El fracàs cantat dels jocs serà el fracàs del govern de Catalunya

  • El seu gran primer projecte estrella s’estavella abans de començar, però a Madrid ja n’han tret el suc que volien

Vicent Partal
15.06.2022 - 21:40
Actualització: 15.06.2022 - 21:42
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Jocs Olímpics d’Hivern que es volien fer el 2030 a Barcelona i als Pirineus ja són clarament un projecte moribund, condemnat al fracàs. El ferm moviment d’oposició, però sobretot la picabaralla de la Generalitat de Catalunya amb el president socialista de l’Aragó han empès el projecte a un carreró que no té eixida. A hores d’ara les possibilitats que es facen els jocs –de fet, fins i tot la possibilitat que se’n presente la candidatura– són pràcticament nul·les. Per a cancel·lar el projecte manca encara la decisió oficial del Comitè Olímpic Espanyol, però tothom té coll avall que arribarà, segurament prompte. I, siga com siga, els experts són unànimes a dir que en el cas que sorprenentment el COE acceptàs uns jocs catalans i prou –com encara insisteix a voler la Generalitat–, la mala maror creada llevaria al projecte totes les opcions de ser elegit pel Comitè Olímpic Internacional.

La decisió, quan arribe, serà una bufetada forta al govern bipartit de Catalunya, que incomprensiblement els havia convertits en un dels seus grans projectes de futur. Supose, puc imaginar, que si es confirma que no hi haurà jocs el govern català, ofès, en donarà la culpa a l’Aragó o al Comitè Olímpic Espanyol, i amb això mirarà d’esquivar les crítiques, merescudes, que ha de rebre la seua actuació en tot aquest procés. Però val més que siguen conscients que es trobaran amb els límits de l’eficàcia de la propaganda. Perquè no tot es pot salvar a còpia de relats.

Per més distraccions que vulguen crear, hi haurà sobre la taula uns fets indiscutibles, impossibles de colgar i que els perseguiran. El govern català va decidir, i té la responsabilitat d’haver-ho fet, que l’opció de fer uns jocs olímpics d’hivern era un dels seus projectes estrella. I, per tant, si al final no es fan el govern de Catalunya haurà fracassat. Categòricament. I no solament això, sinó que, havent fracassat, haurà posat en relleu les immenses limitacions de la seua capacitat de gestió, de pressió i d’influència –de les quals tant han pretès lluir tots aquests mesos. I ho dic perquè, vist tot això que ha passat, tan sols es pot concloure que el govern de la Generalitat és un zero a l’esquerra a Madrid. Tot allò que es deia, que havia de ser tan bo el fet d’esdevenir aliats fonamentals pel PSOE; tota aquella xerrameca que ells són els socis preferents i tenen una gran capacitat negociadora i la promesa que aconseguirien això i allò gràcies a la proximitat a Pedro Sánchez quedarà despullat: un zero a l’esquerra.

Però un zero a l’esquerra que, a més de cornut, paga el beure. Perquè en tots aquests mesos cal tenir ben clar que els socialistes espanyols han jugat amb ells, i de quina manera.

No ens enganyem: el projecte dels jocs al Pirineu era –és encara mentre no el cancel·len oficialment– un desficaci del punt de vista social i ecològic. Però també ho és molt, especialment, perquè l’element principal era l’impuls del projecte polític dissenyat pel PSOE, que consisteix a lligar curt el govern independentista català fent-lo participar en grans projectes de futur espanyols. Amb la intenció de dissoldre el projecte sobiranista i reduir-lo a pur folclore per la via dels fets.

El Pirineus-Barcelona 2030, en definitiva, formava part d’això que Pedro Sánchez anomenava pomposament “agenda del retrobament”. I la funció d’aquesta agenda va ser ben clarament explicitada, quan en seu parlamentària va dir al PP que amb el govern Rajoy Catalunya feia un referèndum per separar-se. I amb ell, en canvi, Catalunya s’involucrava en projectes “comuns” que implicaven que el 2030 encara seria una part d’Espanya. Que era, en definitiva, allò que importava a Madrid: que el govern de Pere Aragonès es comprometés a cegues en un projecte de futur espanyol i acceptàs així el marc mental de la unitat de l’estat i la seua situació de subordinat –autonòmic. Res a veure, efectivament, amb el 2017.

Fins al punt, de fet, que estic més que segur que, una vegada fet el pas polític, en realitat a Madrid  ja els era ben igual si els jocs es feien o no.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors. És gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent, com ho hem fet amb la nova maqueta i el nou concepte del diari. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Ausió
Ramon Ausió
15.06.2022  ·  22:14

Estic satisfet que un cop més hagi fracassat una iniciativa espanyola per a engatussar Catalunya i que el govern del diàleg i caigués de quatre grapes per enèsima vegada. També per que era un projecte pèssim pel medi ambient.

Josep Usó
Josep Usó
15.06.2022  ·  22:21

El govern de la Generalitat, o aquells que s’autoanomenen el govern de la Generalitat, han fracassat ja i se’ls veu. I dubte molt que siguen tan inútils com semblen. Crec, més bé, que el que els preocupa de veritat, són els càrrecs propis que els proporcionen la única manera de viure que coneixen. No tenen cap mena d’excusa. Han de plegar i, ells en persona, anar-se’n a casa per al que els resta de vida.

Joan Guasch
Joan Guasch
15.06.2022  ·  22:33

I mentrestant el nostre Govern desesmat sense cap projecte amb cara i ulls per encarar els reptes que ja tenim a sobre: sequeres, aiguats, regressió del litoral, energia, crisi alimentària… Ens cal un canvi de paradigma per encarar el segle XXI i continuen ancorats al segle XX. Aquests jocs n’eren un bon exemple. La decepció és total.

Jaume Riu
Jaume Riu
15.06.2022  ·  22:34

TRENTA PARAULES
Només per poder esdevenir els aliats fonamentals del PSOE, volien fer uns jocs olímpics d’hivern com un dels projectes estrella del govern de la Generalitat autonòmica i sempre intervinguda.
Amb aquestes trenta paraules podem escriure l’epitafi de la política de partits del govern de Catalunya.
La vida segueix més enllà des del Consell per la República amb un Procés Constituent, amb democràcia radical i amb uns altres protagonistes.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
15.06.2022  ·  22:37

No fer aquests JJOO espanyols és una molt bons notícia per Catalunya.

Joan Rius
Joan Rius
15.06.2022  ·  22:49

Felicitats pel teu article Vicent. Ens ajuda a veure-hi més clarament i superar l’ànim de derrota que ens afligeig. Hem de fer caure aquest mal govern amb arguments. I aquest, n’és un de més. Caminem cap a la culminació de l’ú d’Octubre, aquell “ni oblit ni perdó” ni a Espanya, ni a ERC ni a Junts.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
15.06.2022  ·  22:51

Estic d’acord amb Anna Casacuberta. No fer aquests jocs espanyols és una bona notícia per Catalunya.
També ho és perquè és un despropòsit tenint en compte el canvi climàtic.
El Pirineu necessita infraestructures que s’han de fer i no cal una excusa com uns JJOO per fer-les. Simplement es necessiten, per justícia territorial.
Sap molt greu la miopia d’aquest govern autonòmic que tenim. Tenen el discurs del sobiranisme però la seva política és plegar-se a Espanya.
Que mirin què fan els bascos a veure si n’aprenen.!

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
15.06.2022  ·  23:02

Se’ls pixen a sobre, els diuen que plou i, per reblar el clau, els venen un paraigües vell i atronitat.
I aquests, plens de pixums i tot cofois, ens volen convèncer que la pluja serà bona i que el paraigües és nou i de bona qualitat.
O els del govern de la Generalitat són uns ximples o uns porucs o uns venuts, o totes tres coses alhora.

enric arquimbau
enric arquimbau
15.06.2022  ·  23:05

Em sembla injust titllar de “Picabaralla del Govern amb…” Hi estiguis més o menys a favor, la Generalitat, Aragó(n) i el Comitè Olímpic espanyol, van arribar a un acord. Aleshores, aquest homenet milhomes, que suposo encara no ha paït que els reis d’Aragó fossin Comptes catalans, va embolicar la troca.
La vomitiva “policia patriòtica”, ha sigut possible, perquè hi ha una “política patriòtica”; i l’homenet en qüestió, quan ha tingut l’oportunitat ha considerat que era un bon moment per aixecar el braç.
Tinc dubtes: em rebota, sí. Però algú abomina dels Jocs del 92 a Barcelona?

Albert T
Albert T
15.06.2022  ·  23:09

Em fa molta vergonya que aquesta purrialla representi, encara que sigui falsament, el meu país i el que va votar la gent del meu poble.
Perquè si això realment fos una mostra del que som i del que volem, la veritat és que no val la pena cap esforç per mantenir viva aquesta societat.
Vull pensar, encara que l’escepticisme és el sentiment que predomina dins meu, que n’haurem après alguna cosa i sabrem triar millor d’ara endavant, perquè fa temps que més aviat fa basarda i fàstic tot plegat!

Enric Emo
Enric Emo
15.06.2022  ·  23:10

Està claríssim que el govern de la gestoria subordinada que és la generalitat no defensa els interessos del país. Volien fer uns jocs espanyolitzats! Com sempre sort en tenim de l’Aragó i d’Espanya que ens obliguen a ser independentistes. Hem de fer fora a tots aquest polítics catalans incompetents i covards. Cal no votar-los mai més.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
15.06.2022  ·  23:13

No compro pas del tot l’editorial.
Crec sincerament que és una llàstima doncs.
Hagués estat un “momentum” per veure tot un poble contra el govern de la gestoría i del MoltPochonorable, ben abrigat això si de personatges trepes com en Canadell.

A veure si ho han abortat a temps, precisament per no veure la gent al carrer…

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
15.06.2022  ·  23:38

Amén, Vicent.
Són uns Pagafantes, no un govern.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
15.06.2022  ·  23:41

Això d’aquests jocs recorda a Bienvenido Mister Marshall de Berlanga. A nosaltres ens toca el paper dels veïns de Villar del Rio i, al govern, el paper de Pepe Isbert. El Gobierno de la Nación és Mister Marshall.
Voler viure de rendes dels Jocs del 92 és una mala idea perquè, dient-ho bé, denota una falta notable de visió política i una falta, més gran, de fe en les nostres capacitats com a poble que ha de transitar pel segle XXI.
Esperem que aquest projecte insensat fracassi definitivament. Així, al menys, deixarem de patir veient com ens aixequen, un cop més, la camisa amb la incomprensible participació del Govern.

Josep Gualló
Josep Gualló
15.06.2022  ·  23:46

L’ACTUAL GOVERN DE CATALUNYA CAL QUE ES TRENQUI COM MÉS AVIAT MILLOR

Un govern format per dos grups amb ideologia oposada, es totalment impossibles que pugui durar gaire més.

Uns vassalls de PSOE, i partidaris de “Una ,Grande i Libre” els Independentistes Reformistes inventats per Vicent Partal.

Els altres els Independentistes Rupturistes inventats abans que jo naixès per Francesc Macià i Lluis companys.

Curiosament els reformistes es volen fer passar hereus de Macià i Companys i molta o millor dit massa gent compra la mentida perque ve abalada per Vicent Partal.

Aquest govern és urgent que és trenqui i anem a noves elèccions. I es puguin posar els punts sobre les is i aclarir qui és qui.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
15.06.2022  ·  23:57

Cap problema: tenim la Taula de Diàleg

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
16.06.2022  ·  00:00

Un cop més el govern “pragmatic” haurà fracassat estrepitosament. I amb ell l’estratègia de bona entesa amb els amics de l'”esquerra” espanyola, i la de posar l’accent en el conflicte dreta-esquerra, pretenent enmirallar falsament el conflicte de classes (burgesos-treballadors), quan el conflicte és de fet entre dues nacions: la castellana i la catalana. I és que el balanç de la recuperació de la Generalitat per part de ERC està resultant completament ruinós, perquè no s’ha aconseguit res del que es pretenia, fora de ocupar el poder i tenir uns càrrecs ben remunerats. O sigui, a nivell politic i social, res de res. Zero.

I ara què? què pretenen fer? seguir governant al fil de una estratègia demostradament errònia, en mans de la ineficàcia més total, i a remolc dels aconteixaments?
Que pleguin d’una vegada! I noves eleccions i que governin l’autonomia qui sigui, No serà gaire diferent el resultat de l’actual.

Anna Linares
Anna Linares
16.06.2022  ·  00:09

Veig la gent molt enfadada amb el Govern de la Generalitat, i amb raó, però quina alternativa tenim l’independentisme que sigui fiable, entre uns i altres el que ens estan fent es confondre a la gent, la veritat ja no se que creure,ara fan campanya contra aquets que es volen agrupar com alternativa son feixistes, per Déu!!!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
16.06.2022  ·  00:11

Ha estat la mateixa jugada que amb l’ampliació de l’aeroport:

a) Engalipen al govern català amb una obra faraònica i li fan creure que manegaran una milionada.
b) Procurern que l’obra en qüestió sigui polèmica per que els catalans ens barallem entre nosaltres i ens girem en contra del govern.
c) Cancel·len la realització de l’obra i així s’estalvien de gastar un sol cèntim a la colònia.

Està clar que la jugada busca desgastar ERC en particular i l’independentisme en general per aconseguir que a les properes eleccions els catalans ens abstinguem i el PSOE guanyi a Catalunya.

Com tota amenaça amaga una oportunitat daurada. Si sabéssim bastir una bona llista cívica independentista de veritat que entusiasmés als catalans encara els sortiria el tret per la culata als espanyols i als polítics incompetents catalans.

Francesc Xavier Boluda
Francesc Xavier Boluda
16.06.2022  ·  00:15

Crec que aquests jocs son un fracás del govern de Catalunya tot i que a mi personalment ja em val que no es facin. Suposo que als “ecpnomics” de la zona proposta no els hi fará tanta gràcia, peró. En fí que els faci el Lambán si pot que ha sigut el pal de paller per tocar els pebrots tot el que han volgut. Som un zero a l’esquerra d’aquest malait pais enomenat España. Quan de bé tindriem siguent independents.

enric llopis
enric llopis
16.06.2022  ·  01:01

Una ensopegada d’aquest govern de sarsuela i el seu cigronet botifler. Si no fos perque humilien Catalunya n’estaria content.

joan rovira
joan rovira
16.06.2022  ·  01:09

Cal tocar de peus a terra, d’una vegada, per tal de (conèixer) els consellers i conselleres amb noms i cognoms; (entendre) perquè no en saben i (aprendre) que ha arribat l’hora; per exemple, d’un vot nul massiu o un entrisme organitzat per aturar com diu l’editorial el desficaci d’una manera organitzada; pam a pam. Conselleria a conselleria. Departament a departament, etc. fins a adonar-se de la nul•litat dels representants i de la seva total manca de capacitat, d’equip coordinat i visió de país. Només busquen el pedestal de la mentalitat retributiva obsedit com estan a mirar al costat mentre tota la premsa que els acompanya perquè només quan hi ha l’incendi s’exclama. Llàstima de malbaratament del temps i les energies col•lectives per mor d’uns quants caps de partits i capçaleres informatives pendents de les seves hegemonies i no del benestar comú; a diferència del continent que, com a mínim, han deixat de ser colonials dintre dels seus propis àmbits nacionals. Cal autocrítica personal i col.lectiva, arreu. De manera urgent. Molt urgent i decidida. Perquè el col.lapse es palpa per tot!

PS. Què fan els consellers del Govern?
https://www.elnacional.cat/ca/opinio/bernat-dedeu-que-fan-els-consellers-govern_772956_102.html

Berta Carulla
Berta Carulla
16.06.2022  ·  01:37

Quina tristesa descobrir que en Joan Canadell en veritat és un ximple curt de gambals. Una descoberta més entre totes les tristes descobertes els últims temps.

El govern bipartit veu ja les orelles al llop i dispara als partits indepes extraparlamentaris. Espero que Vicent no us hi sumeu Necessitem aquests partits per trencar el sistema actual, ni el vot en blanc ni nul ni l’abstenció ens lliurarien d’aquests inútils, Cal obrir pas i trencar correlació de forces. Si es munta una llista majoritària millor però, si no, tenim alternatives que cal fer servir perquè són més que alternativa, són trencament.

I a petar d’infiltrats estem. Que proven de fer mal i ho aconsegueixen de fa temps i cada cop serà més virulent.
Qui treballa en la divisió o l’exclusió, qui predique això o crea zitzània fa un cant de sirena que pretén mantenir lluny el nostre objectiu. No perdem més el temps fent-nos mal, tot el que calia saber ja ho sabem i cal anar per feina. A veue si és veritat que els JJOO queden fora que no les tinc totes.

Salvador Molins
Salvador Molins
16.06.2022  ·  04:03

No als JJOO, voleu acabar la paciència dels catalans però no ho aconseguireu.

“No és no!” Us sona això?

No és no! I els catalans ja ho portem dient fa mesos, no volem els Jocs Olímpics amb Espanya ni amb Aragó.

Els JJOO havien significat una entesa de Pau entre diferents pobles i aquesta entesa no és possible entre Espanya i Catalunya, simplement perquè els espanyols no respecten Catalunya, sols se n’aprofiten sotmetent-la amb un exèrcit d’ocupació armat davant els catalans desarmats, sotmeten Catalunya amb lleis abusives i represives. Aquesta mateixa setmana hi ha multitud de judicis contra molts catalans pel sol fet de defensar pacíficament i electoralment la República Catalana Independent, votada el 1r d’octubre de 2017 i declarada amb una DUI al Parlament de Catalunya escollit democràticament el 27 de setembre del 2015, havent-se presentat a aquelles eleccions amb l’objectiu de portar Catalunya a la seva independència. El projecte era clar i legítim i així ho van entendre els votants catalans.

Espanya i Aragó no respecten la decisió dels catalans, que se’n vagin a la merda!

I el COI que els hi segueix el joc pels interessos multimilionaris dels que pensa aprofitar-se molt especialment guiat pel COE, cova de lladres espanyols, que també se’n vagin a fer punyetes i no ens emprenyin.

Catalunya diu que no i …
“No és no!

Jordi Torruella
Jordi Torruella
16.06.2022  ·  05:06

No puc estar més d’acord. Tot es redueix a la mediocritat dels nostres polítics. Polítics que hem de foragitar en les pròximes eleccions.

Ferran Jorba
Ferran Jorba
16.06.2022  ·  05:18

Qie fracassi serà l’alegria més gran que m’hagi donat aquest govern. L’única gran alegria.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
16.06.2022  ·  05:23

Erc ens vol espanyols i espanyolitzats de cervell. Van de sants predicadors constitucionals, de salvadors de españa y su gobierno.155. Amb Junqueras, erc es la filial catalana del psoe.gal.155, sort del lamban que els hi ha trencat la gran estafada colonial d’integrar.nos en los juegos olimpicos de españa una. Vergonya de governet del petit samarach Aragones de España.Una gran butifarra

Albert Miret
Albert Miret
16.06.2022  ·  07:15

Vicent. No és l’únic tema estrella d’aquest governet. Primer va ser la puta tauleta, que em sembla que ja la vaig veure l’altre dia als encants, i ara l’enorme fracàs d’unes olimpíades estúpides i d’imprevisibles resultats en mig d’un canvi climàtic de tres parells de …
S’han de fer perdonar la venda del país i no saben com fer-ho, ni tan sols saben que és impossible. L’única solució és retirar-se d’un govern que ningú vol, i anar-se’n a casa seva per sempre més. Per començar, que Junts desaparegui d’aquest projecte malalt des del primer dia, i es dediqui a fer política i no jocs de triler amb els que han destruït el preciós país que estàvem imaginant des de temps enrere.
No volem i no admetrem tenir un governet a còpia i submissió del govern podrit de madrid.

Josep Torrens
Josep Torrens
16.06.2022  ·  07:18

Un cop certificada la defunció del projecte de candidatura, cal exigir al govern de la Generalitat que expliqui quants recursos públics catalans s’hi han destinat i qui han sigut els beneficiaris.

Joan López
Joan López
16.06.2022  ·  07:33

Bè, que aixó dels joc n’aniria en lloc, era mes que evident. Pasem pàgina, al cabreig que tenim amb aquet govern catalá i als seus partits, tambè es inmens, cuand arrivin les proximes eleccións tindrem un greu problema, he llegit de tot, no anar a votar, votar en blanc, votar null, en fì crec que vindrìa bè una editorial sr. Partal on expliquesi vostè aquestas tres opcions: blanc,null o no votar, com pot afectar al resultat. I sè perfectament que cuan hagin las pròximas eleccions, 15 dìas avants tots tornaràn a ser-hi molt independentistes(el partits).
salut e independencia !!*!!

Rosa Guallar
Rosa Guallar
16.06.2022  ·  07:37

I vinga a gastar diners en propaganda, en informes, en estudis. I vinga a gastar diners en hores i hores de feina de professionals dedicats a aquest afer. I vinga a gastar diners en el sou de polítics en multitud de reunions amb hores i hores de feina per adefensar aquest projecte de merda. I mentre tant a les escoles vulnerables s’eliminen les places d’Educació Social que tant han ajudat a la integració educativa, social i cultural, de nens i nenes i llurs families amb situacions de risc. Les Direccions de les escoles vulnerables estant pregant pel manteniment aquetes places, però el Govern es fa el sord. Vergonya de Govern de la Generalitat. Vergonya. Està clar que amb aquest Govern està en construcció un país indeitjable. Aquest no és el país que vam votar el 52%. Foten fàstic.

Pauli Morer
Pauli Morer
16.06.2022  ·  07:39

No crec que això perjudiqui gaire ni a la Generalitat ni a Catalunya, pitjor hauria estat que s’haguessin fet en un ambient d’exaltació “patriòtica”, però evidentment espanyola. Dubto que el COI els hagués triat, de manera que, com es veu en els comentaris, el projecte serveix per que els catalans ens barallem entre nosaltres com sempre.

Jordi Torres
Jordi Torres
16.06.2022  ·  08:20

Aquesta “Generalitat Republicana” nostra deixa que rebreguin per terra la dignitat i la cultura del nostre país, una vegada i un altra. No semblen tenir límit en l’angle de genuflexió que son capaços d’assolir.

A més del despropòsit ambiental que suposen els jocs, on creien que arribarien amb un soci supremacista espanyolista com en Lamban?

https://www.heraldo.es/noticias/aragon/2018/12/20/lamban-llama-combatir-cancer-del-independentismo-catalan-sin-tener-ninguna-connivencia-con-verdad-1283945-300.html

Podem parlar ja del pitjor govern de la Generalitat que hem hagut de patir? No els hi deu faltar gaire per assolir aquesta nova fita.

Pep Agulló
Pep Agulló
16.06.2022  ·  08:27

EUFÒRIA PER UNS JOCS ESPANYOLS FALLITS…

Quan les gallines juguen al joc de la guineu sempre perden plomes. Ara si la guineu confon el seu joc amb la realitat, més aviat semblarà un talp cec, perquè darrere les gallines som molts llops esperant el moment…

Victor Serra
Victor Serra
16.06.2022  ·  08:30

És molt bona notícia. Lambán ens ha get un gran favor sent tant clar i diàfan. Per cert, Lambán és del mateix partit que Salvador Illa. Per m i els grans derrotats és aqyest establishment estúpid i especulatiu que tenim. Fa molt riure ara repassar el discurs de Sánchez al Liceu, veure tots els que hi van anar i com els ha pres el pèl en tot. Caldria recordar-los-hi cada minut.
Ara bé, un país seriós, tindria un pla de desenvolupament del Pirineu, fet amb participació de les entitats locals. Un desenvolupament no especulador, amb inversions previstes i quantificades. Algú en sap res d’això ? Ho exigirem o només farem polèmica inútil ?

Agustí Delgado
Agustí Delgado
16.06.2022  ·  08:55

Gràcies, Vicent. És exactament així.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
16.06.2022  ·  09:08

Avui tenim un exemple més de que:
1) El govern de la Generalitat és un zero a l’esquerra.
2) El PSOE (actual ocupant temporal del paper teatral de comandament de l’estat espanyol) és tan anticatalà com qualsevol altre partit espanyol, i que es pixa a la boca dels polítics botiflers i traïdors d’ERC i JUNTS.
3) L’oposició social majoritària a un projecte-de-merda (vull dir, escandalosament especulatiu i colonialista), com els JJOO, ha estat prou forta per crear un recull d’entrebancs que els inútils i els covards de la Generalitat no han estat capaços de superar.

Doncs, mireu, són 3 coses que TOTS sabem des de fa temps. Atenció al punt 3): una mostra més de la força de la gent, del carrer… quelcom que molts volen ocultar i que d’altres estan començant a posar en dubte (per la pressió intoxicant dels primers).

Anem acumulant, dia rere dia, exemples i evidències del tumor maligne que és l’estat espanyol per Catalunya. I nosaltres tan tranquils, veien com el tumor s’escampa i acaba afectant a tots els òrgans (polítics, econòmics, culturals, socials, comunicació, etc.).
Extirpació JA d’aquest tumor !!!!
Llevem els teixits corromputs !!!
Bastim una plataforma organitzada i plural (fent fora els actuals líders fake-indepes polítics i socials) que acceleri el procés, doncs la Independència és, ara per ara, l’única via de progrés i justícia pels catalans (per tots els catalans !!!).

JOSEP Mª NAVARRO
JOSEP Mª NAVARRO
16.06.2022  ·  09:20

Me n’alegro un munt que sigui així, un fracàs estrepitós d’un projecte autonomista catalunyès (i de la mà del PSOE), desmesurat, neolliberal, i que per res té en compte els interessos de la majoria sinó d’un grup elitista d’especuladors. Ara bé, em queda un dubte…si el projecte de presentar candidatura als JJ.OO. d’Hivern hagués estat propi d’un govern català independentista, amb el seu Estat, seria del vostre gust? li donaríeu suport?¿ M’encomano a la Mare de Déu¡¡¡

Joan Cuscó
Joan Cuscó
16.06.2022  ·  09:25

Explicarán i anunciarán a partir d’ara, quins projectes tenen per ajudar els ramaders. pagesos i la gent que viu i treballa al Pirineu, així com serveis, infrastructures, respecte ecològic … del que tant fardaven amb els JOCS?

Ed Garrido
Ed Garrido
16.06.2022  ·  09:28

Tranquil Sr Partal, que el Toni Cruanyes ja ens fara passar bou per bestia grossa al seu TN perque ningu no critiqui al govern de Vichy.

Paola Polacco
Paola Polacco
16.06.2022  ·  09:47

Uns quants de nosaltres, abans d’aquestes últimes eleccions, vam veure ERC i un possible govern de coalició construït amb la CUP al voltant d’una taula de dialeg com una farsa inútil i la traïció de tot que l’ 1-O va significar per a una gran part de la població. La resta és història. Unir-se a ERC ha estat un moviment desastrós per a Junts, que va perdre la confiança de molts dels seus membres – i qui els podria culpar? Fins i tot ara, després de tot el que ha passat i això que encara està passant en els tribunals abusius pels quals, il·legalment, Espanya protegeix la seva sagrada unitat, Jordi Turull és partidari de la JJOO. Increïblement. Desesperant.

Jordi Simón
Jordi Simón
16.06.2022  ·  09:52

Crec que hem de ser contundents, però passar-nos de frenada el que provoca es que ens sortim del camí.
Si no es fan els jocs hi haurà força gent contenta. Fins i tot al Govern.
Crec que no es tracte de si som un cero a Madrid. Ja sabem que som els que pedalem sense res a canvi i per això volem fotre el camp.
Des de el meu punt de vista es tracte de recollir “fotos” per als “inhibidors compulsius terceravies” que sistemàticament venen “fum” als que encara no “ho tenen clar”.
Es important visualitzar que ni el Gobierno més liberal/social/descentralitzat/dialogant de la Galàxia es incapaç de fer, REALMENT, un xic diferent dels de “una grande y libre”.
A més, cal recordar que va ser el COE el que va forçar fer una candidatura olimpica conjunta…I ara se’ls hi ha escapat de les mans.
Que esperem que faci el Govern si això es competència exclusiva del COE?
Crec que tot això ens ha permès confirmar (de nou i PUBLICAT) que tot allò que fa olor a català generar hiper-ventilació als “veïns.
Si no som capaços d’entendre que tot això ens permet anar desmuntant els “terceravies” ho tenim clar. I l’únic que fem es fotre’ns hòsties nosaltres sols per satisfacció dels nostres adversaris reals.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
16.06.2022  ·  09:56

Copio les paraules del Sr. Goma, que crec assenyalen la eixida contra l’intent descarat de desgastar l’independentisme dividint-lo:
“Com tota amenaça amaga una oportunitat daurada. Si sabéssim bastir una bona llista cívica independentista de veritat que entusiasmés als catalans encara els sortiria el tret per la culata als espanyols i als polítics incompetents catalans.”

Aquest inoperant govern de la Generalitat, presidit per Pere Aragonès de la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, està fent un doble joc favorable a espanya.
Per una banda malmet la eufòria del 52% suposadament independentista del Parlament.
Per altra banda aconsegueix que la poca credibilitat que tenia JxCat es vegi molt minvada en ser arrossegada a les tesis d’ER (abans ERC).
La tempesta perfecta per a espanya.

Els Consellers de JxCat o estan per la mamella, o han de plantar-se i no deixar tirar endavant les submissions al PSOE, a espanya, que està fent el govern. Si això representa forçar a en Pere Aragonès a fer eleccions, benvingudes siguen.
Aleshores podrem votar una llista electoral on sigui gent realment compromesa a plantar-se davant espanya.
Penso en una llista amb el suport de Clara Ponsati o Josep Costa o el MHP Quim Torra.
Una llista que arribat el moment foragiti també al Rufian de Madrid i als diputats del PdCat que, al cap i a la fi, estan de prestat, perquè sols no haguessin arribat a ser diputats

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
16.06.2022  ·  09:58

Si, el col.lapse es palpa per tot com diu Joan Rovira.
D’acord amb el seu comentari i el de Berta Carulla.

Treiem-nos Espanya del cap : https://www.elnacional.cat/ca/opinio/jordi-galves-treure-espanya-cap_773544_102.html

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
16.06.2022  ·  10:26

No pot fracasar allò que no existeix. Mercenaris d´Espanya.

Josep Calbet
Josep Calbet
16.06.2022  ·  10:28

El govern de la Generalitat, sobretot ER, té el síndrome de la persona maltractada. Com més la menystenen, més persisteix en fer coses per buscar del reconeixement i l’estima del maltractador. I és queda sense auto-estima.

Núria Arola
Núria Arola
16.06.2022  ·  10:39

Ja en hi ha prou de tanta disbauxa. Tenim un Govern que ens està ensorrant cada cop mes. Aquests jocs olímpics no els vol ningú de Catalunya. No sé com se’ls hi va acudir formar-ne part. Aquest Govern no té capacitat de fer res positiu pel nostre país.

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
16.06.2022  ·  10:57

Em faig creus que la Generalitat pretengui organitzar uns JJOO (d’hivern!!!) amb ajuda de PPSOE i aragonesos (anti-cat disfressats de xais). Es possible que aquest sigui el preu d’ERC a canvi de ser bons minyons a Madrid? En Pedro Sanchez es deu petar de risa.

Joan Royo
Joan Royo
16.06.2022  ·  11:12

El govern de Catalunya està format per una colla de gent mediocre que ha tirat terra damunt de l’1 d’Octubre, ha tornat a ser una “comunidazz” autònoma més. I els espanyols actuen en conseqüència, Catalunya és una comunitat autònoma que cal espoliar.

Assumpció Cantalozella
Assumpció Cantalozella
16.06.2022  ·  11:34

Quina llàstima que una persona com vós, Vicent Partal, sigui tan espectacularment partidista…Amb aquesta vocació persistent de reunir aquí, els comentaris, ser esca de tota aquesta opinió que corre per les xarxes destruint el projecte i LES PERSONES de l’ opció ERC.
Una amiga d’ Institut, em deia sortint d’ un Claustre: “sembla estrany que el meu vot valgui tant com el teu i el d’ en X. L’ X i jo opinàvem.

Gerber van
Gerber van
16.06.2022  ·  11:51

El missatge és clar: aquest govern ha de dimitir. Però la gran pregunta és què fer després: vots en blanc per desposseir el parlament de la seva legitimitat (i llavors guanyi el PSC), abstenció massiva (i anar a votar el Concell dels Representants del CxR per donar-li legitimitat com a representant del poble català), o muntar una llista electoral pròpia, com proposa l’ANC, per a les properes eleccions autonòmiques (Espanyoles(!) i amb més divisió encara)? Espero un article (editorial) en Vilaweb que consideri totes les possibilitats.

P.S. Molta xerrameca del govern sobre els JJOO per millorar les infraestructures al Pirineu, però aquest matí a l’informatiu de TV3 ha sortit una notícia que la Generealitat ni tan sols s’ha molestat tots aquests anys a posar parades d’autobús dignes per a la línia entre Puigcerdà i la Seu d’ Urgel.

Antoni Mirabent
Antoni Mirabent
16.06.2022  ·  12:15

Aquest projecte també seria un mal projecte encara que ja fóssim independents.

teresa labourdette
teresa labourdette
16.06.2022  ·  12:46

No sé si els del Govern es llegeixen les editorials d’en Vicent. La d’avui és un clatellot ben merescut

Antoni Escudé
Antoni Escudé
16.06.2022  ·  12:55

Des defel primer moment el Gobierno sabia que això acabaria així. I van fer el pla molt ben elaborat per fer veure que volien els JJOO 2030.
Ells el que volen són uns JJOO per Madrit quan sigui.
No poden permetre uns altres Jocs a Cat.
I el pla era fer veure que els volien, perquè sabien que nosaltres ens barallarien com sempre i ja tindríen l’argument per dir que no es poden fer.
A més han fet intervenir Aragó per complicar-nos més i la jugada la arribava casi al final.
Ara ja només falta per què ens diguin que la culpa ha sigut dels Cat., perquè ells estaven disposats a fer el que fos per fer aquests Jocs.
Com va passar amb l’Aeroport …
Si ER, Junts no tornen a fer un altre Junts pel Sí. I la CUP s’hi afegeix.
Serem els més de tot…
Però no serem Independents

Miquel Cortadellas
Miquel Cortadellas
16.06.2022  ·  14:11

Els JJOO olímpics d’hivern no interessen a Madrid (PP&co) perquè el que veritablement els interessa són els JJOO Madrid 2036 o 2040… A Madrid fa temps que això està sobre la taula, pero amb el volum baix fins que caiguin definitivament els d’hivern 2030…

https://www.vozpopuli.com/espana/juegos-olimpicos-madrid.html

Que caiguin els JJOO d’hivern és la situació perfecte per activar d’una vegada tots els focus pels JJOO de Madrid 2036/2040… i així acabarà essent…

Uns jocs del PP, uns jocs de Madrid, un jocs d’Espanya… i serà el gran èxit del fill de Samaranch, viceprisent del COI des de febrer 2022… donant continuitat així al camí traçat per son pare a Barcelona 92, però ara per la capital del estado…

I sinó, tiempo al tiempo…

A Madrid això se sap sobradament… Increible que desde la Generalitat s’hagi caigut de quatre grapes en aquesta cortina de fum sense sentit, sabent que darrera els veritables interessos se’n van cap a la Meseta i no cap al Mediterrani…

Roger Puig
Roger Puig
16.06.2022  ·  14:12

Voler fer uns jocs olímpics d’hivern al Pirineu ha estat una idea forassenyada des del començament. M’alegra que el projecte acabi com sembla que acabarà. Em sap greu per la gent que veia la idea com quelcom positiu que ajudaria el desenvolupament econòmic de les comarques pirinenques. Si el govern de Catalunya sabés reaccionar (que no en sabrà) i engaltar el revés pel costat bo, apostaria per plans de desenvolupament econòmic al Pirineu molt més realistes, sostenibles i eficients quant a cost/benefici. Tenim prou memoria històrica per saber com acaben els jocs olímpics pel que fa a sobrecostos i pèrdues que s’acaben cobrint amb deute public.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
16.06.2022  ·  14:38

Un bon clatellot. Merescut.

Carles Benito
Carles Benito
16.06.2022  ·  14:42

EL govern DE CATALUNYA JA HAVIA FRACASSAT, CATEGÒRICAMENT,
MOLT ABANS…

DE FET VA NÉIXER FRACASSAT

PERQUÈ

LA MENTIDA ÉS SEMPRE UN FRACÀS…

I EL 52% MAI NO VA EXISTIR

I erc DE CAP MANERA NO HAURIA D’HAVER ASSOLIT LA PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT…

CONSENTIR-HO VA SER UNA COVARDA IRRESPONSABILITAT DE jxc

Mònica Vidal
Mònica Vidal
16.06.2022  ·  15:00

Tant es val! Els jocs me la bufen (perdoneu). Si el govern català fa figa per no haver sabut tirar endavant els jocs, també me la bufa (perdó de nou). I si el senyor Lambán recorre la decisió en cas de que Cat s’hi presenti en solitar me la bufa a més de fer-me un tip de riure.

Cecs, els nostres polítics o son cecs o tenen mala fe. No sé què es potjor: la ignorància, l’estupidesa o la mala voluntat.

País!

Francesc Fortian
Francesc Fortian
16.06.2022  ·  16:45

Tal com diu el Sr. Joan Cuscó, ara que la deria dels Jocs ha passat, tindrien que explicar-nos que volen fer a les terres pirinenques, quins ajuts a la agricultura i la ramaderia, quin programa de industrialització local, quina planificació de vies de comunicació volen escometre pròximament. En fi, si no hi han Jocs, suposo que no deixaran amb el cul al aire a tota una regió que només es hi serveix per anar a passar les vacances i a fer lluir el SUV a les pistes s’esqui.

Josep Segura
Josep Segura
16.06.2022  ·  17:05

Cap menció sobre la feinada d’en Date Fachín i companyia sobre aquest tema: informes mantinguts en secret, diners públics malbaratats, etc. Tampoc no m’ha semblat llegir-ho mai a VilaWeb que sembla cada cop més funcionar en autarquia.

Enric Orensanz
Enric Orensanz
16.06.2022  ·  18:14

I ERC, llepant el cul al PSOE, quina vergonya.

Josep Soler
Josep Soler
16.06.2022  ·  18:28

Com ha canviat aquella Barcelona d’en Pascual Maragall, aquella que feia que els catalans ens sentíssim orgullosos de tenir una ciutat tant creativa i dinàmica. Aquella que feia que la majoria dels catalans la miréssim també amb orgull, per ser-nos el Cap i Casal del nostre país.
Ara les coses han canviat i molt. Amb les ansies de tants atrevits neòfits de voler experimentar sense necessitat de cap gasosa, al temps de no adonar-se de les verdaderes necessitats que tenen els col·lectius grans com Barcelona.
Ara, en aquest l’instint de fardar d’uns, si ens hi suma tot un Govern de la Generalitat, promovent unes Olimpíades que ningú vol, ni necessita per a res, fent que el dèficit de la bona governança, s’estengui a bona part de tot el nostre territori.
Perquè, algú em dirà, que tal com esta el cost de la vida, la inflació galopant, el dèficit d’infraestructures, el Covid, la repressió contra dels catalans que volem Estat propi, la qüestió de la llengua i extra. es el moment oportú per dedicar-se a promoure unes Olimpíades?
Jo diria que fem riure, per no dir una altra cosa.

jordi Rovira
jordi Rovira
16.06.2022  ·  19:16

Segurament l’argumentari a esgrimir per part del govern de la Generalitat no podrà amagar els fets i no serà pas gens fàcil vertebrar. Encara que també és cert que la més que constant voluntat del gobierno de España per empobrir la minoria nacional catalana es veu de nou reforçada en aquest cas. La guerra que tothom sap que ha engegat España contra Catalunya es cobra així un nou episodi que resta molt lluny de voler mostrar voluntat d’entesa. I ja en són un quants. En aquest sentit celebro molt el sentit d’aquesta editorial. Aquí tothom ha de gujar les seves cartes, i espero que més enllà de l’emoció i la necessitat nacional, es faci aparent l’estratègia nacional.

Jaume Palau
Jaume Palau
16.06.2022  ·  20:37

Ho expliqueu molt bé Vicent. En el fons, però, i com comenteu, el fracàs del Govern serà un èxit pels catalans que ho veiem com una presa de pel, com el tema de la “taula de dialeg”, per “normalitzar la situació”, per dir a Europa: Veieu, com he arreglat el problema català!. Tot un mil homes aquest Pedro Sanchez, i uns irresponsables els membres del Govern i Parlament que ho impulsaven. Per activa i per pasiva vaig demanar que es fesin públics els costos/beneficis del projecte. Que, apart del benefici puntual pel sector de l’hosteleria, quanta precarietat en el treball es tornaria a fer patén una vegada acabats, quines infraestructures ens quedarian al nostre Pirineu a llarg termini, i quina repercusió tindriem per fixar la gent al territori. Tot en va!. Mai se’ns va donar cap resposta. El Govern ha de dedicar-se a reivindicar el que el Conseller Girò demana una vegada i altre. On estan las infraestructures?, que passa amb el déficit de finançament?, on es el quart cinturò, després de la nul.la previsió pel colapse de les autopistes al passar a ser gratuites?. On esta el traspàs de la gestió integral de rodalies i el finançament que comporta?. On estan els fons d’ajuda al jovent per l’habitatje, i per les beques?, i tantes i tantes coses que un govern responsable tindria que reivindicar, i posar sobre la taula dia sí, dia també. I sino en saben o no volen, com va dir aquell: que pleguin!.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes