, és la dreta, i això fins ara els impedia d’aprovar-lo. No van signar ni el darrer vigent, del 2017, aprovat pel govern de Carles Puigdemont amb els vots de la CUP, a les portes del referèndum, perquè era de dretes. I encara retreien a la CUP, fins avui, que l’hagués signat, perquè la feia suspecta de ser poc d’esquerres.

El pressupost que avui ha signat En Comú Podem és tan de dretes o d’esquerres com el del 2017, però no conté cap partida per a fer un referèndum d’autodeterminació. La principal diferència és aquesta. És un pressupost tan social com el del 2017, però autonòmic. La presència de Junts per Catalunya al govern ara no preocupa els comuns, perquè calculen que durarà poc. Confien que el Tribunal Suprem inhabilitarà el president Quim Torra d’ací a pocs mesos, i que ell acatarà la decisió i convocarà eleccions. En l’acord, els comuns han aconseguit d’incloure-hi el pressupost de Barcelona. El pacte amb ERC es va escenificar la setmana passada, però formava part del mateix farcell i avui la batllessa ha acceptat d’afegir-hi Junts per Catalunya. Colau ha pogut fer-se una foto amb Ernest Maragall, la persona a qui va arrabassar la batllia pactant amb la dreta espanyolista de Manuel Valls. ERC se la va deixar fer perquè ara la prioritat és que Pere Aragonès se’n surti a les eleccions catalanes. Colau va aconseguir d’arribar a la batllia pactant amb la dreta espanyolista i, governant amb el PSC, ha aprovat el pressupost amb l’independentisme.

La tercera fase de l’operació serà el pressupost de l’estat espanyol, com han coincidit a explicar Colau i Albiach. Sánchez tornarà a necessitar el suport d’ERC, que segons la ministra portaveu María Jesús Montero és inclòs en l’acord d’investidura, si bé els republicans ho neguen. Pere Aragonès s’ha desvinculat de la maniobra dels comuns a Catalunya i ha dit que la voluntat del govern és exhaurir la legislatura. ERC no té pressa, i menys després d’haver avalat la investidura de Pedro Sánchez. Necessiten que l’estratègia de diàleg doni fruits, que es vegi com una opció efectiva, abans de les eleccions catalanes. Faran costat a Torra fins al darrer dia, però tampoc no estan disposats a immolar-se per ell. No hi haurà desobediència. Mentrestant, Junts per Catalunya és a tots els pactes pels comptes, però no se’n nota l’empremta i no en treu cap profit polític, a banda d’allargar la legislatura. Els de Puigdemont van esfullant la margarida, entre Waterloo i els Lledoners, però si triguen gaire es trobaran el tercer tripartit a la Generalitat.

MÉS QÜESTIONS
Ribó avala la nova terminal del port que divideix PSPV i Compromís.
El consell d’administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha aprovat el projecte de construcció i explotació de la nova terminal de passatgers i creuers a les antigues instal·lacions del Grup Boluda. Costarà vint milions d’euros i ha d’entrar en funcionament el 2024. El batlle de València, Joan Ribó, conseller de l’APV, va votar a favor del concurs després d’incloure-s’hi millores ambientals. Concretament, s’ha apujat del 4% inicial al 20% la valoració dels criteris ambientals proposats pels licitadors. Amb tot, el nou director general de coordinació institucional de la Vice-presidència, Iván Castañón, hi va votar en contra. Ribó ha explicat que, a més d’augmentar la ponderació dels criteris ambientals, els plecs inclouen requisits mínims ambientals que preocupaven la batllia, com ara la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada, un pla de residus, el consum zero dels nous edificis i punts de càrrega per a vehicles elèctrics al pàrquing. Els membres socialistes del consell d’administració designats fa molt pocs dies per la Generalitat Valenciana no han anat a la reunió. Ni l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero, que torna a ser consellera, ni la batllessa de Gandia, Diana Morant, totes dues del PSPV, no hi eren.

L’Assemblea Sobiranista de Mallorca denuncia un augment de la repressió. L’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) ha denunciat la progressiva generalització en l’aplicació de la llei mordassa per a reprimir les protestes dels moviments socials. L’entitat ha denunciat que es practica una criminalització de qualsevol dissidència, sigui la petició de llibertats en general, l’oposició als desnonaments o les demandes de llibertat dels presos polítics. L’ASM ha explicat que fa 126 setmanes que Música per la Llibertat actua cada dijous a la plaça de Cort, activitat que es comunica sempre adequadament a la delegació del govern espanyol. El dissabte 9 de novembre de l’any passat un grup de més de quaranta persones es va concentrar al mateix indret, de resultes d’una crida general dels Països Catalans a manifestar-se pels drets, la llibertat i l’autodeterminació. No hi va haver cap incidència. Amb tot, la policia espanyola va interposar denúncia i s’ha iniciat un expedient sancionador, amb una proposta de multa de 200 euros, contra Manel V. Domènech, membre del secretariat de l’ASM. Malgrat aquests actes de repressió, l’ASM fa una crida a no defallir i a perseverar en la lluita pels drets individuals i col·lectius, per la llibertat i per l’autodeterminació.

El preu de l’habitatge és el primer problema dels andorrans. Un 48% dels enquestats pel Centre de Recerca Sociològica (Cres) considera que el principal aspecte a millorar d’Andorra és el preu de l’habitatge. Això s’indica al segon Observatori del 2019 fet públic aquest matí per l’Institut d’Estudis Andorrans. Els salaris, per a un 24% dels enquestats, i el transport públic, per al 18,7%, són el segon i tercer aspectes a millorar. El Cres també ha demanat sobre els riscs naturals i la immigració. La gran majoria de la població, un 92,7%, se sent segura respecte dels riscs naturals a Andorra, tot i que un 45% considera que el país es troba molt o bastant afectat per aquests fenòmens. El 55,7% creu que el país està preparat per a plantar cara als riscs naturals. Quant a la immigració, el 81% considera que és positiva per a Andorra i només un 6,1% pensa que és negativa. La majoria avala la política sobre immigració del govern i un 89% respon que els estrangers han fet possible el desenvolupament econòmic d’Andorra.

LA XIFRA
2 morts i desenes de ferits ha deixat el temporal Glòria al pas pels Països Catalans. A més dels danys personals, també n’hi ha hagut nombrosos de materials i es preveu que durant les jornades vinents la depressió atmosfèrica es mantindrà. VilaWeb en fa un seguiment en directe.

TAL DIA COM AVUI
El 20 de gener de 1758 va néixer MarieAnne Pierrette Paulze, química, traductora i il·lustradora, també coneguda pel nom de casada, MarieAnne Lavoisier. Va exercir un paper fonamental en la traducció de treballs de ciència i va contribuir a estandarditzar el mètode científic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor