El comandament únic, l’oferiment de l’UME i el retard a convocar el CECOPI: els arguments de Bernabé per a desmuntar Pradas

  • La delegada del govern espanyol al País Valencià va ratificar durant l'interrogatori totes les afirmacions que ha fet d'ençà del 29 d'octubre

Esperança Camps Barber
14.04.2025 - 21:40
Actualització: 14.04.2025 - 21:52
VilaWeb
00:00
00:00

La jornada d’ahir va ser maratoniana a la Ciutat de la Justícia, però molt més tranquil·la que no la de divendres, quan van declarar com a investigats l’ex-consellera Salomé Pradas i el secretari d’Emergències, Emilio Argüeso. A les portes dels jutjats no hi havia cap concentració de víctimes i tant Bernabé com Mompó es van aturar a fer declaracions prèvies a l’interrogatori. A més, la policia espanyola havia disposat una mena de cordó de seguretat que divendres no hi era i tot va semblar molt més ordenat.

El caràcter de les compareixences també va ser molt diferent. Pradas i Argüeso són encausats i Pilar Bernabé i Vicent Mompó, testimonis, encara que els advocats d’un parell d’acusacions afins a Vox van demanar de paraula a la jutgessa que els canviàs de condició. La magistrada els va dir que ho demanassen per escrit, però els va recordar que ella ja ho havia desestimat una volta.

Pradas es va presentar a la defensiva davant la jutgessa, disposada a respondre únicament les preguntes del seu advocat. Ni tan sols va tenir la deferència de respondre a la magistrada per a poder dir després que respectava el procediment judicial. L’estratègia va ser la que ja s’havia insinuat uns dies abans: abocar la responsabilitat damunt els tècnics d’emergències i damunt la delegada del govern espanyol, repetint allò de la direcció col·legiada de l’emergència.

Una declaració de set hores

L’interrogatori a Pilar Bernabé va durar pràcticament set hores. Ella declarava com a testimoni i, per tant, tenia l’obligació de dir la veritat i de respondre a totes les parts.

En eixir del jutjat va tornar a parlar amb la premsa i, després de repassar algunes de les respostes que havien transcendit, va passar a l’atac: “El principal problema que podem destacar de tot això és que el CECOPI es va fer tard. Si s’haguera fet aquell mateix matí, probablement haurien canviat moltíssimes coses. Per a mi, aquesta és una qüestió capital en aquest procés. Si s’hagueren anticipat com havien de fer-ho, aquells que havien de protegir les vides dels valencians i les valencianes dins les seues competències, que és la Generalitat Valenciana, probablement hauria canviat moltíssim”, va dir.

“Demana’m l’UME, per favor!”

Tot i que en aquesta fase de la instrucció les declaracions són a porta tancada, les parts personades en van filtrant fragments de manera interessada, pràcticament a l’acte.

La primera qüestió que va cridar l’atenció va ser la de l’oferiment del desplegament de l’UME que Pilar Bernabé va fer a les 12.23 a Salomé Pradas. I també va sorprendre la insistència de Pradas a dir que no. Fins que finalment Emergències va enviar la sol·licitud per escrit, i com que tenia errades la van haver de rectificar i tornar a enviar. Això va fer que fins prop de les quatre els militars no s’activassen per començar a actuar a la Ribera, on hi havia hagut els primers problemes.

Bernabé ho havia dit en el primer moment, però Pradas ho va negar durant dies, fins que el 7 de novembre, TVE va emetre un fragment brut de càmera on se sent com l’ex-consellera comenta a un dels seus col·laboradors aquest oferiment.

Ningú no va parlar del barranc de Torrent

Entre les comunicacions que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va enviar aquella vesprada, a les 18.43 va entrar un avís d’augment de cabal del barranc, però el CECOPI s’havia interromput. Cap dels qui vigilaven l’emergència no va aixecar la veu per a dir-ho.

El primer moment en què al CECOPI es va parlar de la barrancada a l’Horta Sud va ser a les set i cinc de la vesprada. Es reprenia la reunió telemàtica després de la desconnexió al Centre d’Emergències de l’Eliana. Bernabé va dir que acabava de parlar amb la batllessa de Paiporta que li havia dit que al seu poble la gent s’ofegava. Va dir que com que ella insistia molt en Paiporta, l’ex-consellera Salomé Pradas li va respondre que això mateix que ella contava passava en més municipis. “Qualsevol persona que hi havia en el CECOPI ho podrà afirmar”, va dir.

Amb tot, la delegada del govern espanyol va dir que l’alerta en el barranc de Torrent es va activar perquè la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va llançar un avís de nivell de cabal. “L’alerta hidrològica duu aparellades unes obligacions per part de la Generalitat que és que amb els seus mitjans o amb els que demane ha de vigilar els cursos dels rius i barrancs. L’alerta hidrològica es va activar a les 12.20 i la Generalitat hauria d’haver vigilat, com diu el pla d’inundacions. Després hem sabut que a les tres de la vesprada van enviar els bombers a casa”, ha dit.

A aquesta part de la declaració de Pilar Bernabé s’ha aferrat el Partit Popular per dir que fa sis mesos que els socialistes menteixen sobre la informació proporcionada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

240 telefonades en vint-i-quatre hores

Pilar Bernabé va lliurar a la jutgessa una llista amb totes les telefonades que va fer o va rebre entre el dia 29 a les vuit del matí i el dia 30 a les 8 del matí. En total, són 240, però entre aquestes comunicacions no hi ha la que va tenir amb el president de la Generalitat després del llançament de l’alarma a la població. Bernabé va dir que havien parlat per WhatsApp amb un telèfon que no era el del president, que li va dir que el seu tenia problemes. “Com que no el tenia entre els meus contactes no em va quedar registrat i no és a la llista que he donat a la jutgessa.”

La defensa de Salomé Pradas

Durant la declaració de divendres, algunes de les preguntes del lletrat de l’ex-consellera Salomé Pradas van ser dirigides perquè la resposta fos que la direcció de l’emergència era compartida amb la delegada del govern. Ahir, segons algunes fonts, l’advocat va voler anar pel mateix camí i va voler que Bernabé assumís aquesta codirecció. En eixir del jutjat, la delegada del govern espanyol va llevar importància a aquest intent. “No han incidit gaire en això perquè és una cosa bastant evident, que és que hi ha un comandament únic, i que el comandament únic és de la Generalitat, i a la sala tothom ho tenia clar, o aquesta és la impressió que m’ha fet a mi”, va dir.

Carlos Mazón ja opina sobre el procés judicial

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha vist un brinet d’esperança i s’ha aferrat al ferro roent d’aquesta afirmació de Bernabé sobre les informacions del barranc de Torrent. Ahir li va faltar temps per a fer una piulada dient: “Fa sis mesos que ho neguen”, i ha enllaçat una notícia del diari El Mundo que titulava: “La delegada del govern admet a la jutgessa que es va assabentar del desbordament de Poio per una batllessa, perquè la CHX no en va informar.” Mazón ha trencat així la seua actitud presumptament institucional de no valorar el procediment judicial. Fins ara no havia volgut comentar cap resolució ni interlocutòria de la jutgessa, ni tan sols el dia que la seua ex-consellera fou encausada.

Sobre la declaració de Salomé Pradas de divendres passat no va voler-ne comentar res, tampoc, però ahir es va defensar d’aquells que el responsabilitzen d’haver nomenat una persona incompetent per a gestionar les emergències i va dir que el currículum de Pradas per ser consellera de Justícia i Interior era comparable amb el de Gabriela Bravo, que va ser consellera amb el govern del Botànic “i ningú no va posar en dubte la seua capacitat”, ha afegit. L’any 2019, quan una gota freda va negar tot el Baix Segura, Bravo va convocar el CECOPI dos dies abans i quan van començar la pluja l’UME ja s’havia desplegat sobre el terreny. Així i tot, va haver-hi sis víctimes mortals.

Una nova data per a Vicent Mompó

La llargària de la declaració de Pilar Bernabé i el cansament d’alguns advocats va fer que la jutgessa Nuria Ruiz Tobarra decidís de suspendre l’interrogatori al president de la Diputació de València, Vicent Mompó, que va esperar el seu torn endebades, durant sis hores.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
Fer-me'n subscriptor