El nou govern de Pere Aragonès: focs d’artifici per a salvar el moment

  • La nova política no té fons, només té forma, i tant se val el projecte i cap on vas; sols importa l'efecte immediat, el foc d'artifici

Vicent Partal
09.10.2022 - 21:40
Actualització: 09.10.2022 - 23:43
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En vista dels noms que integren el nou govern de Pere Aragonès, crec que només puc dir que es confirma una cosa que un bon amic suec fa temps que em diu: que la nova política no té fons, només té forma, que tant se val el projecte i cap on vas, que tan sols importa l’efecte immediat, el foc d’artifici. I que s’exhaureix, per tant, en la comunicació. Aquest és el problema.

Però la realitat supera la ficció. Resulta que ERC, per la seua mala gestió del pacte del 52%, es troba aïllada al parlament amb 33 diputats; i la reacció –efecte immediat, foc d’artifici– és anar a cercar un ex-PSC, un ex-PDECat i una ex-Podem i piular que així ja tenen el govern del 80%?

Ho dic perquè la composició de la cambra no canviarà per això. ERC s’encara des d’avui a l’envit de governar amb una minoria aclaparadora –com no s’ha vist mai al Parlament de Catalunya. Esquerra té 33 diputats. L’oposició independentista en té 41. I els altres, 61. La majoria absoluta és de 68, una mica més del doble dels escons que té el govern. La qüestió, doncs, continua essent: com pensa governar el president Aragonès?

Més propaganda, però: el govern del 3 d’octubre, ens diuen que és també. Caram. Aquell dia, efectivament, l’independentisme va ser desbordat per tot de gent que, sense ser-ho, no podia tolerar la violència espanyola; això és així. Però el gruix del 3 d’octubre, les grans masses que ocupaven el carrer, eren independentistes. O ara ens n’oblidarem, d’això, per l’interès propagandístic immediat? Perquè la gent que hi havia al carrer el 3 d’octubre era bàsicament aquell mateix independentisme que dos dies abans havia plantat cara a l’estat. I, sabent això, com caram ha de ser aquest el govern del 3 d’octubre, si té Junts i la CUP a l’oposició? O és que ens demanen que reimaginem un 3 d’octubre on dos independentistes de cada tres no haguessen eixit al carrer? Jo sóc valencià i entenc perfectament que el foc d’artifici ha de ser molt aparent i vistós –què m’ha d’explicar a mi ningú de carcasses?–, però en política cal ser coherent. A més. I racional, si no és molt demanar. Sobretot si penses governar el país.

I, dit això, no entraré a parlar de coses que cauen pel seu pes i tothom pot veure. Com ara que, després de tanta acusació i insinuació als altres, ara siga Esquerra que incorpora al govern consellers que no són independentistes. I ho fa un president que va dir en la seua investidura que venia a culminar el procés d’independència. O que la tan criticada sociovergència –aquell govern de les àvies que no són la de Sergi Sol– és molt difícil d’encarnar-la millor, de manera més precisa, que amb aquest tàndem estrella que ens ofereix el nou govern entre Quim Nadal i Carles Campuzano.

Qui no ho vulga veure que no ho veja, però imaginem que vam anar-nos-en fa anys a un viatge molt llarg sense internet i que, en tornant, ara, ens trobem la notícia que Quim Nadal i Carles Campuzano són consellers del govern de la Generalitat. Qui pensaríem que és el president? Quin partit diríem que mana? Esquerra Republicana de Catalunya? De debò?

És clar que, potser, el llarg viatge no ens hauria permès de captar adequadament fins a quin punt el partit de la moderació, allò que eren CiU i el PSC abans, ara és Esquerra. Ho volen les elits perquè no troben enlloc més on recórrer, que els darrers deu anys ho han cremat tot. I sembla que ho vol ser, desesperadament, Esquerra, perquè aquesta és precisament la posició que anhela tenir: la de ser la màquina triada, l’eina escollida, perquè no canvie res de substancial. Alerta, però: el 2022 no és el 2012.


 

PS1. El procés d’independència ha remogut el país, sempre de baix a dalt. I ells, per dir-ho com ho deia Fuster, han anat posant barreres a veure si ho frenaven, barreres que han anat caient una rere una altra. UDC, Duran i Lleida, Iniciativa, Catalunya en Comú, el PDECat, Ada Colau… Cinc anys després de la proclamació de la independència i quan ells ja confiaven que tots seríem morts per la repressió, el setembre i l’octubre del 2022 els ha tornat a col·locar davant la realitat d’un país que no afluixa. La manifestació de la Diada, l’acte del Primer d’Octubre, la dignitat de Josep Costa, el resultat de la consulta de Junts, la Llista Cívica, aquesta remor que creix. Que les elits estiguen tan desesperades com estan ho hauríeu d’entendre…

PS2. Escandalós, un any més, els fets d’ahir a València. La delegació del govern espanyol va permetre que la policia llur no fes res contra un grupuscle de nazis que insultaven, exhibien banderes teòricament prohibides i feien la salutació feixista a un pam de la cara dels uniformats. A hores d’ara el problema ja no són els cadells, cada dia més minvats, de José Luis Roberto, sinó la socialista Pilar Bernabé i la connivència del govern espanyol amb aquesta gent. Al vídeo que trobareu en aquest article, s’hi veu perfectament la delegada del govern a pocs metres dels feixistes, veient què fan i sense reaccionar ni ordenar a les forces que hi ha a les seues ordres que actuen per frenar l’espectacle.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Carles Lladó
Carles Lladó
09.10.2022  ·  22:10

–Tots els que –per espuris interessos personals o per supèrbia, o sigui tots–, tots els que últimament han estat putejant Catalunya se n’han anat can Taps. Tots ells, tots sols. I, per tant, ara, no podem continuar dilapidant l’autoritat i l’ingent poder de la base del nostre independentisme de cara al millor futur possible de Catalunya. Aquesta és la real exigència que promou el Pla D’IN D’INdependència Nacional, sabotejat amb el silenci fins ara, que és l’únic pla conegut, segurament l’únic possible i, ben resumit, és aquest:

1. Creació de la Federació Sobiranista, amb les entitats nacionals i els més de dos milions de l’1 d’octubre. I, alhora, regeneració de la il·lusió i empoderament nacional.
2. Presentació d’allaus de Proposicions Legislatives d’Iniciativa Popular a Madrid “amb la finalitat de legitimar i justificar la DUI”. I campanya de cara al suport internacional.
3. Declaració d’Independència “D’INiciativa Popular” i sol·licitud del reconeixement internacional de l’Estat Català.
El Pla pot ser fullejat de cap a cap a http://www.carlesllado.cat. Vinga!

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
09.10.2022  ·  22:13

Està clar que aquest president del govern d’ERC, Pere Aragonés, s’ha quedat sense recursos i aquest govern serà un govern interí que no durarà molt.

Josep Usó
Josep Usó
09.10.2022  ·  22:14

Els focs d’artifici són de molt baixa qualitat. La pólvora mullada no donarà per gaire. A València, els feixistes és manifesten quan volen i sempre amb la connivència de les autoritats. Ara, és el PSOE, però és igual que qualsevol altre partit. No els molesta. Se senten còmodes.

Marta Colell
Marta Colell
09.10.2022  ·  22:16

Descarregar sobre ERC tots la culpa de la trencadissa no em sembla objectiu, sincerament… ho lamento, Sr. Partal, però crec que la culpa és compartida. La Sra. Borràs s’equivoca quan diu que Junts ha guanyat i Aragonés ha perdut. Aquí han perdut tots, i encara diré més: hem perdut tots. Una llàstima!!

Núria Coma
Núria Coma
09.10.2022  ·  22:17

Ostra, és molt seriós tot plegat, però estimat Vicent, he rigut momtíssim llegint-te avui, és que és impressionant!
Com has descrit aquesta misèria…

Joan Rius
Joan Rius
09.10.2022  ·  22:19

Bé, de fet l’Aragonés i el nucli dur del partit, ja han aconseguit un dels dos proposits estrella: ampliar la base fins al 80 %. Llàstima que el Gobierno no estigui per la “taula de diàleg per acabar de reeixir el seu programa electoral.

Òscar Alegret
Òscar Alegret
09.10.2022  ·  22:23

La Meritxell Serret es va rendir davant en Llarena per tornar tranquil·lament a Catalunya i aspirar a un càrrec. Felicitem-la: ja l’ha aconseguit.

Frederic Varela
Frederic Varela
09.10.2022  ·  22:57

Tot plegat fa pena i vergonya. S’ha de tombar aquest Govern, anar a eleccions i que sigui el que Déu vulgui.
I m’ha fet gràcia escoltar aquests dies la dèria repetida a cada compareixença del president, que el Govern ha d’ajudar a la gent. Francament, la gent el que volem és que l’Administració ens compliqui la vida el mínim possible.

Roser Bravo
Roser Bravo
09.10.2022  ·  23:13

Si un President de la Generalitat que ha arribat a ser-ho amb coalició amb altres forces polítiques, deixa de tenir aquest suport i no convoca eleccions, és pot trobar més aviat que tard, que aquell que ha guanyat les eleccions el substitueixi obligant-lo a deixar el càrrec!!! Amb quin dret pot mantenir-se en el càrrec????

Lluí Mor
Lluí Mor
09.10.2022  ·  23:13

Ja era hora, ara si que hem posat definitivament rumb a Itaca. Contra posibles vendabals mar endins o tornar a quedar atrapats en una mar calmada, llefiscosa i pudenta, el comandant de la nau INDEPENDÈNCIA, a rescatat antigs mariners que en els seus temps havien fet de la mar més brava casa seva.
Bon viatge pels guerrers que al seu poble son……………….

Josep Salart
Josep Salart
09.10.2022  ·  23:14

Junqueras, no deies que del PSC res de res…

T’ho explico: tu no ets ningú, ni l’Aragonès, ni per supossat el tros d’ase de l’Illa.

L’Ibex, des de Torreciudad, posen en Quim Nadal a Universitats per dissimular el bacallà que tallarà a Territori, Urbanisme i a on els calerons modifiquin el Registre de la Propietat.

XAVIER FERNANDEZ
XAVIER FERNANDEZ
09.10.2022  ·  23:17

Estic segur que la majoria de votants d’Esquerra avui són sociològicament i ideològica més propers a Junts que no pas al seu partit, veurem si això es notarà a les urnes (?)
I molt bona la reflexió que la sociovergència i el manteniment de l’status quo avui l’encarna Esquerra. Gràcies pel brillant i aclaridor editorial, benvolgut Vicent

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
09.10.2022  ·  23:24

Amb en Nadal,Campuzano i Ubasart,aquest home pense de fer la independencia?.Quin despropòsit tot plegat!.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
09.10.2022  ·  23:25

rOSER bRAVO, AIXÒ DE ”EL QUE HA GUANYAT LES ELECCIONS”….és un invent de la premsa….legalment no exisateix a no se que guanyi per més del 50% dels escons i ncara hauriem de veure la votació del parlament.
L’ unic instrument per fer, és presentar una moció de censura i guanyar-la.
miquel matas

Antoni Soy
Antoni Soy
09.10.2022  ·  23:25

Com em deia aquest vespre un bon amic, molt bon polític, i fi analista de la situació politica:

Per fer-ho curt: és un govern convergent, fet amb esperit convergent, presidit per un xicot endreçat amb qui tens la certesa q mai no passarà res…!

És un govern “d’ordre”…

És la imatge q ERC vol donar, sobretot davant el poder econòmic i empresarial…

És la nova/vella “sociovergència”…

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
09.10.2022  ·  23:33
Salvador Aregall
Salvador Aregall
09.10.2022  ·  23:38

ERC tenia un objectiu, ja abans de l’1 d’octubre, governar la Generalitat i liderar el procés d’independentista. Finalment ha aconseguit els objectius (?). Governa la Generalitat en solitari però en clamorosa minoria i lidera el procés de desconstrucció del procés independentista. Què dirà ara l’inefable Rufian dels convergents?, paraula que ha fet servir sempre per ridiculitzar i mofar-se de Junts, ara que té a les seves files un convergent centrifugat de l’espai centrista precisament per no independentista. I què podran dir del PSC amb un històric a les seves files, Quim Nadal, que va sortir del PSC però que s’ha mantingut en posicions no gaire compromeses amb el procés, al contrari d’altres ex-PSC com Marina Geli o el mateix Maragall, és estrany que no hagin pensat (?) amb Montserrat Tura, una altre ex-PSC que s’ha passat molts anys amb cotxe oficial, sempre mostrant superioritat moral i distància amb la gent, com l’actitud que va tenir amb els veins –sense la seva semàntica- que van patir l’esfondrament del Carmel. Sigui com sigui Aragonés va ser president gràcies als vots de la CUP i Junts, si tingués un mínim de vergonya democràtica hauria de demanar una qüestió de confiança o convocar eleccions. Si no ho fa –no ho farà- no té cap legitimitat per ser president de la Generalitat. He sentit tertúlies i he llegit articles que donen per mort el procés després d’aquest trencament. Innocents!!, La revolució catalana ha fet caure líders i partits. No tinc cap dubte que ERC caurà –ja ha caigut altres cops- perquè ara ja no podem ser més diplomàtics i hem de posar nom als traïdors, sense por, encara que no fa gaires mesos els hi donàvem suport a les reixes de les presons. Però, atenció, de la presó els van treure el PSOE i que cadascú en tregui les conclusions.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
09.10.2022  ·  23:43

Qui és Aragonès?

Sobre el feixisme al País Valencià, una obvietat: tot l’espanyolisme és feixisme.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
09.10.2022  ·  23:47

La idea d’ERC és governar fins el 2025 sense convocar eleccions … i ho té fàcil de fer ja que només una mociò de censura ho podria impedir i per fer una moció de censura guanyadora els altres s’haurien de suicidar pactant Junts amb PSC i etc. La única alternativa seria una revolta popular potent i persistent (encerclar el parlament fins que no es faci efectiva la DUI, per exemple, o vaga general indefinida, o …). També hi podria ajudar si hi hagués ja llistes cíviques a les municipals perque els qui mai no votaran Junts perque pensen que són tan “traidors” com els d’ERC i els de les CUP, tenguin una opció a qui votar i no hagen de repetir l’abstenció que feren el 14 F.

Jaume Riu
Jaume Riu
10.10.2022  ·  00:10

NI CAS, SISPLAU
No interessa a Catalunya que existeixi un govern de la Generalitat autonòmica, restaurada, controlada i intervinguda des de fa 45 anys pel règim del 78 que retalla l’Estatut aprovat al Parlament, que no pot aprovar totes les lleis votades al Parlament, que li destitueixen els presidens, i no pot administrar ni els recursos produits ni els recaptats, perquè la única missió consisteix a blanquejar la monarquia instaurada -que no restaurada-, pel dictador Franco. Només faltaria…
Per això, quan es destituexi un vicepresident per una enrabiada del president, i després es munta un castell de focs d’artifici teóricament per donar estabilitat al govern, la població ho veu i no oblida les paraules recents i els arguments que li han explicat, de manera que es fa càrrec de que hi ha vida més enllà del govern.
El símil dels focs d’artifici el trobo encertat perquè són cars, son espectaculars i, sobretot, no perduren.
Per tot això, aquest vespre, des de la majoria de la població responsable, observo que el nomenament de nous consellers s’ha rebut amb poca expectativa i amb una recomanació de només tres paraules: Ni cas, sisplau.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
10.10.2022  ·  00:24

Seria interessant recordar el missatge nuclear d’ERC a les passades eleccions: negociar i eixamplar la base. Era evident que això volia dir posposar i allargar l’accés a la independència. Aquesta opció, que era clara, va tenir els vots que va tenir. Fent números rodons, igual que el PSC i que JuntsxCat. No és un detall menor a considerar.
ERC té una finestra d’oportunitat per demostrar que sap fer política, sense lliurar-se a la corrupció, i que sap mantenir-se en el govern. Tot bastant difícil sense un suport, més o menys discret, de PSC i Comuns. Ara coneixerem al Sr. Illa de debó i oblidarem algunes “prèdiques per oblidar” del Sr. Junqueras.
Els partidaris de la independència exprés tenen el seu espai de mobilització completament deslliurat de compromisos del dia a dia del govern.
El joc recomença i és obert.
Val la pena fer una comparativa amb l’Art de la Guerra de Sun Tzu. És com de manual.
Jo no correria a enterrar aquest nou govern.

Joan Pujolar
Joan Pujolar
10.10.2022  ·  02:56

Eleccions 14-F 2021
Partit Diputats Vots %
PSC 33 652.858 23.04%
ERC 33 603.607 21.3%
JxCat 32 568.002 20.04%
Vox 11 217.883 7.69%
En Comú Podem 8 194.626 6.87%
CUP 9 189.087 6.67%
Cs 6 157.903 5.57%
PP 3 109.067 3.85%
PDeCAT 0 77.059 2.72%
Tot aquest desori ha estat per la dèria del Sr. Mas en voler mantenir el PDeCAT. Moltes gràcies President.

JORDI PAGES
JORDI PAGES
10.10.2022  ·  03:22

Molt en contra de demonitzar a Oriol Junqueres, per ser un “botifler”, ell ha fet mes per l’independència que molts fills de pujol, va fomentar l’autoestima del país en el seu programa de ràdio “en guàrdia”, ha aconseguit un partit lliure de corrupció (quelcom únic al nostre estat borbonic) , ha patit mes preso com el que mes, amb fills petits…penso que l’estratègia del Oriol es guanyar el PSOE-sucursal barcelona- , el nostre veritable enemic, a l’arèa metropolitana, es una estrategìa arriscada, pero cal diferenciar las “2 marcas” indepes, per això en un govern en solitari, i es queda amb la marca “de indepe moderat”, amb això es poden guanyar alcadies i guanyar al psoe i guanyar electors, al iguat que l’estat espanyol te 2 grans marques PP i PSOE (i son lo mateix a nivell de defendre l’unitat d’espanya), catalunya necessita 2 marques indepes, i aquestes siguin las majoritaries al parlament i als ajuntaments, conec molta gent que havia votat psoe o ciutadans….i ara votara ERC, pero mai votara a Junts, (per un concepte d’etnia…emocional)……la estrategia de Junqueres es arriscada i pot quedarse enmig del res, o guanyadora i si guanya Erc, guanyarem tots. Puigdemont es clar que quan poguir tornar , guanyararia las eleccions a Catalunya, però ara cal guanyar las eleccions al Psoe, començant per la ciutat de Barcelona, que porten sempre manant, des de las primeras eleccions…..si els socialistes han estat liquidats a França e itàlia , i ja son una anomàlia europea…. així que a tots mirada llarga , mes autoestima i confiança en la victòria final…perquè el final de l’estat borbonic esta mes a prop del que pensem

Josep Carreras
Josep Carreras
10.10.2022  ·  03:23

Si la llista de botiflers i traïdors la teniem escrita en un paparet ara ja podem escriure-la a la llista de veritat.

Montse Milian
Montse Milian
10.10.2022  ·  03:29

Poca cosa puc aportar. L’Editorial ho diu pràcticament tot.
Subratllo tan sols que el meu malestar és amb tots 74 diputats del Parlament, amb els 3 partits independentistes, amb el Govern dels suposadament “meus”. Tant de bo algú d’ells n’extregui alguna lliçó, sobretot del que no estan fent des de 2017.
En quan al que exposeu al PS2, el que m’agradaria és que els governs del País València i del Principat, i el Gobierno, m’expliquessin perquè la policia protegeix, respecta, no identifica, no deté, als manifestants d’extrema dreta, tant se val si tenen conductes il·legals o anti-constitucionals a qualsevol lloc, a qualsevol hora del dia, en qualsevol context.

Salvador Molins
Salvador Molins
10.10.2022  ·  05:19

“la realitat d’un país que no afluixa. La manifestació de la Diada, l’acte del Primer d’Octubre, la dignitat de Josep Costa, el resultat de la consulta de Junts, la Llista Cívica, aquesta remor que creix.”

Llegiré amb calma el comentari de Carles Lladó.

Relliguem els tres milions de l’1-O.

Reafirmem el 1r d’octubre, complim-ne el Mandat: Edificar la ja incipient República Catalana Independent. Completem la DUI.

Visquem la Llengua i la Independència, no en baixem, no les abandonem. Són indestriables.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
10.10.2022  ·  05:21

Jesucrist, segons narren les escriptures, al miracle de la multiplicació dels pans i dels peixos, va assaciar cinc mil homes amb només cinc pans i dos peixos. Era Jesucrist.

Junqueras -que temps era temps, declarava allò de: “Doneu-me 68 diputats i declaro la independència”- no és Jesucrist. Però no sé amb quines multiplicacions pretén, amb 33 diputats, tindre el Govern del 80%

PAU BOLDU
PAU BOLDU
10.10.2022  ·  05:51

Un governet Ferrovial fet pel junqueras, i prou. I 3 acabats, rancis i forrats per la politica, nadal, campuzano, i la comuna o minyona del vell maragall.

Carme Perello
Carme Perello
10.10.2022  ·  06:35

XIST:

És una exexil.liada, un exconvergent, un exministre/excalalde sociata, un expodemos veloç com el fum en deixar càrrecs i tots van cap a la Plaça Sant Jordi però……s’equivoquen i entre a l’Ajuntament?¿???

Nota:
Podria haver canviat el nom de la Plaça, per Sant Oriol, però s’hagués notat molt, oi??

Alfred Mollá
Alfred Mollá
10.10.2022  ·  06:53

Avui, mes d’un votant d’erc, sortira de casa amb paraigües.

Matilde Font
Matilde Font
10.10.2022  ·  07:00

Molt d’acord amb l’anàlisi de l’editorial. Un govern de fum de canyes. Una vergonya més del govern de la Generalitat de Catalunya.

Rosa M. Poch
Rosa M. Poch
10.10.2022  ·  08:18

I la Serret no té un judici pendent? Allò de preservar la dignitat de les institucions? Em recorda allò que tots som iguals però alguns són més iguals que altres.

FERRAN FUERTES
FERRAN FUERTES
10.10.2022  ·  08:20

Crec q amb aquesta decissió esta ben clar q l’ER del Junqueras no vol l’independencia de Catalunya. El seu objectiu és fer-nos tornar a la pantalla del 2003 implantsnt una nova Convergéncia, però no per la via de les urnes, sino de la imposició. Uns mostra més de la seva deriva autoritària. El no voler convocar eleccions ara em fa pensar q per ells l’1-O va ser pur teatre. I q la prioritat és el seu partit, la cadira, el sou i el poder. Catalunya i la seva gent, per molt q s’omplin la boca, és secundària

Pep Agulló
Pep Agulló
10.10.2022  ·  08:31

QUAN A LA DESLLEIALTAT I LA PREPOTÈNCIA S’HI AFEGEIX LA DESLEGITIMITAT, QUÈ QUEDA?

Només assenyalar que l’expressió: “ERC, per la seua mala gestió del pacte del 52%..”, tot i ser certa la definició, és en clau massa administrativa i tova….

Varen esbombar el pacte amb la CUP i el de Junts, van emblanquir la repressió de Sánchez “recolzant” la fiscalia en les carns de Puigdemont, Torra, Borràs, i tants d’encausats pels mossos… I van renunciar a la independència declarant la guerra a l’ANC i qui convingués…

Molt més que una mala gestió. Un sabotatge pels anhels del 52% del votants…

Victor Serra
Victor Serra
10.10.2022  ·  08:40

En tot cas Nadal, Campuzano i Ubasart en aquests moments es representen a sí mateixos. Res de 80%. Potser sí, com diuen per aquí la voluntat és anar tirant fins al 2025. Però amb 33 diputats, amb Junts que els voldran fer caure i Illa que li farà l’abraçada de l’ós, no només ho tenen complicat, sino que hi poden arribat tant tocats que ensorrin el partit.
En tot cas ens hem perdut les polítiques que feien que passéssin coses de Giró i Alsina . A veure què ens proposa Junts que sigui més efectiu.
Si ens quedem sense pressupostos en aquests moments, ho patirà moltíssim tot el país.

Josep Vilà
Josep Vilà
10.10.2022  ·  08:47

Aquest govern ja només representa la marginalitat. Les elits pro-españoles, després de Duran i Lleida, demostren una manifesta debilitat en presentar aquest arc de descartats de la política catalana autonomista-vergonyant que vulgui fer el teatre de semblar català i continuar expoliant-nos per benefici de Madrid centre fiscal. Aquesta maniobra de forçar un govern de circumstàncies és una prova que el plnt de Crimea on es mou ERC està trontollant. Game Over.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
10.10.2022  ·  08:57

Com era previst, ja ha començat la propaganda botiflera a TV3, CatRadio i diari ARA. Amb el suport dels diaris espanyolistes declarats, no els falsos catalanistes com els anteriors.

Abans amb el Goebbels Sergi Sol, i gràcies al talp autonomista Jordi Sánchez que els hi va regalar, ja tenien el control dels mitjans de comunicació, però hi havia un mica de contrapès pels 7 consellers de Junts que pel càrrec havien de sortir de tant en tant als mitjans.

Ara ja no hi és ni això, a aquest mitjans només es parla de les boutades de l’Aragonès i dels nous consellers, del govern Aragonès, clar, per a penjar-se la etiqueta de tenir el 80% de representació. I ho fan sense posar-se vermells per la mentida.

Posar un convergent, un socialista i una podemita no els atorga cap representació del poble català, perquè ells, es da la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, només tenen 33 escons, i serien molts menys si en Junqueras no hagués mentit i entabanat a l’electorat crédul el 14-F.

Ni per haver guanyat kes eleccions ni pel suport parlamentari a la investidura que ja no hi és.
ER, l’Aragonès, no està legitimat democràticament per a ser president de la Generalitat.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
10.10.2022  ·  09:16

Si ERC sobreviu tota la legislatura (on una part important del que queda) és perquè el PSOE-PSC no el deixarà caure.
Tots ells tenen interessos que convergeixen i es necessiten mútuament (a Madrid i a Catalunya).
Són aliats. Tenen els mateixos amos.
Mentre que per nosaltres, els Independentistes, els que volem una Catalunya millor i més justa, el PSOE-PSC és un clar enemic (doncs ells volen el contrari, espanyolitzant-ho tot).

Quedarà palès, fins i tot per aquells que no ho volen veure, que ERC és una altra sucursal de l’espanyolisme a Catalunya.
Espero que ERC tingui el final (proper) que es mereix (confio en la saviesa dels votants) i que l’espai que deixi sigui ocupat per un moviment que representi realment un Independentisme reactivat i que treballi de forma efectiva amb aquest objectiu.

Si us plau, no escolteu totes aquelles veus que ja fa dies que demanen abstenció a les properes eleccions veien la reactivació de l’Independentisme. És la seva darrera tàctica per sobreviure.
Llista Cívica ja !!!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
10.10.2022  ·  09:16

Estant morts, si fossin demòcrates dimitirien ja però clar van igual que els espanyols, arrossegant-se. RIP, tal com us mereixeu.

Jordi Martí
Jordi Martí
10.10.2022  ·  09:42

Bases d’ERC, ara és el vostre torn. Escombreu d’una vegada aquesta cúpula que també us ha traït a vosaltres!

PERE SIO
PERE SIO
10.10.2022  ·  09:58

ERC en descomposició total. Ni són independentistes, ni republicans, ni d’esquerres, són uns vividors de la política.
La ciutadania que vol la independència que obri els ulls a l’hora de votar.

Carles Serra
Carles Serra
10.10.2022  ·  10:08

Gràcies Vicent per la magnífica editorial, que defineix la realitat d’això que alguns li diuen govern de Catalunya, quan tots sabem que és una simple gestoria al servei d’aquesta espaÑa franquista i corrupte.
Però malgrat aquesta realitat que descrius Vicent, sempre sortirà algun adorador d’aquest partit ER i del seu guia espiritual el Judes mossèn Junqueres.
Aquest polítics/partits també són el reflexa de la nostra societat de la colònia catalana.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
10.10.2022  ·  10:16

“Ja podeu llançar als vostres trolls a matar el missatger. ERC no té res de indepe i el seu actual portaveu és més espanyol que la cabra de la legió.”
Cotarelo, juliol 2019.

Joan Royo
Joan Royo
10.10.2022  ·  10:18

És un quartet més que un tripartit. Cal una candidatura cívica encapçalada per Puigdemont, prèvia eixida del president de Junts.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
10.10.2022  ·  11:12

L’independentisme? Malgrat Espanya, “s’hi mou”, dit a l’estil Galileo Galilei. Va contra natura ser orbitats, xuclats, absorbits i desapareguts pel forat negre que ella és per a nosaltres. En quan a la manifestació a València del 9 d’Octubre, suma sigue de les forces d’ocupació “para ofrendar nuevas glorias a Espanya”. Som el seu més submís i sucòs hortet. Dretes i esquerres d’aquest País: Vostre pecat és el sucursalisme espanyolista normalitzat, com un fetus mal format. Quan sortirà un Gandi entre vosaltres, entre nosaltres?

enric arquimbau
enric arquimbau
10.10.2022  ·  11:27

Un nou Govern, amb Anti-independentistes! … A que juga ERC amb dos discursos antagònics a la vegada?

Per cert Vicent, a casa i arreu sempre haviem dit “focs artificials”; cada vegada que llegeixo o escolto “focs d’artifici”, em sembla la traducció de “fuegos de artificio”…

Maria Villarroya
Maria Villarroya
10.10.2022  ·  11:36

ostiiiiiiiiiiiiiiiiiii
si no fos que ens hi va la supervivència de la Nació..faria riure i tot
Nadal??? el que es va carregar les caixes d’estalvi catalanes?
La Serret???la xivata de l’exili de Waterloo?
La Ubasart? “Hem d’odiar al Mas i els convergents”
El Campuzano?? hagués quedat una micona lleig que haguessin posat al Duran
quin punt de nexe hi ha ?
que treballen per a Espanya

Aleix Gaus
Aleix Gaus
10.10.2022  ·  12:03

Aquest govern és per sortir del pas però no te cap consistencia de futur. Espero que la llista cívica prosperi

Josep Soler
Josep Soler
10.10.2022  ·  12:44

La definició que jo li donaria és “El govern dels desesperats”.
L’han agafat una mica d’aquí i una mica d’allà, per tal d’omplir un buit que necessitaven omplir per sortir del rebombori en que s’han ficat.
Sóc dels que des del primer moment, vaig advocar per la sortida de JUNTS, d’aquest mal son en què s’havia convertit el govern del Sr. Aragones, pensant tant en un benefici cap a l’independentisme independentista -l’altre ni ho és ni se l’espera per a res-, com també per la credibilitat i l’interès de JUNTS de cara al futur, ja que de moment, era el partit que tanmateix jo pensava votar.
Creia també que el desprestigi cap a ERC, es confirmaria fortament davant d’aquell electorat, més o menys predisposat a la independència.
Però també he de dir que aquesta precipitació, aquesta euforia desbocada, aquesta caiguda en picat d’aquesta gent, com a conseqüència de les estratègies boges del junquerisme, a mi també m’agafen de sorpresa.
El triomfalisme d’alguns fanàtics del partit, talment com tocant les campanes al considerar aquest govern, com el triomf definitiu de les estratagies del seu partit, comandades pel gran Oriol Junqueras, obtenir despres de 90 anys, el merescut i definitiu triomf : ” PER MAJORIA ABSOLUTA, EN AQUESTES DARRERES ELECCIÓNS AL PARLAMENT DE CATALUNYA”. reconec, que m’han deixat una micadesconcertat.
Efectivament, aixi mateix ho presenten, junt amb tota la carcundia espanyolo-catalana al seu darrere, com el l’esdeveniment mai mes vist en el mon.
Francament un situacio mes que al·lucinant.

Albert Miret
Albert Miret
10.10.2022  ·  12:45

Un governet molt més petit i senyorapepístic que abans. Fa una mica d’angoixa i tot, perquè formar un govern a tota merda, si es fa amb gent afí, passi, però si es fa amb una barreja mahonística d’ERC, PSOE, Comuns i Podemos, pot ser extremadament merdosa, i acabar ràpidament amb esquitxos de salsa per les paret perquè per casualitat tots, absolutament tots són espanyolistes, però cada un amb el seu grau d’ignorància del que passa, i tots amb el terrible virus de l’anticatalanisme i l’antiindependentisme més o menys inoculat a les seves venes de poder i de violència. Això, tots sabem que no anirà gaire lluny, perquè els experiments amb elements desconeguts, fallen més que una escopeta de canya. Veurem com reaccionen quan el gros es foti a manar bestieses com a un possés a crits i xiscles raptant el títol de president que a dreta llei només el pot exercir el petit.

David Mascarella
David Mascarella
10.10.2022  ·  12:50

Ľobjectiu és fer fora ERC al preu que sigui, començant pels tres mesos sense la investidura… i acceptant el trencament del govern ara.
Aqui ja ha canviat el clima i ja no es retreu res a Partal

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
10.10.2022  ·  13:30

El MHP ha fet un joc de prestidigitador.
Ha “ampliat” la base. Figura que aquesta base està feta d’independentistes. No ens diu, per això, de quin material estan fets aquests elements ampliadors. Potser seran aigua que rebaixarà el vi o material per adulterar el ciment.
Si es tracta d’aquest 80% que diu que són sobiranistes, no veig la millora de la qualitat de la base.
Per una altra banda, ha fet un tripartit encobert. Antics militants de PSC i Comuns. No és un tripartit exactament però ho sembla que és el més important.
El PSC i Comuns no volen aquestes mitges tintes. Fan bé.
Com ho veiem nosaltres? Jo ho veig com que l’Aragones s’està agafant a un clau roent. Al Parlament té una quarta part dels escons. Això és el que conta. Aquests jocs de mans no li serviran.

David Badia
David Badia
10.10.2022  ·  13:39

D’acord amb Maria Villaroya

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
10.10.2022  ·  13:55

Crec que no són pas focs artificials.

És una línea molt estudiada i marcada per Sergi Sol I Junqueres que possiblement vol una constitucionalització espanyola per a tots els catalans. Fa temps que han acceptat no fer res que contradigui la constitució del 78 (franquista).

Quan diuen eixamplar la base volen dir acceptat tothom (inclosos Comuns i PSC) en un magma constitucional acceptat per una gran majoria de ciutadans de Cstslunya.

La maniobra els pot sortir bé perquè tenen tots els mitjans de comunicació a les seves mans.

L’última fase que volen aconseguir és una Catalunya republicana dins de la Confederació de repúbliques espanyoles.

“De hecho, Frances Macià, proclamó el 14 de abril de 1931, tras ganar ERC holgadamente las elecciones, la república catalana «estado integrante de la Federación Ibérica»
GABRIEL RUFIAN.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
10.10.2022  ·  14:14

Marta Colell.
L’afirmació de la MHP Laura Borrás va ser correcta i argumentada. ( Si vostè no hi està d’acord exposi-ho)
El MHP Pere Aragonès va fracassar en el tema de la Diada. Recordi-ho.
I va ser perdedor total quan s’ha vist forçat a buscar-se la vida amb altres formacions perquè no té cantera política!

Daniel Mir
Daniel Mir
10.10.2022  ·  14:24

No us hi escarrasseu. Aquí, de lo que es tracta, és d’aguantar aquest governet-castel de cartes amb escuradents fins a les municipals per a conservar el control de TV3 i Catalunya Radio. Tot lo de més son punyetes. Després… el Senyor proveirà, tal com deia el patriarca Abraham, o, com diem aquí; qui dies passa, anys empeny.

Montserrat Barbera
Montserrat Barbera
10.10.2022  ·  15:14

Espero el seny dels votants a ERC no aigua

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
10.10.2022  ·  15:46

El nou govern és legal, però no està legitimat políticament i sens dubte moralment. Govern ranci, pobre en idees i qüestionat per la gran majoria dels parlamentaris. El President serà conegut per “El breu Molt Deshonorable President Aragonès.

Roser Caminals
Roser Caminals
10.10.2022  ·  16:05

El teu amic suec, Vicent, ha tocat el moll de l’os. A la política actual, no sols la catalana, la forma usurpa el fons i el relat ficitci, la realitat. En això consisteix la decadència de les democràcies occidentals. A Catalunya, només la societat civil pot donar contingut al full de ruta.

Lluis Molist
Lluis Molist
10.10.2022  ·  16:19

Pobre homenet , i pocavergonya fastigos homenàs !!

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
10.10.2022  ·  18:38

Ho sento.

El problema no és l’ERC de Junqueres, ni el Junts de Jordi Sànchez (per cert secretari general de Junts “designat” per Carles Puigdemont). El problema són els votants independentistes catalans que voten a aquests partits.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
10.10.2022  ·  18:49

Cada vegada som més italians! No hem de mirar tant a Palau, no és a la plaça de Sant Jaume, que es remenen les cireres! Ara veurem si Junts vota contra el pressupost de Caixabank Giró, veurem si el puny i la rosa del Baix Llobregat serveix per mantenir l’ex alcalde de Sant Vicenç dels Horts fora de la presó, si els combatius sindicats de l’ensenyament ara, súbitament, defensen l’avançament del curs escolar… Si el nou partit d’ordre ha d’estar format pels hereus del PSUC, nostàlgics d’Iniciativa, els supervivents de la PAH… El món cap per avall! Igual com a Itàlia!

Josep Marrasé
Josep Marrasé
10.10.2022  ·  19:31

He llegit molts comentaris encertats, sembla talment que la gent hagi triat bons i dolents. Però les paraules tot i ser escrites se les emporta el vent. No, no vull dir que no calia escriure-les que, si que calia. El que vull senyalar és el fet ben constatant de ser en un moment de prendre una postura de pura ideologia. I, és que manca algú amb autoritat i coratge que doni aquell cop de puny a la taula que tots estem esperant.
Se’m dirà que l’actitud de veure-les venir és quelcom de fàcil. Si, és veritat, però el que jo reclamo és el què un cap benpensant i només un cap benpensant pot arribar, amb valentia, a implementar la recta final del procés. Si Catalunya està mancada de tal personatge, com així sembla, ho tenim cru.
Amb això no vull significar que caldria una reacció a la brava, ans al contrari, hauria d’imperar la intel·ligència, la calma i el seny per poder reeixir.

Assumpció Cantalozella
Assumpció Cantalozella
10.10.2022  ·  19:42

[Marta Colell
09.10.2022 · 22:16
Descarregar sobre ERC tots la culpa de la trencadissa no em sembla objectiu, sincerament… ho lamento, Sr. Partal, però crec que la culpa és compartida. La Sra. Borràs s’equivoca quan diu que Junts ha guanyat i Aragonés ha perdut. Aquí han perdut tots, i encara diré més: hem perdut tots. Una llàstima!!] Sóc amb tu, Marta Collell…i, una mica més…feliç de veure ERC sola al Parlament. Sense els insults, sense els destorbs. Els tindrà des de fora? Sempre

Salut Carbonell
Salut Carbonell
10.10.2022  ·  19:53

De moment no hi ha res a fer……. L’estratègia és clara. El primer d’octubre ha de desaparèixer de la memòria col·lectiva . Hi ha temps suficient, amb tots els mitjans a disposició, de convèncer a la gent que governar “pragmàtic” és el camí d’una Catalunya millor i la independència és Itaca. Sols el poble salva el poble. Sempre i a tot arreu ha estat així.

ramon Feixas
ramon Feixas
10.10.2022  ·  23:04

Ah! Però la independència qui l’ha de fer?, El govern Aragonès? De moment ja hem passat parvulari per entendre que si es diu que la independència només la pot fer el poble vol dir que no la pot fer el govern d’un partit concret, estigui governant, o de moment, no sigui la seva prioritat, i hagi sortit del govern..
Sap greu escriure això, entre altres coses perquè té un punt que sempre m’he mirat amb mal ull quan comentaristes injecten aquestes formes d’expressió habitualment. Però d’aquí a 30 anys, tal com s’ha sentenciat espero criar malves.
Altre cosa és si enlloc de parlar d’alletar la república, parlem de política, que per manament no opcional capitalista ha de ser corrupta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes