El crim del canonge: tothom ho sabia

  • Si van sortint ara a la llum els abusos del canonge emèrit de la catedral de València és perquè l'han matat, i aquest fet dràstic ho ha exposat tot sota la llum crua del fluorescent. Però se sabien

Núria Cadenes
07.02.2024 - 21:40
Actualització: 08.02.2024 - 09:33
VilaWeb

El canonge emèrit de la catedral de València es deia Alfonso López Benito, tenia una vuitantena d’anys i el 23 de gener va ser trobat mort al seu pis al carrer de les Avellanes, a tocar de la Seu i del palau arquebisbal. I és segur que avui no en parlaríem si no fos pel complement que acabava la frase quan alguns mitjans van publicar la notícia: mort… “amb signes de violència”. Per això i pels abusos que el fet violent ha tret a la llum.

Els abusos i els silencis.

Silencis a crits.

Ara hi ha un home detingut com a presumpte autor de la mort del canonge. A mesura que avancen les investigacions, com se sol dir, i que van transcendint, i que es van més o menys publicant, la història esdevé, com més va, més sòrdida. Provaré de resumir-la, telegràficament: els veïns del pis on van trobar mort el canonge (i que és propietat de l’Església Catòlica), els del pis anterior i els d’un apartament de platja que López tenia al Perelló, coincideixen a explicar que el trànsit d’homes i de joves era continu, i que sovint hi havia discussions i crits i amenaces (la consigna que havien transmès als fills, per cert, era clara: mai, per res del món, no pugis sol a l’ascensor amb el capellà); feia cosa de deu o dotze anys que el canonge tenia una mena d’assistent que exercia de xofer i de guardaespatlles per a les seves “trobades de risc”; aquest guardaespatlles ha declarat ara, arran de l’assassinat, que el canonge cercava joves i adults sense recursos econòmics, sense llar, amb problemes de tota mena, i que, aprofitant-se de la seva situació, els donava diners (o menjar, o sostre) per tenir-hi relacions sexuals; un cas recent, punyent, és el d’un home amb discapacitat intel·lectual alta al qual va abordar a l’estació d’autobusos de València: passats els mesos, el va convèncer perquè tornés a la ciutat i aquest mateix gener el va tenir dos dies al seu pis; l’any 2013, Alfonso López Benito va telefonar als serveis d’emergència i, quan van arribar a casa seva, van trobar el cadàver d’un home en calçotets estès al llit de matrimoni: era, tal com ha informat el diari Levante, Florea B., de 57 anys, sense llar, que el canonge (en aquell temps exercia com a tal a l’església col·legial de Sant Bartomeu Apòstol i Sant Miquel Arcàngel, també a València), que el canonge, deia, tenia al seu pis de manera intermitent; passat un mes i mig, el jutjat d’instrucció corresponent va arxivar el cas de la mort de Florea B., que ja havia estat enterrat a càrrec de la beneficència municipal.

En un comunicat, l’arquebisbat de València ha reconegut ara que tenia constància de queixes contra el capellà: “Fa dos anys es va reprendre directament el sacerdot quan els veïns del mateix domicili on residia, propietat de l’arquebisbat, presentaren queixes verbals sobre les persones que hi acudien, tot i que en cap cas no van al·ludir a fets de la naturalesa dels que es narren.” És a dir, traduït: que això que durant anys feia Alfonso López Benito era tan notori que fins i tot va provocar un acte que no sol passar, una posada en evidència (ni que sigui tímidament) en forma de queixa formal davant de la institució eclesiàstica.

Tot i que no va tenir cap conseqüència.

Ni tan sols el van canviar de pis.

I sobre la ciutat va romandre immòbil, enganxosa, la capa espessa de les coses que tanta gent sap i que ningú no diu. Mirades de gairell, silencis de llard i aquest mal no vol soroll.

Si els abusos del canonge emèrit de València van sortint ara de l’ombra és perquè l’han matat, i aquest fet dràstic ho ha exposat tot sota la llum crua del fluorescent. Una cirera sòrdida duu a una altra cirera sòrdida i l’enfilall d’anys fa esgarrifar: ara tot supura. Si no, res. I això, em sembla, és la clau: que, si no, res. Com en el cas de l’ex-rei espanyol, que tothom sabia allò dels diners que s’embutxacava i de les gresques que li encobrien els aparells del seu estat i etcètera, però ningú no en deia ni piu fins que no es va trencar el maluc mentre caçava elefants amb la Corinna Larsen i, pif!, la bombolla va petar i les misèries (algunes misèries) van quedar exposades a la llum del fluorescent.

En fi, i tornant al canonge, que la vida sexual de cadascú, per a cadascú farà, evidentment. Per a cadascú farà mentre no es dediqui, alhora, a burxar els altres amb la seva moral persecutora i, sobretot, mentre no abusi de ningú; mentre no faci mal a ningú. I aquesta és la qüestió, aquí: que hi ha hagut abús i encobriment, que ha quedat al descobert, de manera crua, la doble moral de l’abusador i de la institució que l’ha encobert. I que, encobrint-lo, de fet, com passa sempre amb les trames d’impunitat, no tan sols ha avalat els abusos ja comesos, sinó que ha propiciat els següents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any