Ximo Puig i Rafa Garcia enceten la batalla dins el PSPV, presentant les seues candidatures

  • En el congrés del partit, que es farà els dies 28, 29 i 30 de juliol, se sabrà el guanyador

VilaWeb
Redacció
19.06.2017 - 22:00
Actualització: 19.06.2017 - 23:54

Si el 2012 va ser Jorge Alarte, ara és Rafa García. El batlle de Burjassot (L’Horta Nord) serà el rival del secretari general del PSPV i president de la Generalitat, Ximo Puig, per a ocupar el màxim càrrec orgànic del partit. Serà en el congrés del partit, que es farà els dies 28, 29 i 30 de juliol. Ahir tots dos van presentar candidatures i va arrencar una confrontació molt polaritzada i amb els suports ben marcats. Ahir tots dos van presentar les seues candidatures.

Ningú no sap què hauria passat si Ximo Puig s’hagués abstingut de prendre partit en la lluita entre Susana Díaz i Pedro Sánchez en les primàries del PSOE. Puig es va decantar clarament per la presidenta andalusa que, finalment, va perdre. Les seues diferències amb Pedro Sánchez, però, venien de lluny. L’Acord del Botànic va ser una aposta on Puig es va haver d’implicar molt personalment, contra una part del PSPV que preferia un pacte amb Ciutadans, que no amb Compromís i Podem. L’intent de traslladar aquest mateix pacte a les eleccions espanyoles amb una Entesa Valenciana al Senat va ser tallat per Pedro Sánchez en un gest que Puig li va retreure en públic.

Rafa García, el candidat afí a Sánchez
Derrotada Susana Díaz, ara Ximo Puig haurà d’enfrontar-se al candidat oficialista del partit, que des d’ahir és Rafa García, batlle de Burjassot. L’etiqueta ‘oficialista’ li desplau: segons que va dir ahir, el secretari general del PSOE no hi té res a dir, en un procés com aquest. García es va presentar en societat  acompanyat de desenes de militants socialistes, entre els quals la diputada Mercedes Caballero i el batlle de Xirivella, Michel Montaner. En la compareixença va dir que el secretari general havia pres decisions importants de partit que no compartien ni ell ni molts militants.

El seu missatge se centra precisament en criticar les decisions que pren Puig, i ho atribueix al fet que ha de dedicar molt temps al càrrec de president de la Generalitat. Això sí, valora positivament la feina a la institució: ‘El govern autonòmic fa una bona feina però el partit, orgànicament, està aturat’.

Puig fa valer el Pacte del Botànic
L’aparició de Rafa García no ha agradat gens a Puig. Tan bon punt en va tenir coneixement, després de la clausura del congrés federal del PSOE, va dir: ‘algú haurà d’explicar per què es vol debilitar el meu lideratge.’ Puig reivindica el bon moment del PSPV i adverteix que un canvi de lideratge podria afectar la presidència de la Generalitat i el 80% dels municipis valencians, on governa el PSPV.

Puig va presentar ahir la candidatura a la reelecció sota el lema ‘L’esquerra en marxa. Junts amb Ximo’. Durant la presentació, va apel·lar a la necessitat d’un partit unit i fort en aquesta etapa de govern al capdavant de la Generalitat Valenciana. Va afegir que li costa de pensar que hi haja prou motius per a presentar cap alternativa, però que el congrés servirà per a explicar la seua gestió.

El que semblava que seria el rival de Ximo Puig és José Luis Ábalos, de Torrent, fins fa poc portaveu provisional del PSOE al congrés espanyol. Però a final de maig, Ábalos, molt crític amb Puig, ja va anunciar que no es presentaria. Va ser el coordinador de la campanya de Pedro Sánchez per a les primàries i és una de les persones més acostades al nou secretari general del PSOE. Finalment Sánchez ha preferit que el càrrec de portaveu l’assumisca una dona, Margarita Robles, i tenir més a prop Ábalos per a treballar la política del partit en el dia a dia.

La pugna entre Puig i García és de mal pronosticar. De moment, només es pot tenir en compte el nombre d’avals que van aplegar Pedro Sánchez i Susana Díaz el mes de maig: l’avantatge de Sánchez va ser de gairebé tres mil vots. Si la militància acaba associant Sánchez amb García, el batlle de Burjassot podria plantar cara a Puig. Però aquest està fent una feina que és valorada al capdavant de la Generalitat i tothom és conscient que la desautorització en forma de derrota de Puig tindria conseqüències també en el govern valencià. La campanya decidirà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any